Κυριακή 7 Μαρτίου 2021

7 ΜΑΡΤΙΟΥ 1948: Η ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗ ΤΗΣ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ(ΒΙΝΤΕΟ)

Τα Δωδεκάνησα (για την ακρίβεια είναι 14) ήταν από αρχαιοτάτων χρόνων δεμένα με τις τύχες του Ελληνισμού. Εν τούτοις, μόλις το 1947 ενσωματώθηκαν στο ελληνικό κράτος.
Εξαιτίας της γεωγραφικής τους θέσης δέχθηκαν καταστρεπτικές επιδρομές... από τους Πέρσες, τους Σαρακηνούς, τους Βενετούς, τους Γενουάτες, τους Σταυροφόρους και τους Τούρκους (Σελτζούκους και Οθωμανούς). Από το 1309 περιήλθαν στην εξουσία των Ιωαννιτών Ιπποτών και έμειναν υπό την κυριαρχία τους έως το 1522, οπότε καταλήφθηκαν από τους Οθωμανούς Τούρκους.
Με την έναρξη του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα του 1821, τα Δωδεκάνησα επαναστάτησαν, αλλά το 1830 επιστράφηκαν μαζί με τη Σάμο στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, με αντάλλαγμα την Εύβοια, η οποία ενσωματώθηκε στο ελεύθερο ελληνικό κράτος.
Η κατάληψη των Δωδεκανήσων από τους Ιταλούς το 1912 αναπτέρωσε τις ελπίδες των κατοίκων τους ότι σύντομα τα νησιά θα ενταχθούν στον εθνικό κορμό.

7 ΜΑΡΤΙΟΥ 1948 - Η ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗ ΤΩΝ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΩΝ ΣΤΗΝ ΜΗΤΕΡΑ ΕΛΛΑΔΑ

Από το aioniaellinikipisti


Η 7η Μαρτίου του 1948 αποτελεί ιστορικό ορόσημο για τη Ρόδο και τα Δωδεκάνησα. Είναι η μέρα που τα νησιά μας, τελευταίος κρίκος στην αλυσίδα της εθνικής ολοκλήρωσης, από τη σύσταση του νεοελληνικού κράτους, γίνονται πλέον αναπόσπαστο κομμάτι της Ελλάδας. 

Σ' όλη τη μακραίωνη ιστορία τους, η Ρόδος και τα Δωδεκάνησα, ακολούθησαν τις τύχες του Ελληνισμού και στα χρόνια της ελεύθερης ζωής και της ακμής του και στα δίσεκτα χρόνια της πτώσης και της παρακμής του. 
 
Και καμιά δύναμη δεν μπόρεσε να τους αφαιρέσει την εθνικότητα, την ταυτότητά τους, την πνοή την ελληνική. Διατηρήθηκαν ανόθευτα στη ψυχή, μέσα σε δύσκολες και αβάσταχτες καταστάσεις και όταν ήλθε το πλήρωμα του χρόνου, ενώθηκαν με την ελεύθερη Πατρίδα, τελευταία βλαστάρια μιας ηρωικής και πολυβασανισμένης μάνας, για να επαληθευτεί ο στίχος του νομπελίστα ποιητή μας, Οδυσσέα Ελύτη:

Πέφτουν οι υπογραφές για τον EuroAsia Interconnector - Νέες αμυντικές εξελίξεις στην περιοχή

Η συμφωνία EuroAsia Interconnector και οι αμυντικές προεκτάσεις της

Η Κύπρος, το Ισραήλ και η Ελλάδα θα υπογράψουν την πολυαναμενόμενη τριμερή συμφωνία τη Δευτέρα για την μεταφορά ηλεκτρικού ρεύματος, η οποία θεωρείται ως το τελευταίο βήμα για τον EuroAsia Interconnector, έργου αξίας 2,5 δισ. Ευρώ.

Η διατύπωση του μνημονίου συνεργασίας μεταξύ των υπουργών ενέργειας της Κύπρου, του Ισραήλ και της Ελλάδας ολοκληρώθηκε κατά τη διάρκεια μιας ομάδας εργασίας στις 17 Φεβρουαρίου 2021.

Τσαβούσογλου: Επιμένει για λύση 2 κρατών με πολιτική ισότητα

Η Τουρκία υποστηρίζει στην Κύπρο “τη βούληση για λύση δύο κρατών με βάση την κυριαρχική ισότητα του τ/κ λαού”, δήλωσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Για την Αίγυπτο είπε ότι υπήρξαν συντονισμένες επαφές σε επίπεδο Υπηρεσιών Πληροφοριών και ΥΠΕΞ και θα μπορούσε να ξεκινήσει διαπραγμάτευση περί θαλάσσιας δικαιοδοσίας. Ο ίδιος είπε ότι είχε πολύωρες συζητήσεις με τον ομόλογό του της Αιγύπτου πολλές φορές.

Σε συνέντευξή του στην τουρκική εφημερίδα Σαμπάχ ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι κατά την τηλεδιάσκεψη που είχε ο Τούρκος Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν με την Γερμανίδα Καγκελάριο

Η ελληνική αμυντική διπλωματία από τον Κόλπο μέχρι την Ανατ. Μεσόγειο

Στο πλαίσιο και παράλληλα της έντονης επιτυχημένης πολυδιάστατης και πολυεπίπεδης διπλωματικής προσπάθειας της Ελλάδας τον τελευταίο χρόνο, γεγονός το οποίο είναι ευρέως αντιληπτό και πρόδηλο σε διεθνές, διασυμμαχικό και διμερές επίπεδο με πλειάδα χωρών που ενδιαφέρονται για την ειρήνη, ασφάλεια και σταθερότητα στο περιφερειακό σύστημα που βρισκόμαστε, με κομβικό ρόλο και θέση, το ΓΕΕΘΑ έχει σχεδιάσει και υλοποιεί ένα ευρύ πλέγμα διεθνών δραστηριοτήτων, συνεργασιών και συνεργειών, με τη συμμετοχή προσωπικού και μέσων των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, με συμμαχικές και φίλες χώρες, σε διμερή, πολυμερή σχήματα όσο και στο πλαίσιο των Διεθνών Οργανισμών που συμμετέχει η Ελλάδα.

Έτσι λοιπόν, ιδιαίτερα στην παρούσα φάση οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι ανεπτυγμένες σε

Ελλάδα – Μεταναστευτικό: Επιτέλους κάποιος τους είπε τα αυτονόητα…

«Δυστυχώς, για καιρό η ευρωπαϊκή πολιτική δεν ήλθε ως αρωγός στην αντιμετώπιση των πιέσεων που δεχόμασταν ως χώρα πρώτης υποδοχής. Όλοι γνωρίζουμε το απαράδεκτο καθεστώς που θέσπισε ο κανονισμός του Δουβλίνου ΙΙ το 2003, που ασύγγνωστα υπογράφηκε από την τότε ελληνική κυβέρνηση. Το λάθος αυτό δεν πρέπει επ’ ουδενί να επαναληφθεί σήμερα. Γι’ αυτό τον λόγο και πρέπει να έχουμε καθοριστικό λόγο και αποφασιστική στάση από το άλφα έως το ωμέγα του νέου συμφώνου για την Μετανάστευση και το Άσυλο».

Τα παραπάνω τόνισε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος,