Κυριακή 4 Μαρτίου 2012

Ο Νίκος Λυγερός στην 7η Μ/Κ Ταξιαρχία

O κύριος Νίκος Λυγερός πραγματοποίησε ομιλία με τίτλο: «Εισαγωγή στην βιοηθική» και δόθηκε στην 7η Μ/Κ Ταξιαρχία στο Τυχερό του Έβρου, καλεσμένος από τον Ταξίαρχο Αλεβίζο Δημήτριο, ενώ την ομιλία παρακολούθησε και ο Υποστράτηγος Γκαγκαστάθης Δημήτριος. Ο κύριος Λυγερός ανέπτυξε με εμπεριστατωμένα παραδείγματα θέματα που αφορούν την επιστήμη της βιοηθικής. Το γενικό πρόβλημα της βιοηθικής ως γνωστικό αντικείμενο είναι η δυναμική πολλαπλότητα των ιεραρχιών που αποτελεί το πεδίο ορισμού της. Όταν το πλαίσιο είναι γραμμικό μεταφέρει μέσα μια φυσιολογική ιεραρχία. Όταν έχουμε όμως ένα σύνολο με μερική διάταξη, η φυσιολογική ιεραρχία δεν υπάρχει και πρέπει να το εφοδιάσουμε με τεχνητή, η οποία μπορεί να θεωρηθεί ως αυθαίρετη. Και όταν έχουμε ένα σύνολο προηγούμενων συνόλων, πρέπει να δημιουργηθεί ένα πρωτόκολλο που θα καθορίσει τη σειρά των ιεραρχιών.

Ο Νίκος Λυγερός στο Γυμνάσιο Πευκών στη Θεσσαλονική

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του στο Γυμνάσιο Πευκών στη Θεσσαλονική ο κύριος Λυγερός μίλησε με τους μαθητές της Γ Γυμνασίου για θέματα που άπτονται των επιστημών, της τέχνης, αλλά και του επαγγελματικού προσανατολισμού. Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να ακούσουν από τον κύριο Λυγερό τη διαφορά που υπάρχει ανάμεσα στα ασύμμετρα δίπολα των εννοιών άτομο - άνθρωπος, κοινωνία - ανθρωπότητα, δάσκαλος - μαθητής. Στη συνέχεια, έγινε αναφορά στο θέατρο και στη διαχρονική αξία των έργων του Σοφοκλή αλλά και των διαχρονικών αξιών που αυτά μας μεταλαμπαδεύουν στο πέρασμα του χρόνου μέχρι και σήμερα. Στο τέλος του τρίωρου μαθήματος ο κύριος Λυγερός επικεντρώθηκε στις επαγγελματικές ανησυχίες των μαθητών.

Guardian: Γκρεμίζουν την Ελληνική συνοικία... της Κωνσταντινούπολης

Η Κωνσταντινούπολη βλέπει την ιστορία της να ισοπεδώνεται στο όνομα της Αναγέννησης, αναφέρει η Guardian. Το τελευταίο διάστημα, κοντά στην πολυσύχναστη πλατεία Ταξίμ, ο ήχος που κυριαρχεί είναι αυτός του κομπρεσέρ.... Παρά τις ενστάσεις και τις προσφυγές κατοίκων, αρχιτεκτόνων και οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι αρχές κατεδαφίζουν τη γειτονιά Ταρλάμπασι.
Πολλά από τα κτίρια χρονολογούνται από τα τέλη του 19ου αιώνα και στέγασαν ένα μεγάλο μέρος των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης. Ήδη, αρκετά από αυτά έχουν μείνει άδεια, περιμένοντας τη σειρά τους. Σε κεντρικό δρόμο, δύο μαγαζιά μένουν ακόμη όρθια.

Το έργο ολοκληρώθηκε και ο χώρος δεν ανοίγει!!!

Εκκρεμότητες διάφορων μορφών, ανάμεσα στις οποίες κατασκευαστικές λεπτομέρειες και γραφειοκρατικά εμπόδια, παραμένουν και δεν επιτρέπουν το άνοιγμα του αρχαιολογικού χώρου Ακρωτηρίου Θήρας. Αν και οι εργασίες κατασκευής του βιοκλιματικού στεγάστρου έχουν ολοκληρωθεί, αν και η ανασκαφική ομάδα εργάζεται πυρετωδώς, ο χρονικός ορίζοντας στον οποίο θα ξεκινήσει η επαναλειτουργία παραμένει μη ορατός.

Το έργο έχει ολοκληρωθεί αλλά δεν έχει γίνει η παράδοσή του, καθώς υπάρχουν κάποιες διαφωνίες ως προς μικρά σημεία ανάμεσα στους κατασκευαστές και την Αρχαιολογική Εταιρεία. Όταν θα γίνουν όσα απαιτούνται (και τα οποία σύμφωνα με πληροφορίες καλύπτουν δεκάδες σελίδες παρατηρήσεων), τότε θα πρέπει να ακολουθήσουν πιστοποιητικά για στατική επάρκεια και ασφαλή συστήματα πυρόσβεσης. Το τελευταίο είναι σημαντικό, καθώς οι αρχαιότητες είναι από πηλό και δεν είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθεί νερό αφού θα τις κατέστρεφε.

Ψηφιακή ξενάγηση στους Δελφούς


Αναπαράσταση των Δελφών
και θέση του μνημείου των Ταραντίνων
(κόκκινο περίγραμμα) 

Η Ι’ ΕΠΚΑ σε συνεργασία με τη Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή και το Σωματείο ΔΙΑΖΩΜΑ θα προχωρήσει άμεσα στην υλοποίηση του προγράμματος ψηφιακής ξενάγησης  μέσω smart phones στον αρχαιολογικό χώρο των Δελφών. Πρόκειται για μία καινοτόμο δράση η οποία αναπτύχθηκε από το ΔΙΑΖΩΜΑ και την APT  INFORMATION SYSTEMS S.A. και ήδη εφαρμόζεται με επιτυχία στους αρχαιολογικούς χώρους της Επιδαύρου και της Μεσσήνης.


 Μέσω του προγράμματος της ψηφιακής ξενάγησης, που θα διατίθεται στα ελληνικά, τα αγγλικά και τα γαλλικά, οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να έχουν άμεση πρόσβαση σε πληροφορίες σχετικά με τα μνημεία των Δελφών, όχι μόνο κατά την επίσκεψή τους στον αρχαιολογικό χώρο αλλά και από κάθε σημείο του πλανήτη. Παράλληλα θα αξιοποιηθεί το φωτογραφικό και σχεδιαστικό υλικό της Γαλλικής Αρχαιολογικής Σχολής, ενώ το πρόγραμμα θα επενδυθεί με τρισδιάστατες ψηφιακές απεικονίσεις, βίντεο και σύνδεση με άλλες ηλεκτρονικές πύλες του διαδικτύου.

Πρόβλημα μεταξύ Σερβίας-Ρουμανίας και στα εκκλησιαστικά θέματα

Βελιγράδι.

Η Ρουμανία χρησιμοποιεί την υποψηφιότητα της Σερβίας για την Ευρωπαϊκή Ένωση, αρχίζοντας τα παιχνίδια σε δύο κατευθύνσεις – χρησιμοποιεί τη φωνή της στην ΕΕ επιδιώκοντας μεγαλύτερη επιρροή μεταξύ των μειονοτήτων στη Σερβία, αλλά, και να αλλάξει τη θέση της στην Ένωση, γράφει  η σερβική εφημερίδα ‘Blic’.

Ένας από τους κύριους όρους που τίθενται από τη Ρουμανία είναι το θέμα του Πατριαρχείου της Ρουμανίας στη Σερβία, το οποίο σήμερα λειτουργεί στην περιοχή του Banat και το Βουκουρέστι θέλει να μεταφερθεί στην Κοιλάδα Timoc, όπου υπάρχει βλάχικο στοιχείο.

Σαρωτική Νίκη Πούτιν

                              Δείτε αναλυτικά τα αποτελέσματα εδώ

ΤΟΙΧΟΣ (ΛΥ)ΓΕΡΟΣ

Τους τελευταίους 15 μήνες στο Καστελλόριζο γίνεται μια εκστρατεία με θέμα: «Εγώ αυξάνω τη γεωπολιτική μου ισχύ», η οποία στηρίζεται σε πρωτοβουλία του Νίκου Λυγερού (www.lygeros.org).
Οι κάρτες, τα γράμματα, τα βιβλία και τα δώρα καταφτάνουν στο νησί απ’ άκρη σ’ άκρη όλης της Ελλάδας και όλου του κόσμου. Φτάνουν με το καράβι και τ’ αεροπλάνο (η συγκοινωνία από Αθήνα είναι πολύ εύκολη).
Η καθηγήτρια Εικαστικών, Ξανθή Κωστορρίζου, με τη βοήθεια των μαθητών/τριών της Ε’-ΣΤ’ του σχολείου μας έχτισαν έναν τοίχο από βιβλία.
Ένας τοίχος, λοιπόν, που δένει τις φωνές και τις σκέψεις των απανταχού Ελλήνων και φιλελλήνων.
Ένας τοίχος (λυ)γερός, όπως και το ανάστημα του λαού μας.
Ένας τοίχος (και όχι τείχος) ελπίδας, που δε μας χωρίζει από κάτι, αντιθέτως μας ενώνει ως απόδειξη σε όποιους ισχυρίζονται ότι οι Έλληνες του 20ου αιώνα είναι οι Έλληνες του καναπέ.

Η σιωπηλή (του Ν. Λυγερού)

Η σιωπηλή (του Ν. Λυγερού)

Με πόλεμο απειλεί η Τουρκία στην Κύπρο για τα κοιτάσματα - Και η Κίνα στο παιχνίδι

"Περιοχή με μη καθορισμένο και συνεπώς διεκδικίσιμο από πολλές χώρες ιδιοκτησιακό καθεστώς" χαρακτήρισε την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου ο Τούρκος υπουργός αρμόδιος για ευρωπαϊκά θέματα Εγκεμέν Μπαγίς, σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό πρόγραμμα του BBC HARDTALK.


Χαρακτήρισε τις κυπριακές γεωτρήσεις "παράνομη ενέργεια των Ελληνοκυπρίων αφού διενεργούν έρευνες σε μια διαφιλονικούμενη περιοχή και θα πρέπει να διαπιστώσουμε σε ποιά χώρα ανήκει το φυσικό αέριο, στην Αίγυπτο, την Τουρκία, την Ελλάδα, την Κύπρο ή το Ισραήλ".


"Θερμό" επεισόδιο με καταιγίδα πυροβολισμών & δύο Τούρκους τραυματίες στον Έβρο

"Θερμό" επεισόδιο με δύο τραυματίες είχαμε τη νύχτα στον Έβρο μεταξύ συνοριοφυλάκων και Τούρκων οι οποίοι μετέφεραν λαθρομετανάστες στην παρέβρια περιοχή Τυχερού Έβρου, στη θέση Βοδολίβαδο.

Το περιστατικό σημειώθηκε όταν άνδρες της Δίωξης Λαθρομετανάστευσης και της FRONTEX, ενισχυμένοι με τμήμα συνοριοφυλάκων, "εγκλώβισαν" τρεις οπλισμένους Τούρκους που μετέφεραν με βάρκα από την Τουρκία τους λαθρομετανάστες. Η τοπική στρατιωτική μονάδα προκάλυψης είχε επίσης μία ομάδα που περιπολούσε στην περιοχή.

Αυτή τη χώρα πάνε να ξεπουλήσουν για 340 δισ.!!!


Εσείς γνωρίζετε την αξία της Ελλάδας; Αυτός είναι ο τίτλος του mail που κυκλοφορεί από λογαριασμό σε λογαριασμό και αποτελεί μια προσπάθεια να διαδοθεί πόση δύναμη και πόσα αγαθά παράγει η χώρα μας.
Διαβάστε το:
Για όσους δεν γνωρίζουν τι θα πει Έλληνας και Ελλάδα που «τάχα» πάει για φούντο….
1. Είμαστε μια χώρα που ελέγχει μια χερσαία και θαλάσσια έκταση όση είναι η Γερμανία και η Αυστρία μαζί (450.000 τετρ. χιλιόμετρα), αφού εκτεινόμαστε από την Αδριατική ως τις ακτές του Λιβάνου (περιλαμβανομένης της Κύπρου μας) και από το τριεθνές στον Έβρο ως ανοιχτά της Λιβύης. Θέλεις ΔΥO ώρες ταξίδι με το αεροπλάνο για να πας από το πιο δυτικό (Κέρκυρα) στο πιο ανατολικό άκρο του Ελλαδικού χώρου (Λάρνακα). Σαν να πετάς δηλαδή από τις Βρυξέλλες προς τη Μασσαλία.

Χ. Κλυνν: Να αλλάξει σε «Σιχτίρ Χαϊβάν Πασσά» το όνομα του ο Μπουτάρης!


Διαβάστε τα όσα είπε ο Χάρρυ Κλυνν για το Δήμαρχο της Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη, στο blog της Μακεδονίας «taxalia»…
«Ζήτησε να επιστρέψουν στην ονοματοθεσία δρόμων της Θεσσαλονίκης τα παλιά τούρκικα ονόματα!
Σας έχω φρέσκα νέα: πριν από λίγο ο Γιάννης Μπουτάρης μπήκε φουριόζος στη συνεδρίαση της επιτροπής ονοματοθεσίας οδών του Δημοτικού Συμβουλίου και είπε το εξής ηλίθιο: «θέλω να σας προτείνω να σκεφτείτε, ώστε να ξαναβάλουμε τις παλιές τούρκικες ονομασίες στους δρόμους που τις είχαν μέχρι την απελευθέρωση. Δηλαδή κάτω από το «Εθνικής Αμύνης» να βάλουμε το «Χαμιντιέ» και… πάει λέγοντας»…

Στους 44 οι συλληφθέντες για το μεγάλο κύκλωμα αρχαιοκαπηλίας

Συνεχίζονται οι έρευνες της αστυνομίας σε Μακεδονία, Θεσσαλία και Στερεά Ελλάδα για την εξιχνίαση μεγάλου κυκλώματος αρχαιοκαπηλίας.

Μέχρι στιγμής έχουν συλληφθεί 44 άτομα, ενώ ξεπέρασαν τις 8.000 τα αρχαία νομίσματα, χρυσά και αργυρά, που είχαν στην κατοχή τους οι δράστες, μεταξύ των οποίων ένα εξαιρετικά σπάνιο νόμισμα της αρχαίας Μακεδονίας που απεικονίζει από την μια πλευρά τον Μέγα Αλέξανδρο και από την άλλη έναν αετό και υπολογίζεται πως αξίζει τουλάχιστον τέσσερα εκατομμύρια ευρώ!
Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, ένας 65χρονος, που συνελήφθη στην Γερακαρού Θεσσαλονίκης πιστεύεται ότι είναι ηγετικό στέλεχος στο μεγάλο κύκλωμα.

«Κλείδωσαν» οι εκλογές με πιθανή ημερομηνία την 6η Μαΐου Βουλή εννέα κομμάτων χωρίς αυτοδυναμία

Βουλή εννέα κομμάτων, χωρίς ωστόσο αυτοδυναμία, περαιτέρω φθορά των μνημονικών κομμάτων και υψηλά ποσοστά για την αριστερά καταγράφει το Πολιτικό Βαρόμετρο της Public Issue για την "Καθημερινή".

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, κανένα κόμμα δεν εξασφαλίζει αυτοδυναμία, ενώ τα κόμματα που συμμετέχουν στην κυβέρνηση Παπαδήμου - και το ΛΑΟΣ - βιώνουν περαιτέρω μείωση των ποσοστών τους.
Η ΝΔ παρουσιάζεται και σε αυτή τη δημοσκόπηση πρώτη, αυτή τη φορά με ποσοστό 28%. Δεύτερο κόμμα έρχεται η Δημοκρατική Αριστερά με ποσοστό 16%, τρίτος ο ΣΥΡΙΖΑ με 12%, ενώ την τέταρτη θέση διεκδικούν το ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ με 11%. Ακολουθούν το ΛΑΟΣ, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και οι Οικολόγοι Πράσινοι με 4%, και τέλος η Χρυσή Αυγή με 3,5%. Το κόμμα της Ντόρας Μπακογιάννη μένει εκτός βουλής, ενώ 27,5% δήλωσε ότι δεν θα ψηφίσει.

Κεφαλλονιά: Πετάνε στο δρόμο τους τρόφιμους του Γηροκομείου Μετά από προσφυγή της ιδιοκτήτριας εταιρείας του χώρου που φιλοξενούνται

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του e-kefalonia.net, έξωση στους τρόφιμους του Δημοτικού Γηροκομείου, οι οποίοι, ως γνωστόν, φιλοξενούνται στο ξενοδοχείο «ΚEFALONIAN STAR», αποφάσισε τοΔικαστήριο Κεφαλονιάς με απόφασή του, μετά από ασφαλιστικά μέτρα, τα οποία είχε καταθέσει η ιδιοκτήτρια εταιρεία «Αφοί Μιχ. Πεφάνη Α.Ε.», ερήμην της Δημοτικής Αρχής.
Μετά από την απόφαση αυτή, οι τρόφιμοι πρέπει μέσα σε διάστημα το αργότερο 20 ημερών, να εγκαταλείψουν το κτήριο και κυριολεκτικά να μείνουν στο δρόμο!
Η ιδιοκτήτρια εταιρεία, με τα ασφαλιστικά μέτρα που κατέθεσε, ισχυρίζεται ότι δεν γίνεται κανονικά η καταβολή των ενοικίων, ενώ ο Δήμος Κεφαλονιάς από τη δική του πλευρά ισχυρίζεται ότι η καταβολή γίνεται κανονικά, βάσει νόμου, μέσω του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, ενώ έχει ζητηθεί και μείωση του ενοικίου κατά 20%, σύμφωνα με τον Ν. 4002/2011 άρθρο 21 περί «Μισθώσεις Ελληνικού Δημοσίου», χωρίς όμως να υπάρξει καμία απάντηση, από την ιδιοκτήτρια εταιρεία.

Ντόμινικ Ντομς(οικονομικός αναλυτής κινδύνων) - ''Ο Ελληνικός Στρατός είναι έτοιμος να εκθρονίσει τον Λουκά Παπαδήμο''

Επέκταση και επιδείνωση της ανώμαλης πολιτικής κατάστασης που βιώνει η χώρα (γιατί τόσο η έλλειψη νομιμοποίησης της κυβέρνησης Παπανδρέου, όσο εν συνεχεία... και η κυβέρνηση Παπαδήμου δεν αποτελούν τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο από πολιτική ανωμαλία) εξακολουθούν και βλέπουν οι δυτικοί με μία περίπου "αναγκαστική εμπλοκή των ΕΔ" στις πολιτικές εξελίξεις.
Σε άρθρο του στο examiner.com, ο Ντόμινικ Ντομς, γνωστός οικονομικός αναλυτής κινδύνων ("risk economy analysis"), γράφει ότι ο Ελληνικός Στρατός είναι έτοιμος να προχωρήσει σε κίνημα στην Ελλάδα και "να εκθρονίσει" , όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά "τον Λουκά Παπαδήμο". Μάλιστα ο αρθογράφος επικαλείται ως πηγές του δύο ανώτατους στρατιωτικούς που υπηρετούν στο επιτελείο Εθνικής Άμυνας.

«Σας μυρίζουν οι λέξεις πατρίδα, έθνος, γλώσσα, ιδανικά, ιστορία»

«Εμπόδιο στην αποψίλωσή σας, το φύτεμα μας, εμπόδιο στο γκρέμισμά σας, το χτίσιμό μας, εμπόδιο στον παραλογισμό σας, η λογική μας»...Με αυτόν τον τρόπο επέλεξε ένας δάσκαλος από τη Λακωνία, ο Νίκος Αντωνόπουλος, να απευθυνθεί με επιστολή του στην υπουργό Παιδείας, ξεφεύγοντας από τις συνηθισμένες διαμαρτυρίες περί μειώσεων στους μισθούς και αναδεικνύοντας ένα τεράστιο θέμα:

Την προσπάθεια να αφανιστεί σταδιακά από τη συνείδηση της νέας γενιάς οτιδήποτε έχει σχέση με τη θρησκεία και το έθνος μας ή, όπως ο ίδιος εύστοχα σημειώνει στην επιστολή του:«Είναι ηλίου φαεινότερον ότι τα τελευταία χρόνια το υπουργείο (το Εθνικής το εξάλειψε η πονηριά) Παιδείας ό,τι μυρίζει πατρίδα, έθνος, γλώσσα, ιδανικά, Ιστορία, δηλαδή τις πιο ευωδιαστές μυρωδιές, προσπαθεί να εξαφανίσει με τους απορροφητήρες της νέας εποχής».

Γιάννης Ρίτσος : «Τ’ αληθινό μπόϊ του ανθρώπου μετριέται πάντα με το μέτρο της λευτεριάς. Τίποτ’ άλλο» Τρεις του Μάρτη εις το διηνεκές…

Του Λάζαρου Μαύρου από το pentalia
 
Ε Ι Χ Α Ν ΚΟΥΒΑΛΗΣΕΙ και πολλούς δημοσιογράφους νωρίς το πρωί εκείνης της Κυριακής, 3ης Μαρτίου 1957, οι αποικιοκράτες στον Μαχαιρά. Για να παρακολουθήσουν το τελικό στάδιο των πολυήμερων επιχειρήσεων μιας βρετανικής ταξιαρχίας, στην οποία νόμιζε η Αυτού Εξοχότης ο Κυβερνήτης στρατάρχης σερ Τζον Χάρντινγκ, ότι θα παραδιδόταν, περικυκλωμένος από παντού, ταπεινωμένος πια, ο καταζητούμενος από την 1η Απριλίου 1955 κι επικηρυγμένος ως «επικίνδυνος τρομοκράτης», 29χρονος υπαρχηγός της ΕΟΚΑ, έφεδρος Ανθυπολοχαγός του Ελληνικού Στρατού, Γρηγόρης Αυξεντίου.
Η Σ Α Ν ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ απ’ όλο τον κόσμο. Μερικοί, μάλιστα, με πείρα ανταποκρίσεων απ’ τον Β΄ Παγκ. Πόλεμο, τον πόλεμο της Κορέας κ.ο.κ., θυμάται ακόμα ο 85χρονος σήμερα δημοσιογράφος Άλεξ Ευθυβούλου. Παρών κι ο ίδιος εκεί ως απεσταλμένος του Ασόσιεϊτεντ Πρες. Κινηματογραφούσε σκηνές και γι’ άλλα δύο τηλεοπτικά δίκτυα. Τους πήγαν οι Εγγλέζοι, ν’ απαθανατίσουν τον… θρίαμβο των στρατευμάτων του Χάρντινγκ. Αντί τούτου, όμως, οι δημοσιογράφοι μετέδωσαν σ’ όλο τον κόσμο το αυξέντειο κορυφαίο δείγμα ηρωισμού του αντιαποικιακού αγώνα του κυπριακού Ελληνισμού. Κι έγραφαν παγκοσμίως ότι, απ’ τον Αυξεντίου οι Βρετανοί εισέπραξαν ό,τι ακριβώς είχε εισπράξει κι ο Ξέρξης στις Θερμοπύλες απ’ τον Λεωνίδα 2.437 χρόνια προηγουμένως: Το Μολών Λαβέ!