Κυριακή 4 Μαρτίου 2012

Guardian: Γκρεμίζουν την Ελληνική συνοικία... της Κωνσταντινούπολης

Η Κωνσταντινούπολη βλέπει την ιστορία της να ισοπεδώνεται στο όνομα της Αναγέννησης, αναφέρει η Guardian. Το τελευταίο διάστημα, κοντά στην πολυσύχναστη πλατεία Ταξίμ, ο ήχος που κυριαρχεί είναι αυτός του κομπρεσέρ.... Παρά τις ενστάσεις και τις προσφυγές κατοίκων, αρχιτεκτόνων και οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι αρχές κατεδαφίζουν τη γειτονιά Ταρλάμπασι.
Πολλά από τα κτίρια χρονολογούνται από τα τέλη του 19ου αιώνα και στέγασαν ένα μεγάλο μέρος των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης. Ήδη, αρκετά από αυτά έχουν μείνει άδεια, περιμένοντας τη σειρά τους. Σε κεντρικό δρόμο, δύο μαγαζιά μένουν ακόμη όρθια.

Κάτοικος της περιοχής δηλώνει στη Guardian ότι δεν είναι λίγοι αυτοί που λεηλατούν τα άδεια κτίρια, παίρνοντας τα παράθυρα, τις πόρτες, τα καλώδια. «Ο δήμος δεν κάνει τίποτα για να προστατεύσει τα ιστορικά αυτά κτίρια», αναφέρει, διευκρινίζοντας ότι ο ίδιος, όντας 70 ετών, δεν έχει πουθενά αλλού να πάει σε αυτήν την ηλικία.
Οι αρχές φιλοδοξούν να κατασκευάσουν ένα έργο που θα περιλαμβάνει κατοικίες, γραφεία, ξενοδοχεία κι ένα εμπορικό κέντρο. Για να γίνει αυτό, θα πρέπει να κατεδαφιστούν συνολικά 278 κτίρια.
Το συγκεκριμένο έργο είναι ένα από τα πολλά που προβλέπονται στην ξέφρενη αναμόρφωση της Κωνσταντινούπολης για το 2012.


ΠΗΓΗ e-rodios

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου