Παρασκευή 27 Απριλίου 2012

Για να αθωωθείς πρέπει το έγκλημα να είναι δίκαιο

Του Ν.Λυγερού

Σε συνέχεια με το προηγούμενο άρθρο μας, μελετάμε την έννοια της αθώωσης μέσω του Ορέστη και του μύθου για να κατανοήσουμε την πράξη του Soghomon Tehlirian. Το πρόβλημα ποιο είναι; Δεν βρισκόμαστε στο πλαίσιο του Ρασκόλνικωφ του Достоевский. Το θέμα μας δεν είναι ένα απλό έγκλημα ούτε καν ένα έγκλημα πάθους. Διότι το πλαίσιο είναι η γενοκτονία και η γενοκτονία δεν είναι απλά ένα έγκλημα, αλλά ένα έγκλημα κατά της ανθρωπότητας. Δεν υπάρχει λοιπόν πεδίο σύγκρισης. Και αυτό μπορούμε να το δούμε και από την απόφαση του δικαστηρίου, ενώ ήταν γνωστή η επιχείρηση Νέμεσις. Ο Ορέστης αντιπροσωπεύει σε πρώτη φάση τον αθώο με την ορολογία που διευκρινίσαμε στο προηγούμενο άρθρο. Με αυτήν την ιδιότητα θέλει να σώσει την αδελφή του, την Ηλέκτρα. Όμως η αντίσταση της τελευταίας θα δημιουργήσει ένα δίπολο του τύπου Σωκράτη – Πλάτωνα, ή ακόμα και του Χριστού – Παύλου.

Για να είσαι αθώος πρέπει να σε κατηγορήσουν

Του Ν.Λυγερού 

Ένα γενικό πρόβλημα που έχουμε στον τομέα της γενοκτονολογίας δεν είναι ο καθορισμός του θύτη, διότι μελετάμε γενοκτονίες που υπάρχουν, αλλά ο καθορισμός του αθώου. Πρέπει να υπάρξει μια διαφορά μεταξύ αθώου και θύματος, για να αντέξει η τελευταία έννοια την ενσωμάτωση της έννοιας του Δίκαιου. Ένας παράδοξος αρχικά ορισμός του αθώου είναι ο εξής, τουλάχιστον ως αναγκαία συνθήκη. Για να είσαι αθώος πρέπει να σε κατηγορήσουν. Και αυτή η κατηγορία βέβαια μπορεί να είναι και παθητική, με την έννοια ότι δεν απαιτεί καμιά πράξη εκ μέρους του αθώου. Απλώς υπάρχει και λόγω ύπαρξης κάποιος τον κατηγορεί. Αυτός ο κάποιος είναι εν δυνάμει ο θύτης. Η επιλογή αυτού του ορισμού είναι ορθολογική και πιο αποτελεσματική, για να εξηγήσει και την ύπαρξη της πράξης της γενοκτονίας. Διότι λίγο πριν την γενοκτονία, ποιος θα τολμούσε να χαρακτηρίσει το μελλοντικό θύμα με τη λέξη της αθωότητας.

Με λένε Βασίλη: Το μήνυμα του Χάρρυ Κλυνν για τις εκλογές(Βίντεο)


Τα «τερτίπια» της Βίκυς Σταμάτη για να μην απολογηθεί

 
Τα «τερτίπια» της Βίκυς Σταμάτη για να μην απολογηθεί
Με προσφυγή της στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο καταγγέλλοντας παραβίαση του τεκμηρίου αθωότητας αλλά και με αίτηση εξαίρεσης του ανακριτή Γαβριήλ Μαλλή για μεροληπτική στάση η σύζυγος του Άκη Τσοχατζόπουλου – κατηγορούμενη για ξέπλυμα βρόμικου χρήματα, δεν αναμένεται να απολογηθεί σήμερα.
Σύμφωνα με πληροφορίες στην αίτηση εξαίρεσης υποστηρίζει ότι η απόφαση για δέσμευση του επίδικου ακινήτου επί της Διονυσίου Αρεοπαγίτου 33 αναφέρει ότι διέπραξε το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, αντίθετα όπως υποστηρίζει στο εισαγγελικό πόρισμα διατυπώνονται υπόνοιες για τη διάπραξη του εν λόγω αδικήματος.

Από την Κύπρο τα στοιχεία για τις μίζες του Άκη Τσοχατζόπουλου

Λευκωσία: Εδώ και μήνες είχαν δοθεί από τη Μονάδας Καταπολέμησης Αδικημάτων Συγκάλυψης (ΜΟΚΑΣ) στην αντίστοιχη Αρχή στην Ελλάδα, τα στοιχεία που αφορούσαν πιθανές προμήθειες σε σχέση με την αγορά των υποβρυχίων, με ύποπτο τον πρώην υπουργό Εθνικής Άμυνας και ηγετικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, Άκη Τσοχατζόπουλο. Για συνεργασία των κυπριακών και των ελληνικών Αρχών, εδώ και αρκετό καιρό, κάνει λόγο η Νομική Υπηρεσία της Δημοκρατίας... 

Την Πέμπτη, υπήρξε αντίδραση εκ μέρους της ΜΟΚΑΣ για δημοσίευμα του «Φ» στο οποίο αναφερόταν ότι οι Αρχές στην Ελλάδα είχαν εντοπίσει στοιχεία σε σχέση με την υπόθεση που ενέπλεκαν και την Κύπρο.

Μικρά κέρδη καταγράφει το ΧΑΚ

Λευκωσία: Μικρά κέρδη καταγράφει την Παρασκευή το κυπριακό Χρηματιστήριο, αναστρέφοντας το αρνητικό κλίμα της χθεσινής χρηματιστηριακής συνάντησης.

Στις 13.14, ο Γενικός Δείκτης σημείωνε άνοδο σε ποσοστό 0,21% και τύγχανε διαπραγμάτευσης στις 232,42 μονάδες.

Ο Δείκτης FTSE/CySE ενισχύεται στις 84,24 μονάδες, παρουσιάζοντας μικρή άνοδο σε ποσοστό 0,33%. Την ίδια ώρα η αξία των συναλλαγών ανερχόταν στα 288.760 ευρώ.

Άφαντος ο τζίρος στο Χ.Α.

Του Δημήτρη Ζάντζα από το capital.gr

Χωρίς κατεύθυνση συνεχίζει να κινείται το Χρηματιστήριο της Αθήνας. Στις συναλλαγές της Παρασκευής, το εύρος διακύμανσης του Γενικού Δείκτη δεν ξεπερνά μέχρι στιγμής τις... 6 μονάδες, ενώ όγκος και τζίρος παραμένουν σε απογοητευτικά επίπεδα.

Το Χ.Α. δεν ακολουθεί ούτε τις διακυμάνσεις των ευρωπαϊκών αγορών, που νωρίτερα κατέγραφαν απώλειες στον απόηχο της χθεσινοβραδινής υποβάθμισης της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ισπανίας από την S&P.

Στον FTSE20 ξεχωρίζουν και σήμερα τα ποσοστιαία κέρδη της MIG, που ενισχύεται 10,14% στα 0,315 ευρώ, ακολουθεί η ΔΕΗ με κέρδη 2,86% στα 2,52 ευρώ, ενώ πάνω από 2% ενισχύονται και οι μετοχές των ΤΤ και ΕΤΕ στα 0,373 και 1,72 ευρώ.

Στον αντίποδα, ο ΟΤΕ δέχεται νέες πιέσεις υποχωρώντας νωρίτερα έως τα 2,44 ευρώ (-4,69%), ενώ με αρνητικό πρόσημο ακολουθούν, μεταξύ άλλων, οι μετοχές των Coca-Cola 3E, ΕΛΠΕ και Motor Oil. 

Ο Κωνσταντίνος για τις εκλογές

«Παρέμβαση» στις πολιτικές εξελίξεις επιχειρεί, λίγες μέρες πριν από την κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση της 6ης Μαΐου, ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος, με γραπτή του δήλωση, που αναρτήθηκε στην επίσημη ιστοσελίδα του.

Όπως επισημαίνουν συνεργάτες του, ο τέως μονάρχης αποφάσισε να προχωρήσει στη συγκεκριμένη δήλωση, έπειτα από «πολλά αιτήματα» που δέχτηκε, προκειμένου να  τοποθετηθεί σχετικά με τις επικείμενες  εκλογές.

Στη γραπτή του δήλωση, ο Κωνσταντίνος επισημαίνει πως ο ελληνικός λαός καλείται να εκλέξει μια κυβέρνηση, που θα χειριστεί τα μεγάλα προβλήματα, εμμέσως πλην σαφώς τάσσεται κατά των σεναρίων «ακυβερνησίας», επισημαίνοντας πως η Ελλάδα έχει ανάγκη από «σταθερό περιβάλλον», ενώ τάσσεται υπέρ της ισχυρής παρουσίας της χώρας στην Ευρώπη και εντός της ζώνης του ευρώ.

Αναλυτικά η δήλωση του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, έχει ως εξής :

Αήθης επίθεση Βαλλιανάτου στην Κανέλλη!

Μία άνευ προηγουμένου επίθεση δέχθηκε η Λιάνα Κανέλλη από τον Γρηγόρη Βαλλιανάτο, ο οποίος την κατηγόρησε πως δεν βοηθά τους ομοφυλόφιλους παρότι η ίδια είναι... λεσβία.

Ο επικεφαλής της Φιλελεύθερης Συμμαχίας και εκπρόσωπος του Κινήματος των ομοφυλοφίλων μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Βήμα FM, κατηγόρησε την κυρία Κανέλλη ότι "ενώ είναι λεσβία (όπως η ίδια έχει πει σε παλαιότερη εκπομπή «Ψηλά τα χέρια»), πολιτεύεται με το ΚΚΕ που λέει τα χειρότερα για τους ομοφυλόφιλους και τις λεσβίες".

Ο αιγυπτιακός νόμος του "αποχαιρετισμού"!!!

Έως και έξι ώρες μετά τον θάνατο της συζύγου τους, θα έχουν το δικαίωμα οι Αιγύπτιοι να έρθουν σε σεξουαλική επαφή μαζί της, προκειμένου να την... αποχαιρετίσουν σωστά. Κάτι τέτοιο ορίζει η μεταρρύθμιση στην Αίγυπτο, ενώ ο συγκεκριμένος νόμος αποκαλείται "αποχαιρετιστίρια σεξουαλική επαφή", σύμφωνα με τα αιγυπτιακά μέσα ενημέρωσης.

Ο αμφιλεγόμενος νέος νόμος είναι μέρος μίας σειράς νομοθετημάτων που προωθεί το ισλαμιστικό κόμμα το οποίο κυβερνά το Κοινοβούλιο. Μάλιστα, υπό σκέψη είναι η μείωση ετών για δικαίωμα στον γάμο στα 14 χρόνια, ενώ καταστρατηγούνται τα δικαιώματα των γυναικών στην εκπαίδευση και την εργασία.

Ν.Παπανδρέου: Το ΔΝΤ στέλνει οικονομολόγους κι εμείς δικηγόρους

Διαβάστε το άρθρο του αδερφού του Γ.Παπανδρέου, Νίκου, στην "Οικονομική Επιθεώρηση". Χαρακτηριστικό είναι το απόσπασμά όπου ο Νίκος Παπανδρέου αναφέρει: "Ως τώρα η μάχη του μνημονίου, εν γένει, υποφέρει από μια στρατηγική ασυμμετρία: εκείνοι στέλνουν τους οικονομολόγους τους, εμείς απαντάμε με τους δικηγόρους μας".

Αναλυτικά το άρθρο:

S&P: Υποβάθμιση Ισπανίας σε "BBB+"

Στην υποβάθμιση της Ισπανίας κατά δύο βαθμίδες προχώρησε η Standard & Poor΄s, επικαλούμενη τους ολοένα αυξανόμενους κινδύνους που απορρέουν από το υψηλό χρέος της χώρας, δεδομένης της συρρίκνωσης της οικονομίας της.

Ειδικότερα, ο οίκος υποβάθμισε τη διαβάθμιση πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας σε "BBB+" από "A" προηγουμένως. Το outlook της αξιολόγησης είναι αρνητικό, αντικατοπτρίζοντας τους σημαντικούς εξωτερικούς και εγχώριους κινδύνους που απειλούν την οικονομική ανάπτυξη της Ισπανίας αλλά και την επίδοση των μεγεθών του προϋπολογισμού.

"Καλοκαιρία" στην Wall Street μετά τον "κατακλυσμό" αποτελεσμάτων

Dow13.204,62113,90 0,87%  



  Nasdaq3.050,6120,98 0,69%  

Η Wall Street χθες
Θετικά πρόσημα καταγράφονται στο ταμπλό της Wall Street, χάρη στο μπαράζ εταιρικών αποτελεσμάτων και outlook που ενίσχυσε την αγοραστική διάθεση. Με κέρδη άνω των 100 μονάδων ο Dow Jones έκλεισε μόλις 60 μονάδες μακριά από το νέο υψηλό τεσσάρων ετών, ενώ πλέον σημειώνει μικρά κέρδη για το μήνα Απρίλιο.

Στο θετικό κλίμα συνέβαλαν τα ενθαρρυντικά στοιχεία για τις πωλήσεις κατοικιών σε εκκρεμότητα στις ΗΠΑ που αντιστάθμισαν την απογοήτευση για τη μικρότερη των εκτιμήσεων πτώση των νέων αιτήσεων επιδομάτων ανεργίας.

Δείκτες – Στατιστικά

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κέρδισε 113,90 μονάδες (0,87%) κλείνοντας στις 13.204,60 μονάδες. Ο δείκτης Nasdaq κατέγραψε άνοδο 20,90 μονάδων (0,69%) και έκλεισε στις 3.050,60 μονάδες. O S&P 500 σημείωσε άνοδο 9,20 μονάδων (0,67%) κλείνοντας στις 1.399,90 μονάδες.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν το δείκτη Dow Jones 23 έκλεισαν με θετικό πρόσημο και 7 με αρνητικό. Εξ΄αυτών τα μεγαλύτερα ποσοστιαία κέρδη κατέγραψε η Wal-Mart Stores κλείνοντας στα 58,95 δολάρια με άνοδο 1,59 δολ. ή σε ποσοστό 2,77%. Ακολούθησαν η Chevron Corp με κέρδη 2,28% και κλείσιμο στα 106,22 δολάρια και η AT&T, η οποία έκλεισε στα 32,44 δολάρια με άνοδο 2,21%.