Παρασκευή 27 Απριλίου 2012

Από την Κύπρο τα στοιχεία για τις μίζες του Άκη Τσοχατζόπουλου

Λευκωσία: Εδώ και μήνες είχαν δοθεί από τη Μονάδας Καταπολέμησης Αδικημάτων Συγκάλυψης (ΜΟΚΑΣ) στην αντίστοιχη Αρχή στην Ελλάδα, τα στοιχεία που αφορούσαν πιθανές προμήθειες σε σχέση με την αγορά των υποβρυχίων, με ύποπτο τον πρώην υπουργό Εθνικής Άμυνας και ηγετικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, Άκη Τσοχατζόπουλο. Για συνεργασία των κυπριακών και των ελληνικών Αρχών, εδώ και αρκετό καιρό, κάνει λόγο η Νομική Υπηρεσία της Δημοκρατίας... 

Την Πέμπτη, υπήρξε αντίδραση εκ μέρους της ΜΟΚΑΣ για δημοσίευμα του «Φ» στο οποίο αναφερόταν ότι οι Αρχές στην Ελλάδα είχαν εντοπίσει στοιχεία σε σχέση με την υπόθεση που ενέπλεκαν και την Κύπρο.


Η ΜΟΚΑΣ και χωρίς να ζητηθεί από καμιά Αρχή, άρχισε έρευνα, ύστερα από δημοσιεύματα τόσο εδώ όσο και στην Ελλάδα, που αφορούσαν το θέμα. Κατάφερε, σύμφωνα με πληροφορίες να συγκεντρώσει αρκετά σημαντικά στοιχεία τα οποία και διαβίβασε προς αξιολόγηση στην Αρχή για τη Νομιμοποίηση Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες στην Ελλάδα.

Πρόσφατα και μετά τη σύλληψη του Άκη Τσοχατζόπουλου, η ΜΟΚΑΣ απέστειλε εκ νέου τα στοιχεία αυτά (τη Μεγάλη Πέμπτη) προς αξιοποίηση.

Σύμφωνα με τον «Φ», οι Αρχές στην Ελλάδα ουδέποτε επικοινώνησαν με τις Αρχές της Κύπρου για το θέμα για να ζητήσουν επιπρόσθετα στοιχεία ή ενημέρωση.

Προχθές Τετάρτη, που ανακοινώθηκαν στην Ελλάδα νέα στοιχεία που εμπλέκουν και την Κύπρο, ουδεμία αναφορά έγινε ότι αυτά διαβιβάστηκαν εδώ και μήνες από τη ΜΟΚΑΣ, αποκρύβοντας ουσιαστικά το γεγονός αυτό.

Μάλιστα, η προϊσταμένη της Μονάδας, Εύα Παπακυριακού, μιλώντας την Παρασκευή το πρωί στο ραδιόφωνο του ΡΙΚ, ανέφερε ότι ύστερα από τη δημοσιοποίηση πληροφοριών σύμφωνα με τις οποίες στην υπόθεση εμπλέκεται και η Κύπρος, η ΜΟΚΑΣ σε συνεννόηση με τον Γενικό Εισαγγελέα, ανέλαβε πρωτοβουλία και διενήργησε έρευνα.

«Συγκεντρώσαμε ορισμένα στοιχεία τα οποία διαβιβάσαμε στις ελληνικές Αρχές και πιστεύουμε ότι θα τους φανούν χρήσιμα».

Η Μονάδα όπως και οι υπόλοιπες αρμόδιες Αρχές στην Κύπρο παραμένουν στη διάθεση των ελληνικών Αρχών για συνεργασία και παροχή βοήθειας για διαλεύκανση της υπόθεσης.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, κατά τις έρευνες στην Κύπρο είχαν εντοπισθεί τα πρόσωπα που ενήργησαν ώστε να εγγραφούν διάφορες εταιρείες και ν’ ανοιχτούν λογαριασμοί σε τράπεζες σε πρόσωπα που δεν αποκλείεται να ήταν και εικονικά. Μάλιστα γίνεται λόγος για 21 άτομα τα οποία ενεπλάκησαν σ’ αυτή τη διαδικασία και αφορούσαν ποσά που σχετίζονταν με τις προμήθειες για την αγορά των υποβρυχίων.

Μέχρι στιγμής δεν έχει «παγοποιηθεί» κανένα ποσό αφού αυτό δεν ζητήθηκε από τις Αρχές της Ελλάδας που εξετάζουν υποθέσεις ξεπλύματος βρόμικου χρήματος.

Ωστόσο, η κ. Παπακυριακού ανέφερε ότι η Υπηρεσία με επιστολή στις ελληνικές Αρχές ζητά να της αποσταλεί το πόρισμα της υπόθεσης και ιδιαίτερα τα σημεία όπου εμπλέκεται η Κύπρος.

«Ταυτόχρονα», είπε η προϊσταμένη της ΜΟΚΑΣ «εκφράσαμε την ετοιμότητά μας να συνεργαστούμε με τις ελληνικές Αρχές και να βοηθήσουμε στη διαλεύκανση της υπόθεσης».

Υπενθυμίζεται ότι η ΜΟΚΑΣ είχε διενεργήσει έρευνες και για την εταιρεία «Torcaso» που ανήκε στον ξάδελφο του κ. Τσοχατζόπουλου, η οποία συστάθηκε στην Κύπρο και μέσω της αγοράστηκαν ακίνητα στην Αθήνα που αργότερα πωλήθηκαν στην Ιερά Μονή Βατοπεδίου.

Για τον λόγο αυτό, η κ. Παπακυριακού, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η συγκεκριμένη υπόθεση να συνδέεται και με την υπόθεση που αφορά την Ιερά Μονή Βατοπεδίου.

Ανακοίνωση της Νομικής Υπηρεσίας

Αργά το μεσημέρι της Παρασκευής η Νομική Υπηρεσία εξέδωσε ανακοίνωση όπου τονίζεται ότι οι κυπριακές Αρχές συνεργάζονται, εδώ και αρκετό καιρό, με τις αρμόδιες ελλαδικές Αρχές σχετικά με την υπόθεση στην οποία φαίνεται να εμπλέκεται ο Άκης Τσοχατζόπουλος, καθώς και άλλα πρόσωπα, ειδικότερα σχετικά με την πιθανή εμπλοκή της Κύπρου.

Όπως αναφέρεται της Νομικής Υπηρεσίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, «έχουν ήδη δοθεί σχετικά στοιχεία και παράλληλα έχει εκφρασθεί από πλευράς των κυπριακών Αρχών η πλήρης ετοιμότητα και προθυμία για οποιαδήποτε περαιτέρω συνεργασία στη διερεύνηση της υπόθεσης».

«Όπως μπορεί να γίνει αντιληπτό», δηλώνει η Νομική Υπηρεσία, «δεν είναι δυνατή η παροχή οποιωνδήποτε άλλων στοιχείων ή λεπτομερειών, λόγω των ανακρίσεων που διεξάγονται».

Σε σχέση με τα δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών για τις ανακρίσεις που διεξάγονται στην Ελλάδα, η Νομική Υπηρεσία δηλώνει περαιτέρω «ότι έχει ζητηθεί επίσημη ενημέρωση από τις ελληνικές Αρχές σε σχέση με τα υπό διερεύνηση γεγονότα, καθώς και η αποστολή του πορίσματος, που, από δημοσιεύματα, φαίνεται ότι έχει ετοιμασθεί».

ΠΗΓΗ  philenews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου