Σάββατο 28 Οκτωβρίου 2023

Μάρτιος 1941 - Ρούπελ: Το άγνωστο γράμμα, ένα καλά κρυμμένο μυστικό στο πολύτιμο τουφέκι του στρατιώτη


Η περιπολία ενός δασοφύλακα τη δεκαετία του 1950 σε μια δυσπρόσιτη περιοχή των Σερρών, κοντά στα οχυρά του Ρούπελ έκρυβε μια έκπληξη και οδήγησε στην αποτύπωση μια συγκινητικής στιγμής της ιστορίας του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Σε μια σπηλιά, την είσοδο της οποίας είχαν φράξει θάμνοι και ψηλά άγρια χόρτα ο δασοφύλακας εντόπισε ένα παλιό τουφέκι. Ένα όπλο από τις σκληρές και φονικές μάχες του 1940-1941, το οποίο και κράτησε ως ενθύμιο.

Ήταν για εκείνον ένα παλιό όπλο, ένα κειμήλιο που δεν του έδωσε ιδιαίτερη σημασία και το άφησε σε μια γωνιά στον στάβλο του, σε παρακείμενο χωριό. Χρόνια πολλά αργότερα, το 1994, ο δασοφύλακας ήρθε σε επαφή με τον στρατιωτικό τότε και σήμερα συνταγματάρχη εν αποστρατεία, φαρμακοποιό και γνωστό συλλέκτη, Βασίλη Νικόλτσιο στη Θεσσαλονίκη και του παρέδωσε το όπλο.

28 Οκτωβρίου 1940: Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων της εποχής


28 Οκτωβρίου 1940: Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων της εποχής, όπως καταγράφουν την ιστορική εκείνη ημέρα.

Η Ημερήσια Διαταγή της 28ης Οκτ 1940, του Στρατηγού Κατσιμήτρου Δκτή της VIΙI MΠ


Η Ημερήσια Διαταγή της 28ης Οκτωβρίου 1940 του Δκτή της VIΙI MΠ, Στρατηγού Χαράλαμπου Κατσιμήτρου.

Κακιά Σκάλα: Η άγνωστη και συναρπαστική ιστορία των αθέατων πυροβολείων του Β Παγκοσμίου Πολέμου – Δείτε βίντεο


Η ομάδα Up Stories, σε συνεργασία με τον στενό συνεργάτη της Μιχάλη Μίλλερ καθώς και των Γιώργο Τσάκα, Εφ. Υπολοχαγό του Ελληνικού στρατού και ιδρυτή της Railbiking in Greece, παρουσιάζουν την άγνωστη αλλά και συναρπαστική ιστορία των αθέατων πυροβολείων του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στην Κακιά Σκάλα. 

Σημειώνεται ότι ο Γιώργος Τσάκας βοήθησε τόσο με τις γνώσεις του όσον αφορά το δίκτυο των πυροβολείων στην Κακιά Σκάλα και την ιστορική σημασία του σιδηρόδρομου κατά την κατοχή όσο και με την παραχώρηση σπάνιου φωτογραφικού υλικού της εποχής. 

28η Οκτωβρίου: Η ανδρεία του ελληνικού στρατού στο αλβανικό μέτωπο και ο ανθυπολοχαγός Οδυσσέας Ελύτης


Στις 3 το πρωί την 28η Οκτωβρίου του 1940, ο Ιταλός πρεσβευτής Εμανουέλε Γκράτσι θα επισκεφθεί τον Έλληνα πρωθυπουργό και ξυπνώντας τον θα του επιδώσει τελεσίγραφο σύμφωνα με το οποίο η Ιταλία, προκειμένου να αισθανθεί ασφαλής, απαιτούσε να καταλάβει βάσεις και άλλα σημεία του ελληνικού εδάφους – όσα θα έκρινε ότι θα χρειαζόταν ως το τέλος της παγκόσμιας σύρραξης.

Ο Ιωάννης Μεταξάς θα απορρίψει αμέσως το τελεσίγραφο, λέγοντας: «Alors, c’est la guerre. Λοιπόν, έχουμε πόλεμο». Η Ελλάδα είναι πλέον σε πόλεμο με την Ιταλία, έναν πόλεμο στον οποίο θα πάρει μέρος με τον βαθμό του ανθυπολοχαγού ο Οδυσσέας Ελύτης, κινδυνεύοντας να πεθάνει από βαρύ τύφο.

Έλληνες με ξένη υπηκοότητα στον Πόλεμο του ’40 - Έλληνες με Αλβανική , Ιταλική, Γερμανική, Βουλγαρική, Βρετανική, Αμερικανική υπηκοότητα στην έκρηξη του Β′ παγκόσμιου πολέμου.


Έλληνες στρατιώτες 29 Μαΐου 1941. (AP Photo)
via Associated Press

«731»


Το ύψωμα που έκρινε τον ελληνοϊταλικό πόλεμο

Του Γιάννη Μιχαλακόπουλου

Επτά τριάντα ένα. Ένας αμείλικτος τριψήφιος αριθμός χαραγμένος σε μαρμάρινη πλάκα στο κέντρο των Αθηνών. Τον πλαισιώνουν λέξεις βαρυφορτωμένες με Ιστορία, μπαρούτι, και αίμα: ΠΙΝΔΟΣ, ΚΟΡΥΤΣΑ, ΤΡΕΜΠΕΣΙΝΑ, ΧΕΙΜΑΡΡΑ, ΑΡΓΥΡΟΚΑΣΤΡΟΝ, ΚΑΛΠΑΚΙ… Την εικόνα συμπληρώνει ένα μικρό παιδάκι που με απορία και ενδιαφέρον διαβάζει τα όσα αναγράφονται πίσω από τους περήφανους εύζωνες. Είναι φθινόπωρο και η «περιρρέουσα» πρωτεύουσα είναι βασανιστικά μουντή και αμήχανη…

Το Ελληνικό πολεμικό Ναυτικό στο Έπος του 1940 - μέσα από τα απομνημονεύματα του Α/ΓΕΝ Αλεξάνδρου Σακελλαρίου


June 1940: The British navy takes the initiative as HMS Daisy destroys three Italian submarines off the coast of Crete during the Naval war in the Eastern Mediterranean from 1939 to 1941. (Photo by Hulton Archive/Getty Images)
Hulton Archive via Getty Images

Προπαγάνδα, προβοκάτσιες και fake news: Πώς η φασιστική Ιταλία έστησε το σκηνικό για την επίθεση στην Ελλάδα, γιατί επιλέχθηκε η 28η Οκτωβρίου για την κήρυξη του πολέμου


File Photo Έλληνες φαντάροι στο μέτωπο της Αλβανίας via Wikileaks

«Μετά την άνοδο του Μουσολίνι στην εξουσία η διπλωματική, και όχι μόνο, ανάμιξη της Ιταλίας, εξελίχθηκε σε μια απροσχημάτιστα εχθρική συμπεριφορά προς τη χώρα μας, που, πολλές φορές, περνούσε μέσα από χονδροειδείς προπαγανδιστικές ενέργειες, αλλά και ανοιχτές προκλήσεις, που μόνο ο ηχηρός λατινογενής όρος προβοκάτσια, θα μπορούσε να αποδώσει».

ΥΠΕΞ: Εντός των θέσεων της Δημοκρατίας η στάση Κύπρου στη ΓΣ του ΟΗΕ


Σε σχέση με τη διαδικασία της έκτακτης Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών αναφορικά με τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, επισημαίνεται ότι η στάση που έχει τηρήσει η Κύπρος βρίσκεται σε συνέπεια με τη σταθερή στάση μας, και η οποία σε κάθε περίπτωση από τις 7 Οκτωβρίου και εντεύθεν, καταγράφεται σε όλες τις επίσημες δηλώσεις της Κυβέρνησης.

Στην Κύπρο σκάφος ιταλικού Πολεμικού Ναυτικού για ανθρωπιστική βοήθεια στη Μέση Ανατολή


Η Ιταλία είναι έτοιμη να προσφέρει ανθρωπιστική βοήθεια στη Μέση Ανατολή, υπογραμμίζει, σεε ανακοίνωσή της, η κυβέρνηση της Τζόρτζια Μελόνι.

Διευκρινίσεις για την άδεια χρήσης ελληνικών εγκαταστάσεων από τις ΗΠΑ


Με αφορμή δημοσιεύματα για παροχή διευκολύνσεων στις ΗΠΑ από την Ελλάδα, σε εγκαταστάσεις άλλες πλην των προβλεπομένων στη Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας – ΗΠΑ, πηγές του υπουργείου Εθνικής Άμυνας διευκρίνιζαν τα εξής:

Αίγυπτος: Ελληνική αντιπροσωπεία δέχθηκε ο υπουργός Στρατιωτικής Παραγωγής για αμυντική συνεργασία


Οκτώβριος 27, 2023. Ελλάδα.

Κάιρο.

Ο Υπουργός Στρατιωτικής Παραγωγής, Μοχάμεντ Σαλάχ ελ Ντιν Μουσταφά δέχθηκε την κ. Χανάν Αμπντέλ Ραούφ, Εκτελεστική Διευθύντρια της «Adler International» και αντιπροσωπεία της «Olympic Industries», μιας ελληνικής εταιρείας που δραστηριοποιείται στον τομέα των στρατιωτικών βιομηχανιών να συζητήσουν τρόπους για την ενίσχυση της κοινής συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών.

Κωνσταντίνος Φλώρος προς Ένοπλες Δυνάμεις: «Σας έχω απόλυτη εμπιστοσύνη και απεριόριστο σεβασμό. Εύγε!»


Συγχαρητήριο σήμα στο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων που έλαβε μέρος στις εορταστικές εκδηλώσεις της 28ης Οκτωβρίου, έστειλε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος. Όπως δήλωσε δεν επιτρέπεται εφησυχασμός, αντιθέτως απαιτείται εγρήγορση και ετοιμότητα για να αντιμετωπισθεί κάθε πρόκληση και απειλή απ' όπου και αν προέρχεται», επισημαίνει ο αρχηγός.

Νίκος Δένδιας: Το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων απεδείχθη το 1940 αλλά και εσχάτως στην Αν. Μεσόγειο και το Αιγαίο


Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας (Κ), κάνει δηλώσεις μετά τη δοξολογία κατά τη διάρκεια της συμμετοχής του στις εκδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη για την 111η Επέτειο από την Απελευθέρωση της πόλης και τον εορτασμό του Πολιούχου Αγίου Δημητρίου, Πέμπτη 26 Οκτωβρίου 2023. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ, STR

«Η Ελλάδα θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τα δίκια της και να αποτελεί παράγοντα ειρήνης και σταθερότητας στα Βαλκάνια, στην Ανατολική Μεσόγειο και στην ευρύτερη περιοχή μας», τόνισε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Δένδιας, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της παρέλασης στρατιωτικών και πολιτικών τμημάτων στη Θεσσαλονίκη.

Κ. Μητσοτάκης για 28η Οκτωβρίου: 83 χρόνια μετά, η χώρα μας στέκεται ως πυλώνας σταθερότητας σε μια ταραγμένη γειτονιά (video)


«Η Ελλάδα είναι πυλώνας σταθερότητας σε μια ταραγμένη γειτονιά», αναφέρει στο μήνυμά του για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου από τα Χανιά ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Διπλωματικές πηγές για ψήφισμα ΟΗΕ: Η Ελλάδα παραμένει συνεπής στην εξωτερική πολιτική αρχών


«Η Ελλάδα παραμένει συνεπής στην εξωτερική πολιτική αρχών και από την πρώτη στιγμή της κρίσης στη Μέση Ανατολή τήρησε ισόρροπη στάση, σεβόμενη τις αρχές και αξίες του διεθνούς δικαίου, ως δύναμη σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, αναδεικνύοντας την υποχρέωση προστασίας των αμάχων και της δημιουργίας ανθρωπιστικών διαδρομών», σημειώνουν διπλωματικές πηγές.

Στήριξη Ερντογάν στη Χαμάς και επίθεση στο Ισραήλ: «Είναι χώρα κατακτητής - Η Δύση είναι ο μεγαλύτερος υπεύθυνος για τη σφαγή»


Μαρία Ζαχαράκη
Ανταποκρίτρια στην Τουρκία

Ευθεία επίθεση στο Ισραήλ εξαπέλυσε ο Ερντογάν για τις επιθέσεις που εξαπολύει στην Λωρίδα της Γάζας, αλλά έκανε για ακόμα μία φορά σαφή την στήριξη στην Χαμάς. Μιλώντας σε μία τεράστια συγκέντρωση υπέρ των Παλαιστίνιων, ο Τούρκος πρόεδρος χαρακτήρισε το Ισραήλ «κατακτητή», συνέδεσε την στήριξη της Παλαιστίνης με την ανεξαρτησία της Τουρκίας και παράλληλα, κατηγόρησε τη Δύση ως «τον μεγαλύτερο υπεύθυνο για τη σφαγή» στη Γάζα.

Τουρκική αεροπορική επίθεση στη βόρεια Συρία- Σκοτώθηκε διοικητής των SDF


Οκτώβριος 27, 2023. Ελλάδα.

Ο τουρκικός στρατός συνεχίζει ακατάπαυστα τις επιθέσεις του δολοφονώντας  στοχευμένους Κούρδους στη βόρεια Συρία.

Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Άγκυρα σε Αμερικανούς πολίτες: Κρατήστε χαμηλό προφίλ


Νέα οδηγία της Αμερικανικής πρεσβείας των ΗΠΑ στην Άγκυρα προς τους Αμερικανούς πολίτες, στην οποία τονίζει πως εκτός από τις μεγάλες, εορταστικές συγκεντρώσεις για την 100η επέτειο της Δημοκρατίας της Τουρκίας αυτό το Σαββατοκύριακο, παραμένει το ενδεχόμενο και άλλων μεγάλων διαδηλώσεων.

Πόλεμος στο Ισραήλ: Η Χαμάς καλεί για άμεση εφαρμογή του ψηφίσματος της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ για τη Γάζα


«Απαιτούμε αυτή η βοήθεια που έχει συγκεντρωθεί στην αιγυπτιακή πλευρά να σταλεί γρήγορα και να διανεμηθεί προς όλες τις περιοχές»

Μήπως και κάποιοι “άμαχοι” των Παλαιστινίων έχουν τις δικές τους σοβαρές ευθύνες;


“Το Ισραήλ να χτυπά τη Χαμάς όχι τους αμάχους Παλαιστίνιους”. Τάδε έφη η Γαλλίδα ΥΠΕΞ, αλλά με παρόμοιο τρόπο έχουν εκφραστεί και σχεδόν όλοι οι ηγέτες κρατών της Δύσης. Ερωτήματα δύο. Πως μπορεί να ξεχωρίσει το Ισραήλ τους “αμάχους” από τους μάχιμους και δεύτερον πόσο άμαχοι είναι τελικά οι άμαχοι; Οι Παλαιστίνιοι άμαχοι είναι περισσότερο άμαχοι από τους Γερμανούς πολίτες που αφάνιζαν οι συμμαχικές αεροπορίες κατά τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο; Οι Γερμανοί πολίτες δεν είχαν καμία ευθύνη για το χιτλερικό καθεστώς; Φιλοσοφικά ερωτήματα θα πει κανείς. Ίσως αλλά το να προσπαθεί να ξεχωρίσει κανείς τους Παλαιστίνιους της Γάζας από την Χαμάς είναι μάλλον αδύνατο, για πρακτικούς αλλά και ουσιαστικούς λόγους.

Ελλάδα και Κύπρος απείχαν από το ψήφισμα του ΟΗΕ για την Γάζα


Ελλάδα και Κύπρος απείχαν από το ψήφισμα του ΟΗΕ που δεν αναγνώριζε την Χαμάς ως τρομοκρατική οργάνωση αλλά αντιθέτως έκανε λόγο για “μαχητές της Χαμάς στη Γάζα”.

Απέρριψε το Τελ Αβιβ το ψήφισμα ΟΗΕ για κατάπαυση πυρός


Μεγάλη διπλωματική ήττα, 120 χώρες ψήφισαν ζητούν κατάπαυση πυρός. Θα εξαλείψουμε τη Χαμάς όπως ο κόσμος αντιμετώπισε τους Ναζί, υποστηρίζει ο ΥΠΕΞ του Ισραήλ.

ΛΩΡΙΔΑ ΓΑΖΑΣ Η νέα τακτική του Ισραήλ και οι λόγοι καθυστέρησης της επέμβασης


Νίκος Μελέτης

Στο σημείο μηδέν βρίσκεται η κρίση στη Μέση Ανατολή, καθώς το Ισραήλ έχοντας χάσει το πλεονέκτημα του αιφνιδιασμού συνεχίζει να προετοιμάζεται για την επόμενη φάση της στρατιωτικής επιχείρησης ενώ στο παρασκήνιο υπάρχουν ασφυκτικές πιέσεις για να αποφευχθεί μια νέα αιματοχυσία που θα μεγαλώσει το αδιέξοδο και θα επιτείνει τον κίνδυνο ανεξέλεγκτης διάχυσης της κρίσης.

Πόλεμος – Ισραήλ: Οι παλιές δυτικές “αγάπες” με Χαμάς και Μουτζαχεντίν… που οδήγησαν σε αέναη σύγκρουση


Το αιφνιδιαστικό νέο μέτωπο του Ισραήλ με τη Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, εάν αντιμετωπιστεί υπό την οπτική γωνία του πολέμου στην Ουκρανία, γίνεται εξαιρετικά ύποπτο, αναφορικά με το ενδεχόμενο να έχει παίξει κάποιον ρόλο η ρωσική διπλωματία στην υποδαύλιση της σύγκρουσης. Διότι η νέα αυτή σύγκρουση και η τρομακτική συγκέντρωση στρατιωτικών δυνάμεων δυτικών χωρών, στην προσπάθεια να αποτραπεί η επέκταση της σύγκρουσης, ή να αντιμετωπιστούν άμεσα οι συνέπειες μιας τέτοιας δυνητικής εξέλιξης, είναι εξαιρετικά βολική για τη Μόσχα. Κι αυτό προσεγγίζοντας την υπόθεση κυνικά, αμιγώς με όρους εθνικού συμφέροντος κάθε πλευράς, όχι με όρους άσπρο-μαύρο, καλός-κακός…

Γερμανία: Aναπτύσσει προληπτικά 1.000 στρατιώτες σε Κύπρο και Μέση Ανατολή

Ο γερμανικός στρατός ανέπτυξε πάνω από 1.000 μέλη του στην Κύπρο και σε κράτη της Μέσης Ανατολής προληπτικά, για το ενδεχόμενο να χρειαστεί η διεξαγωγή επιχειρήσεων εσπευσμένης απομάκρυνσης πολιτών της Γερμανίας από κράτη της περιοχής, αν η ένταση εξαιτίας του πολέμου Ισραήλ - Χαμάς κλιμακωθεί περαιτέρω και η σύρραξη εξαπλωθεί.

Ισραήλ: Oι χερσαίες επιχειρήσεις επεκτείνονται στη Γάζα - NYT: Η Χαμάς έχει αποθηκεύσει τρόφιμα και καύσιμα σε υπόγεια τούνελ


ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 16:25

Ο ισραηλινός στρατός βρίσκεται εντός της Γάζας, αφότου γνωστοποίησε την Παρασκευή ότι θα επεκτείνει τη χερσαία επιχείρησή του μετά τις επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου. Όπως ανέφερε εκπρόσωπος των ενόπλων δυνάμεων του Ισραήλ, "οι στρατιώτες βρίσκονται στο σημείο και συνεχίζουν τις μάχες".

Ισραήλ: Ο στρατός μπήκε και παραμένει στο βόρειο τμήμα της Γάζας -Θα επιτραπεί η είσοδος φορτηγών με βοήθεια


Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε σήμερα ότι εισήλθε στη διάρκεια της νύχτας στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας και ότι επέκτεινε τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του με τη χρήση πεζικού και τεθωρακισμένων στον πολιορκούμενο παλαιστινιακό θύλακα, καθώς εντείνει την επίθεσή του στο παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς.

LIVE BLOG: Άμεση εκκένωση της βόρειας Γάζας ζητά ο IDF - Νέο σφυροκόπημα στη Λωρίδα


Πόλεμος στο Ισραήλ: Σε εξέλιξη βρίσκονται σφοδρές μάχες Ισραήλ-Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας

Συμφωνία Χαμάς-Ρωσίας για την απελευθέρωση ομήρων: «Αναζητούμε 8 ρωσοϊσραηλινούς»


«Αναζητούμε τώρα τα άτομα που μας υπέδειξε η ρωσική πλευρά. Είναι δύσκολο, αλλά τους ψάχνουμε. Και όταν τους βρούμε, θα τους απελευθερώσουμε», δήλωσε ο Μούσα Αμπού Μαρζούκ, σύμφωνα με το Ria Novosti

Στρατιωτική Παρέλαση | Θεσσαλονίκη 28 Οκτωβρίου 2023