Δευτέρα 6 Ιουλίου 2020

Η Μάχη των Λεύκτρων

Στις 6 Ιουλίου 371 π.Χ., οι Θηβαίοι νίκησαν τους Σπαρτιάτες στα Λεύκτρα της Βοιωτίας και κατέλυσαν την ηγεμονία τους στον ελλαδικό χώρο. Στη μάχη αναδείχθηκε η στρατιωτική ιδιοφυΐα του Επαμεινώνδα, με την τακτική της «λοξής φάλαγγας» που εφάρμοσε.
Την άνοιξη του 371 π.Χ. συνεκλήθη στη Σπάρτη το συνέδριο των ελληνικών πόλεων, με στόχο την επίτευξη γενικής ειρήνης στον ελλαδικό χώρο. Ο εκπρόσωπος των Θηβαίων, Επαμεινώνδας, ζήτησε να υπογράψει τη συνθήκη εξ ονόματος όλων των Βοιωτών. Η αξίωση αυτή του Επαμεινώνδα προσέκρουσε στην αντίδραση μεγάλου αριθμού συνέδρων, οι οποίοι κήρυξαν τη Θήβα «έκσπονδη», δηλαδή δεν τη συμπεριέλαβαν στη συνθήκη ειρήνης.

Αραβικά ΜΜΕ: Γαλλικά ή Αιγυπτιακά Rafale διεξήγαγαν την επίθεση εναντίον των Τούρκων

Ενημερωμένες πηγές ανέφεραν στο The Arab Weekly ότι τα πολεμικά αεροπλάνα που επιτέθηκαν στην αεροπορική βάση αλ-Ουατίγια στη δυτική Λιβύη, ήταν αεροσκάφη Rafale, γεγονός που περιορίζει την ταυτότητα των επιτιθέμενων σε δύο κράτη: τη Γαλλία και την Αίγυπτο, τις δύο χώρες εντός του εύρους της βάσης που διαθέτουν αυτόν τον τύπο αεροσκαφών.

Οι πηγές θεώρησαν την επίθεση μια γρήγορη απάντηση στην επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ στην Τρίπολη, η οποία αντικατοπτρίζει την έκταση της τουρκικής επιμονής στη δυτική Λιβύη.

Κρεμλίνο προς Άγκυρα: "Να ληφθεί υπόψιν η πνευματική αξία της Αγίας Σοφίας"


Ξεκάθαρη θέση από τη Μόσχα

Ξεκάθαρη θέση στην πρόθεση του τουρκικού καθεστώτος να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί, παίρνει και το Κρεμλίνο, καταδικάζοντας οποιαδήποτε αλλαγή στο καθεστώς του συμβόλου της Ορθοδοξίας.

Το Κρεμλίνο θεωρεί το καθεστώς της Αγίας Σοφίας εσωτερική υπόθεση της Τουρκίας, αλλά ελπίζει ότι η Άγκυρα να λάβει υπόψη τη βαρύτητα της εκκλησίας, δήλωσε τη Δευτέρα ο πρόεδρος του εκπροσώπου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Επίθεση Τσαβούσογλου: "Ελληνοκύπριοι και Ελλάδα παίρνουν όμηρο" τη σχέση ΕΕ-Τουρκίας

Κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μαζί με τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, εξαπέλυσε επίθεση εναντίον της Ελλάδας αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα θέματα της Ανατολικής Μεσογείου, αλλά και της επίμαχης λίστας με τις ασφαλείς χώρες της ΕΕ.
Ο Τσαβούσογλου πρόσθεσε ακόμα πως η Τουρκία περιμένει από την ΕΕ να τηρήσει τις δεσμεύσεις της για βίζα στους Τούρκους πολίτες.

Η “στρατιωτική αλλεργία” που δημιουργεί 5η φάλαγγα… το ερώτημα είναι όμως, θέλουμε να επιβιώσουμε; (Βίντεο)

Η ποιοτική διαφοροποίηση των τελευταίων ημερών στον δημόσιο διάλογο για την Τουρκία, καθώς διαπιστώνεται ότι ολοένα και περισσότεροι αντιλαμβάνονται την πραγματική φύση της τουρκικής απειλής και την ανάγκη απόφασης αντιμετώπισής της με όλα τα μέσα, έφερε στο μυαλό μας την προ δεκαημέρου σχεδόν σαφέστατη τοποθέτηση ενός φίλου, προερχόμενου από τον χώρο της “αμυντικής δημοσιογραφίας” και σήμερα καθηγητή της Σχολής Ευελπίδων, τον Δρ. Κώστα Γρίβα…