Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου 2020

Τά Ἔθνη ἔχουν ὑπερηφάνεια

Του Μανώλη Κοττάκη
Από το estianews

ΟΣΟΙ τό διαβάσατε, τό γνωρίζετε

Τήν προηγούμενη Παρασκευή ἀνέσυρα ἀπό τήν μνήμη μου μία ἄγνωστη στό εὐρύ κοινό ἱστορία μέ πρωταγωνιστή τόν τέως Πρόεδρο τῆς Δημοκρατίας Κωνσταντῖνο Καραμανλῆ καί ἕναν τοπικό ἐκδότη τῆς Κομοτηνῆς γιά νά ἀπευθυνθῶ στήν ἑλληνική πολιτική ἡγεσία. Ὄχι στήν τουρκική. Καί τοῦτο γιά νά ἐπισημάνω τίς παγίδες πού ὑποκρύπτονται γιά τά ἐθνικά μας δίκαια ἀπό τήν ἐπανειλημμένη χρήση τῶν ὅρων dispute καί disputed (ἀμφισβητούμενες περιοχές) κατά τίς διαπραγματεύσεις γιά τίς νέες διερευνητικές συνομιλίες Ἑλλάδος – Τουρκίας.

Τελικά επιτρέπουν MLRS στα νησιά ή όχι; Και μόνο αν τίθεται τέτοιο θέμα λέει πολλά… ΓΙΑ ΠΟΛΛΟΥΣ

“Δεν υπάρχει καπνός χωρίς φωτιά”. Αυτό λέει η σοφή λαϊκή ρήση και βάσει αυτής οφείλουμε να είμαστε υποψιασμένοι και προετοιμασμένοι. Άλλωστε μας έχει ήδη “προετοιμάσει” η γερμανική πρεμούρα, το έντονο ενδιαφέρον, για την έναρξη διαπραγματεύσεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, προς ειρηνική διευθέτηση των “διαφορών” των δύο χωρών. Στο οποίο γερμανικό ενδιαφέρον έχει φυσικά συμπεριληφθεί και η αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του ανατολικού Αιγαίου.

Του Στέργιου Δ. Θεοφανίδη
Από το defence-point
 

Ο λόγος φυσικά γίνεται με αφορμή δημοσίευμα του καθηγητή γεωπολιτικής της Σχολής Ευελπίδων, Κωνσταντίνου Γρίβα στο SLpress, το οποίο με τη σειρά του επικαλείται άλλο δημοσίευμα της εφημερίδας “Το Ποντίκι”, σύμφωνα με το οποίο οι ΗΠΑ φέρονται να έχουν ζητήσει από την Ελλάδα

Ο Πομπέο απειλεί την Τουρκία για την παρουσία της Huawei

Το έντονο επιχειρηματικό αποτύπωμα της Huawei στην Τουρκία προβληματίζει ιδιαίτερα τον αμερικανικό παράγοντα που βρίσκεται σε ανοιχτό πόλεμο με τον κινεζικό γίγαντα.

O Μάικ Πομπέο το είπε καθαρά: Η επιχειρηματική παρουσία της Huawei στην Τουρκία απειλεί σοβαρά την ομαλή εξελίξη των αμερικανοτουρκικών σχέσεων.

Με δηλώσεις του την Τετάρτη σε αμερικανικά ΜΜΕ, ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ τόνισε ότι η διαρκώς αυξανόμενο της κινεζικής εταιρίας επί τουρκικού εδάφους μπορεί να απειλήσει την αμερικανική στρατιωτική παρουσία στην Τουρκία με ότι αυτό συνεπάγεται για τις σχέσεις των δύο χωρών. Ηταν μία σαφής προειδοποίηση.

Προσοχή στους πονηρούς ελιγμούς του Ερντογάν! Αποφεύγει τις κυρώσεις της ΕΕ, παρασύρει σε διαπραγμάτευση, χωρίς όρους, την Ελλάδα και υπονομεύει την στρατιωτική Συμμαχία Μητσοτάκη – Μακρόν.

Τ
ης σύνταξης του europost.gr

Οι εξελίξεις, που έρχονται είναι ραγδαίες: Εκεί που ο Ερντογάν φαινόταν στρυμωγμένος από την προοπτική επιβολής κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας για την επεκτατική και παράνομη πολιτική της στην Αν. Μεσόγειο, ξαφνικά, με πονηρούς ελιγμούς και με την βοήθεια των Γερμανών, φαίνεται ότι αποφεύγει τις τελικά τις κυρώσεις, με άλλοθι ότι ‘ξεκινάει διάλογο με την Ελλάδα’.

Αλλά ο διάλογος αυτός τι θα περιλαμβάνει; Πιστεύει κανείς ότι ο Ερντογάν δεν θα βάλει στο τραπέζι των συζητήσεων όλες τις παράνομες διεκδικήσεις, που έχει σε βάρος της χώρας μας, σε στεριά, θάλασσα και αέρα;

Σε πλήρη επιχειρησιακή ικανότητα η «Ειρήνη» με την ένταξη της φρεγάτας ‘Λήμνος’

Η ευρωπαϊκή αποστολή «Ειρήνη», που στοχεύει στην εφαρμογή του ψηφίσματος εμπάργκο όπλων και στη συγκέντρωση πληροφοριών σε όσους παραβιάζουν την απαγόρευση όπλων, ανακοίνωσε ότι έχει φτάσει στην πλήρη επιχειρησιακή της ικανότητα με την άφιξη της ελληνικής φρεγάτας HS Λήμνος.

Σύμφωνα με τη λιβυκή «218 News», με την ένταξη της ελληνικής φρεγάτας HS Limnοs, η IRINI (Ειρήνη) διαθέτει τώρα τρία πολεμικά πλοία από την Ιταλία, τη Γερμανία και την Ελλάδα, και τέσσερα αεροσκάφη σε άμεση υποστήριξη από το Λουξεμβούργο, την Πολωνία, Γαλλία και Ελλάδα, εκτός από ένα drone που παρέχεται από την Ιταλία.

Η υπόθεση Νικαράγους – Κολομβίας πώς θα επηρεάσει την απόφαση της Χάγης για την επήρεια των ελληνικών νησιών;

ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΚΟΥΓΚΟΥΡΕΛΑΣ 
ΑΠΟ ΤΟ infognomonpolitics

Πριν λίγες μέρες στην ομιλία του στη Θεσσαλονίκη, ο Πρωθυπουργός επανέλαβε, για πολλοστή πια φορά, ότι αν η Τουρκία δεν συμφωνεί για το θέμα που αποτελεί τη μείζονα διαφορά μας, την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, τότε το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης (ΔΔΧ) μπορεί να δώσει λύση σ’ αυτήν τη διαφορά μας. Την 17-9-2020, ο Ibrahim Kalin, διπλωματικός εκπρόσωπος του Erdogan, μιλώντας στο think tank ‘‘European Council on Foreign Relations’’ δήλωσε ότι η Τουρκία δεν αποκλείει, κι αυτή, την προσφυγή στο ΔΔΧ για τις διαφορές της (όχι για τη διαφορά) με την Ελλάδα, ενώ από την άλλη τόνισε ότι δεν μπορεί να θεωρείται ως σοβαρός ο ισχυρισμός της Ελλάδος ότι ένα νησί, το Καστελόριζο (την ελληνικότητα του οποίου, όπως υπογράμμισε, παρεμπιπτόντως, οι Τούρκοι δεν αμφισβητούν), εμβαδού μόλις 10 τ.χλμ και βρισκόμενο 580 χλμ μακριά από τον ελληνικό ηπειρωτικό κορμό, να διεκδικεί θαλάσσιες ζώνες 40.000 τ. χλμ!

Η Τουρκία δείχνει το πραγματικό της πρόσωπο στην Ευρώπη: Η ΜΙΤ επιχείρησε να σκοτώσει Κούρδισσα πολιτικό στην Αυστρία

Ένα τεράστιο σκάνδαλο είναι σε εξέλιξη τις τελευταίες ημέρες στην Αυστρία, που αποκαλύπτει το πραγματικό πρόσωπο της Τουρκίας, την ώρα που η Ευρώπη κλείνει τα μάτια και επιχειρεί να επιβάλει κυρώσεις μόνο στον Λουκασένκο, που μπροστά στον Ερντογάν φαντάζει… λευκή περιστερά.

Άτομο τουρκικής καταγωγής με το όνομα Feyyaz Ö., συνελήφθη από τις αυστριακές αρχές, ενώ επιχειρούσε να δολοφονήσει την κουρδικής καταγωγής πολιτικό, Berivan Aslan, που δραστηριοποιείται στην Αυστρία.

Washington Post: Να γιατί ο Πομπέο πάει Ελλάδα και όχι Τουρκία

«Μετά από έντονη πίεση από τις ΗΠΑ και τη Γερμανία, η Ελλάδα και η Τουρκία συμφώνησαν να εκκινήσουν εκ νέου τις διαπραγματεύσεις προκειμένου να οριοθετήσουν τα θαλάσσια σύνορα τους στα αμφισβητούμενα νερά της Ανατολικής Μεσογείου» γράφει σε άρθρο της, η Washington Post σημειώνοντας επίσης: «Η επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων γίνεται μετά από διακοπή τεσσάρων χρόνων, κάτι που ενδεχομένως να οδηγήσει στην επίλυση του θέματος μέσω διαιτησίας ενός τρίτου μέρους ή την προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Η κρίση που προηγήθηκε οδήγησε τις δύο χώρες στα πρόθυρα της ένοπλης σύρραξης καθώς ο Ερντογάν επιδιώκει την περιφερειακή ηγεμονία, κάτι που ανησυχεί τις μεγαλύτερες δυνάμεις. Η επίσκεψη Πομπέο στην Κύπρο, η μερική άρση του εμπάργκο όπλων προς αυτή και η δήλωσή του ότι «παραμένουμε έντονα ανήσυχοι για τις εξελισσόμενες επιχειρήσεις έρευνας φυσικών πόρων της Τουρκίας, στην Ανατολική Μεσόγειο» καταδεικνύουν την ανησυχία των ΗΠΑ».

Το Καζακστάν απαγόρευσε τη λειτουργία τριών αεροπορικών εταιρειών που παραβίασαν το εμπάργκο όπλων στη Λιβύη

Το Καζακστάν απαγόρευσε τη λειτουργία τριών αεροπορικών εταιρειών για παραβίαση του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη, που έχει επιβληθεί το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, δήλωσε την Κυριακή η κυβέρνηση της κεντροασιατικής χώρας.

Ανακοίνωση στον ιστότοπο του υπουργείου Βιομηχανίας του Καζακστάν αναφέρει ότι αφαιρέθηκαν οι τοπικές άδειες από τις εταιρείες Azee Air, Sigma Airlines και Jenis Air.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας είχε ενημερώσει το Καζακστάν μέσω επιστολής ότι οι τρεις εταιρείες παραβίασαν το εμπάργκο τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους.