Πέμπτη 22 Αυγούστου 2024

Θεσσαλία: Προϊστορικοί οικισμοί και αρχαίες πόλεις δομημένες σε υδάτινες συνάφειες


«Προϊστορικοί οικισμοί και αρχαίες πόλεις της δυτικής Θεσσαλίας σε υδάτινες συνάφειες», ήταν το θέμα της εισήγησης που παρουσίασε στο πρόσφατο 8ο Εθνολογικό Συνέδριο - Αντάμωμα Θεσσαλών Καραγκούνηδων ο Λεωνίδας Π. Χατζηαγγελάκης, αρχαιολόγος, επί τιμή έφορος Αρχαιοτήτων ΥΠΠΟ. 

ΔΟΜΙΚΗ Ή “ΕΜΦΥΛΗ” ΒΙΑ


Μια βασική έννοια πάνω στην οποία ο φεμινισμός χτίζει τεράστιο κομμάτι της γκρίνιας του είναι η δομική βία. Σε μια προσπάθεια να κατανοήσουμε την προέλευση της ασυναρτησίας του φεμινισμού αναλύσαμε ήδη τρεις από τις θεμελιώδης έννοιες του. Το φύλο ως κοινωνική κατασκευήτο προνόμιο και το βίωμα.

Ουκρανία – Ρωσία: Η μάχη του Κουρσκ ως προάγγελος νέων (διπλωματικών) μαχών, ο Κλαούζεβιτς και… η ειρήνευση


Του Γιώργου Σκαφιδά 


Οι εμπόλεμες κρίσεις μπορούν να αποκτήσουν απροσδόκητες «μεταστάσεις», ειδικά όταν διαιωνίζονται ως ανοιχτές πληγές εν μέσω αδιεξόδων.

Σαφή τα Συμπεράσματα του ΕΣ απαντά η Κυβέρνηση στις αξιώσεις Φιντάν


Τα Συμπεράσματα του Απριλίου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είναι σαφέστατα και διασυνδέουν κατά τρόπο σαφή τα ευρωτουρκικά με την πρόοδο στο Κυπριακό, δήλωσε ο Διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Προέδρου της Δημοκρατίας, Βίκτωρας Παπαδόπουλος.

Τατάρ: Έλαβε τηλεφώνημα από ΗΕ για να καθίσει σε συνομιλίες τον Σεπτέμβριο


Τηλεφώνημα από τα ΗΕ «μόλις χθες» με την προσδοκία να τους καθίσουν στο τραπέζι των συνομιλιών τον Σεπτέμβριο, δήλωσε ότι έλαβε ο Ερσίν Τατάρ.

Το φυσάνε και δεν κρυώνει στην Τουρκία με την γερμανική «μαχαιριά» στα κατεχόμενα


Και τώρα τρέχουν και δεν φτάνουν οι Τούρκοι 

Υπουργείο Άμυνας Τουρκίας: Σε επαγρύπνηση η Άγκυρα για την ανάπτυξη ξένων στρατευμάτων στην Κύπρο


Μαρία Ζαχαράκη
Ανταποκρίτρια στην Τουρκία

Η ίδια πηγή του τουρκικού Υπουργείου Άμυνας διαβεβαιώνει ότι παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις και λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα για την ασφάλεια των Κατεχομένων

Ο Ιταλός κατασκευαστής όπλων Benelli παρουσίασε ένα νέο τουφέκι σχεδιασμένο για κυνήγι drone και FPV


Ίσως η σχεδόν ευρεία χρήση των λεγόμενων drones FPV [First Person View] να είναι μόνο ένα φαινόμενο που αφορά τον πόλεμο στην Ουκρανία και θα τελειώσει μαζί του. Τουλάχιστον, αυτό πρότεινε πρόσφατα ο στρατηγός Pierre Schill, ο Αρχηγός του Επιτελείου Στρατού [CEMAT] σε συνέντευξή του στο Defense News, στο περιθώριο της εκπομπής όπλων αέρα-στεριάς από το Satory.

Τι αναζητά η Πολεμική Αεροπορία για τα μεταχειρισμένα ιπτάμενα τάνκερ KC-135R από τις Ηνωμένες Πολιτείες: «Πολυτέλεια» ή μέσο υψηλής επιχειρησιακής αξίας;


Ο εναέριος εφοδιασμός θεωρείται μια από τις ιδιαίτερα δύσκολες αποστολές και στην πολεμική αεροπορία πρέπει να υπάρχουν πάντα πιστοποιημένοι αεροπόροι σε αυτή την διαδικασία. Πηγή: Πολεμική Αεροπορία

ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ, HELLAS JOURNAL-Αθήνα

Αρκετές φορές στο παρελθόν η πολεμική αεροπορία είχε εισηγηθεί προς την πολιτική ηγεσία την απόκτηση ιπτάμενων τάνκερ.

Φ/Γ Constellation: Όνειρο δεμένο στο μουράγιο


USS Constellation (FFG-62)… Το πρόγραμμα που δεν βοηθά καθόλου τη φήμη του USN. Το πρόγραμμα είναι 36 μήνες πίσω και όλο και πιο πίσω πάει. Ανάλογα είναι και τα προβλήματα με τον προϋπολογισμό την ώρα που το πρώτο σκάφος άρχισε να ναυπηγείται  χωρίς πλήρη σχεδίαση.

ΕΕ: Ο Great Sea Interconnector Αποτελεί Έργο Ύψιστης Σημασίας

 
Θετικά νέα ήρθαν από τις Βρυξέλλες για το θέμα του γεωπολιτικού ρίσκου του έργου της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κύπρου-Ελλάδας. Σύμφωνα με δημοσίευμα του ελληνικού site energypress.gr εφαλτήριο στη ΡΑΕΚ, ώστε να απαλείψει ένα από τα σημαντικά «αγκάθια» στην απόφασή της για τη μεθοδολογία εσόδου της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου, παρέχουν οι Βρυξέλλες.

Στις 4 Σεπτεμβρίου η επίσκεψη του Αλ Σίσι στην Τουρκία - Στο τραπέζι και τα ενεργειακά θέματα


Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν είχε επισκεφθεί στις 14 Φεβρουάριου το Κάιρο όπου συναντήθηκε με τον Φατάχ αλ Σίσι

Τα Σκόπια δεν επέτρεψαν Βούλγαρους δημοσιογράφους να εισέλθουν στη χώρα


Αύγουστος 22, 2024. Ελλάδα.

Σήμερα, η συνοριακή αστυνομία της Βόρειας Μακεδονίας δεν επέτρεψε στην ομάδα του δημοσιογραφικού Οργανισμού BGNES – Αντόν Στάνκοφ και Βελισλάβ Ιλίεφ  – να εισέλθει στο έδαφος της χώρας, σύμφωνα με τα media της Βουλγαρίας.

Μητσοτάκης-Ερντογάν: Ραντεβού με νάρκες


Μητσοτάκης-Ερντογάν…Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις -διαχρονικά- καθορίζονται από το κλίμα που καλλιεργούν οι ηγέτες των δύο χωρών. Οι Τούρκοι θέλουν ο συνομιλητής τους να κρατά τον λόγο του, το pacta sunt servanda είναι στο DNA τους.

Το παραερντογανικό καθεστώς βάζει στόχο την πολιτιστική εθνοκάθαρση και αποταυτοποίηση του Ποντιακού Ελληνισμού

Συγγραφέας: Νίκος Αρβανίτης

Το παραερντογανικό καθεστώς και οι δομές του πολιτικού ισλάμ που το στηρίζουν συνεχίζουν το έργο της «πολιτιστικής εθνοκάθαρσης και αποταυτοποίησης», με στόχο τον Ποντιακό Ελληνισμό.

Υποβρύχια: Έρχονται τα τουρκικά υποβρύχια με 8 τορπιλοσωλήνες ικανά να εκτοξεύουν πυραύλους κατά πλοίων

Θα έχουν την δυνατότητα εκτόξευσης ATMACA κατά πλοίων.

Διονύσης Αντωνέλλος

Απόβαση στην Αφρική πραγματοποιεί η Τουρκία, οι στόχοι του Ερντογάν

Σοφία Ζαφείρη

Όλο και περισσότερο, οι συναλλαγές της Άγκυρας με τα αφρικανικά έθνη συνδυάζουν τη συνεργασία στους τομείς των πληροφοριών και της άμυνα.

Τουρκία: Οι Αμερικανοί λένε ότι ο πυρηνικός σταθμός Akkuyu είναι μεγαλύτερο πρόβλημα από τους S-400


Αύγουστος 22, 2024. Ελλάδα.

«Υπάρχουν ανησυχίες ότι η Μόσχα μπορεί να ζητήσει να φέρει στρατεύματα στον πυρηνικό σταθμό Akkuyu λόγω της γειτνίασής του με την αεροπορική βάση Ιντσιρλίκ και τη βάση ραντάρ Κουρετσίκ».

Οι ΗΠΑ στο κρίσιμο σημείο της διαχείρισης διαφωνιών με φίλους και συμμάχους: Η Τουρκία, το Ισραήλ και το Πακιστάν στη λίστα… Η “ομολογία-απολογία” του περίφημου Χάας…


Ο Ρίτσαρντ Χάας, επίτιμος πρόεδρος του Council on Foreign Relations, σε συνέντευξη του στο MSNBC Φωτογραφία από βίντεο, MSNBC

Το αμερικανικό έγκυρο περιοδικό Foreign Affairs στην έκδοση Σεπτεμβρίου/Οκτωβρίου 2024 δημοσιεύει άρθρο του περίφημου Richard Haass (Ρίτσαρντ Χάας) με τίτλο The Trouble With Allies (“Το πρόβλημα με τους συμμάχους”).

Διπλωματικός «πυρετός» για εκεχειρία στη Γάζα: Ο πρωθυπουργός του Κατάρ μεταβαίνει στο Ιράν


Συνεχίζεται ο διπλωματικός «πυρετός» για εκεχειρία στη Γάζα. Έπειτα από τη νέα άλλα άκαρπη περιοδεία του Αμερικανού ΥΠΕΞ, Αντονι Μπλίνκεν στην Μέση Ανατολή για την επίτευξη κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, ο πρωθυπουργός του Κατάρ θα επισκεφθεί το Ιράν τις ερχόμενες ημέρες, όπως μετέδωσε σήμερα το ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων του Ιράν, Tasnim.

Μέση Ανατολή: Ο φόνος στελέχους της Φατάχ απομακρύνει ακόμη περισσότερο πιθανή συμφωνία για εκεχειρία


Έκδηλη είναι η ανησυχία για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή καθώς όχι μόνον ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν τερμάτισε ακόμη έναν μαραθώνιο χωρίς απτά αποτελέσματα για μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, αλλά επιπλέον η δολοφονία στελέχους της Φατάχ – για πρώτη φορά μετά το ξέσπασμα του πολέμου – επιβαρύνει την κατάσταση.

Γκάλαντ: Το Ισραήλ ελέγχει πλέον τη Ράφα

 
Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ έδωσε διαταγή στα στρατεύματά του να επικεντρωθούν στην καταστροφή των υπόγειων σηράγγων στα σύνορα της Γάζας με την Αίγυπτο.

Επιχείρηση «Ασπίδες»: Καρέ-καρέ η εξουδετέρωση από την γαλλική φρεγάτα «FS Chevalier Paul» USV των Χούθι – Απειλούσε το ελληνόκτητο «MV SOUNION»


Οι δυνάμεις της επιχείρησης «Ασπίδες» (EUNAVFOR ASPIDES) κλήθηκαν να βοηθήσουν το ελληνόκτητο πλοίο MV SOUNION που δέχθηκε χθες 21 Αυγούστου 2024 επίθεση από τους Χούθι στη Νότια Ερυθρά Θάλασσα.

Από Σκόπια ή Βουλγαρία το νούμερο 2 του ΝΑΤΟ


Δρ. Αθανάσιος Ε. Δρούγος

Σε φάση έντονης κινητικότητας είναι ο Ολλανδός πρώην πρωθυπουργός και από τις 2 Οκτώβριου νέος γ.γ. του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε.

Οι ρωσικές δυνάμεις απέτρεψαν απόπειρα διείσδυσης ουκρανικής ομάδας στην περιφέρεια Μπριάνσκ


Σύμφωνα με το Κρεμλίνο, έχουν ξεκινήσει να απωθούνται οι ουκρανικές δυνάμεις στο Κουρσκ

Ουκρανική επίθεση με drone σε στρατιωτικό αεροδρόμιο του Βόλγκογκραντ


Η Ουκρανία διενήργησε επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος (drone) στο στρατιωτικό αεροδρόμιο Μαρίνοφκα στη νότια ρωσική περιφέρεια του Βόλγκογκραντ, πλήττοντας αποθηκευτικό χώρο για καύσιμα και βόμβες ολίσθησης, δήλωσε σήμερα πηγή ασφαλείας στο Κίεβο.

Ο Ζελένσκι επισκέφθηκε την περιοχή του Σούμι στα σύνορα με το Κουρσκ

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι. AP Photo

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε σήμερα ότι επισκέφθηκε την περιοχή στα βορειοανατολικά σύνορα της Ουκρανίας από την οποία οι ουκρανικές δυνάμεις εξαπέλυσαν τη διασυνοριακή επίθεσή τους στην περιφέρεια Κουρσκ της Ρωσίας και εξήρε την κατάληψη ενός ακόμη ρωσικού χωριού.

Επίθεση στο Κουρσκ: οικονομικός σε δυνάμεις – αποτέλεσμα επιθετικός ελιγμός


Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Στις 20 Αυγούστου, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, Στρατηγός Ολεκσάντερ Σίρσκυ, μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό, παρουσίασε χάρτη της περιοχής του Κουρσκ στην οποία έχουν εισβάλει από τις 6 του μηνός ουκρανικές δυνάμεις. 

Η Ρωσία ενισχύει τις επιθέσεις της στην ανατολική Ουκρανία, παρά την ουκρανική εισβολή στο Κουρσκ


Η Ρωσία ενισχύει τις επιθέσεις της στην ανατολική Ουκρανία, παρά το ότι αγωνίζεται να αποκρούσει τη διασυνοριακή ουκρανική εισβολή στην περιοχή του Κουρσκ.

Πούτιν: Οι Ουκρανοί προσπάθησαν να πλήξουν το πυρηνικό εργοστάσιο στο Κουρσκ

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν Gavriil Grigorov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν κατηγορεί ευθέως την Ουκρανία ότι προσπάθησε να πλήξει το πυρηνικό εργοστάσιο της Ρωσίας στο Κουρσκ

(Βίντεο) Ο Πούτιν έλαβε δώρο ένα αντίγραφο του Κορανίου κατά την επίσκεψή του στην Τσετσενία


Αύγουστος 21, 2024. Ελλάδα.

Φωτό: Ο Πούτιν φιλά το Κοράνι παραλαμβάνοντας το στο Τζαμί «Προφήτης Ιησούς»

Politico: Ο Πούτιν έλεγε ότι θα κατακτήσει την Ουκρανία σε 3 μέρες -Τώρα φτιάχνει καταφύγια σε ρωσικό έδαφος


Η Ρωσία εγκαθιστά τσιμεντένια καταφύγια στην περιοχή του Κουρσκ, καθώς η Ουκρανία επεκτείνει την επίθεση.