Πέμπτη 22 Αυγούστου 2024

Τα Σκόπια δεν επέτρεψαν Βούλγαρους δημοσιογράφους να εισέλθουν στη χώρα


Αύγουστος 22, 2024. Ελλάδα.

Σήμερα, η συνοριακή αστυνομία της Βόρειας Μακεδονίας δεν επέτρεψε στην ομάδα του δημοσιογραφικού Οργανισμού BGNES – Αντόν Στάνκοφ και Βελισλάβ Ιλίεφ  – να εισέλθει στο έδαφος της χώρας, σύμφωνα με τα media της Βουλγαρίας.

Αφού πηγαινοερχόταν επανειλημμένα στο κτίριο της συνοριακής διέλευσης του Ντέλτσεβο ο αστυνομικός που ήταν σε υπηρεσία αρνήθηκε να επιτρέψει στην ομάδα να εισέλθει με το αιτιολογικό ότι «δεν είχε άδεια από το Υπουργείο Πληροφοριών στα Σκόπια».

Από την αρχή του έτους, η ίδια ομάδα έχει επανειλημμένα επισκεφθεί το RSM χωρίς να έχει ειδικές διαπιστεύσεις ή άλλου είδους άδειες από το Υπουργείο Πληροφοριών.

 Μετά από έναν μακρύ «έλεγχο», οι ντροπιασμένοι συνοριακοί αστυνομικοί στο συνοριακό πέρασμα του Ντέλτσεβο εξήγησαν στην ομάδα BGNES ότι «πρώτα θα πρέπει να υποβάλουν αίτημα στο Υπουργείο Εξωτερικών της Βουλγαρίας, το οποίο μετά από αξιολόγηση θα πρέπει να απευθυνθεί στο Υπουργείο Πληροφοριών της Βόρειας Μακεδονίας, το οποίο μετά θα αποφασίσει αν θα δώσει διαπίστευση».

Στην ευρωπαϊκή ήπειρο, παρόμοιες πρακτικές παρεμπόδισης του έργου των δημοσιογράφων υπάρχουν μόνο στο έδαφος της Λευκορωσίας.

Αυτό δεν είναι το πρώτο τέτοιο περιστατικό που δεν επιτρέπει σε Βούλγαρους δημοσιογράφους να εισέλθουν στην επικράτεια της Βόρειας Μακεδονίας.

 Αυτή η πρακτική εισήχθη για πρώτη φορά την εποχή του Μπράνκο Τσερβενκόφσκι και κλιμακώθηκε απότομα κατά την προηγούμενη διακυβέρνηση, όταν δεκάδες Βούλγαροι δημοσιογράφοι δεν επετράπη να καλύψουν την επέτειο της γέννησης του (διεκδικούμενου από τις δύο πλευρές) Γκότσε Ντέλτσεφ.

Τότε, το κίνητρο ήταν «διακοπή ρεύματος», αλλά την επόμενη μέρα, ο υπουργός Εσωτερικών, Όλιβερ Σπασόφσκι, επιβράβευσε την αστυνομία για την «καλή δουλειά»

Αποκλειστικό από το  ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ

ΠΗΓΗ https://echedoros.blog

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου