Παρασκευή 17 Απριλίου 2015

Οι θρύλοι των Τούρκων για την Αγιά Σοφιά

Δεν είναι μόνο οι Έλληνες οι οποίοι έχουν συνδέσει τον επιβλητικό βυζαντινό ναό με θρύλους. Οι Τούρκοι έχουν δημιουργήσει τις δικές τους δοξασίες για την Αγιά Σοφιά .

Σημαίνει ο Θιός, σημαίνει η γης, σημαίνουν τα επουράνια,
σημαίνει κι η Αγια Σοφιά, το μέγα μοναστήρι,
με τετρακόσια σήμαντρα κι εξηνταδυό καμπάνες,
κάθε καμπάνα και παπάς, κάθε παπάς και διάκος.
Ψάλλει ζερβά ο βασιλιάς, δεξιά ο πατριάρχης,
κι απ΄την πολλήν την ψαλμουδιά εσειόντανε οι κολόνες
Η επιβλητική εικόνα της “Αγίας του Θεού Σοφίας”, που θεμελιώθηκε το από τον Μεγάλο Κωνσταντίνο το 330 μ.Χ., δεσπόζει ακόμα και σήμερα στη σκέψη των χριστιανών σε όλο τον κόσμο. Μύθοι, θρύλοι και παραδόσεις στέκουν ακόμα ζωντανοί στο πέρασμα των αιώνων, όπως αυτή για την  Αγία Τράπεζα της Αγιά Σοφιάς.

Να βάλουμε καμπάνες στις εκκλησίες μας

Του Ν. Λυγερού

Σε πρακτικό επίπεδο, πολλοί από εμάς δεν ξέρουν τι ακριβώς να κάνουν στα Κατεχόμενα, για ν’ αλλάξουν τα πράγματα, ενώ επί της ουσίας όλα είναι απλά. Κάθε φορά που η βαρβαρότητα εκδηλώθηκε στις εκκλησίες μας, τύφλωσε τους Άγιους στις Αγιογραφίες μας και αφόπλισε τις καμπάνες μας. Ξέρουμε όλοι πόσο σημαντικό είναι αυτό το σύμβολο για την πίστη μας κι όμως ακόμα αναρωτιόμαστε ποια είναι η πρέπουσα πράξη για ν’ αντισταθούμε στη λήθη. Όπου υπάρχει καμπάνα πρέπει να την ενισχύσουμε με το σχοινί που την ενεργοποιεί κι όπου χάθηκαν πρέπει κάθε δήμαρχος, κάθε δήμος να φτιάξει την καμπάνα του και να την φέρει στην εκκλησία του για να αποκτήσει και πάλι φωνή το ιερό.

Η τακτική των δρόμων

Του Ν. Λυγερού

Κάθε δήμαρχος, κάθε δήμος των Κατεχομένων αντί να περιμένει ν’ αλλάζουν οι βάρβαροι τα ονόματα των χωριών και των πόλεων, θα μπορούσε να εφαρμόσει την ακόλουθη τακτική των δρόμων. Κάθε νέος δρόμος στα Κατεχόμενα μπορεί να καταγραφεί εύκολα από τους δήμους και σε τεχνικό επίπεδο με την τεχνολογία του GPS, ξέρουμε ότι δεν υπάρχει καμία ιδιαίτερη δυσκολία. Έτσι μπορούμε να εμπλουτίσουμε τους χάρτες του δικτύου, έτσι ώστε όταν βρισκόμαστε στα Κατεχόμενα, να καθοδηγούμαστε από τις ονομασίες που έχουμε επιλέξει, για να υπάρχει μία συνοχή με το παρελθόν. Μ’ αυτόν τον τρόπο η Κατοχή δεν είναι ένα εμπόδιο αξεπέραστο, για να συνεχίσουμε το έργο της πατρίδας.

Η απαγορευμένη ομιλία ενός δισεκατομμυριούχου(Βίντεο)

Αποκάλυψε το μεγαλύτερο ψέμα του καπιταλισμού και αυτό ενόχλησε πολλούς "συναδέλφους καπιταλιστές"...

O Nick Hanauer είναι ένα γνήσιο τέκνο του καπιταλισμού. Η επιτυχημένη επιχείρησή του με έδρα το Σιάτλ αξίζει σήμερα 1 δις δολάρια, όμως αυτό δεν τον εμποδίζει να συγκρούεται με τους υπόλοιπους "συναδέλφους της πλουτοκρατίας", υπενθυμίζοντάς τους ότι, αν δεν αυξηθεί άμεσα ο κατώτατος μισθός, οι ΗΠΑ θα βρεθούν σύντομα αντιμέτωπες με μία μεγάλη κοινωνική επανάσταση.

Ισπανία: Διαδήλωση «φαντασμάτων» -Ολογράμματα έκαναν πορεία (ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ)

Δεν εμπόδιζαν την κίνηση, δεν έκαναν ζημιές οι εκατοντάδες «άνθρωποι» που έκαναν πορεία στο κέντρο της Μαδρίτης.

Ηταν η πρώτη διαδήλωση εικονικής πραγματικότητας, με 2.000 ολογράμματα να περνούν μπροστά από το ισπανικό κοινοβούλιο. Την πρωτότυπη αυτή διαμαρτυρία οργάνωσαν Ισπανοί ακτιβιστές, που θέλησαν να εκφράσουν την αντίθεσή τους σε ένα νέο νόμο, που απαγορεύει τις πορείες έξω από κυβερνητικά κτίρια.

ΕΘΝΙΚΟΣ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ – Η ΕΕ ΔΙΝΕΙ «ΔΩΡΟ» ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

Ένταξη Τουρκίας από το παράθυρο Ένταξη Τουρκίας από το παράθυρο.
ΕΜΒΑΘΥΝΣΗ ΤΗΣ ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΠΑΓΩΜΕΝΕΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΑΓΚΥΡΑΣ

Πώς προωθείται το μοντέλο των Fax της Νορβηγίας, με τη Λευκωσία να ποιεί την νήσσαν λόγω συνομιλιών

Πώς η Αθήνα στηρίζει την ενεργειακή πολιτική της Τουρκίας και την αναβάθμισή της σε περιφερειακή δύναμη 

Του Δρα Γιάννου Χαραλαμπίδη
Από το hellasforce

Το πρόβλημα δεν είναι εάν θα αρχίσουν οι συνομιλίες ή όχι, αλλά εάν ο στόχος θα είναι η λύση ή η διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Επίκαιρες Πασχαλιάτικες παραινέσεις προς τους σύγχρονους Έλληνες από τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη (Φαλέζ), εγγονό του Γέρου του Μοριά

Θεόδωρος Κολοκοτρώνης (Φαλέζ).
Θεόδωρος Κολοκοτρώνης (Φαλέζ).
«Αδελφοί μου ας αγαπηθώμεν αντί να ληστευώμεθα αμοιβαίως»

Του Ελευθέριου Γ. Σκιαδά
Από το mikros-romios

Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης (1829-1894), γιος του Γενναίου και εγγονός του Γέρου του Μοριά, που έμεινε στην Iστορία με το παρατσούκλι Φαλέζ, με το οποίο υπέγραφε τα άρθρα του στον Τύπο, υπήρξε μια σπουδαία προσωπικότητα. Πέρασε μια ζωή ανεπίληπτη, υπηρέτησε ως αξιωματικός του Στρατού και βουλευτής, αλλά ήταν ο πρώτος που επιτέθηκε με σφοδρότητα στο σάπιο πολιτικό σύστημα και μάλιστα από το βήμα της Βουλής. Λειτούργησε ως πραγματικός θεματοφύλακας της δοξασμένης οικογένειάς του. Ο ρόλος που διαδραμάτισε κατά την εποχή του παραμένει άγνωστος. Όπως άγνωστο παραμένει το τεράστιο συγγραφικό έργο του, πολύτιμο και στους ιστορικούς ερευνητές που αναζητούν την αλήθεια κυρίως για τα τελευταία χρόνια της Οθωνικής περιόδου, αλλά και γι’ αυτήν καθαυτή την έξωση του βαυαρικής καταγωγής πρώτου βασιλιά των Ελλήνων. Στον γραπτό πλούτο που άφησε πίσω του, περιλαμβάνεται και μια από τις επιστολές του, παραινετική προς τους συγχρόνους του.

Εκρηκτικό έθιμο: «Πόλεμος» οβίδων στη Σάμο (Φωτό-Βίντεο)

Πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε το μεσημέρι της Κυριακής του Πάσχα, στον Μαραθόκαμπο, για να παρακολουθήσει το εντυπωσιακό έθιμο των οβίδων, το οποίο αναβιώνει κάθε χρόνο, σε αυτό το χωριό της Νοτιοδυτικής Σάμου.

Επιμελητήριο Αυστρίας: Παράνομη η Τρόικα, διέλυσε την Ελλάδα!


Να την καταργήση τώρα το Ευρωκοινοβούλιο, προτείνει ο καθηγητης Λούκας Ομπερτνόρφερ. Η μαζική φτωχοποίηση των Ελλήνων οφείλεται στη νεοφιλελεύθερη πολιτική ριζικής λιτότητας που ακολουθήθηκε από την τρόικα, η οποία συνιστά ένα μόρφωμα εκτός Ευρωπαϊκού Δικαίου, όπως είναι επίσης ο EFSF, ο ESM και το Δημοσιονομικό Σύμφωνο.

Αυτό τονίζει σε συνέντευξή του στη δημόσια Αυστριακή Ραδιοφωνία, ο νομικός και ερευνητής του Εργατικού Επιμελητηρίου Αυστρίας, Λούκας Ομπερντόρφερ, ο οποίος θεωρεί ως «σωστό δρόμο» μια αλλαγή των Ευρωπαϊκών Συνθηκών με ταυτόχρονη εμπλοκή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και δικαίωμα άσκησης «βέτο» από μέρους του.

Πάσχα στο Βυζάντιο

Του Φαίδων Κουκουλέ
Πασχαλινά Βυζαντινά Έθιμα
Από το vizantinaistorika
 
Μία από τις μεγαλύτερες και αρχαιότερες χριστιανικές γιορτές είναι αναμφίβολα η Κυριακή της Λαμπρής. Δεν πρέπει να αγνοούμε ότι η γιορτή αυτή κατά τους παλιότερους χριστιανικούς χρόνους δεν γιορταζόταν την ίδια χρονική περίοδο από τους κατά τόπους χριστιανούς. Σύμφωνα με το βιογράφο του Μεγάλου Κωνσταντίνου, πριν από την εποχή του Μ. Κων/νου, το Πάσχα το γιόρταζαν άλλοτε  μαζί με τους Ιουδαίους, άλλοτε κατά την 25η Μαρτίου, άλλοτε κατά το θέρος και άλλοτε κατά το χειμώνα. Την ανωμαλία αυτή διόρθωσε ο άγιος Βασιλιάς θεσπίζοντας να μη γιορτάζεται μαζί με τους Ιουδαίους και όρισε με τη σύνοδο της Νίκαιας να γιορτάζεται το Πάσχα την πρώτη Κυριακή μετά την πανσέληνο της εαρινής ισημερίας,  όποτε αυτή τύχει.

Λ.Νίσον: Zητά την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα. Δώστε πίσω τα γλυπτά από εκεί που τα κλέψατε!(Βίντεο)


Μετά τον Τζόρτζ Κλούνεϊ άλλος ένας χολιγουντιανός ηθοποιός προσθέτει την φωνή του στο ελληνικό αίτημα για την επιστροφή των «Γλυπτών του Παρθενώνα».

Ο Λίαμ Νίσον (Liam Neeson)μίλησε αποκλειστικά στο Star και απευθύνθηκε στην βρετανική κυβέρνηση λέγοντας:

«Οι Άγγλοι πρέπει να τα επιστρέψουν, τελεία και παύλα! Δώστε τα πίσω από εκεί που τα κλέψατε! Είμαι απόλυτος. Πρέπει να επιστραφούν!»

Μετανάστες πνίγουν... μετανάστες λόγω θρησκείας

ΡΩΜΗ. Ηταν όλοι τους Αφρικανοί, έφυγαν όλοι μαζί από τη Μαύρη Ηπειρο, αψηφώντας τα κύματα της Μεσογείου, σε αναζήτηση μιας καλύτερης τύχης στην Ευρώπη. Μεσοπέλαγα, όμως, κάποιοι από αυτούς ρίχτηκαν στη θάλασσα από συνταξιδιώτες τους, ύστερα από έναν καβγά για θρησκευτικές διαφορές και πολύ πιθανόν να έχασαν τη ζωή τους, καθώς έως αργά χθες βράδυ αγνοούνταν.

Το διπλά ανατριχιαστικό περιστατικό έλαβε χώρα στον πορθμό της Σικελίας, μεταξύ Τυνησίας και Ιταλίας. Οπως ανακοίνωσαν οι αστυνομικές αρχές στο Παλέρμο, 15 άνδρες από την Ακτή Ελεφαντοστού, το Μάλι και τη Σενεγάλη συνελήφθησαν με την κατηγορία ότι έριξαν στη θάλασσα 12 άλλους από τη Νιγηρία και την Γκάνα.

Süddeutsche Zeitung: «Η απόφαση έχει λίγο πολύ ληφθεί. Από ό,τι φαίνεται η Ελλάδα θα πρέπει να εγκαταλείψει την ευρωζώνη»

- Τελειωμένη υπόθεση θεωρείται η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ
- Και σχέδιο ανατροπής της κυβέρνησης βλέπει μέρος του γερμανικού Τύπου
- FAZ: Πολλές χώρες της ΕΕ ελπίζουν στη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ και νέες εκλογές από τις οποίες θα προκύψει μια νέα πιο «συνεργάσιμη κυβέρνηση»
Για ακόμα μια φορά, ο γερμανικός Τύπος βγάζει την Ελλάδα εκτός ευρώ. Πιο ανησυχητικό από όλα τα δημοσιεύματα αυτό της Süddeutsche Zeitung η οποία γράφει:

Με επέμβαση των ΜΑΤ στην Πρυτανεία έληξε η κατάληψη - Έγιναν συλλήψεις

Μετά από 19 ημέρες κατάληψης και μετά τα χθεσινά επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας, σήμερα το πρωί, παρουσία εισαγγελέα, έγινε επέμβαση των ΜΑΤ εντός του κτηρίου της Πρυτανείας και μετά από λίγη ώρα οι καταληψίες συνελήφθησαν και οδηγούνται στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής.
Συγκεκριμένα, ομάδα των ΜΑΤ μπήκε στον προαύλιο χώρο και στη συνέχεια στον χώρο της κατάληψης, ενώ μετά από λίγα λεπτά οι άντρες των ΜΑΤ βγήκαν με τους καταληψίες με χειροπέδες στα χέρια. 

Συρία: Νέα φρίκη από τους μισάνθρωπους ισλαμιστές - Αποκεφαλίζουν αιχμαλώτους πολέμου (Εικόνες)

Νέες εικόνες από τις φρικαλεότητες των τζιχαντιστών έρχονται στο φως, λίγες ημέρες μετά τη δημοσίευση φωτογραφιών που εμφανίζουν μέλη του ISIS να εκτελούν διά λιθοβολισμού έναν Σύρο ο οποίος έχει κριθεί ένοχος για ομοφυλοφιλία. 

Στις νέες φωτογραφίες έξι Σύροι εκτελούνται με αποκεφαλισμό μπροστά σε πλήθος ανθρώπων που παρακολουθούν τις δολοφονίες.
Οι τζιχαντιστές καταδίκασαν τους έξι Σύρους ότι σκότωσαν «αθώους ανθρώπους» πυροδοτώντας παγιδευμένα οχήματα και ότι πολεμούσαν υπέρ του καθεστώτος Άσαντ.

Τσίπρας σε Αναστασιάδη: «Αν δεν διεκδικείς δεν παίρνεις τίποτε, αν διεκδικείς παίρνεις περισσότερα»

Έχουν δημιουργηθεί ελπίδες για επίλυση του Κυπριακού, σημείωσε ο πρωθυπουργός - Δεν επιζητούμε μια λύση που να αφήνει νικητές και ηττημένους δήλωσε ο Κύπριος Πρόεδρος
«Αν δεν διεκδικείς δεν παίρνεις τίποτε, αν διεκδικείς παίρνεις περισσότερα» επεσήμανε με νόημα το πρωί της Παρασκευής ο Αλέξης Τσίπρας υποδεχόμενος στο Μέγαρο Μαξίμου τον πρόεδρο της Κύπρου, Νίκο Αναστασιάδη.

Η αναφορά αυτή του πρωθυπουργού έγινε με αφορμή τη χθεσινή θετική στάση, όπως είπε ο κ Τσίπρας, του κοινοτικού επιτρόπου Eνέργειας σχετικά με τις ενεργειακές συμφωνίες της Ελλάδας που θα έχουν την έγκριση της ΕΕ.

Τι είπαν για 12 λεπτά Βαρουφάκης και Ομπάμα στον Λευκό Οίκο - Η πλάκα του προέδρου: Ηρθε ο Γιάνης και μας έφερε λεφτά!

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ εξέφρασε τη συμπαράστασή του και ζήτησε από όλους ευελιξία - Δεν μας κούνησε το δάχτυλο, δεν μας είπε τι να κάνουμε, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών
Για περίπου 12 λεπτά διήρκησε το δημόσιο τετ α τετ που είχε ο Γιάνης Βαρουφάκης με τον Μπαράκ Ομπάμα στην εκδήλωση του Λευκού Οίκου για την επέτειο της ελληνικής ανεξαρτησίας.

Bild: Θυμός της Μέρκελ για τα εξοπλιστικά του Τσίπρα

Η Γερμανίδα καγκελάριος έχει εκφράσει την οργή της σε κυβερνητικά στελέχη για τις νέες επενδύσεις της Ελλάδας στον στρατιωτικό τομέα
Η Μέρκελ είναι θυμωμένη με τον Τσίπρα, σχολιάζει η γερμανική εφημερίδα "Bild" αναφερόμενη στα εξοπλιστικά deals της Ελλάδας με ΗΠΑ και Ρωσία. «Η Γερμανίδα καγκελάριος», επισημαίνει η μεγαλύτερη σε κυκλοφορία εφημερίδα της Γερμανίας, «είναι νευριασμένη με τον Έλληνα πρωθυπουργό αναφορικά με τις συμφωνίες για τα εξοπλιστικά με τη Μόσχα και την Ουάσινγκτον».

ΕΥΧΕΣ ΠΟΥ ΛΑΒΑΜΕ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΣΧΑ

ΑΠΟ odeg.gr