Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2020

Η Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα

Την 1η Δεκεμβρίου του 1913 η Κρήτη ενσωματώθηκε και επίσημα στο ελληνικό κράτος. Ακριβώς ένα μήνα νωρίτερα (1 Νοεμβρίου 1913), ο σουλτάνος Μεχμέτ ο 5ος είχε παραιτηθεί από κάθε δικαίωμα επικυριαρχίας επί της μεγαλονήσου. Αιώνες αιμάτων και δακρύων στη μαρτυρική Κρήτη έβρισκαν επιτέλους την ιστορική τους δικαίωση.

Η επίσημη ανακήρυξη της ένωσης έγινε στα ηλιόλουστα Χανιά την Κυριακή 1η Δεκεμβρίου 1913, παρουσία του βασιλιά Κωνσταντίνου και του πρωθυπουργού Ελευθέριου Βενιζέλου, μέσα σε ιδιαίτερα πανηγυρικό κλίμα. «Η πόλις ηγρύπνησε στολιζομένη. Εορτάζει δε ο ουρανός, αποκατασταθείσης από της νυκτός της γαλήνης και ανατείλαντος εαρινού ηλίου. Οι δρόμοι παρουσιάζουν όψιν λειμώνων ευωδιαζόντων από τας μυρσίνας. Παντού είναι ανηρτημέναι Βυζαντιναί σημαίαι μεταξύ των κυανολεύκων.

Υπ’ όψιν κ.κ. Τσίπρα και Κοτζιά: Κροατική εφημερίδα: Δεν υπάρχει έθνος Μακεδόνων, είναι κατασκεύασμα του Τίτο

Η κροατική εφημερίδα Vecernji List αναλύει γιατί το αφήγημα περί Βόρειας Μακεδονίας είναι… μυθοπλασία

Στους βουλγαρισμούς ισχυρισμούς πως δεν υπάρχει ούτε μακεδονικό κράτος ούτε έθνος Μακεδόνων κάνει μνεία η κροατική εφημερίδα «Vecernji List», που αναφέρουν πως ο ηγέτης της τότε ενωμένης Γιουγκοσλαβίας Τίτο παραχάραξε την ιστορική πραγματικότητα με σκοπό την εξυπηρέτηση ίδιων συμφερόντων.
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα, λοιπόν, με τη «Vecernji List», η Βουλγαρία επιζητά την ικανοποίηση οκτώ αιτημάτων για να εφαρμοστεί η υπογραφείσα συμφωνία φιλίας με την πΓΔΜ.

Η ανάγκη για μια στοχευμένη συμμαχία μεταξύ Ελλάδας, ΗΑΕ και Ινδίας είναι πιο επείγουσα από ποτέ…

Το θέμα του σημερινού άρθρου είναι το τρίγωνο μεταξύ Ελλάδας – Ινδίας – ΗΑΕ (Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων). Στο άρθρο θα συζητηθεί και το θέμα των κρίσιμων ορυκτών ως εν δυνάμει τομέας συνεργασίας. Ας ξεκινήσουμε την περιγραφή με – όσο είναι δυνατόν – ημερολογιακή μορφή.

Γράφει ο Δρ. ΣΩΤΗΡΗΣ ΚΑΜΕΝΟΠΟΥΛΟΣ

Το Σεπτέμβριο του 2019 ο κ. Μητσοτάκης συναντήθηκε στη Νέα Υόρκη με τον Πρωθυπουργό της Ινδίας κ. Narendra Modi. Τον Νοέμβριο του 2019 υπεγράφη το σύμφωνο μεταξύ Τουρκίας και Σάρατζ για την μεταξύ τους ψευδοΑΟΖ.

Μείζων κρίσις στίς σχέσεις Ἑλλάδος – Γερμανίας γιά τίς κυρώσεις

Ὁ Νῖκος Δένδιας ἀνοίγει τόν δρόμο γιά βέτο Μητσοτάκη στήν Σύνοδο Κορυφῆς τοῦ Δεκεμβρίου

IΣΧΥΡΟΤΑΤΟ μήνυμα ἀποφασιστικότητος καί ἐθνικῆς ἀξιοπρεπείας μέ λεξιλόγιο πού εἶχε νά χρησιμοποιήσει Ἕλλην Ὑπουργός Ἐξωτερικῶν ἀπό τότε πού ὁ Θεόδωρος Πάγκαλος εἶχε χαρακτηρίσει τήν Γερμανία ὡς «γίγαντα μέ μυαλό μικροῦ παιδιοῦ» (πρίν ἀπό τήν Σύνοδο Κορυφῆς τῆς Κερκύρας τό 1994), ἔστειλε τό Σάββατο στό Βερολῖνο ὁ Ὑπουργός Ἐξωτερικῶν Νῖκος Δένδιας. Μέ ἀφορμή βεβαίως τήν Σύνοδο Κορυφῆς τοῦ Δεκεμβρίου πού θά κληθεῖ νά ἀποφασίσει κυρώσεις κατά τῆς Τουρκίας γιά τήν παράνομη συμπεριφορά της στό Αἰγαῖο καί τήν Μεσόγειο.

Έγινε… “Τούρκος” ο Τσαβούσογλου με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ Πομπέο!

«Τούρκος» έγινε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ. Βγάζοντας φωτιές από τα πυρά του δεν γλίτωσε ούτε η Γαλλία, ενώ έβαλε και λίγο Αρμενία στο τραπέζι.

Εμφανώς εκνευρισμένος ήταν ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου μετά τα όσα είπε ο Μάικ Πομπέο κατά της χώρας του. Ο κ. Πομπέο είπε μεταξύ άλλων ότι η Τουρκία υπονομεύει την συνοχή του ΝΑΤΟ.

Μετά την αρχική του εισήγηση στη συνάντηση των ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ, κατά την οποία μίλησε για