Δευτέρα 18 Μαρτίου 2019

ΤΟ ΝΑΥΑΓΙΟ ΠΟΥ ΤΟΝ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΕ Η δικαίωση του Ηρόδοτου: Βρήκαν τα πλοία που περιέγραφε 2.469 χρόνια πριν (Εικόνες)

Εστω και μετά από 2.469 χρόνια, ο Ελληνας ιστορικός Ηρόδοτος δικαιώνεται καθώς ένα ναυάγιο στα νερά γύρω από το βυθισμένο λιμάνι του Θώνης – Ηρακλείου αποκάλυψε πόσο ακριβής ήταν στις περιγραφές του.
Ο Ηρόδοτος τον 5ο αιώνα π.Χ και συγκεκριμένα το 450 π.Χ, είχε ταξιδέψει στην Αίγυπτο και στα γραπτά του έκανε λόγο για ασυνήθιστα ποταμόπλοια στο Νείλο, τα baris. Μάλιστα αφιερώνει 23 γραμμές της ιστορίας του, στην περίπλοκη περιγραφή της κατασκευής ενός «baris» έχοντας παρακολουθήσει την κατασκευή ενός τέτοιου πλοίου.

Αμετανόητοι οι Σκοπιανοί: Προβάλλουν ως «μακεδονικά» τα κρασιά τους σε νέα έκθεση

Με «Μακεδονικά Κρασιά» συμμετέχουν τελικά οι οινοποιοί των Σκοπίων στη διεθνή έκθεση οίνου «Prowein» που πραγματοποιείται αυτές τις ημέρες στο Ντίσελντορφ της Γερμανίας.
Οι οινοπαραγωγοί της γειτονικής χώρας φαίνεται να αγνοούν την αλλαγή της ονομασίας της χώρας τους βάσει της Συμφωνίας των Πρεσπών και παράλληλα να εκμεταλλεύονται το γεγονός ότι βρίσκεται ακόμη στον αέρα το ζήτημα της χρήσης των «μακεδονικών» εμπορικών σημάτων. Ζήτημα το οποίο θα εξετάσουν διακρατικές επιτροπές των δύο χωρών με ορίζοντα τριετίας.

Ερντογάν: Στην Κύπρο μας δοκιμάζουν

Στην Κύπρο, στο Αιγαίο, στη Συρία, το Ιράκ δοκιμάζουν την υπομονή και την αποφασιστικότητα της Τουρκίας, δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν μιλώντας σήμερα για την 104η επέτειο της μάχης των Δαρδανελίων.
Ο Τούρκος Πρόεδρος ανέφερε ότι παρότι πέρασε ένας αιώνας από τη μάχη του Τσανάκαλε (Δαρδανελίων) ακόμη συνεχίζουν να δοκιμάζουν την υπομονή και την αποφασιστικότητά τους.
«Παρενοχλώντας τα σύνορά μας με τη Συρία μας δοκιμάζουν προσπαθώντας να ιδρύσουν εκεί ένα

Με δύο κάλπες σε κάθε εκλογικό τμήμα οι εκλογές του Μαΐου - Το σύστημα με το οποίο θα διεξαχθεί η διαδικασία με τα τέσσερα διαφορετικά ψηφοδέλτια

Αλλαγές στη διεξαγωγή των αυτοδιοικητικών εκλογών και των ευρωεκλογών φέρνουν τέσσερις τροπολογίες που θα κατατεθούν στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, που εισάγεται αύριο στην Ολομέλεια της Βουλής για ψήφιση.
Μεταξύ αυτών, περιλαμβάνεται τροπολογία που καταργεί το ασυμβίβαστο της ιδιότητας του βουλευτή με την υποψηφιότητα ευρωβουλευτή. Διατηρείται, πάντως, το ασυμβίβαστο της ιδιότητας του βουλευτή με εκείνη του ευρωβουλευτή.
Επίσης, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, με τροπολογία διασφαλίζεται η συμμετοχή στις ευρωεκλογές των Ελλήνων που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο, ανεξαρτήτως των διαδικασιών του Brexit.

Όλα τα πιθανά σενάρια για το Brexit - 11 ημέρες πριν από την προκαθορισμένη ημερομηνία του «διαζυγίου» μεταξύ Λονδίνου και Βρυξελλών

Μετά την άρνηση του προέδρου της Βουλής των Κοινοτήτων να προκηρύξει νέα ψηφοφορία στο κοινοβούλιο για την πρόταση της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι για τη Συμφωνία Αποχώρησης από την ΕΕ, 11 ημέρες πριν από την προκαθορισμένη ημερομηνία του «διαζυγίου» μεταξύ Λονδίνου και Βρυξελλών, τα πιθανότερα σενάρια της «επόμενης ημέρας» είναι τα εξής:

Αναβολή του Brexit

Αν θέλει να αποφύγει μια άτακτη έξοδο στις 29 Μαρτίου, η Μέι θα πρέπει να ζητήσει την αναβολή του Brexit από τους Ευρωπαίους, στη σύνοδο κορυφής της 20ής-21ης Μαρτίου στις Βρυξέλλες.

Παράλογες και γελοίες διεκδικήσεις της Τουρκίας

Του Ν. Λυγερού

Η Τουρκία για να αμφισβητήσει την κυπριακή ΑΟΖ αφού δεν αναγνωρίζει καν την ύπαρξη της Κυπριακής Δημοκρατίας δήλωσε ότι θα κάνει "δίκαιη οριοθέτηση των περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας με όλα τα σχετικά παράκτια κράτη που αναγνωρίζει και έχει διπλωματικές σχέσεις". Το γελοίο της υπόθεσης είναι μάλλον ότι ποντάρει στην άγνοια των άλλων. Διότι η Τουρκία έχει υπογράψει συμφωνία με την πρώην Σοβιετική Ένωση, η οποία κατέληξε με τα διάδοχα κράτη δηλαδή Γεωργία, Ρωσία και Ουκρανία και μάλιστα με την έννοια της μέσης γραμμής.

Ο αγώνας του Μακεδονικού Οίνου - Από την άρνηση στην ακύρωση του Προσυμφώνου

Ο αγώνας του Μακεδονικού Οίνου
Του Ν. Λυγερού

Όσοι δεν έχουν ασχοληθεί σοβαρά με το Προσύμφωνο των Πρεσπών δεν ξέρουν ότι δεν λειτουργεί ακόμα, αφού δεν έχει τελειώσει η νατοϊκή διαδικασία με τα 29 κράτη μέλη και κατά συνέπεια δεν ξέρουν τι γίνεται ακριβώς. Όμως τα Σκόπια ήδη δεν έχουν κανένα πρόβλημα να καταπατήσουν και την έννοια του μακεδονικού οίνου, παρόλο που είναι προστατευμένη σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το πρόβλημα είναι ότι τα Σκόπια δεν ανήκουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση και δεν δεσμεύονται από τις συμφωνίες που έχουμε σε αυτήν την υπερδομή. Έτσι αξιοποιούν το κενό που υπάρχει στο

Η Μακεδονία ως όραμα αντίστασης του Ελληνισμού - Η αντίσταση του Ελληνισμού στην πράξη

Η Μακεδονία ως όραμα αντίστασης του Ελληνισμού
Του Ν. Λυγερού

Το όνομα της χώρας, η ταυτότητα και γλώσσα είναι άρρηκτα συνδεδεμένα και δεν πρέπει να αποδεχόμαστε διαφοροποιήσεις μόνο και μόνο επειδή βολεύει μερικούς πολιτικούς. Δεν ξεχνάμε βέβαια και τους υποστηριχτές μιας μοναδικής λέξης για τα Σκόπια, οι οποίοι συμβιβάστηκαν με δύο λέξεις για να μην τους πάρει σβάρνα το κύμα των Συλλαλητηρίων. Έτσι ξέραμε από πριν τι ήθελαν και δεν μας ξάφνιασαν με την επιλογή τους. Το πρόβλημα είναι ότι πολλοί δεν συνειδητοποίησαν ότι δεν έχουν