Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου 2021

Οταν ο Μέγας Αλέξανδρος έφθασε στο Αφγανιστάν

Γράφει ο Κλεάνθης Ζουμπουλάκης
Από το in.gr


Ο απόηχος από την εκστρατεία του στρατηλάτη και η επίδραση της ελληνικής αρχαιότητας στην Κεντρική Ασία

Κατά τη μεγάλη του εκστρατεία η οποία ξεκίνησε το 334 π.Χ. και οδήγησε στην κατάλυση της Αχαιμενιδικής-Περσικής Αυτοκρατορίας η οποία κυβερνούσε την Ασία, ο Αλέξανδρος γνώρισε τις πρώτες πραγματικές δυσκολίες στην Ανατολή κατά την παραμονή του στην Κεντρική Ασία. Μετά τις περιοχές του σημερινού Ιράν και την κατάληψη των βασιλικών πόλεων των Αχαιμενιδών, το 330 ο στρατός του συνάντησε μία απρόσμενη και λυσσαλέα αντίσταση από τις ανατολικότερες επαρχίες του αχαιμενιδικού κράτους πέραν του εμβληματικού όγκου

Ὁ Ἐρντογάν ἐπιχειρεῖ νά ὑπονομεύσει τήν συμμαχία Ἑλλάδος – Αἰγύπτου

Συναγερμός στήν Ἄγκυρα γιά τήν τριμερῆ Ἀθηνῶν-Λευκωσίας-Καΐρου στήν Καβάλα

ΜΠΟΡΕΙ ὁ Ἐρντογάν νά παραμένει προκλητικός. Μπορεῖ ἐπίσης νά ἐπικαλεῖται ἐπετείους, ὅπως τήν μάχη τοῦ Σαγγαρίου γιά νά λεονταρίσει. Στήν πραγματικότητα ὅμως εὑρίσκεται σέ πανικό. Ἡ τριμερής τῆς Ἑλλάδος μέ τήν Κύπρο καί τήν Αἴγυπτο ἀποδεικνύεται πολύ πιό σημαντικό στοιχεῖο πιέσεως πρός τήν Ἄγκυρα, ἀπό ὅ,τι ὁρισμένοι πίστευαν. Ἡ ἐπικείμενη σύνοδος αὐτῆς τῆς τριμεροῦς στήν Καβάλα εἶναι τόσο ἐνοχλητική γιά τόν αὐταρχικό ἡγεμόνα τῆς Τουρκίας ὅσο καί τό γεγονός πώς πρέπει νά ἀναδιπλωθεῖ ἀπέναντι στήν Αἴγυπτο, ἐλπίζοντας νά βελτιώσει τίς σχέσεις του μαζί της. Ἔτσι ἀπό τήν μία παραληρεῖ ἀπέναντι στήν Ἑλλάδα καί ἀπό τήν ἄλλη φαίνεται νά ἐγκαταλείπει κάποια μεγαλοϊδεατικά σύμβολα, ὅπως τόν χαιρετισμό Rabia τῶν Ἀδελφῶν Μουσουλμάνων τῆς Αἰγύπτου, τῶν ὁρκισμένων ἐχθρῶν τοῦ Προέδρου Σίσι. Τούς ἐγκαταλείπει σέ μιάν ἀπέλπιδα προσπάθεια νά ὑπονομεύσει τήν συνεργασία Ἑλλάδος – Αἰγύπτου.

Η Τουρκία σχεδιάζει να εγκαταστήσει Αφγανούς πρόσφυγες σε χωριά στο ιρακινό Κουρδιστάν

Η Τουρκία σχεδιάζει να επανεγκαταστήσει πρόσφυγες που εγκατέλειψαν το Αφγανιστάν, σε χωριά της περιοχής του Ιρακινού Κουρδιστάν, έχοντας ήδη μετεγκαταστήσει τα μέλη του Ελεύθερου Συριακού Στρατού και τις οικογένειές τους σε αυτά τα χωριά.

Η αεροπορική και χερσαία εκστρατεία της Τουρκίας συνεχίζεται από τα τέλη Απριλίου στις περιοχές Ζαπ, Μετίνα και Αβασίν, γνωστές ως αμυντικές ζώνες Medya του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK). Οι επιθέσεις, που ξεκίνησαν με προσγειώσεις στρατευμάτων και ισχυρούς βομβαρδισμούς, συνεχίζονται τώρα με επιθέσεις ακριβείας.

Πώς ο Ερντογάν χρησιμοποιεί τους μετανάστες στην Κύπρο

Διαδήλωση προσφύγων στην Κύπρο
Δήμητρα Κυρανούδη
Από το dw  

Δημοσιεύματα στον γερμανόφωνο Τύπο για την νέα τακτική του Ερντογάν στην Κύπρο με όχημα τους μετανάστες και την αυξανόμενη ζήτηση εξοχικών σπιτιών στην Ελλάδα από Γερμανούς.

Με αφορμή την επίσκεψη της Αυστριακής υπ. Ευρωπαϊκών Θεμάτων Καρολίνε Εντστάντλερ στην Κύπρο, η αυστριακή εφημερίδα Kurier εστιάζει στην ενδεχόμενη νέα αύξηση των μεταναστευτικών ροών στην Κύπρομετά τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν και στον ρόλο της Τουρκίας.

Το «Nautical Geo» πραγματοποιεί έρευνες ανατολικά της Κρήτης για τη χάραξη του EastMed – Η Τουρκία λέει ότι είναι «δική της» θάλασσα

Το σκάφος «Nautical Geo» με σημαία Μάλτας πραγματοποιεί έρευνες στην ελληνική ΑΟΖ, ανατολικά της Κρήτης για την προετοιμασία χάραξης της διαδρομής του υποθαλάσσιου αγωγού EastMed.

Ο Σταθμός του Ηρακλείου εξέδωσε NAVTEX για τη συνέχιση των ερευνών του σκάφους «Nautical Geo».

Η Ελληνική NAVTEX αφορά επιστημονικές έρευνες από τις 16-22 Σεπτεμβρίου σε περιοχή του Καρπάθιου, του Στενού της Κάσου και ανατολικά της Κρήτης.

Κατοχύρωση «δικαιωμάτων» στην περιοχή του Τουρκολιβυκού Μνημονίου επιχειρεί η Άγκυρα

Να εφαρμόσει στην πράξη το Τουρκολιβυκό Μνημόνιο και την αυθαίρετη και μονομερή «οριοθέτηση» της υφαλοκρηπίδας της στην Ανατολική Μεσόγειο, που ουσιαστικά «καταπίνει» όλη την ελληνική και κυπριακή υφαλοκρηπίδα, επιχείρησε χθες η Άγκυρα με αφορμή τις έρευνες που πραγματοποιεί σκάφος με σημαία Μάλτας για την προετοιμασία χάραξης της διαδρομής του αγωγού EAST MED.

Ο Σταθμός του Ηρακλείου εξέδωσε NAVTEX για τη συνέχιση των ερευνών του σκάφους Nautical Geo το οποίο μέχρι πριν λίγες ημέρες κινήθηκε στην περιοχή βορείως του Αγίου Νικολάου. Η Ελληνική NAVTEX αφορά επιστημονικές έρευνες από τις 16-22 Σεπτεμβρίου σε περιοχή του Καρπάθιου, του Στενού της Κάσου και ανατολικά της Κρήτης.

Η Τουρκία με προκλητική Navtex στην περιοχή της Κρήτης επιχειρεί να «ξαναζεστάνει» το μνημόνιο με τη Λιβύη

Ταράζει πάλι τα νερά η Τουρκία με νέα προκλητική Navtex, αμφισβητώντας το δικαίωμα της Ελλάδας για επιστημονικές έρευνες δίπλα από την Κρήτη και επαναφέροντας στο προσκήνιο το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο που υπέγραψαν ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Φαγέζ Αλ Σάρατζ.

Συγκεκριμένα, ο σταθμός Ηρακλείου της Ελληνικής Υδρογραφικής Υπηρεσίας εξέδωσε Navtex ενημερώνοντας για επιστημονικές έρευνες του πλοίου Nautical Geo στο Καρπάθιο πέλαγος, μεταξύ Κρήτης και Κάσου.

Όταν η ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ διδάσκει την Ελλάδα πως χρησιμοποιείται το “γεωπολιτικό κριτήριο”, ακούμε;

Η Αυστραλία λοιπόν, μέσω της συμφωνίας AUKUS, εντάσσεται στις πυρηνικές δυνάμεις του πλανήτη. Αυτό είναι το μεγάλο νέο. Το ότι αποκτά πραγματικά ωκεάνια ναυτική ισχύ για πρώτη φορά στην ιστορία της. Μέσω της στόχευσης των συμμάχων της, Βρετανίας και ΗΠΑ, που παρά τις περί του αντιθέτου δηλώσεις είναι ξεκάθαρη. Περικύκλωση της Κίνας. Προς την κατεύθυνση αυτή αποφασίστηκε και ο μεγάλος συμβιβασμός. Η μεγάλη παραχώρηση σε ό,τι αφορά την πρόσβαση των Αυστραλών σε πυρηνικές τεχνολογίες. Πρόωσης και δυνητικά, υπό συνθήκες και όπλων.