Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2020

Η Ναυμαχία του Ναβαρίνου

Μετά την πτώση της Ακρόπολης (24 Μαΐου 1827) η Επανάσταση του '21 έπνεε τα λοίσθια. Στην Ηπειρωτική Ελλάδα είχε κατασταλεί και μόνο στο ανατολικό τμήμα της Πελοποννήσου παρέμενε ζωντανή. Κι εκεί, όμως, απειλείτο από τον Ιμπραήμ, που σκόπευε να εκστρατεύσει κατά του Ναυπλίου και της Ύδρας.
Σε αυτή τη δύσκολη στιγμή για την Ελλάδα, η ευρωπαϊκή διπλωματία άλλαξε στάση και άρχισε να διάκειται ευμενώς προς την Επανάσταση. Συνέβαλε σε αυτό και ο νέος Υπουργός Εξωτερικών της Αγγλίας Γεώργιος Κάνινγκ, που έδωσε μια πιο φιλελεύθερη τροπή στην εξωτερική πολιτική της Γηραιάς Αλβιόνας. Έτσι, στις 24 Ιουνίου 1827 υπογράφτηκε στο Λονδίνο συνθήκη μεταξύ Αγγλίας, Γαλλίας και Ρωσίας, που καθόριζε τα της ανεξαρτησίας της Ελλάδας.

Αύγουστος Πανταζίδης: Ο 29χρονος που φιγουράρει στην ελληνική λίστα Forbes και ετοιμάζεται να γίνει αστροναύτης - Το «μικρόβιο», οι δοκιμασίες και ο στόχος του να φτάσει στη Σελήνη

Από το newsbeast

Fly me to the moon, let me play among the stars, έγραψε το 1954 ο Bart Howard και τραγούδησε το 1964 ο Frank Sinatra. Περίπου 56 χρόνια από τότε ο Αύγουστος Πανταζίδης δίνει τον δικό του αγώνα για να φτάσει το Φεγγάρι και να γίνει ο πρώτος Έλληνας αστροναύτης. Ο 29χρονος ξεκίνησε το μακρύ και δύσκολο όνειρό του από το Πολυτεχνείο Κρήτης όπου σπούδασε ενώ το όνομά του βρίσκεται πλέον και επίσημα στην ελληνική λίστα Forbes με τίτλο «Οι 30 πιο επιτυχημένοι κάτω των 30».

Οι συνηθισμένες ανοησίες περί των δαπανών της Ελλάδας για την άμυνα είναι εδώ

Μπορεί να δημοσιογραφείς για τέσσερις σχεδόν δεκαετίες και να μην έχει καταφέρει ακόμα να μάθεις ότι άλλο οι αμυντικές και άλλο οι εξοπλιστικές δαπάνες; Να μην μπορείς να διακρίνεις ότι οι δεύτερες είναι υποενότητα των πρώτων; Η απάντηση είναι ΝΑΙ. Γίνεται. Εδώ ολόκληρο SIPRI, το περίφημο κέντρο “ειρηνικών ερευνών” της Στοκχόλμης που δημοσιεύει σε ετήσια βάση ανάλυση -υποτίθεται- των αμυντικών δαπανών παγκοσμίως και αυτή τη διαφορά δεν έχει κατορθώσει να την ενσωματώσει, με αποτέλεσμα τα στοιχεία που συχνά χρησιμοποιεί, άρα και τα συμπεράσματα στα οποία καταλήγει, είναι πολύ συχνά για τα πανηγύρια.

Άλλη μια χρονιά λοιπόν και με αφορμή την αποδέσμευση των επίσημων στοιχείων του ΝΑΤΟ για τις

Η στάση του Μακρόν έναντι του Ερντογαν φέρνει το Βερολίνο προ των ευθυνών του

Κώστας Υφαντής
Από το liberal

Η ανάκληση του Γάλλου Πρέσβη από την Άγκυρα μετά από την ad hominem επίθεση του Τούρκου Προέδρου στον Πρόεδρο Μακρόν είναι μία ακραία διπλωματική αντίδραση αλλά μάλλον απολύτως δικαιολογημένη. Αν και οι εν θερμώ σχολιασμοί σπάνια έχουν την αξιοπιστία που έχει μια στιβαρή ανάλυση με κάποια απόσταση από τα γεγονότα, η αχαρακτήριστη ρητορική του Προέδρου Ερντογάν και η εύλογη απάντηση του Παρισιού με την υποβάθμιση της Γαλλικής διπλωματικής εκπροσώπησης δείχνει πέραν πάσης αμφιβολίας ότι οι Γαλλο-Τουρκικές σχέσεις εισέρχονται ταχύτατα σε μία φάση απροκάλυπτης εχθρότητας. Τρείς σύντομες παρατηρήσεις χωρίς να μπορεί κανείς να προβλέψει πως θα εξελιχθούν τα γεγονότα.

Η “συνεκμετάλλευση” στο Αιγαίο έχει ξεκινήσει; Τουρκικός στολίσκος αλιευτικών ανοιχτά της Σαμοθράκης

Στις 16 Ιουλίου το Militaire.gr ,έγραφε για την “εισβολή” τουρκικών αλιευτικών στο Αιγαίο. 150 αλιευτικά είχαν συγκεντρωθεί στα Στενά και τουλάχιστον 50 απ΄ αυτά βγήκαν στο Αιγαίο. Τότε κάποιοι έσπευσαν να μιλήσουν περί “υπερβολών” ή για “διάθεση αντιπολειτευτικής κριτικής”! Πολύ σύντομα αποδείχτηκε ότι η “έξοδος των αλιευτικών” δεν ήταν τυχαία. Στις 21 Ιουλίου, ο τουρκικός στόλος βγήκε για πρώτη φορά στο Αιγαίο και η σοβαρότερη από το 1974 ελληνοτουρκική κρίση ξεκίνησε.

“Συνεκμετάλλευση του Αιγαίου” δε σημαίνει μόνο πετρέλαια και φυσικό αέριο. Έχει να κάνει και με άλλα θέματα, πολύ σοβαρά. Η αλιεία είναι ένα απ΄ αυτά και ο χάρτης της Γαλάζιας Πατρίδας που έχει “ξεφουρνίσει” η Τουρκία αφορά κάθε οικονομική δραστηριότητα .Και την αλιεία,που για την Ελλάδα είναι πολύ σημαντική.

Μήπως τελικά είναι άθλια η κατάσταση του τουρκικού ναυτικού; αυτός είναι ο λόγος που ελληνική φρεγάτα “ακουμπά” πλέον το Oruç Reis “ξεδιάντροπα”;

Τι πάμε και συζητάμε σαββατιάτικα…  έχουμε όμως καλούς λόγους. Πριν λίγες μέρες, κυκλοφόρησε μια φωτογραφία, που δείχνει ξεκάθαρα μια ελληνική φρεγάτα κλάσης S, δίπλα στο Oruç Reis. Πολλοί δεν πίστεψαν πως η φωτογραφία είναι αυθεντική, κάτι που φυσικά το είχαμε ελέγξει πριν την ανεβάσουμε. Το κακό είναι πως πολλοί εδώ στην Ελλάδα, που τους χάλαγε τη “σούπα” των “μπροδοτών”, έπαιξαν το παιχνίδι του Ερντογάν. Λοιπόν, ξέρετε κάτι; όχι μόνο η φωτογραφία ήταν αληθινή, αλλά οι φρεγάτες του ΠΝ ενίοτε βρίσκονται πολύ κοντύτερα στο Oruç Reis από όσο έδειχνε η φωτογραφία.