Κυριακή 8 Ιουλίου 2018

Άραγε μόνο οι Έλληνες μιλούν Ελληνικά; - Θα εκπλαγείτε!

«Ίλιγγος λέξεων που μόνο τα Eλληνικά μπορούν να προσφέρουν, γιατί μόνο αυτά εξερεύνησαν, κατέγραψαν, ανέλυσαν τις ενδότατες διαδικασίες της ομιλίας και της γλώσσας, όσο καμιά άλλη γλώσσα… Εδώ πάνω σ’ αυτήν την γη… έχουν γεννηθεί οι λέξεις, τα εντυπώματα και οι κατηγορίες του πνεύματος» Ζακ Λακαρριέ «Το Eλληνικό καλοκαίρι».

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΣΥΓΚΙΝΗΣΗ Τα συγκλονιστικά σκίτσα για τα παιδιά στο σπήλαιο της Ταϊλάνδης (Εικόνες)

Το δράμα των 12 εγκλωβισμένων παιδιών σε σπήλαιο της Ταϊλάνδης έχει συγκλονίσει όλη την υφήλιο, που παρακολουθεί με  κομμένη την ανάσα την επιχείρηση διάσωσής τους.
Η περιπέτεια των 12 παιδιών και του προπονητή τους, έχει συγκινήσει και εμπνεύσει εκατομμύρια ανθρώπους στον κόσμο που εύχονται να βγουν και τα 12 παιδιά σώα από τη σπηλιά. Στο διαδίκτυο έκαναν την εμφάνισή τους και μερικά συγκλονιστικά σκίτσα που αποτυπώνουν την ανθρωπιά που ξεχειλίζει και τις ελπίδες διάσωσής τους.
Σε ένα από αυτά ένας δύτης εμφανίζεται στη σπηλιά και προσφέρει στα παιδιά το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου λέγοντας «ο κόσμος μόλις βρήκε την πιο θαρραλέα προδοσφαιρική ομάδα που εμπνέει».

Συνολικά έξι αγόρια έχουν βγει μέχρι στιγμής από το σπήλαιο στην Ταϊλάνδη - Με γοργούς ρυθμούς προχωράει η επιχείρηση απεγκλωβισμού

Την έντονη ανησυχία της εκφράζει η Εταιρεία  Ελλήνων Δικαστικών Λειτουργών για τη Δημοκρατία και τις Ελευθερίες για τη συνεχιζόμενη, επί τέσσερις και πλέον μήνες κράτηση, των δύο Ελλήνων στρατιωτικών,  σε τουρκικές φυλακές, χωρίς την απαγγελία κατηγορίας.
Παράλληλα, η Εταιρεία, σε ανακοίνωσή της, υπογραμμίζει ότι  οι θεμελιώδεις διεθνείς και ευρωπαϊκές αρχές περί απαγγελίας συγκεκριμένης κατηγορίας και περί δημόσιας και δίκαιης δίκης, έχουν παραβιασθεί κατάφωρα από τη γείτονα χώρα.

Το Σκοπιανό είναι εθνικό θέμα κι όχι ιδεολογική υπόθεση

Του Ν. Λυγερού

Το μεγάλο πρόβλημα που δεν έγινε αντιληπτό είναι ότι για τον ΥπΕξ και τον Πρωθυπουργό, το Σκοπιανό δεν είναι ένα εθνικό θέμα, όπως για την πλειοψηφία των Ελλήνων. Για την κομματική εξουσία το Σκοπιανό είναι απλώς μια ιδεολογική υπόθεση, μια εφαρμογή μιας ακραίας προσέγγισης που έχει σταλινικό υπόβαθρο. Το μίσος για την Ελλάδα και την Ευρώπη, το πάθος για την Κίνα και τη Ρωσία, εξηγούν πώς βλέπουν το Σκοπιανό. Για αυτούς η FYROM είναι απλώς ένα πιόνι στην βαλκανική σκακιέρα όπου θέλουν να υποβάλλουν μια ένωση που να λειτουργεί επί της ουσίας ενάντια στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Συλλαλητήρια ενάντια στην εξουσία

Του Ν. Λυγερού

Επειδή η εξουσία ξέρει ότι μπορεί να βασιστεί στην κυριαρχία της στη Βουλή έστω και οριακή, το μόνο που φοβάται είναι την αντίδραση του ελληνικού λαού όχι βέβαια επειδή είναι σύνολο ψηφοφόρων και αυτό που την ανησυχεί δεν είναι το Σκοπιανό αλλά οι επόμενες εκλογές. Ενώ ο ελληνικός λαός εξετάζει την πορεία της ιστορίας του Ελληνισμού. Στην αρχή πολλοί θεώρησαν ότι πρόκειται για μια αντιπαράθεση με τον σκοπιανό λαό και τη FYROM, ενώ στην πραγματικότητα πρόκειται για μια μάχη μεταξύ ιστορίας και ιδεολογίας. Και ο Πρωθυπουργός και ο ΥπΕξ λειτουργούν αποκλειστικά ιδεολογικά.

Οι λανθασμένες αναφορές

Του Ν. Λυγερού

Ακόμα κι όταν υπάρχουν άρθρα στη Συμφωνία των ΥπΕξ στις Πρέσπες που μοιάζουν με άλλα άρθρα της Ενδιάμεσης Συμφωνίας οι αναφορές τους δεν είναι οι ίδιες. Ενώ το κείμενο φαίνεται να είναι το ίδιο όσον αφορά στις λέξεις οι αναφορές στους αριθμούς δεν είναι οι ίδιες. Και αυτό δεν οφείλεται στο γεγονός ότι η μία έχει 20 άρθρα και η άλλη 23 άρθρα, όχι το σύστημα αναφοράς είναι διαφορετικό, διότι το άρθρο που είναι πηγή είναι διαφορετικό και έχει άλλη διατύπωση και άλλες επιπτώσεις.