Τρίτη 20 Αυγούστου 2024

Αργοναύτες, χελιδονόψαρα, δελφίνια και χταπόδια στην αρχαία ελληνική τέχνη


Τοιχογραφία δελφινιών και αχινών, 1700-1450, Παλάτι Κνωσού, Κρήτη / Υπουργείο Πολιτισμού.

Τα πλάσματα του βυθού γοήτευαν τους ανθρώπους από την προϊστορική εποχή, έτσι αυτοί βρήκαν ένα σωρό τρόπους να τα απεικονίσουν.

ΤΟ ΠΡΟΝΟΜΙΟ


Το προνόμιο είναι ο τρίτος όρος που κατά κόρον χρησιμοποιεί ο φεμινισμός. Βασίζεται επάνω ακρογωνιαίο λίθο του φεμινιστικού δόγματος το φύλο ως κοινωνική κατασκευή, χωρίς την βάση του οποίου όλο το δόγμα του θα κατέρρεε.

Το δουλεμπόριο στην Οθωμανική Αυτοκρατορία


Γράφει ο Ιωάννης Παγουλάτος 

Το εμπόριο σκλάβων στην Οθωμανική Αυτοκρατορία γνώρισε ιδιαίτερη άνθηση. Στις αρχές του 17ου αιώνα, το 1/5 των κατοίκων της Κωνσταντινούπολης ήταν δούλοι. Το 1637 υπήρχαν στο Αλγέρι 25.000 χριστιανοί αιχμάλωτοι, ανάμεσά στους οποίους και πολλοί Έλληνες. 

Η σχέση ΗΠΑ-Γαλλίας... και ο γεφυροποιός παράγοντας EastMed


Αν ΗΠΑ και Γαλλία στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο δεν ήσαν άσπονδοι φίλοι, αλλά σύμμαχοι με την κυριολεκτική σημασία του όρου, θα υπήρχαν αυτές οι αναταραχές στην περιοχή;

Γράφει η Δρ. Άννα Κωνσταντινίδου*

Γιατί η Τουρκία θα επανερχόταν νομοτελειακά στην οθωμανική γεωστρατηγική;


Φωτογραφία αρχείου - Γενίτσαροι στο παλάτι του Ερντογάν
ANADOLU VIA GETTY IMAGES

Εάν η Ελλάδα δεν αποφασίσει να ανασύρει την συσσωρευμένη εμπειρία αιώνων, θα συνεχίσει να βρίσκεται προ τετελεσμένων και υπό ένα συνεχώς διευρυμένο κλοιό.

Αλέξανδρος Ιτιμούδης, Αρθρογράφος
Γεωπολιτικός αναλυτής

Τατάρ: Υποστήριξε την ενίσχυση των «δυνάμεων ασφαλείας» στα κατεχόμενα


Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ υποστήριξε την ενίσχυση των «δυνάμεων ασφαλείας» στο ψευδοκράτος, οι οποίες, όπως ισχυρίστηκε, έχουν εξελιχθεί σε «τακτικό στρατό» μετά το 1976. 

Κόμπος: Γιατί αποδεχθήκαμε τη συμμετοχή Φιντάν στο συμβούλιο των ΥΠΕΞ της ΕΕ


Στο σκεπτικό της απόφασης της κυβέρνησης να συναινέσει στη συμμετοχή του υπουργού εξωτερικών της Τουρκίας στο άτυπο συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 19 Αυγούστου, αναφέρθηκε ο Υπουργός Εξωτερικών,  Κωνσταντίνος Κόμπος.

Φτιάχνουν κλίμα οι Τούρκοι στην Κύπρο: «Βλέπουν» πολεμικά πλοία, άγνωστα υποβρύχια και κομάντος


Τουρκικά ΜΜΕ με δημοσιεύματα...καρμπόν συνδέουν όσα γίνονται στη Μέση Ανατολή με συσσώρευση δυτικών δυνάμεων στην Κύπρο 

Μάνος Χατζηγιάννης

Πολεμικό Ναυτικό: Ολοκληρώθηκε ο ετήσιος Θερινός Εκπαιδευτικός Πλους της ΣΜΥΝ [pics]


Το Σάββατο 17 Αυγούστου 2024, ολοκληρώθηκε ο ετήσιος Θερινός Εκπαιδευτικός Πλους (ΘΕΠ) της Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών Ναυτικού (ΣΜΥΝ) με το Αρματαγωγό (Α/Γ) ΧΙΟΣ, το οποίο κατέπλευσε στο Ναύσταθμο Σαλαμίνας.

Ημερομηνίες «κλειδιά» για πιθανές πολιτικές αποφάσεις που αφορούν το μέλλον του πολύπαθου στόλου του Πολεμικού Ναυτικού: Ενεργό το σενάριο των κορβετών


Εικόνα από την υποδοχή της φρεγάτας “ΥΔΡΑ” από την Ερυθρά θάλασσα. Η συγκεκριμένη φρεγάτα είναι η πρώτη από της ΜΕΚΟ και θεωρείται το πλοίο που πρώτο θα λάβει θέση στο ναυπηγείο για την αναβάθμισή του. Πηγή εικόνας: Πολεμικό Ναυτικό

ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ, HELLAS JOURNAL-Αθήνα

Η ελληνική κυβέρνηση, όπως επισημαίνουν με ιδιαίτερο νόημα στρατιωτικές πηγές, έχει λάβει πλήρη γνώση της κατάστασης που επικρατεί στον πολεμικό στόλο καθώς και για το επικίνδυνο «κοκτέιλ» που δημιουργήθηκε, συνέπεια των παραιτήσεων και των βάσεων στις στρατιωτικές σχολές.

ΓΕΕΘΑ: Επέστρεψε το προσωπικό της ΔΕΠ που συμμετείχε στην εκπαιδευτική αποστολή της ΕΕ στην Μοζαμβίκη [pics]


Το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ) ανακοίνωσε σήμερα ότι το προσωπικό της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) που συμμετείχε στην αποστολή της ΕΕ στην Μοζαμβίκη επέστρεψε στην Ελλάδα.

ΓΕΕΘΑ: Βγάζοντας επικοινωνιακό… “ξύγκι” από μια διεθνή παρουσία!


ΓΕΕΘΑ: Πως την πατάς προσπαθώντας να βγάλεις επικοινωνιακό… «ξύγκι» από μια διεθνή παρουσία! – Δεν είχε σκοπό η στήλη να επανέλθει στο θέμα με την ανακοίνωση που εξέδωσε το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ) για την ελληνική συμμετοχή στον διεθνή στρατιωτικό διαγωνισμό Ελεύθερων Σκοπευτών «EUROPEAN BEST SNIPER TEAM COMPETITION-24» (EBSC-24). 

Αμερικανός πρέσβης στην Τουρκία: Συνεχίζονται κανονικά οι διαπραγματεύσεις για τα F-16, «ναι» στην πώληση των F-35 αλλά μόλις λυθεί το θέμα με τους S-400


Στη διάρκεια συνέντευξης τύπου, ο Αμερικανός πρέσβης στην Άγκυρα, Jeffry L. Flake, μίλησε, μεταξύ άλλων, για το πρόγραμμα των F-16. Σε ερώτηση σχετικά με το που βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις (οι οποίες έπρεπε να έχουν ήδη ολοκληρωθεί), ο Αμερικανός πρέσβης δήλωσε ότι η Επιστολή Αποδοχής (LOA : Letter Of Acceptance) υπογράφηκε τον Ιούνιο για 40 νέα μαχητικά και 79 συλλογές αναβάθμισης. 

Η μακεδονική Σάρισα και οι Βούλγαροι τσάροι θα διακοσμήσουν πάλι την «Disneyland των Σκοπίων»


Αύγουστος 20, 2024. Ελλάδα.

Η νέα κυβέρνηση στη Βόρεια Μακεδονία του Χριστιάν Μίτσκοσκι θέλει να ολοκληρώσει το έργο του πρώην πρωθυπουργού Νίκολα Γκρούεφσκι με νέα αγάλματα από την αρχαιοελληνική ιστορία και τη Βουλγαρία των μεσαιωνικών χρόνων. Ένα συνονθύλευμα μνημείων που, όπως πιστεύουν, θα τονώσουν τη διαταραγμένη καταγωγή των Νοτιοσλάβων του Βαρδαρίου.

Αποχώρησε το τουρκικό πολεμικό πλοίο μετά τη νέα αμφισβήτηση της ελληνικής ΑΟΖ στην Κάσο


Το ιταλικό ερευνητικό σκάφος παραμένει στην περιοχή των ερευνών σύμφωνα με πληροφορίες της «Ν»

Νικολέτα Πετανίδου  npetanidou@naftemporiki.gr

Παροξυσμός στην Τραπεζούντα: «Η θεία λειτουργία στη Σουμελά απειλεί την εθνική ασφάλεια της Τουρκίας»


Μαρία Ζαχαράκη
Ανταποκρίτρια στην Τουρκία

Ποιοι ζητούν την ακύρωσή της

Αμοιβαίες επισκέψεις τουρκικών και αιγυπτιακών πολεμικών πλοίων στα λιμάνια των δύο χωρών


Αύγουστος 20, 2024. Ελλάδα.

Φωτό: Τούρκος πρέσβης- Το επόμενο διάστημα θα υπάρξουν αμοιβαίες επισκέψεις σε λιμάνια, γράφει το αιγυπτιακό δημοσίευμα

Το TCG Kınalıada (F-514) είναι το τέταρτο και τελευταίο πλοίο των κορβέτων κλάσης Ada. Το F-514, πήρε το όνομά του από τα νησιά στη θάλασσα του Μαρμαρά (Πριγκιπονήσια) στα βορειοδυτικά της Τουρκίας…

Ο προβληματικός Ερντογάν παρακαλεί τον Άσαντ “να τα βρουν”: Θέλει να γίνει σύμμαχος του ο στυγνός δικτατόρας, όπως τον αποκαλούσε… Οι όροι του προέδρου της Συρίας


FILE PHOTO: epa11495434 Russian President Vladimir Putin (R) meets with Syrian President Bashar al-Assad at the Kremlin in Moscow, Russia. EPA, VALERY SHARIFULIN, SPUTNIK, KREMLIN POOL

Στις προσπάθειες τους ισλαμιστή προέδρου της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν (Recep Tayyip Erdogan), να διαπραγματευτεί με το Σύρο ομόλογό του, Μπασάρ αλ Άσαντ (Bachar el-Assad) την επιστροφή στα σπίτια τους των Σύρων στην Τουρκία, αναφέρεται η Delphine Minouiανταποκρίτρια της εφημερίδας, Le Figaro, στην Κωνσταντινούπολη.

Κάιρο: Ο Τούρκος πρέσβης για τις επικείμενες τουρκο-αιγυπτιακές συμφωνίες


Αύγουστος 20, 2024. Ελλάδα.

Ο πρεσβευτής της Τουρκίας στο Κάιρο, Σαλίχ Μουτλού Σεν, δήλωσε ότι θα υπογραφούν συμφωνίες μεταξύ της Αιγύπτου και της Τουρκίας για εμπορικές, οικονομικές, πολιτιστικές και υγειονομικές πτυχές στη συνεδρίαση του Στρατηγικού Συμβουλίου υψηλού επιπέδου που θα πραγματοποιηθεί υπό την προεδρία του Αιγύπτιου Προέδρου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι και του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όπως δημοσιεύει η εφημερίδα al Shorouknews.

Μεσανατολικό: Πού διαφωνούν Χαμάς και Ισραήλ – Το «αγκάθι» του διαδρόμου της Φιλαδέλφειας για την εκεχειρία


Πυρετώδεις είναι οι παρασκηνιακές διαπραγματεύσεις προκειμένου να επιτευχθεί μία συμφωνία μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς για την κατάπαυση πυρός στην Γάζα, με την ελπίδα να αποδυναμιτίσει το έκρυθμο κλίμα στην Μέση Ανατολή.

Επιμέλεια: Εύη Απολλωνάτου

Ισραήλ: Βρέθηκαν οι σοροί έξι ομήρων της Χαμάς -Τους είχε απαγάγει την 7η Οκτωβρίου


Το Ισραήλ περισυνέλεξε τις σορούς έξι ομήρων από τη Λωρίδα της Γάζας, μετέδωσε πριν από λίγο η Jerusalem Post.

Χαμάς: Παραπλανητικό ότι απομακρυνόμαστε από πιθανή συμφωνία


Η δήλωση Μπάιντεν δεν αντανακλά τη στάση μας σε σχέση με τη συμφωνία, ανακοίνωσε η Χαμάς προσθέτοντας ότι δείχνει ευελιξία, ενώ κατηγόρησε τον Νετανιάχου για έλλειψη προόδου στις συνομιλίες.

Μπαράζ ρουκετών εκτόξευσε η Χεζμπολάχ εναντίον του Ισραήλ και των Υψιπέδων του Γκολάν


Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε σήμερα το πρωί ότι εντόπισε "περίπου 55 βλήματα" που εκτοξεύθηκαν από τον Λίβανο εναντίον του βόρειου Ισραήλ και των κατεχόμενων Υψιπέδων του Γκολάν, μετά την ανακοίνωση της Χεζμπολάχ ότι εκτόξευσε ρουκέτες εναντίον θέσεων του ισραηλινού στρατού.

Συνάντηση Μπλίνκεν-Σίσι: Στο επίκεντρο η προώθηση των διαπραγματεύσεων για εκεχειρία


Με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι συναντήθηκε την Τρίτη ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, στο πλαίσιο της περιοδείας του στη Μέση Ανατολή, με στόχο την προώθηση των διαπραγματεύσεων για μια κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.

Φρουροί της Επανάστασης: Τα αντίποινα του Ιράν κατά του Ισραήλ μπορεί να καθυστερήσουν


Η περίοδος αναμονής για τα αντίποινα του Ιράν κατά του Ισραήλ θα μπορούσε να είναι μακρά, δήλωσε την Τρίτη εκπρόσωπος των Φρουρών της Επανάστασης, σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Τσεχία: Είμαστε υπέρ της άμεσης ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ


Υπέρ της άμεσης ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ τάσσεται ο πρόεδρος της Τσεχικής Δημοκρατίας, Πετρ Πάβελ, σημειώνοντας ότι η Ουκρανία μπορεί να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ ακόμα κι εάν μέρος της επικράτειάς της βρίσκεται υπό κατοχή. «Πιστεύω ότι η πλήρης αποκατάσταση του ελέγχου σε ολόκληρη την επικράτεια δεν είναι απαραίτητη προϋπόθεση.

Ανάλυση: Κουρσκ, Ντονμπάς & διδάγματα


Από τις 6 Αυγούστου 2024, η Ουκρανία έχει εξαπολύσει μια τολμηρή επίθεση στην περιοχή του Κουρσκ, στο ρωσικό έδαφος, σηματοδοτώντας μια νέα φάση στον πόλεμο μεταξύ Κιέβου και Μόσχας που βρίσκεται σε εξέλιξη από το 2022.

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Αυτό είναι το απόρρητο σχέδιο των Ουκρανών στρατηγών


Δρ. Αθανάσιος Ε. Δρούγος

Συγκεκριμένες επιθετικές ενέργειες είχαν σχεδιαστεί να υιοθετηθούν το διήμερο 6-7 Αυγούστου

Η ουκρανική εισβολή στο Κουρσκ πιέζει τη Μόσχα


Ο Πούτιν συνεχίζει να αποκαλεί την πρώτη εισβολή ξένων δυνάμεων στη Ρωσία από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο υποτιμητικά «πρόκληση» του Κιέβου.

Παράνομη η είσοδος Αμερικανών δημοσιογράφων στο Κουρσκ καταγγέλει η Μόσχα

ΑΠΕ ΜΠΕ

Η Μόσχα ανακοίνωσε ότι κάλεσε σήμερα Τρίτη (20/8) ανώτερο Αμερικανό διπλωμάτη στον οποίο διαμαρτυρήθηκε για τις «προβοκατόρικες ενέργειες» όπως τις χαρακτηρίζει, των Αμερικανών δημοσιογράφων στην περιοχή Κουρσκ της Ρωσίας.

Mpox: Η ΕΕ απέκλεισε τον έλεγχο των συνόρων και το κοινό σχέδιο εμβολιασμού

AP Photo

Οι ευρωπαϊκές υγειονομικές αρχές απέρριψαν την πρόταση για την εφαρμογή περαιτέρω μέτρων για την αντιμετώπιση του ιού mpox στην Ευρώπη, καθώς ο κίνδυνος που ενέχει για τον ευρύτερο πληθυσμό εξακολουθεί να παραμένει «χαμηλός», όπως αναφέρει το Euronews.

Ευλογιά πιθήκων: Φόβοι ότι μεταδίδεται πριν εμφανιστούν συμπτώματα


Λία Δεληγιάννηl.deligianni@euro2day.gr

Ανάλυση έδειξε ότι στα περισσότερα κρούσματα μεταδόθηκε πριν γίνουν ορατά τα συμπτώματα. Η τρέχουσα παραλλαγή εξαπλώνεται μέσω όλων των ειδών σεξουαλικής δραστηριότητας.