Τρίτη 20 Αυγούστου 2024

ΓΕΕΘΑ: Βγάζοντας επικοινωνιακό… “ξύγκι” από μια διεθνή παρουσία!


ΓΕΕΘΑ: Πως την πατάς προσπαθώντας να βγάλεις επικοινωνιακό… «ξύγκι» από μια διεθνή παρουσία! – Δεν είχε σκοπό η στήλη να επανέλθει στο θέμα με την ανακοίνωση που εξέδωσε το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ) για την ελληνική συμμετοχή στον διεθνή στρατιωτικό διαγωνισμό Ελεύθερων Σκοπευτών «EUROPEAN BEST SNIPER TEAM COMPETITION-24» (EBSC-24). 

Όταν όμως σκοπίμως εξαντλείς την κριτική σε ένα σχόλιο, υποβαθμίζοντας εξ αντικειμένου το θέμα και αυτό δεν γίνεται αντιληπτό από συγκεκριμένους που δεν βλέπουν κακώς κείμενα και μια κακή νοοτροπία που πρέπει να αλλάξει, η… «ΚΑΤΑΔΕΙΞΗ» αναγκαστικά θα αλλάξει πίστα…

Υπενθυμίζεται ότι με ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ, η επίδοση της ελληνικής διμελούς ομάδας, που κατέλαβε την 4η θέση, χαρακτηρίζεται ως αντανάκλαση του υψηλού επίπεδου εκπαίδευσης και επαγγελματισμού του προσωπικού των Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων – Ειδικών Δυνάμεων (ΔΕΕ-ΕΔ) της χώρας μας. Ταυτόχρονα μέσω της επιλεκτικής δημοσίευσης των αποτελεσμάτων του διαγωνισμού, επιχειρήθηκε αφελώς η αποσιώπηση της κατάκτησης της 1ης και 2ης θέσης από τους Τούρκους με τις δύο ομάδες που συμμετείχαν.

Οπότε «την πατάς», επειδή αποπειράσαι «να βγάλεις από τη μύγα (επικοινωνιακό) ξύγκι», με τις γνωστές, ελληνικές, κενές ουσιαστικού περιεχομένου, μεγαλοστομίες. Μία τάση που τα τελευταία πέντε χρόνια έχει κυριαρχήσει και στις Ένοπλες Δυνάμεις που έχουν μπει σε αυτό το παιχνίδι του εντυπωσιασμού και της επικοινωνιακής αντιμετώπισης καταστάσεων για την καλλιέργεια εικόνας που συγκαλύπτει την ανάγκη να αλλάξουν πολλά.

Στην προκειμένη όμως περίπτωση δεν σταμάτησαν εκεί. Από τη συστηματική αναπαραγωγή συγκεκριμένης επιχειρηματολογίας προκύπτει οργανωμένη διαρροή, με στόχο να δημιουργηθεί μια… εναλλακτική πραγματικότητα στην παρουσίαση των αποτελεσμάτων. Επί της ουσίας, αυτό δίνει την αίσθηση πρόθεσης να συνεχιστεί το αφήγημα της προηγούμενης τετραετίας που προωθούσε μια ευρύτερη αλλά πολύ συγκεκριμένη συντεχνιακή αντίληψη.

Γιατί είναι παντελώς έωλο να ισχυρίζεσαι ότι «ως επίσημος υπηρεσιακός φορέας των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων ασχολείσαι αποκλειστικά με το προσωπικό των Ελληνικών ΕΔ». Εάν ίσχυε αυτό, δεν θα αναρτούσες ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΑ στον δικτυακό τόπο του ΓΕΕΘΑ, τον ακόλουθο πίνακα.

Διότι στον συγκεκριμένο πίνακα, πλην Ελλάδας αναφέρονται και άλλες οκτώ χώρες (η ΗΠΑ με δύο ομάδες). Αποδεικνύεται δηλαδή στην πράξη ότι… ασχολήθηκες με το προσωπικό άλλων χωρών, απλώς επέλεξες όσους ξεπέρασες στη βαθμολογία του διαγωνισμού και αντιστοίχως, στο ίδιο μέτρο, απέκρυψες ότι την 1η και 2η θέση κατέλαβαν οι Τούρκοι!
Εάν ίσχυε αυτό που υποστηρίζεται, ούτε το 2022 θα είχε αναρτηθεί πίνακας που αναφέρει άλλες εννέα χώρες (η Ελλάδα είχε καταλάβει την 1η και 4η θέση)!

Με άλλα λόγια, ως επίσημος επιχειρησιακός φορέας ασχολείσαι με το προσωπικό άλλων χωρών, αλλά κατά το δοκούν! Η αιτιολόγηση της επιλογής ήταν προβληματική και θα έπρεπε να είχε αποφευχθεί. Γιατί όταν η πραγματικότητα σε διαψεύδει, εφόσον δεν επιδεικνύεις την τακτική ευελιξία να τροποποιήσεις το αφήγημα γιατί παίζεις το παιγνίδι του εύκολου εντυπωσιασμού, τότε θα εκτεθείς από τα γεγονότα.

Αναρτάς αυτό που θεωρείς ότι σε βολεύει, αυτό που υποστηρίζει το αφήγημά σου και δεν αποκρύπτεις εμμέσως ό,τι θεωρείς μη βολικό! Το χειρότερο είναι όμως πως όταν αυτό γίνεται αντιληπτό, αντί μετριοπαθούς αναδίπλωσης, «πατάς» και γκάζι στον κατήφορο!

Όπως προκύπτει από την κάλυψη της υπόθεσης, διαρρέεις υπονοούμενα για το «περίεργο» του τουρκικού δίδυμου στην 1η και 2η θέση, για «στήσιμο» του φετινού διαγωνισμού όσο και του περσινού για πολιτικούς λόγους, ειδικές μεταχειρίσεις, παρασκήνιο, κ.λπ. Αυτό όμως εγείρει σειρά ερωτημάτων!

Συνοδοί της ελληνικής ομάδας δεν υπήρχαν; Αν υπήρχαν, αντιλήφθηκαν «στήσιμο», ειδικές μεταχειρίσεις, «περίεργα», παρασκήνιο, κ.τ.λ. ; Αντέδρασαν έγγραφα ή προφορικά, ενημέρωσαν την ιεραρχία, υπέβαλαν ένσταση, διαμαρτυρία ή οτιδήποτε άλλο προβλέπουν οι κανονισμοί του διαγωνισμού;

Διότι αν έχουν συμβεί όλα τα ανωτέρω και οι συνοδοί δεν τα αντιλήφθηκαν, δεν αντέδρασαν και δεν ενημέρωσαν την ιεραρχία, τότε όχι μόνο είναι υπόλογοι έναντι των συναδέλφων τους που δεν τους προστάτεψαν, αλλά και θα πρέπει να ελεγχθούν διότι με την αδράνεια που επέδειξαν, επέτρεψαν την προσβλητική και μειωτική συμπεριφορά έναντι της χώρας. Αν πάλι δεν υπήρχαν συνοδοί, πώς στάλθηκαν μόνο δύο άτομα να συμμετάσχουν σε διαγωνισμό ενώ τελούσε σε γνώση σου (σύμφωνα με τις διαρροές) ότι έχει ιστορικό «στησίματος»;

Διότι όταν στέλνεις το προσωπικό σου να συμμετάσχει σε ένα «προβληματικό» από τη φύση του διαγωνισμό, τότε, πρώτον, δεν σέβεσαι τον κόπο και τις προσπάθειες των συναδέλφων και υφιστάμενων σου και δεύτερο δεν σέβεσαι τον εαυτό σου, αφού δέχεσαι εν γνώσει σου να τον τοποθετήσεις εξ αρχής στη θέση του «θύματος». Στην καλύτερη των περιπτώσεων η αφέλεια είναι τουλάχιστον… σκανδαλιστική!

Αλλά ακόμα και σε αυτή την περίπτωση που δεν υπήρχαν συνοδοί, εφόσον έγινε αντιληπτό ότι υπήρχε διακριτική μεταχείριση σε βάρος της χώρας μας, τι εμπόδισε να τεθεί έστω εκ των υστέρων το θέμα στους Αμερικανούς, για παράδειγμα στον Διοικητή του United States Army Europe and Africa (USAREUR-AF), που απέστειλε τη σχετική πρόσκληση; Διότι εάν ως χώρα δεν αντιδράς όταν σε «στήνουν» σε διαγωνισμό, ποια εικόνα καλλιεργείς; Του πρόθυμου «καρπαζοεισπράκτορα»;

Ίσως όμως το χειρότερο είναι η έλλειψη συναίσθησης ότι η τακτική που ακολουθήθηκε έχει και μια… αυτοκαταστροφική διάσταση! Εάν και ο περσινός διαγωνισμός (2023) ήταν «στημένος» για πολιτικούς λόγους και η ελληνική αποστολή κατέκτησε την 4η και 5η θέση, τότε για ποιον λόγο συμμετείχες στον διαγωνισμό του 2024;

Το χειρότερο όμως είναι, ότι με τον τρόπο αυτό απαξιώνεις ο ίδιος τον διαγωνισμό του 2022 που η χώρα κατέκτησε την 1η και 4η θέση!

Τα πράγματα είναι συνήθως απλά και αυτό που τα περιπλέκει είναι οι ατυχείς χειρισμοί. Η ενημέρωση έπρεπε να περιοριστεί στην ελληνική συμμετοχή και τη θέση που απέσπασε. Αν η θέση που κατέλαβε είναι «κολακευτική», τόσο το καλύτερο. Το να προβαίνεις σε αυθαίρετες αναγωγές στο σύνολο των Ενόπλων Δυνάμεων με αφορμή την υποκειμενική εκτίμηση περί της σημασίας της δραστηριότητας και της θέσης που κατελήφθη, στερείται νοήματος. Και εν τέλει σοβαρότητας, αφού το επιδιωκόμενο επικοινωνιακό μήνυμα περνά μόνο του μετά από διάκριση. Παράλληλα αποφεύγεται η «κακοτοπιά», όταν η πραγματικότητα διαψεύδει το αφήγημα σου.

ΠΗΓΗ https://www.defence-point.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου