Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου 2024

ΥΠΠΟ: Αναδιαμορφώνεται η είσοδος στον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού

Πανοραμική άποψη του Ανακτόρου της Κνωσού

Το έργο της αναδιαμόρφωσης της εισόδου στον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού αποτελεί προτεραιότητα για το Υπουργείο Πολιτισμού. Οι προμελέτες -αρχιτεκτονική, στατική, ηλεκτρομηχανολογική- και η γεωτεχνική μελέτη εκπονήθηκαν, στο πλαίσιο ερευνητικού προγράμματος, για τη σύνδεση του αρχαιολογικού χώρου με τον αστικό και περιαστικό ιστό του Ηρακλείου. Στόχος του ΥΠΠΟ αποτελεί η μόνιμη διαχείριση λειτουργικών και αισθητικών ζητημάτων επιτρέποντας τη συνολική αναβάθμιση του αρχαιολογικού χώρου. Το έργο, το οποίο εξελίσσεται σε δύο φάσεις και έχει συνολικό προϋπολογισμό περίπου 3.500.000 ευρώ.

Η ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ OLIVER STEPHENS


Η δολοφονία του Oliver Stephens, ενός 13χρονου αυτιστικού αγοριού τελέστηκε κατά παραγγελία της 13χρονης κοπέλας του στις 3 Ιανουαρίου 2021. Λίγες ημέρες πριν ο Oliver έμαθε πως η κοπέλα του έστελνε γυμνές της φωτογραφίες σε άλλα αγόρια στο snapchat. Ο Oliver της ζήτησε εξηγήσεις για αυτό και ένας μεγάλος καυγάς ξεκίνησε ανάμεσα τους. Ένας καυγάς που δεν εμπεριείχε κανενός είδους σωματικής βίας. Ο Oliver έφυγε θυμωμένος. Η κοπέλα του, το όνομα της οποίας δεν έχει ανακοινωθεί, αποφάσισε να τιμωρήσει τον Oliver. Ανακοίνωσε στο snapchat ότι προσφέρει 154 λίρες Αγγλίας σε κάποιον που θα “δώσει ένα μάθημα” στο πρώην αγόρι της.

Θεσσαλονίκη: 16χρονη έδωσε ραντεβού σε 16χρονο μέσω social media και τον ξυλοκόπησαν δύο 18χρονοι


Αιτία φαίνεται πως αποτέλεσαν κάποιες προσωπικές διαφορές

‘Κάθε άνθρωπος είναι μια αγέλη’ – Η φιλοσοφία του Woke


του Γιώργου Ρακκά

Στον συλλογικό τόμο Η φιλοσοφία του Woke που εξέδωσαν πρόσφατα οι Εναλλακτικές Εκδόσεις σε επιμέλεια του Γιώργου Καραμπελιά, περιλαμβάνεται και ένα εξαιρετικό δοκίμιο του Γάλλου φιλοσόφου Ντάνι Ρομπέρ Ντιφούρ, όπου, αναλύεται διεξοδικά πως η μετέπειτα και επονομαζόμενη ‘γαλλική θεωρία’ (French theory) και ιδίως οι ΝτεριντάΝτελέζ και Φουκώ, αφού πέρασε μια φάση κανονικοποίησης στα αμερικανικά πανεπιστήμια, αποτέλεσε το θεμέλιο για το νέο πνεύμα του καπιταλισμού: σχιζοειδές, περιστρεφόμενο γύρω από έναν ρευστό ανθρωπότυπο, σε διαρκή κινητικότητα, που μεταπλάθεται ριζικά και κατά το δοκούν καθώς αυτοπραγματώνεται μέσα από τις ίδιες τις (καταναλωτικές) φαντασιώσεις του.

Οι κινητοποιήσεις στο Ισραήλ και η νίκη των ακροδεξιών και αριστερών στη Γερμανία


2 Σεπτεμβρίου 2024 Ισραήλ διαδηλωτές συγκρούονται με την αστυνομία ζητώντας συμφωνία για κατάπαυση του πυρός και την άμεση απελευθέρωση των ομήρων από τη Χαμάς.
VIA ASSOCIATED PRESS
΄Κοινά σημεία και "τροφή" για σκέψη στην Ελλάδα.

Δρ. Άννα Κωνσταντινίδου, Αρθρογράφος
Ιστορικός-Διεθνολόγος Διδάκτωρ Δημοσίου Δικαίου και Πολιτικής Επιστήμης Νομικής Σχολής ΑΠΘ, Επιστημονική Συνεργάτιδα Παν/μιου Δυτ.Μακεδονίας

Famagusta: Η θύελλα αντιδράσεων και η διπλωματία του Netflix – Πώς σχολιάζει η Uzay Bulut


Νικολέττα Κουρούσιη


Η πολυσυζητημένη τηλεοπτική σειρά “Famagusta” συνεχίζει να προκαλεί σωρεία αντιδράσεων, με τον απόηχο της να επαναφέρει στο προσκήνιο τον ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν οι τηλεοπτικές σειρές, οι κινηματογραφικές ταινίες, αλλά και οι συνδρομητικές πλατφόρμες στο πλαίσιο της Πολιτιστικής Διπλωματίας, του λεγόμενου «ευγενούς όπλου» της εξωτερικής πολιτικής των κρατών.

Η “Famagusta” βγάζει την Τουρκία από τα ρούχα της και την ξεγυμνώνει (video): Δεν ανέχεται οτιδήποτε άλλο εκτός από τη δική της μαύρη προπαγάνδα και την εδραίωση του ψέματος της


Ουρλιάζουν στην Άγκυρα: «Σειρά μαύρης προπαγάνδας το Famagusta που θα προβληθεί στο Νetflix», ισχυρίζονται οι Αττίλες, που εξευτελίζονται από τη σειρά του Μεγάλου Καναλιού. Φωτογραφία από το Mega

Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ – Λευκωσία

Δεν πρέπει να εκπλήσσει η αντίδραση της κατοχικής Τουρκίας στην απόφαση της υπηρεσίας διαδικτυακής ροής τηλεοπτικού περιεχομένου Netflix να προβάλει από τις 20 Σεπτεμβρίου την τηλεοπτική σειρά «Famagusta».

Ο καταλύτης που έφερε την καταρχήν συμφωνία για διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου


Μετά από εντατικές και κοπιώδεις διαπραγματεύσεις και υπό την απειλή της αναστολής του έργου, τελικώς οι εμπλεκόμενες πλευρές κατέληξαν σε καταρχήν συμφωνία για τις ρυθμιστικές εκκρεμότητες της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας Κύπρου (Great Sea Interconnector, GSI).

Η γεωπολιτική σημασία της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης-Κύπρου


Αλεξία Τασούλη

Τα χρήματα θα διατίθενται από τα έσοδα του κράτους

ΑΔΜΗΕ: Κατ’ αρχήν συμφωνία για την υποβρύχια ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ


Κατ’ αρχήν συμφωνία, που μπορεί να οδηγήσει στην υλοποίηση της υποβρύχιας ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ, επιτεύχθηκε κατά τις χθεσινές διαβουλεύσεις μεταξύ των αρμόδιων ελληνικών και κυπριακών αρχών, σύμφωνα με πληροφορίες από τον ΑΔΜΗΕ.

Παροπλισμός ΤΠΚ ΚΑΒΑΛΟΥΔΗΣ και ιστορίες για τον “ελληνικό Harpoon”


Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Στις 25 Ιουλίου, χωρίς να δοθεί καμμία δημοσιότητα και σε κλειστό κύκλο του Πολεμικού Ναυτικού, πραγματοποιήθηκε στην Αμφιάλη η τελετή παροπλισμού της ΤΠΚ ΚΑΒΑΛΟΥΔΗΣ (P24) μία από τις 5 μονάδες τύπου LA COMBATTANTE IIIb που διέθετε ο Στόλος, η οποία έδωσε και το όνομα της κλάσεως καθώς ήταν η πρώτη επί συνόλου 6 – η ΚΩΣΤΑΚΟΣ (P25) χάθηκε το 1996 στην τραγική σύγκρουση με το οχηματαγωγό ΣΑΜΑΙΝΑ.

Θα δούμε “Φως” στο ΠΝ; Προς ευτυχή αιφνιδιασμό;


Θα δούμε “Φως” στο ΠΝ; Η ώρα των αποφάσεων φαίνεται ότι έφτασε για το πολυαναμενόμενο εξοπλιστικό πρόγραμμα του Πολεμικού Ναυτικού για το οποίο έχουν γραφτεί και ειπωθεί πολλά τα τελευταία δύο τουλάχιστον χρόνια και για την αναγκαία ενίσχυση του με νέες μονάδες.

«Αρματιστής» ο Δένδιας στο Κέντρο Εξομοιωτών: Η «Ατζέντα 2030» και οι πιο ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις στην ιστορία του Ελληνισμού


Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, επισκέφθηκε το Κέντρο Εξομοιωτών της Διεύθυνσης Ιππικού Τεθωρακισμένων του ΓΕΣ στην Αλεξανδρούπολη, «όπου η τεχνολογία δίνει τη δυνατότητα εκπαίδευσης σε ρεαλιστικές συνθήκες, με την αξιοποίηση καινοτόμων μέσων και μεθόδων» όπως δήλωσε ο ίδιος σε σχετική ανάρτηση, ενώ τόνισε ότι έχουμε τις πιο ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις στην ιστορία του Ελληνισμού.

Τα F-35 η “κυρά” Τουρκία και ο υπερατλαντικός… “Κουταλιανός”


Ξυπνάς το πρωί και βλέπεις το «αντριλίκι» της Δύσης σε όλο του το «μεγαλείο». Εξαπολύουν δια των μέσων ενημέρωσης μύδρους κατά της Μογγολίας που υποδέχθηκε τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν, με ένα τελετουργικό που παρέπεμπε στην εποχή του Τζένγκις Χαν. Την απειλούν με περιπέτειες, επειδή είναι, λένε, μέλος του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου.

Του Ζαχαρία Μίχα*
(Διευθυντής Μελετών στο Ινστιτούτο Αναλύσεων Ασφάλειας και Άμυνας – ΙΑΑΑ/ISDA)

Το μεγάλο εξοπλιστικό πρόγραμμα του Πολεμικού Ναυτικού μέσα από τη Νέα Δομή των Ενόπλων Δυνάμεων


Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας ετοιμάζεται να ανακοινώσει το νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα το Πολεμικού Ναυτικού, που θα φτάσει τα 25 δισ. ευρώ, στο πλαίσιο της Νέας Δομής των Ενόπλων Δυνάμεων. Περιλαμβάνει τη ναυπήγηση νέων πλοίων και υποβρυχίων καθώς και την αναβάθμιση υπαρχόντων μονάδων, όπως οι φρεγάτες ΜΕΚΟ και οι ΤΠΚ «Super Vita».

Του Χρήστου Μαζανίτη

Επίσκεψη Ν. Δένδια στο Ναυτικό Σταθμό του Πολεμικού Ναυτικού στη Σαμοθράκη


Ο Υπουργός Εθνικής 'Αμυνας Νίκος Δένδιας επισκέφθηκε σήμερα τον Ναυτικό Σταθμό του Πολεμικού Ναυτικού στη Σαμοθράκη.

Φ. Μπελέρης: Λύτρωση που είμαι ελεύθερος - Σφιχταγκαλιασμένος με τον Ερντογάν ο Ράμα

Για την 16μηνη φυλάκισή του στις φυλακές, καθώς και για το τι αναμένεται να πράξει από εδώ και πέρα, μίλησε ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, Φρέντης Μπελέρης.

Μίτσκοσκι: «Πρόκληση» από Ελλάδα με το «Κέντρο Μακεδονικής Γλώσσας» στη Φλώρινα


Ως προσπάθεια «πρόκλησης», από ελληνικής πλευράς χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Χρίστιαν Μίτσκοσκι την πρόσφατη απόφαση του μονομελούς Εφετείου Δυτικής Μακεδονίας να ακυρώσει προηγούμενες δικαστικές αποφάσεις για τη λειτουργία του «Κέντρου Μακεδονικής Γλώσσας στην Ελλάδα», που εδρεύει στη Φλώρινα.

Ερντογάν: Θέλει να δημιουργήσει ατσάλινο θόλο γύρω από την Τουρκία – Η σπόντα για την Ελλάδα!

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θέλει να δημιουργήσει ένα θόλο προστασίας γύρω από την Τουρκία.

Στέλιος Ανδρικάκης

Τελεσίγραφο ΗΠΑ προς Ισραήλ για συμφωνία κατάπαυσης του πυρός - Η Χαμάς ενημερώνει το τουρκικό ΥΠΕΞ

Μαρία Ζαχαράκη
Ανταποκρίτρια στην Τουρκία

Οι ΗΠΑ έθεσαν προθεσμία δύο εβδομάδων στον Νετανιάχου, αλλιώς θα αποσυρθούν από τις διαπραγματεύσεις

Τούρκοι εθνικιστές επιτέθηκαν σε ναύτη αμερικανικού αποβατικού στη Σμύρνη (βίντεο)


Σεπτέμβριος 3, 2024. Ελλάδα. Βαλκανικό Περισκόπιο.

Φωτό: Τούρκοι εθνικιστές επιτέθηκαν σε Αμερικανό ναύτη και του πέρασαν σακούλα στο κεφάλι

Τουρκία: Δεν απαντά αν έκανε αίτηση στις BRICS, αλλά ξεκίνησε προπαγάνδα για τα οφέλη


Μαρία Ζαχαράκη
Ανταποκρίτρια στην Τουρκία

Πώς προσπαθεί η Άγκυρα να δικαιολογήσει τη στροφή της Τουρκίας προς τις BRICS

ΕΕ για το αίτημα Τουρκίας για ένταξη στους BRICS: "Οι υποψήφιες χώρες να ευθυγραμμίζονται με τους κανόνες μας"


Oι BRICS (σ.σ. οι BRICS+ είναι συνασπισμός δέκα χωρών που συναντώνται σε ετήσιες συνόδους κορυφής: Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα, Νότια Αφρική, Αίγυπτος, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Αιθιοπία και Ιράν) και η ΕΕ είναι εντελώς διαφορετικοί οργανισμοί στους στόχους, στη δομή, επισήμανε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, υπεύθυνος για εξωτερικές υποθέσεις.

Η Τουρκία κατηγορείται για ‘τουρκοποίηση’ στο κατεχόμενο από τον τουρκικό στρατό Αφρίν της Συρίας


Σεπτέμβριος 3, 2024. Ελλάδα. Βαλκανικό Περισκόπιο.

Η Τουρκία έχει κατηγορηθεί ότι αντικατέστησε κουρδικά ορόσημα και σύμβολα στο Αφρίν και σε άλλες περιοχές της κατεχόμενης από τον τουρκικό στρατό βόρειας Συρίας με τουρκικά, προκαλώντας ανησυχίες για πολιτιστική διαγραφή και δημογραφικές αλλαγές.

Νέοι τουρκικοί βομβαρδισμοί κατά θέσεων του PKK στο βόρειο Ιράκ


Καταστρέψαμε 20 «στόχους» στις περιοχές Άσος, Γκάρα, Χακούρκ, Μετίνα, Καντίλ και Ζαπ, όπου «εξουδετερώθηκαν» παράλληλα πολλοί αντάρτες, ανακοίνωσε το τουρκικό ΥΠΑΜ.

Ισλαμιστική τρομοκρατία, ο ρόλος της Χαμάς και η ανάγκη ανάληψης δράσης από τη διεθνή κοινότητα


1η Σεπτεμβρίου 2024 - Ο Yigal Sarusi, θρηνεί στην κηδεία του γιου του, ο οποίος ήταν ένας από τους ομήρους που εκτέλεσε η Χαμάς στη Γάζα
VIA ASSOCIATED PRESS

Μία "εκκαθάριση" των πυρήνων της ισλαμιστικής τρομοκρατίας είναι μία συνθήκη που επιβάλλει τη συνεργασία Διεθνών Οργανισμών και Κρατών.

Δρ. Άννα Κωνσταντινίδου, Αρθρογράφος
Ιστορικός-Διεθνολόγος Διδάκτωρ Δημοσίου Δικαίου και Πολιτικής Επιστήμης Νομικής Σχολής ΑΠΘ, Επιστημονική Συνεργάτιδα Παν/μιου Δυτ.Μακεδονίας

IDF: Εξουδετερώθηκε ο υπεύθυνος της σφαγής στο Νετίβ Χασάρα


Ένας διοικητής λόχου της δύναμης Νούχμπα της Χαμάς, ο οποίος ηγήθηκε της εισβολής στο Νετίβ Χασάρα στις 7 Οκτωβρίου, σκοτώθηκε σε πρόσφατη αεροπορική επιδρομή στη Λωρίδα της Γάζας, ανέφεραν ο στρατός και η Shin Bet, επιβεβαιώνοντας τις αναφορές.

Οργή στο Ισραήλ για τους ομήρους της Χαμάς -Η οργάνωση απειλεί ότι θα επιστρέψουν σε φέρετρα


Η Χαμάς απειλεί το Ισραήλ πως αν συνεχίσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του, οι όμηροι θα επιστρέψουν στους συγγενείς τους «τυλιγμένοι σε σάβανα».

Η αμερικανική πρωτοβουλία - ρίσκο για συμφωνία Ισραήλ με Χαμάς και το κύμα οργής κατά του Νετανιάχου

Πολυπληθείς διαδηλώσεις στο Ισραήλ με αίτημα την απελευθέρωση των ομήρων AP Photo/Ohad Zwigenberg

Έτοιμοι να αποχωρήσουν από τις συνομιλίες ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς για την απελευθέρωση των ομήρων αν δεν υπάρχει συμφωνία είναι οι Αμερικανοί και να μην επιστρέψουν. 

Αποκαλυπτικές εικόνες της ευρωπαϊκής επιχείρησης «ΑΣΠΙΔΕΣ» για το φλεγόμενο δεξαμενόπλοιο SOUNION: Δίπλα του ρυμουλκά και τέσσερα ευρωπαϊκά πολεμικά πλοία


Η εικόνα αυτή ελήφθη την Δευτέρα, 02/09/2024 και απαθανατίζει την κατάσταση που καλούνται να διαχειριστούν όλοι όσοι εμπλέκονται με την απομάκρυνση του SOUNION από την Ερυθρά θάλασσα. Πηγή: EURONAVAL ASPIDES

ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ//HELLAS JOURNAL

Δίπλα στο δεξαμενόπλοιο SOUNION βρίσκονται πλέον τόσο τα ρυμουλκά σκάφη, όσο και οι μονάδες επιφανείας της Ευρωπαϊκής επιχείρησής «ΑΣΠΙΔΕΣ», ανάμεσα τους και η ελληνική ΜΕΚΟ, φρεγάτα «ΨΑΡΑ» με το ιδιαίτερα έμπειρο πλήρωμα.

Αναστέλλεται η επιχείρηση ρυμούλκησης του δεξαμενόπλοιου Sounion


Οι ιδιωτικές εταιρείες που είναι υπεύθυνες για την επιχείρηση διάσωσης κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι δεν πληρούνταν οι προϋποθέσεις

Iskander – M: Τι γνωρίζουμε για τους πυραύλους με τους οποίους η Ρωσία χτύπησε την Πολτάβα της Ουκρανίας


Βαλλιστικός πύραυλος με εμβέλεια έως και 500 χιλιομέτρων

Κοντά σε συμφωνία ΗΠΑ - Ουκρανία για παράδοση πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς JASSM


Η αποστολή πυραύλων JASSM στην Ουκρανία θα μπορούσε να αλλάξει σημαντικά το πεδίο της σύγκρουσης αν και η παράδοσή τους θα χρειαστεί μήνες

Επίθεση με βαλλιστικούς πυραύλους στην Πολτάβα: Δόκιμοι του ουκρανικού στρατού και ειδικοί στον κυβερνοπόλεμο οι 41 νεκροί;


Τι μεταδίδουν ρωσικοί λογαριασμοί στο Telegram

Πολύνεκρο ρωσικό χτύπημα στην Πολτάβα της Ουκρανίας – Πάνω από 40 νεκροί

Φωτογραφία αρχείου (AP Photo/Alex Babenko)

Τουλάχιστον 41 άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 180 τραυματίστηκαν σε ρωσική επίθεση με πυραύλους στην ουκρανική πόλη Πολτάβα σήμερα Τρίτη 03/09, δήλωσε ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ρωσία: Αλλαγές στο πυρηνικό δόγμα λόγω Δύσης


Δρ. Αθανάσιος Ε. Δρούγος

Η Ρωσία θα προβεί άμεσα σε αλλαγές στο δόγμα της σχετικά με τη χρήση τακτικών πυρηνικών όπλων ως απάντηση σε αυτό που θεωρεί «δυτική κλιμάκωση» στον πόλεμο στην Ουκρανία, μετά τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ πριν από δύο μήνες στην Ουάσιγκτον, ανέφερε χθες ο υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ, χωρίς όμως να δώσει κάποιες εξηγήσεις και λεπτομέρειες.

Η Μογγολία όφειλε νομικά να συλλάβει τον Πούτιν - Δεν το έκανε και τώρα βρίσκεται σε δύσκολη θέση


Δεν υπάρχει τίποτα αξιοσημείωτο στην επίσκεψη του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν στη Μογγολία την Τρίτη - πρόκειται να συναντηθεί με τον ηγέτη της χώρας, να έχει συνομιλίες για την ανάπτυξη των διμερών σχέσεων και να παραστεί σε επίσημη δεξίωση, σύμφωνα με το CNBC.