Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου 2024

Οργή στο Ισραήλ για τους ομήρους της Χαμάς -Η οργάνωση απειλεί ότι θα επιστρέψουν σε φέρετρα


Η Χαμάς απειλεί το Ισραήλ πως αν συνεχίσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του, οι όμηροι θα επιστρέψουν στους συγγενείς τους «τυλιγμένοι σε σάβανα».

Ο εκπρόσωπος των «Ταξιαρχιών Αλ Κάσαμ», της ένοπλης πτέρυγας της Χαμάς, Άμπου Ουμπάινταν, είπε το βράδυ της Δευτέρας (2/9) ότι η οργάνωση έδωσε νέες οδηγίες στους φύλακες για το πώς να χειριστούν τους ομήρους εάν οι δυνάμεις του Ισραήλ πλησιάσουν στα σημεία όπου βρίσκονται στη Λωρίδα της Γάζας.

Να σημειωθεί πως την Κυριακή (1/9) ο ισραηλινός στρατός ανέσυρε νεκρούς έξι ομήρους από μία σήραγγα στη Ράφα και κατηγόρησε τη Χαμάς για τον θάνατό τους. Ο Ουμπάιντα απάντησε ότι η οργάνωση επιρρίπτει την ευθύνη στο Ισραήλ.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο των «Ταξιαρχιών Αλ Κάσαμ», οι νέες οδηγίες, τις οποίες δεν διευκρίνισε, δόθηκαν στους φρουρούς των ομήρων μετά την επιχείρηση διάσωσης τεσσάρων ατόμων από τις ισραηλινές δυνάμεις τον περασμένο Ιούνιο.

Ο στρατός του Ισραήλ είχε απελευθερώσει τους ομήρους, εξαπολύοντας σφοδρή επιδρομή κατά την οποία σκοτώθηκαν δεκάδες Παλαιστίνιοι, συμπεριλαμβανομένων γυναικών και παιδιών.

Ο Ουμπάιντα δήλωσε ότι «η επιμονή του Νετανιάχου να απελευθερώσει τους αιχμαλώτους μέσω στρατιωτικών πιέσεων, αντί να επισφραγίσει μια συμφωνία, σημαίνει ότι θα επιστρέψουν στις οικογένειές τους σαβανωμένοι. Οι οικογένειες πρέπει να επιλέξουν αν τους θέλουν νεκρούς ή ζωντανούς».

Η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα χθες ένα σύντομο βίντεο στο οποίο παρουσιάζονται οι έξι όμηροι που δολοφονήθηκαν στη Γάζα και απείλησε πως θα δημοσιεύσει τα τελευταία τους μηνύματα.

 Μαζικές διαδηλώσεις στο Ισραήλ για τους ομήρους της Χαμάς

Γενικός ξεσηκωμός επικρατεί στο Ισραήλ, από την επομένη της ανάκτησης από τον στρατό των σορών έξι ομήρων της Χαμάς σε υπόγεια σήραγγα στη Γάζα.

Το βράδυ της Κυριακής πραγματοποίηθηκαν μαζικές διαδηλώσεις με αίτημα τη σύναψη συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός και απελευθέρωσης των ομήρων, ενώ την Δευτέρα η χώρα παρέλυσε από την γενική απεργία που προκήρυξαν τα μεγαλύτερα συνδικάτα της χώρας κατά την κυβέρνησης Νετανιάχου.
Νετανιάχου: «Με μία σφαίρα στον σβέρκο εκτέλεσε η Χαμάς τους έξι ομήρους»
Από τη πλευρά του ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, είπε για τους έξι ομήρους που βρέθηκαν νεκροί την Κυριακή στη Λωρίδα της Γάζας, ότι «ο φόνος τους δεν οφείλεται στην απόφασή μας (τον διάδρομο της Φιλαδέλφειας) αλλά στην ίδια τη Χαμάς». Πρόσθεσε πως «αυτοί οι φονιάδες εκτέλεσαν έξι από τους ομήρους μας με μια σφαίρα στον σβέρκο». Το ισραηλινό Υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι οι όμηροι πυροβολήθηκαν «εξ επαφής».

Ο Νετανιάχου σημείωσε πως το τέλος του πολέμου στη Γάζα θα έρθει όταν η Χαμάς δεν θα κυβερνά πλέον τον θύλακα. Για ενδεχόμενη συμφωνία για κατάπαυση του πυρός, σημείωσε πως οι διεθνείς πιέσεις θα πρέπει να ασκηθούν στη Χαμάς και όχι στο Ισραήλ.

Για τον Διάδρομο της Φιλαδέλφειας, είπε πως «ο άξονας του κακού (Ιράν και Χαμάς) τον χρειάζεται και για τον λόγο αυτό πρέπει να τον ελέγχουμε» και «δεν θα υποκύψει στις πιέσεις». Πρόσθεσε ότι ο έλεγχος αυτού του οδικού άξονα είναι «υπαρξιακό ζήτημα» για το Ισραήλ. «Μόνο όταν το καταλάβει η Χαμάς θα μπορέσουμε να καταλήξουμε σε συμφωνία», πρόσθεσε.

Η απάντηση Νετανιάχου στον Μπάιντεν
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, δήλωσε πως ο Νετανιάχου δεν κάνει αρκετά για να διασφαλίσει μια συμφωνία για τους ομήρους.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, απαντώντας στο σχόλιο του Μπάιντεν είπε ότι η πίεση θα πρέπει να ασκηθεί στη Χαμάς και όχι στο Ισραήλ, κυρίως μετά τον θάνατο των ομήρων. «Και τώρα, έπειτα από αυτό, μας ζητούν να δείξουμε σοβαρότητα; Μας ζητούν να κάνουμε υποχωρήσεις; Τι μήνυμα στέλνει αυτό στη Χαμάς; Λέει, σκοτώστε περισσότερους ομήρους», είπε χαρακτηριστικά. Πρόσθεσε πως δεν πιστεύει ότι ο Μπάιντεν ή οποιοσδήποτε μιλά σοβαρά για μια ειρηνευτική συμφωνία, θα ζητούσε από το Ισραήλ να κάνει περισσότερες παραχωρήσεις και ότι «τις κάναμε ήδη. Η Χαμάς πρέπει να κάνει την παραχώρηση»..

Ο Νετανιάχου έδωσε «ψήφο εμπιστοσύνης» στον υπουργό Άμυνας, Γιόαβ Γκάλαντ, λέγοντας ότι όσο υπάρχει εμπιστοσύνη μεταξύ τους μπορούν να συνεχίσουν να συνεργάζονται.

Συνεχίζεται η ισραηλινή επιχείρηση στη Δυτική Όχθη
Ταυτόχρονα, το Ισραήλ συνεχίζει την ευρεία στρατιωτική επιχείρηση που εξαπέλυσε από την περασμένη Τετάρτη στην κατεχόμενη από το 1967 Δυτική Όχθη.

Ισχυρές εκρήξεις ακούγονταν για ώρες τις προηγούμενες ημέρες κοντά στον καταυλισμό προσφύγων στην Τζενίν, από όπου αναδίδονταν νέφη πυκνού καπνού.

Τουλάχιστον 24 Παλαιστίνιοι, ανάμεσά τους μαχητές, έχουν σκοτωθεί από τον ισραηλινό στρατό στη Δυτική Όχθη, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Παλαιστινιακής Αρχής. Όλα τα θύματα ήταν «τρομοκράτες», διατείνεται ο ισραηλινός στρατός.

Η Χαμάς, στην εξουσία στη Λωρίδα της Γάζας από το 2007, κι ο Παλαιστινιακός Ισλαμικός Τζιχάντ, άλλο ένοπλο κίνημα, έχουν ανακοινώσει πως σκοτώθηκαν 14 μέλη τους.

Στη νότια Δυτική Όχθη, τρεις ισραηλινοί αστυνομικοί, ανάμεσά τους γυναίκα, σκοτώθηκαν χθες κοντά σε σημείο ελέγχου κατά τη διάρκεια «επίθεσης ενόπλων», σύμφωνα με την αστυνομία. Παλαιστίνιος που φέρεται να ήταν ο δράστης σκοτώθηκε από τις ένοπλες δυνάμεις, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου