Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2023

Γεώργιος Καραϊσκάκης ο «Αχιλλέας της Ρωμιοσύνης»


Γεώργιος Καραϊσκάκης ο «Αχιλλέας της Ρωμιοσύνης» τον χαρακτήρισε ο μεγάλος ποιητής Κωστής Παλαμάς

Ο Γεώργιος Καραϊσκάκης ή Καραΐσκος ήταν Έλληνας Επαναστάτης, την εποχή που οι περισσότεροι Ελληνες ήταν ραγιάδες, αρχικά υπήρξε σπουδαίος αρματολός και στη συνέχεια στρατηγός της Επανάστασης του 1821. Το επίθετό του είναι χαϊδευτικό υποκοριστικό του Καραΐσκος, που έφερε ο πατέρας του ήρωα, Δημήτριος Καραΐσκος. Στην παιδική του ηλικία έλαβε το προσωνύμιο το Καραϊσκάκι δηλαδή το άτυχο Καραϊσκόπουλο, λόγω της ορφάνιας του και της παραμέλησής του από τον πατέρα και τα αδέλφια του. Ο ίδιος υπέγραφε επίσημα Καραΐσκος όπως φαίνεται και στη σφραγίδα του του 1816. Πρόκειται για μια σύνθετη λέξη από του τουρκικό Kara και το παλαιότερο οικογενειακό όνομα Ίσκος.

Μουσείο Μπενάκη: Η Αθήνα και η Μεγάλη Ιδέα – Η Ιστορία αφηγείται

Κάτω από την Ακρόπολη, 1905
 Μαρία Θερμού

Ξεχασμένες σε παλιά, «κλειστά» αρχεία εικόνες της Αθήνας από τα τέλη του 19ου ως και τις αρχές του 20ού αιώνα ζωντανεύουν έναν κόσμο παρελθόντα αλλά ιστορικά  σημαντικό για την ιστορία της πρωτεύουσας και ασφαλώς όλης της Ελλάδας. 

Είναι η εποχή της Μεγάλης Ιδέας και του αλυτρωτικού οραματισμού για την επανάκτηση των χαμένων εδαφών στην Ανατολή, στόχος όλων των κυβερνήσεων ως τον Αύγουστο του 1922 με την  Μικρασιατική καταστροφή. 

Αυτήν την ταραγμένη πολιτικά περίοδο παρουσιάζουν η σκηνοθέτρια, σεναριογράφος και επιμελήτρια  Μαρία Ηλιού  με τον ιστορικό Αλέξανδρο Κιτροέφ στο ντοκιμαντέρ και ταυτόχρονα την φωτογραφική έκθεση με τίτλο «Η Αθήνα και η Μεγάλη Ιδέα, 1896-1922» στο Μουσείο Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού από τις 24 Ιανουαρίου.

Η πρώτη παγκοσμίως αποστολή ναυτικής συνεργασίας έγινε από ελληνικό υδροπλάνο

Σαν σήμερα στις 24 Ιανουαρίου 1913, καταγράφεται η πρώτη παγκοσμίως αεροπορική επιχείρηση ναυτικής συνεργασίας από ελληνικό υδροπλάνο Maurice Farman Hydroplane.

Μετά τη ναυμαχία της Λήμνου (5 Ιανουαρίου 1913) όπου ο Τουρκικός στόλος κατατροποθείς απεσύρθη στο ναύσταθμο του Ναγαρά, μέσα στη Προποντίδα, ο ναύαρχος Κουντουριώτης ήθελε να μάθει λεπτομέρειες για την έκταση των ζημιών. Για το σκοπό αυτό αποφάσισε να χρησιμοποιήσει το υδροπλάνο Maurice Farman Hydroplane που είχε αγοραστεί για τις ανάγκες του Ναυτικού.

Η αυξανόμενη σχέση της Ελλάδας με τον αραβικό κόσμο - Οικονομία, πολιτική, ενέργεια, πολιτισμός, μεταναστευτικό.

Δρ. Ευάγγελος Βενέτης, Αρθρογράφος

Μενέντεζ: Δεν εγκρίνω την πώληση F-16 στην Τουρκία – Απαράδεκτες οι «ίσες αποστάσεις» του Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Την αντίθεσή του με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο στην πώληση μαχητικών αεροσκαφών τύπου F-16 στην Τουρκία επαναλαμβάνει ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ Ρόμπερτ Μενέντεζ μιλώντας στο τηλεοπτικό σταθμό Mega. Επίσης, διαμηνύει πως δεν είναι αποδεκτό και δεν μπορεί το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να καλεί και τις δύο πλευρές να ρίξουν τους τόνους ή να βρουν έναν ειρηνικό τρόπο επίλυσης των διαφορών τους όταν είναι η μία και μόνο η μία πλευρά που επιτίθεται.

Παράλληλα, χαιρετίζει την πώληση F-35 στην Ελλάδα, σημειώνοντας πως η χώρα μας έχει αποδείξει

Ίλιγγος στην Τουρκία: «Διάδρομος καθαρός» το μήνυμα των Αμερικανών για την «απογείωση» του F-35 με προορισμό την Ελλάδα

Κώστας Σαρικάς

Αν όλα προχωρήσουν σύμφωνα με τον σχεδιασμό της Αθήνας, η Πολεμική Αεροπορία συγκεντρώνει σημαντικές πιθανότητες να είναι το 2028  από τις πρώτες αεροπορίες πλην της Αμερικανικής οι οποίες  θα παραλάβουν  F-35 στην πιο σύγχρονη έκδοσή του.

Τίποτα όπως όλα δείχνουν  δεν μπορεί να σταματήσει το μεγάλο deal για την απόκτηση από την Πολεμική μας Αεροπορία του Αμερικανικού Stealth μαχητικού 5ης γενιάς F-35.

Τα μηνύματα που φτάνουν στην Αθήνα  από την Αμερικανική κυβέρνηση η οποία έχει τον πρώτο και

Η Lockheed Martin για την ΕΑΒ και την συμφωνία SSI των F-16V

Με δελτίο Τύπου η Lockheed Martin περιέγραψε την υλοποίηση της συμφωνίας SSI στο πλαίσιο του προγράμματος F-16V της Πολεμικής Αεροπορίας και την οικονομική και βιομηχανική σημασία της. Το δελτίο αναφέρει:

Η Lockheed Martin, η Ελληνική Αεροδιαστημική Βιομηχανία (ΕΑΒ) και η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία (ΠΑ) πραγματοποίησαν επίσημη τελετή για να εγκαινιάσουν τα βιομηχανικά έργα στην ΕΑΒ και να γιορτάσουν την παράδοση του πέμπτου αεροσκάφους της ΕΑΒ που αναβαθμίστηκε στη διαμόρφωση F-16 “Viper”.
 
Οι επιτυχίες που έχουμε δει στο πρόγραμμα F-16 της ΠΑ είναι το αποτέλεσμα της συνεργασίας πολλών

Πολεμική Αεροπορία: Αντίστροφη μέτρηση για τους «Ικάρους» της νέας γενιάς με τα Μ-346

Ξεκίνησαν οι δοκιμές του πρώτου ελληνικού εκπαιδευτικού αεροσκάφους Μ-346, στην Ιταλία. Η αναβάθμιση της εκπαίδευσης των νέων «Ικάρων» της Πολεμικής Αεροπορίας είναι γεγονός. Ήδη έχουν αρχίσει τα έργα αναβάθμισης στην 120 Πτέρυγα Εκπαίδευσης Αέρος της Πολεμικής Αεροπορίας στην Καλαμάτα.

Του Χρήστου Μαζανίτη

Ταυτόχρονα συντηρούνται και αναβαθμίζονται τα Τ-6 ενώ αρχίζει το πρόγραμμα αντικατάστασης των υπέργηρων Τ-2 με υπερσύγχρονα τζετ Μ-346, με λεπτομέρειες της συμφωνίας να έχει αποκαλύψει πρώτο το enikos.gr και να έχει αναλυτικά δημοσιεύσει η Realnews τον Ιούνιο του 2020.

Ελλάδα: Πέτυχε τη μεγαλύτερη μείωση χρέους επί του ΑΕΠ στο γ’ τρίμηνο

Στο 178,2% επί του ΑΕΠ φτάνει το ελληνικό δημόσιο χρέος υποχωρώντας κατά 5,3% σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του 2022, ενώ σε ετήσια βάση έχει υποχωρήσει κατά 24,7%. Στο 93% του ΑΕΠ μειώθηκε το χρέος της ευρωζώνης.

Παρά το γεγονός ότι κατέγραψε τη μεγαλύτερη μείωση από όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο τέλος του τρίτου τριμήνου του 2022, η Ελλάδα συνέχισε να βρίσκεται στην πρώτη πανευρωπαϊκή θέση για το υψηλότερο δημόσιο χρέος στην Ένωση ως ποσοστό του ΑΕΠ.

Δένδιας: Η Νότια Αφρική στηρίζει την Ελλάδα για την εκλογή της στο Συμβούλιο Ασφαλείας

Ευκαιρία να ευχαριστήσει τη χώρα για τη στήριξη που παρέχει στην Ελλάδα αναφορικά με την εκλογή της στο Συμβούλιο Ασφαλείας αποτέλεσε για τον Νίκο Δένδια η επίσκεψή του στη Νότια Αφρική.

Επιπλέον, ο Νίκος Δένδιας ζήτησε βοήθεια για μία σειρά από χώρες της Υποσαχάριας Αφρικής από τις οποίες επίσης διεκδικεί ψήφο, όπως επεσήμανε ο ίδιος σε δήλωσή του σε δημοσιογράφους στο πλαίσιο της επίσκεψής του εκεί.

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας είχε την ευκαιρία να συναντηθεί σήμερα με τη Νοτιοαφρικανή ομόλογό του κατά την πρώτη επίσκεψη Έλληνα ΥΠΕΞ στη χώρα έπειτα από 25 χρόνια. «Ως γνωστόν, η Νότιος Αφρική είναι μία πολύ σημαντική χώρα, η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στην ήπειρο, αλλά και μία χώρα με μεγάλη επιρροή στην ευρύτερη περιοχή», ανέφερε σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Με βάση ηλεκτρονικών πληροφοριών έγινε επίθεση στον τόπο συσσώρευσης κινητών τηλεφώνων των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας

 

Γράφει ο Γεώργιος Δικαίος

Τα κινητά τηλέφωνα χρησιμοποιούνται ευρέως στα ουκρανικά στρατεύματα, τα οποία χρησιμοποιούνται τόσο για επίσημες επικοινωνίες, όσο και για επικοινωνία στρατιωτών με τα σπίτια και τα κοινωνικά δίκτυά τους ή για ερασιτεχνικές λήψεις φωτογραφιών απο την πρώτη γραμμή. 

@GeorghyZhukov: Μια περίεργη συνάντηση

Προπαγάνδα με… μέικ απ

Μια ακόμη επιβεβαίωση ήρθε να προστεθεί στη στημένη υπόθεση της ομάδας των 38 μεταναστών στη δήθεν ελληνική νησίδα στον ποταμό Εβρο. Η «Καθημερινή της Κυριακής» συνομίλησε με έναν ακόμη μετανάστη από το γκρουπ των 38, ο οποίος διαβεβαίωσε πέραν πάσης αμφιβολίας ότι το όλο συμβάν ήταν στημένο με σκοπό να αναγκάσει την Ελλάδα να δεχτεί τους πρόσφυγες πιεζόμενη από τη διεθνή κατακραυγή. Πρωτεύοντα ρόλο στο όλο συμβάν διαδραμάτισαν Τούρκοι λαθροδιακινητές και η διάσημη πλέον Μπάιντα Σ., η οποία απεδείχθη βασική συνεργός και πρόσωπο που λάμβανε τις επιτόπιες αποφάσεις. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες του γράφοντος, στον όλο σχεδιασμό συμμετείχαν και συμπατριώτες μας, οι οποίοι μάλιστα ήταν εκείνοι που εισηγήθηκαν να υπάρξει «οπωσδήποτε νεκρό παιδί», ώστε να διασυρθεί η Ελλάδα διεθνώς και να αναγκαστεί να δεχτεί τους λάθρα εισερχόμενους στη χώρα μας μετανάστες. Και κάπως έτσι έβαψαν με μέικ απ το παιδί της πιο φτωχής οικογένειας και το παρουσίασαν ως νεκρό.

Οργή Τουρκίας κατά Ολλανδίας: «Η ισλαμοφοβία δεν γνωρίζει σύνορα στην Ευρώπη»

Το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών καταδίκασε την «επίθεση κατά του Ιερού Κορανίου στη Χάγη της Ολλανδίας» με τον πιο έντονο τρόπο και κάλεσε τον Ολλανδό πρέσβη στην Άγκυρα, προκειμένου να διαμαρτυρηθεί για το περιστατικό.

Σε οργισμένη ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου, που δημοσιεύει το ειδησεογραφικό δίκτυο Anadolu, αναφέρεται: «Καταδικάζουμε με τον πιο έντονο τρόπο την άθλια επίθεση ενός αντιισλαμοστή στη Χάγη της Ολλανδίας, στις 22 Ιανουαρίου, με στόχο το ιερό μας βιβλίο, το Ιερό Κοράνι».

ΝΑΤΟ: O Ερντογάν βάζει «στον πάγο» τις συνομιλίες με Σουηδία και Φινλανδία

Η συνάντηση επρόκειτο να λάβει χώρα στις Βρυξέλλες τον Φεβρουάριο και αναβλήθηκε κατόπιν αιτήματος της Αγκυρας, ανέφερε το δίκτυο TRT

Η Τουρκία ανέβαλε σήμερα επ’ αόριστον τις τριμερείς συνομιλίες με τη Σουηδία και τη Φινλανδία σχετικά με την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ, μεταδίδει το τουρκικό δίκτυο TRT Haber.

Η συνάντηση επρόκειτο να λάβει χώρα στις Βρυξέλλες, τον Φεβρουάριο, και αναβλήθηκε κατόπιν αιτήματος της Άγκυρας, ανέφερε το TRT επικαλούμενο τουρκικές διπλωματικές πηγές. Εκπρόσωπος του Ερντογάν είχε αναφέρει νωρίτερα αυτό τον μήνα ότι επρόκειτο να παρευρεθεί στις συνομιλίες και ο γ.γ. της Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ.

Σπάνια συνάντηση μεταξύ του βασιλιά Αμπντάλα και του Μπενιαμίν Νετανιάχου στο Αμάν

Ο βασιλιάς Αμπντάλα της Ιορδανίας δέχθηκε σήμερα τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, μια σπάνια συνάντηση σε αυτό το επίπεδο μεταξύ ηγετών των δύο γειτονικών χωρών, των οποίων οι σχέσεις γνωρίζουν εντάσεις τα τελευταία χρόνια.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσαν τα Ανάκτορα στο Αμάν, οι δύο άνδρες συζήτησαν την κατάσταση στην Πλατεία των Τζαμιών στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, καθώς η Ιορδανία είναι ο θεματοφύλακας των μουσουλμανικών ιερών τόπων στην Ιερουσαλήμ.

Ο βασιλιάς Αμπντάλα υπογράμμισε την ανάγκη το Ισραήλ να σέβεται το καθεστώς του συγκροτήματος

Πράκτορες της Τουρκίας δολοφόνησαν στη Συρία αξιωματούχους Κούρδους του YPG

«Η Εθνική Οργάνωση Πληροφοριών -MİT πραγματοποίησε άλλη μια μυστική επιχείρηση στη βόρεια Συρία στις 18 Ιανουαρίου. 

Δολοφόνησε μαζί με τον στενό σωματοφύλακα του, τον Αχμάαντ ελ Αλί, ο οποίος ήταν υπεύθυνος για το λεγόμενο πεδίο και τα πυρομαχικά της τρομοκρατικής οργάνωσης  YPG και τον παρακολουθούσε η MİT εδώ και καιρό, γράφει τούρκικο δημοσίευμα.

 Επίσης, σύμφωνα με την Sözcü,  ο Μουχάμαντ Χατζί Μουχάμαντ, με την κωδική ονομασία «Rojhat Haseki», ο οποίος υποτίθεται ότι ήταν υπεύθυνος για τις σχέσεις της τρομοκρατικής οργάνωσης PKK-YPG με τις δυνάμεις του συνασπισμού,

Γ. Καραμπελιάς, Παράνομη μετανάστευση: Ή θα περιοριστεί δραστικά ή θα τελειώσει την Ευρώπη (ηχητικό)

 
Συζήτηση του Γ. Καραμπελιά με τον Λάμπρο Καλαρρύτη στα Παραπολιτικά FM.

Σημάδι εθνοκάθαρσης στο Αρτσάχ | Η φωνή της Αρμενίας (23-1-2023)

 

Η φωνή της Αρμενίας - Παρουσιάζει η Λιάνα Μανουκιάν - Με την υποστήριξη του el.armradio.am

A. Kατσανιώτης: "Ο Ερντογάν απειλεί, η Ελλάδα κάνει συμμαχίες"

 

O Aνδρέας Κατσανιώτης, Υφυπουργός Εξωτερικών μιλάει στο NaftemporikiTV

Δημήτρης Αγάδης:Ερντογάν-Σβήνει χρέη, χαρίζει σπίτια, αποφυλακίζει ποινικούς- Εκλογές made in Turkey

 
Δημήτρης Αγάδης:Ερντογάν-Σβήνει χρέη, χαρίζει σπίτια, αποφυλακίζει ποινικούς- Εκλογές made in Turkey

Κωνσταντίνος Φίλης, βρίσκεται στα πρόθυρα δικτατορίας η Τουρκία; (ENG Subs)

 

Ο Διεθνολόγος και αναλυτής διεθνών θεμάτων Κύριος Κωνσταντίνος Φίλης μιλάει για το "Τουρκικό πρόβλημα" μετά το πρωτοσέλιδο του Economist που διατυπώνει το ερώτημα αν "βρίσκεται στα πρόθυρα δικτατορίας η Τουρκία;" αλλά και τις δηλώσεις του Αμερικανού διπλωμάτη Κυρίου Μπόλτον που ζητάει την αποπομπή της Τουρκίας από την Δυτική συμμαχία

Geopolitics: Ο Προσανατολισμός της Τουρκίας προς Ρωσία-Ευρασία, οι ΗΠΑ, τα F-16 και η Ελλάδα

 

Η νέα εκπομπή Geopolitics με τον στρατιωτικό αναλύτή και συγγραφέα, Σάββα Καλεντερίδη με όλες τις γεοπολιτικές εξελίξεις τις επικαιρότητας. 

Δομικές αλλαγές στη γεωπολιτική σκοπιά της Τουρκίας (Kontra Channel, 23.01.2023)

 

Ο Δημήτρης Καιρίδης είναι τακτικός καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και βουλευτής με το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας στον  ΒΟΡΕΙΟ ΤΟΜΕΑ  Β1 ΑΘΗΝΩΝ.

"Πυρά" Λαβρόφ κατά Αθήνας: "Ήμασταν φίλοι αλλά υποταχθήκατε στις ΗΠΑ" | Μεσημβρινό δελτίο | 24/01/2023


1. F-16 Viper: "Δηλητήριο" με τις ελληνικές... οχιές
2. Ο Τούρκος Πρόεδρος τινάζει στον αέρα την επέκταση του ΝΑΤΟ
3. "Πυρά" Λαβρόφ κατά Αθήνας: "Ήμασταν φίλοι αλλά υποταχθήκατε στις ΗΠΑ"
4. Δίκη για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι: Νέες συγκλονιστικές μαρτυρίες

Ικανοποίηση στην Αθήνα από το «Όχι» των ΗΠΑ στην Τουρκία για τα F-35 | Μεσημεριανό Δελτίο Ειδήσεων 24/01/2023 | OPEN TV

 

1. Μήνυμα Μητσοτάκη στην Τουρκία: Κάθε γιουρούσι μπορεί να γίνει άτακτη υποχώρηση
2. Ικανοποίηση στην Αθήνα από το «Όχι» των ΗΠΑ στην Τουρκία για τα F-35
3. Έντονη αντίδραση στην Τουρκία για το κάψιμο του κορανίου στη Σουηδία
4. Ακροδεξιός Ολλανδός πολιτικός έσκισε το κοράνι
5. Επίσημο αίτημα Πολωνίας στη Γερμανία για αποστολή Leopard στην Ουκρανία

Ηχηρά μηνύματα Μενέντεζ – Τσούνη στον Ερντογάν για τα F-16

 

Μήνυμα προς την Τουρκία και ειδικά τον Ερντογάν να σταματήσει να απειλεί την Ελλάδα καθώς αυτό είναι απαράδεκτο για τις ΗΠΑ αλλά και ξεκαθάρισμα ότι κάτω από αυτές τις συνθήκες δεν πρόκειται να πάρει τα F-16, έστειλαν τόσο ο πρέσβης των ΗΠΑ Τζορτζ Τσούνης όσο και ο Γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ μιλώντας αποκλειστικά στην Νίκη Λυμπεράκη στο πλαίσιο της εκπομπής «Μεγάλη Εικόνα» του Μega.

Πως αποκαλύφθηκαν τα fake news με τον φανταστικό "θάνατο" της μικρής Μαρίας στον Έβρο | Αταίριαστοι | 24/01/2023

 

1. Ο Πρωθυπουργός στην ελληνική αεροπορική βιομηχανία για την παραλαβή του 5ου εκσυγχρονισμένου F-16
2. Πως αποκαλύφθηκαν τα fake news με τον φανταστικό "θάνατο" της μικρής Μαρίας στον Έβρο

Τουρκικές εκλογές 2023: Ό,τι μπορεί δίνει προεκλογικά ο Ερντογάν | Ώρα Ελλάδος 24/01/2023 | OPEN TV

 

1. Τουρκικές εκλογές 2023: Ό,τι μπορεί δίνει προεκλογικά ο Ερντογάν
2. Εγκολφόπουλος και Ντάλης για τα τουρκικά F-16 και τις εκλογές στην Τουρκία

Νέο χαστούκι των ΗΠΑ σε Ερντογάν: "Δεν τίθεται ζήτημα επανένταξης της Τουρκίας στο πρόγραμμα F-35"| Σήμερα | 24/01/2023

 

1. Απίστευτη δήλωση Τούρκου βουλευτή: "Πρέπει να κουβαλάμε τον Ερντογάν στις πλάτες μας"
2. Ερντογάν σε Σουηδία: "ΝΑΤΟ γιοκ"
3. Τούρκικα ΜΜΕ: "Οι Έλληνες θα έχουν Rafale, F-16 Viper και F-35 - Πρόβλημα για την Τουρκία"
4. Σοκ στην Τουρκία για τον Δένδια
5. Νέο χαστούκι των ΗΠΑ σε Ερντογάν: "Δεν τίθεται ζήτημα επανένταξης της Τουρκίας στο πρόγραμμα F-35"