Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2023

Ηχηρά μηνύματα Μενέντεζ – Τσούνη στον Ερντογάν για τα F-16

 

Μήνυμα προς την Τουρκία και ειδικά τον Ερντογάν να σταματήσει να απειλεί την Ελλάδα καθώς αυτό είναι απαράδεκτο για τις ΗΠΑ αλλά και ξεκαθάρισμα ότι κάτω από αυτές τις συνθήκες δεν πρόκειται να πάρει τα F-16, έστειλαν τόσο ο πρέσβης των ΗΠΑ Τζορτζ Τσούνης όσο και ο Γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ μιλώντας αποκλειστικά στην Νίκη Λυμπεράκη στο πλαίσιο της εκπομπής «Μεγάλη Εικόνα» του Μega.

«Η Αμερική έχει τεράστιο ενδιαφέρον και οι ΗΠΑ θα εργαστούν προς την κατεύθυνση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή. Οτιδήποτε άλλο δεν είναι αποδεκτό. Τελεία και παύλα», δήλωσε ο Τζορτζ Τσούνης.

«Αυτό που έχουμε δει είναι μια Τουρκία που απειλεί μια άλλη χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ, την Ελληνική Δημοκρατία και την απειλεί χωρίς δικαιολογία, χωρίς αιτία», είπε ο Ρόμπερτ Μενέντεζ.

Ράπισμα για τον Ερντογάν και την εικόνα του αποτελούν και τα όσα δήλωσε στα ΝΕΑ ο δήμαρχος Κωνσταντινούπολης που βρέθηκε στην Αθήνα

«Προφανώς, έχουμε προβλήματα στην Τουρκία με τη δημοκρατία και προφανώς απειλείται, γι’ αυτό και χρησιμοποίησα πολύ αυτόν τον όρο στην ομιλία μου. Είναι το πιο σημαντικό», είπε ο Εκρέμ Ιμάμογλου.

Την ίδια στιγμή πέρα από τον Ατλαντικό ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ «πυρπολώντας» τα δημοσιεύματα που άρχισαν να εμφανίζονται στην Τουρκία σχετικά με τα F-35, ξεκαθάρισε ότι πρόκειται για συζητήσεις που γίνονται σχετικά με τα διαδικαστικά της εξόδου της Άγκυρας από το πρόγραμμα.

«Τίποτα δεν έχει αλλάξει όσον αφορά την καταλληλόλητα της Τουρκίας για το πρόγραμμα των F-35. Το υπουργείο Άμυνας εξέδωσε την δήλωση (για το δεύτερο γύρο των διαβουλεύσεων). Αυτή είναι μια συζήτηση σχετικά με το πως θα οδηγήσουμε σταδιακά τα στοιχεία αυτού του προγράμματος προς το τέλος», είπε Νεντ Πράις, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών ΗΠΑ.

Το πρωί ο πρωθυπουργός επισκεπτόμενος Αυλώνα και στη συνέχεια τις εγκαταστάσεις της ΕΑΒ στην Τανάγρα αναφέρθηκε στην ενίσχυση της Πολεμικής Αεροπορίας

«Θα παραλάβουμε το πέμπτο αναβαθμισμένο F-16 Viper, από τα 83 συνολικά τα οποία έχουμε προγραμματίσει να αναβαθμίσουμε μέχρι το 2026. Θέλω να σάς θυμίσω ότι εδώ στους ουρανούς πάνω από την Αττική και με βάση την Τανάγρα πετούν ήδη 10 υπερσύγχρονα αεροσκάφη Rafale τα οποία απέκτησε η Πολεμική μας Αεροπορία», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Την Δευτέρα η Τουρκική Πολεμική Αεροπορία πραγματοποίησε 66 παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου