Σάββατο 7 Νοεμβρίου 2020

Πύρρος, o “Αετός”, κατά Καρχηδόνιων & Μαμερτίνων… Η άγνωστη εκστρατεία

Η εκστρατεία του βασιλιά της Ηπείρου Πύρρου στην Σικελία, μεσούσης της εκστρατείας του στην Ιταλία, αποτελεί μια από τις πλέον άγνωστες πτυχές του εγχειρήματος. Στόχος του ήταν να σώσει τις ελληνικές πόλεις από τους Καρχηδόνιους και τους Μαμερτίνους συμμάχους τους. Οι τελευταίοι ήταν πρώην μισθοφόροι που είχαν εγκατασταθεί στην Σικελία και είχαν συγκροτήσει ένα είδος κράτους. Στα τέλη Μαΐου του 278 π.Χ. ο Πύρρος απέπλευσε από τις ιταλικές ακτές μαζί με 8.000 άνδρες του και τους πολεμικούς του ελέφαντες. Παρά την επιτήρηση των σικελικών ακτών από τον ισχυρό καρχηδονιακό στόλο ο Πύρρος κατόρθωσε να αποβιβάσει τη μικρή του δύναμη στον λιμένα του Ταυρομενίου, στην είσοδο του Σικελικού πορθμού.

Γερμανία: Να τεθούν εκτός νόμου οι «Γκρίζοι Λύκοι» ζητούν πολιτικοί του CDU

«Πρέπει να πάρουμε ως αφορμή τη σωστή αντίδραση της Γαλλίας και να ξεκινήσουμε τη διαδικασία» δήλωσε ο εκπρόσωπος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Να τεθεί εκτός νόμου η εθνικιστική τουρκική οργάνωση «Γκρίζοι Λύκοι» ζητούν στελέχη του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος, μετά την πρόσφατη ανάλογη απόφαση της γαλλικής κυβέρνησης.

«Πρέπει να πάρουμε ως αφορμή τη σωστή αντίδραση της Γαλλίας και να ξεκινήσουμε τη διαδικασία για την απαγόρευση των "Γκρίζων Λύκων", του μεγαλύτερου ακροδεξιού κινήματος στη

Ο Ερντογάν θα κάνει πικ νικ με τον Μπαχτσελί στο Βαρώσι

Μαζί με τον ηγέτη του ακροδεξιού κόμματος MHP, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, θα βρίσκεται στα κατεχόμενα, στις 15 Νοεμβρίου, ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν για την επέτειο της ίδρυσης του ψευδοκράτους, όπως ανακοίνωσε ο ίδιος, λέγοντας ότι θα κάνουν όλοι μαζί πίκνικ στα Βαρώσια.

Σε ομιλία του από το Καχραμάνμαρας της Τουρκίας, ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι “εάν δεν αντιδρούσαμε στην τυραννία της Συρίας, στη διαίρεση του Ιράκ, στις στρεβλώσεις στη Λιβύη, στην αδικία και πειρατεία στην Ανατολική Μεσόγειο, κανείς δεν θα μας στόχευε. Ιδού τώρα δόξα τω Θεώ έγιναν εκλογές στην βόρεια Κύπρο. Και ως αποτέλεσμα αυτών των εκλογών, ναι, έγινε πρόεδρος ένας αδελφός μας που αγαπάει την Τουρκία, που αποδέχτηκε την Τουρκία. Και πρώτα ο Αλλάχ θα ξεκινήσει μια νέα διαδικασία στην Κύπρο".

Ναγκόρνο/Καραμπάχ: Οι αρμενικές δυνάμεις αναπτύσσουν τεθωρακισμένα οχήματα στο Σουσί(Βίντεο)

Η σημαντικότερη μάχη του πολέμου στο Ναγκόρνο Καραμπάχ

Στη μεγαλύτερη μάχη της συνεχιζόμενης σύγκρουσης στο Καραμπάχ, ο Στρατός Άμυνας του Αρτσάχ (ADA) κατάφερε να καταπνίξει όλες τις προσπάθειες του Αζερμπαϊτζάν να καταλάβει τη στρατηγική πόλη Σουσί.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Anna, «σοβαρές μάχες συνεχίζονται κοντά στο Σουσί και ας πούμε αμέσως ότι η κατάσταση εκεί είναι δύσκολη. Υπάρχει όμως ένα σημείο που δεν μπορεί να αγνοηθεί. Ο ADA μετέφερε εσπευσμένα θωρακισμένα οχήματα στη μάχη».

Θα κρίνει ο Μπάιντεν το μέλλον της τουρκικής οικονομίας;

Κωσταντίνος Μαριόλης
Από το liberal

Τα απόνερα της εκλογικής μάχης των ΗΠΑ τραντάζουν το ήδη χτυπημένο καράβι της τουρκικής οικονομίας, το οποίο εδώ και μήνες μοιάζει με… σίγουρο ναυάγιο καθώς ο καπετάνιος του το οδηγεί κόντρα στις πιο δυνατές θύελλες (βλ. αγορές) και παίρνει συνεχώς αποφάσεις κόντρα σε κάθε λογική.

Με τον «στενό φίλο» Ντόναλντ Τραμπ να αποχωρεί όπως όλα δείχνουν από τον Λευκό Οίκο, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χάνει ένα πολιτικό αλλά και οικονομικό στήριγμα, με αποτέλεσμα να γίνονται ακόμα