Τετάρτη 23 Μαΐου 2018

Ο Μέγας Αλέξανδρος στην έρημο του Ιορδάνη - Ο τεραστίων διαστάσεων ανδριάντας του ήρωα στήθηκε από Έλληνα μοναχό (Φωτογραφίες)

Στα βάθη της ερήμου του Ιορδάνη μερικά χιλιόμετρα μάλιστα από τον Ιορδάνη ποταμό, στέκεται αγέρωχο το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου.
Αποστολή έρημος Ιορδάνη Μαρία Γιαχνάκη
Ο ανδριάντας αυτός φτιάχτηκε από Έλληνα μοναχό τον Γέροντα Χρυσόστομο, ηγούμενο της Μονής Αγίου Γερασίμου, ο οποίος είχε την ιδέα και την ευθύνη του έργου.
“Η βάση χτίστηκε από χέρια αράβων εργατών υπό την καθοδήγηση του ίδιου του ηγούμενου για να στηθεί πάνω σε αυτή το άγαλμα που κατασκεύασε ο γλύπτης Μπαρδής Ιωάννης και θα τοποθετηθεί στην τελική του μορφή μπροστά από το εξίσου μεγάλο έργο του χάρτη της Μαδιβα που έχει ήδη κατασκευαστεί και τοποθετηθεί στο μοναστήρι” όπως λέει στο iellada.gr, ο Γέροντας Χρυσόστομος.

Γενναίος (Ιωάννης) Κολοκοτρώνης

Ο Γενναίος Κολοκοτρώνης ήταν αγωνιστής του '21 και πολιτικός. Διετέλεσε πρωθυπουργός της Ελλάδας από τις 26 Μαΐου έως τις 10 Οκτωβρίου του 1862.
Ο Ιωάννης Κολοκοτρώνης, όπως ήταν το πραγματικό του όνομα, γεννήθηκε το 1805 στη Ζάκυνθο και ήταν δευτερότοκος γιος του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη και της Κατερίνας Καρούσου. Το προσωνύμιο «Γενναίος», με το οποίο είναι γνωστός, του δόθηκε από τους συναγωνιστές του, λόγω της γενναιότητας που επεδείκνυε στα πεδία των μαχών κατά τη διάρκεια της Επανάστασης.
Τα παιδικά του χρόνια τα πέρασε στη Ζάκυνθο, όπου είχε καταφύγει η οικογένειά του από την Πελοπόννησο. Γράμματα δεν έμαθε και από τα πρώτα εφηβικά του χρόνια εργάστηκε «ως μούτζος εις τα πλοία», όπως αναφέρει στα «Απομνημονεύματά του». Μόλις ξέσπασε η Επανάσταση πήγε στην Πελοπόννησο και τέθηκε υπό τις διαταγές του πατέρα του.

Παρέμβαση του Ευρωπαϊκού Συλλόγου Δικηγόρων για την υπόθεση των 2 Ελλήνων στρατιωτικών - ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΟΥΣ ΣΥΝΗΓΟΡΟΥΣ ΤΟΥΣ

Μία ημέρα μετά τη νέα απόρριψη του αιτήματος αποφυλάκισης των δύο Ελλήνων αξιωματικών, οι οποίοι κρατούνται εδώ και 3 μήνες χωρίς να τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συλλόγου Δικηγόρων έστειλε επιστολή στους Τούρκους συνηγόρους τους.
Στην επιστολή, ο Antonín Mokry, ζητεί από τους Τούρκους συναδέλφους του να τον πληροφορήσουν σχετικά με την τρέχουσα νομική τους κατάσταση, και ιδίως εάν έχουν απαγγελθεί κατηγορίες και, εάν ναι, ποιες είναι αυτές, επισημαίνοντας ότι πρέπει να διασφαλιστούν τα θεμελιώδη δικαιώματά τους, όπως αυτό της δίκαιης δίκης.

Ανοίγει η «παραλία της Δερύνειας» στην κατεχόμενη Αμμόχωστο

Ανοίγει μεθαύριο Παρασκευή η «παραλία της Δερύνειας» που είναι κοντά στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου και κάτω από την διοίκηση των «δυνάμεων ασφαλείας» του κατοχικού στρατού.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Γενί Ντουζέν, φαίνεται να υπήρχε μια διαφορά μεταξύ του «δήμου» Αμμοχώστου και των «δυνάμεων ασφαλείας» με βάση το πρωτόκολλο που είχαν υπογράψει πέρυσι τα δύο μέρη για λειτουργία της παραλίας για το κοινό από τις 15 Μαΐου μέχρι τις 5 Οκτωβρίου. Ωστόσο από την «διοίκηση» των «δυνάμεων ασφαλείας» είπαν στην εφημερίδα ότι η καθυστέρηση οφείλετο στο ότι ο «δήμος» Αμμοχώστου έπρεπε να κάνει κάποιες εργασίες στην παραλία.

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης από την ΕΜΥ: Νέο κύμα κακοκαιρίας με ισχυρές βροχές και καταιγίδες

Καιρός ΕΜΥ: Καταιγίδες, χαλαζοπτώσεις και ισχυροί άνεμοι θα πλήξουν τη χώρα από σήμερα Τετάρτη (23/05) σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού που εξέδωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ).
Ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα «χτυπήσουν» κυρίως το Ιόνιο και τα ηπειρωτικά από σήμερα Τετάρτη (23/05) έως και το βράδυ της Πέμπτης (24/05), ενώ δεν αποκλείεται να συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και πολύ ισχυρούς ανέμους.
Πιο αναλυτικά θα επηρεαστούν:

Σε νευρική κρίση η Τουρκία: Αύξηση επιτοκίων κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες μετά τη «βουτιά» της λίρας

Η Κεντρική Τράπεζα της γειτονικής χώρας ανέβασε τα επιτόκια από το 13,5%, στο 16,5% - Στόχος η στήριξη των τιμών - Έκτακτη σύσκεψη Ερντογάν-Γιλντιρίμ
Αύξηση των τουρκικών επιτοκίων κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες, από 13,5%, στο 16,5% ανακοίνωσε η Κεντρική Τράπεζα της γειτονικής χώρας, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες και οι απώλειες μετά τη «βουτιά» της λίρας στα διεθνή χρηματιστήρια.

Η κεντρική τράπεζα αναφέρει ότι έχει αποφασίσει να υλοποιήσει μια ισχυρή νομισματική σύσφιξη για να στηρίξει τη σταθερότητα των τιμών.