Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2016

Κωστής Παλαμάς 1859 – 1943

Έλληνας ποιητής, δοκιμιογράφος, κριτικός λογοτεχνίας, διηγηματογράφος και θεατρικός συγγραφέας, από τις σπουδαιότερες πνευματικές φυσιογνωμίες του νέου Ελληνισμού. Αποτέλεσε κεντρική μορφή της λογοτεχνικής «γενιάς του 1880» και της αποκαλούμενης «Νέας Αθηναϊκής Σχολής», η οποία συσπείρωνε νέους ποιητές που αντιδρούσαν στις υπερβολές του αθηναϊκού ρομαντισμού και ενδιαφέρονταν για την καθιέρωση της δημοτικής στον ποιητικό λόγο. Στο ποιητικό του έργο, που ξεπερνά τις είκοσι συλλογές, κυριαρχεί η Ελλάδα ως ιδανικό και αντικείμενο αγάπης, η πορεία του ελληνικού έθνους μέσα στους αιώνες, η προσπάθεια δημιουργικής αφομοίωσης του αρχαιοελληνικού πνεύματος και της λαϊκής παράδοσης και το πνεύμα της οικουμενικότητας του ελληνικού πολιτισμού.

Μίκυ Μάους

Ανθρωπόμορφο ποντίκι, σύμβολο της Disney και μία από τις πιο αναγνωρίσιμες φιγούρες παγκοσμίως. Δημιουργός του, ο Γουόλτ Ντίσνεϊ, που εμψύχωνε με τη φωνή του τον Μίκυ στα πρώτα του βήματα.
Η επίσημη ημερομηνία «γέννησης» του Μίκυ Μάους (Mickey Mouse) είναι η 18η Νοεμβρίου 1928, όταν πρωταγωνίστησε στην ταινιούλα Steamboat Willie (Το Ατμόπλοιο Γουίλι), που ήταν η πρώτη ομιλούσα ταινία στο χώρο των κινουμένων σχεδίων. Στην πραγματικότητα, ο Μίκυ είχε κάνει την εμφάνισή του στη μεγάλη οθόνη λίγους μήνες πριν και συγκεκριμένα στην ταινία Plane Crazy (15 Μαΐου 1928).

Διάλεξη Π. Διαμάντη - Ν. Λυγερού:"Ελλάδα, Αυστραλία: Από την ιστορία των θυσιών στη συμμαχία των ιδεών "(Βίντεο)



Διάλεξη των Π. Διαμάντη - Ν. Λυγερού:
 "Ελλάδα, Αυστραλία: Από την ιστορία των θυσιών στη συμμαχία των ιδεών ".
 Πολυχώρος "Αίτιον", Τζιραίων 10 - Μετρό Ακρόπολη.
 Αθήνα. Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2016

Ν. Λυγερός - 1ο Masterclass Πολυκυκλικότητας(Βίντεο)


Ν. Λυγερός - 1ο Masterclass Πολυκυκλικότητας, 
Πύργος Αραπάκη, Μάνη
 08-10/01/2016

Γιατί κρατούσε πάντα Ελληνική εφημερίδα ο Μπάουι;

Για όλους όσους μεγάλωσαν με τη μουσική, τα τραγούδια και τη μοναδική παρουσία του Ντέιβιντ Μπάουι στο καλλιτεχνικό γίγνεσθαι, η αίσθηση της απώλειάς του γίνεται εντονότερη όσο περνούν οι μέρες.

Και όσοι τον γνώρισαν καλύτερα έχουν πολλές ιστορίες και αναμνήσεις να διηγηθούν, ιστορίες που αρχίζουν και βγαίνουν στην δημοσιότητα. Ο στενός του συνεργάτης για πολλά χρόνια Γουίλιαμ Μπόιντ, αφηγείται στο αφιέρωμα του Guardian για τον «άνθρωπο που έπεσε στη Γη», πώς κατόρθωνε να κυκλοφορεί όπως όλος ο «απλός» κόσμος καθημερινά, χρησιμοποιώντας ταξί ή και τα μέσα μεταφοράς στην Νέα Υόρκη, όπου ζούσε το μεγαλύτερο διάστημα.

Η απίθανη ιστορία μιας γυναίκας από τη Δανία που μάχεται τους τζιχαντιστές Η 22χρονη δυναμική γυναίκα που πολεμούσε στην πρώτη γραμμή

Κατά τη διάρκεια της ένοπλης σύγκρουση ανάμεσα στις στρατιωτικές δυνάμεις του Ιράν και του Ιράκ (από το 1980 έως το 1988) ένα ζευγάρι κατέφυγε στο Κουρδιστάν  και έφερε στον κόσμο ένα κοριτσάκι, σε ένα προσφυγικό κατάλυμα. Τρία χρόνια αργότερα, μετανάστευσαν στην Σκανδιναβία όπου και ανέθρεψαν το παιδί τους, στην επαρχία της Δανίας. Το μικρό κορίτσι, Jaoanna Palani, μεγάλωσε και έγινε μια ανεξάρτητη γυναίκα με έντονες πολιτικές αντιλήψεις. Σχεδόν δυο δεκαετίες αφότου οι γονείς της μετανάστευσαν στη Δανία, η Joanna άφησε την ασφάλεια της χώρας και εντάχθηκε στις τάξεις των Κούρδων όπου μάχονται τον ISIS.

Το πένθος των καγκουρό - Φωτογραφίες που συγκινούν

Η απώλεια του συντρόφου φαίνεται πως είναι μια στιγμή οδύνης σε πολλά είδη και όχι μόνο στον άνθρωπο. Αυτό διαπίστωσε ιδίοις όμμασι ο Evan Switzer από την Αυστραλία, την ώρα που έκανε βόλτα σε παραθαλάσσια πόλη κοντά στο Κουίνσλαντ, το πρωί της Δευτέρας.
Ήταν η στιγμή που ένα θηλυκό καγκουρό έφευγε από τη ζωή και το ταίρι της κρατούσε το κεφάλι της ενώ εκείνη προσπαθούσε να φτάσει για τελευταία φορά το μικρό της.
«Είδα το αρσενικό καγκουρό να πιάνει το θηλυκό σαν να προσπαθούσε να τη σηκώσει, να δει τι της συνέβαινε», περιέγραψε ο ίδιος στη Daily Mail.

Σύλληψη υπόπτου για τη δολοφονία Κύπριας του Λονδίνου μετά από τρεις δεκαετίες - Η 17χρονη Γιαννούλα Γιάννη είχε δολοφονηθεί το 1982

Λονδίνο: Στη σύλληψη ενός άνδρα σε σχέση με τον βιασμό και τη δολοφονία της 17χρονης Γιαννούλας Γιάννη στο βόρειο Λονδίνο το 1982 προέβη η Μητροπολιτική Αστυνομία του Λονδίνου.

Το πτώμα της νεαρής Κύπριας είχε βρεθεί από την οικογένειά της στο σπίτι τους στο Hampstead.

Στις 13 Αυγούστου 1982, η 17χρονη είχε περάσει το πρωινό στο σπίτι με τη μητέρα της, πριν πάνε μαζί στο κατάστημα που διατηρούσε η οικογένεια στην ίδια περιοχή για γεύμα με τον πατέρα και τον αδερφό της.

Γ.Γιακίζ: Η Τουρκία δεν μπορεί να είναι εντελώς απούσα μετά τη λύση - Κάνει λόγο για ευέλικτη στάση της Άγκυρας

Λευκωσία: Η Τουρκία δεν μπορεί να είναι εντελώς απούσα την επόμενη μέρα της λύσης, δήλωσε ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Γιασάρ Γιακίζ, ο οποίος ήταν ένας από τους συμμετέχοντες στο γεύμα που παρέθεσε σήμερα το ελληνοτουρκικό φόρουμ, στη Λευκωσία, προς τιμήν των δύο ηγετών, του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη και του Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί.

Ερωτηθείς μετά το γεύμα κατά πόσον θα μπορούσε να υπάρξει μια λύση σε μια μελλοντική Κύπρο χωρίς την παρουσία της Τουρκίας, ο πρώην Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι η Τουρκία δεν μπορεί να είναι εντελώς απούσα.

«Θρίλερ» με την παρουσία Τόμσεν κατά τη συνάντηση Τσακαλώτου – Σόιμπλε

Ήταν ή δεν ήταν ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Πολ Τόμσεν, στη συνάντηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε;
Αχλύς μυστηρίου καλύπτει την παρουσία ή μη του Πολ Τόμσεν, γνώριμου στους Έλληνες, ως εκπροσώπου του ΔΝΤ στην πάλαι ποτέ τρόικα, στη συνάντηση που είχαν οι δυο ΥΠΟΙΚ στο Βερολίνο.
Το ερώτημα είναι επίσης, αν όντως παραβρέθηκε, με ποιο ρόλο και με ποιο σκοπό παρέστη στη κεκλεισμένων των θυρών συζήτηση δυο Ευρωπαίων υπουργών.
Παρότι οι πληροφορίες επιμένουν, εντούτοις τόσο το Βερολίνο, όσο και πηγές από το ελληνικό ΥΠΟΙΚ διαψεύδουν ότι ο κ. Τόμσεν ήταν παρών.

Τώρα σκέφτονται να ξαναστέλνουν στην Τουρκία τους μετανάστες - Προ του κινδύνου να εγκλωβιστούν στην Ελλάδα χιλιάδες άνθρωποι που δεν δικαιούνται άσυλο

Θέλουν να ενεργοποιηθεί το πρωτόκολλο επανεισδοχής του 2010 που προβλέπει επαναπροώθηση των λαθρομεταναστών εντός 14 ημερών - Όσοι μετανάστες δεν καλύπτουν τις προϋποθέσεις για άσυλο θα επαναπροωθούνται στην Τουρκία - Από την Λέσβο και τα άλλα νησιά θα επιβιβάζονται σε ναυλωμένα πλοία και με τη βοήθεια της Frontex θα επιστρέφουν στην Τουρκία
Υπό το φόβο ότι θα εγκλωβιστούν στην Ελλάδα χιλιάδες μεταναστών που φτάνουν στη χώρα μέσω των τουρκικών παραλίων, η ελληνική κυβέρνηση τώρα αναζητά τρόπους για να σταματήσει την ανεξέλεγκτη ροή μεταναστών εντός της ελληνικής επικράτειας.Οπως πληροφορείται το protothema.gr, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ τώρα σκέφτεται και ζητά να ενεργοποιηθεί το πρωτόκολλο επανεισδοχής που είχε υπογραφεί μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας το 2010.

Κοζάνη: Έπνιξε την 37χρονη σύζυγό του και μετά την έθαψε στο χωράφι - Η μητέρα τριών παιδιών αγνοούνταν από το περασμένο Σάββατο στον Βελβεντό(Βίντεο)

Συγκλονίζουν οι λεπτομέρειες της υπόθεσης - Ομολόγησε ότι δολοφόνησε την σύζυγό του Ανθή Λινάρδου και συνελήφθη - Τραγική κατάληξη στην υπόθεση - Αφού στραγγάλισε την άτυχη μητέρα ο δολοφόνος την έθαψε στο χωράφι του - Ερευνάται ο ρόλος του πεθερού της άτυχης μητέρας
Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις στην υπόθεση εξαφάνισης της 37χρονης Ανθής Λινάρδου, η οποία από το βράδυ του περασμένου Σαββάτου θεωρούνταν αγνοούμενη από το σπίτι της στο Βελβεντό Κοζάνης. Η Αστυνομία εντόπισε νεκρή την μητέρα τριών παιδιών σε χωράφι όπου το μεσημέρι της Τετάρτης ξεκίνησαν έρευνες παρουσία του συζύγου και του πεθερού της άτυχης γυναίκας. Οπως επιβεβαιώθηκε από αστυνομικές πηγές, ο σύζυγος της 37χρονης μητέρας τριών παιδιών ομολόγησε ότι δολοφόνησε την άτυχη Ανθή Λινάρδου.