Τρίτη 30 Ιουνίου 2020

Η Σφαγή του Δοξάτου

Ορφανά στα χαλάσματα του Δοξάτου
Μετά την απελευθέρωση των Σερρών, το 21ο Σύνταγμα της 7ης Μεραρχίας διατάσσεται να κατευθυνθεί προς τη Δράμα και να συνεχίσει την καταδίωξη των Βουλγάρων, που κατείχαν την περιοχή από τον Οκτώβριο του 1912. Το πρωί της 30ης Ιουνίου, μία ίλη ιππικού της 10ης Μεραρχίας του βουλγαρικού στρατού, με επικεφαλής τους ταγματάρχες Μπίρνεφ και Σιμεόνοφ, συνεπικουρούμενη από ένα τάγμα πεζικού και ομάδες κομιτατζήδων, κυκλώνει το Δοξάτο (9 χιλιόμετρα νοτιανατολικά της Δράμας. Σκοπός τους να σφάξουν και να λεηλατήσουν το πλούσιο χωριό της Δράμας, που κατοικείται από Έλληνες χριστιανούς και μουσουλμάνους. Ως δικαιολογία προβάλλουν το επιχείρημα ότι είχαν παρενοχληθεί από ομάδες Ελλήνων προσκόπων (στρατιωτικό σώμα από εθελοντές απόμαχους του Μακεδονικού Αγώνα).

Κύπρος:ΠτΔ: Η ΕΕ δεν μπορεί να μένει αμέτοχη στις τουρκικές προκλήσεις

«Η Κύπρος ζητά μια κλιμάκωση των ενεργειών της ΕΕ απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα», δήλωσε σε συνέντευξή του στον ελληνικό τηλεοπτικό σταθμό Open, ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης.

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας σημείωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να παραμένει αμέτοχη ενώπιον της επιθετικής στάσης της Τουρκίας σε ολόκληρη την περιοχή, υποστηρίζοντας ότι αν η ΕΕ διαδραματίσει πιο πρωταγωνιστικό ρόλο θα γίνει και πιο αξιόπιστος ο ρόλος της στο διεθνές γίγνεσθαι. «Είπα στον κ. Μπορέλ ότι αντί να είστε υποκείμενα εκβιασμού από τον Ερντογάν, αντιδράστε ενισχύοντας τα ελληνικά και κυπριακά σύνορα που είναι και ευρωπαϊκά. Το ίδιο αξιώνουμε και τώρα και ελπίζω ότι στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα έχουμε και πιο απτά αποτελέσματα», τόνισε ο κ. Αναστασιάδης.

'Ουρλιάζουν'' οι Τούρκοι: ''Ελλάδα & Ισραήλ μας «στριμώχνουν» στην Μεσόγειο''

Η Άγκυρα συνειδητοποιεί κάθε μέρα την πλήρη απομόνωση της και προσπαθεί να αποφύγει τα χειρότερα.
Τουρκικές πηγές αξιολογούν την τρέχουσα γεωπολιτική και στρατιωτική κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο ως άκρως ανησυχητική και αυτό μας δηλώνει πολλά για τα επερχόμενα και στην περιοχή  του Αιγαίου.
Οι σχέσεις Ισραήλ-Ελλάδας φαίνεται να είναι έχουν γίνει ένας ισχυρός πυλώνας σε συνδυασμό με τα μεγάλα παιχνίδια που παίζονται σε διαφορετικά πεδία, προκαλώντας παράλληλα αβεβαιότητα. Η Τουρκία πιστεύει ότι ο αποκλεισμός της από τα ενεργειακά σχέδια της περιοχής αποτελούν την κύρια αιτία της σημερινής στάσης της”, αναφέρει τουρκικό ΜΜΕ, το οποίο σχολιάζει άρθρο της ''Jerusalem Post''

Από ποιες χώρες θα έρχονται απευθείας πτήσεις και τουρίστες οδικώς στην Ελλάδα - Τα μέτρα πρόληψης και οι έλεγχοι στα σημεία εισόδου

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε τις χώρες που η Ελλάδα ανοίγει τα σύνορά της για να υποδεχθεί τουρίστες.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της κυβέρνησης, η Ελλάδα προχωράει στο επόμενο βήμα αποκατάστασης των ταξιδιωτικών ροών, πάντα με γνώμονα την προστασία της υγείας των εργαζόμενων στον κλάδο του τουρισμού, των κατοίκων των τουριστικών προορισμών και των επισκεπτών της, όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πετσας.

Ειδικότερα, σε συνέχεια των διαβουλεύσεων σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, από την 1η Ιουλίου 2020 θα ισχύουν τα εξής:

Έπεσε «ΒΟΜΒΑ» για την Μακεδονία – Αυτά υπέγραψαν πραγματικά στις Πρέσπες

Οι Σκοπιανοί δεν αρκούνται στην χρήση του ονόματος «Βόρεια Μακεδονία» και προσπαθούν να δημιουργήσουν κερκόπορτα, με στόχο να αναγκάσουν την Ελλάδα να δεχθεί να τους αποκαλεί «Μακεδονία» σκέτο, βασιζόμενοι μάλιστα σε εδάφια που υπάρχουν στην Συμφωνία των Πρεσπών, την οποία υπέγραψε ο ΣΥΡΙΖΑ με την στήριξη των ΑΝΕΛ και άλλων βουλευτών.
Τουτέστιν, αφού η προηγούμενη κυβέρνηση αναγνώρισε «μακεδονική εθνότητα και γλώσσα», τώρα ζητούν από την Ελλάδα να γίνουν όλα «Μακεδονία», ακόμα και το όνομα.
Η εν λόγω αξίωση των Σκοπιανών γνωστοποιήθηκε κατά την διάρκεια των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στα υπουργεία Άμυνας των δύο χωρών για την σύνταξη του Προγράμματος Στρατιωτικής Συνεργασίας για το έτος 2020.

Ποιος δικαιούται τι στη Μεσόγειο;

Η χάραξη των ΑΟΖ θα πρέπει να γίνεται στη βάση της αρχής της ευθυδικίας. Είναι νόμιμη η σύμβαση Άγκυρας-Τρίπολης; Συνέντευξη με τη διευθύντρια του Ινστιτούτου Διεθνούς Δικαίου του Πανεπιστημίου του Κιέλου Ματς-Λυκ.
Η καθηγήτρια Νέλε Ματς-Λυκ είναι διευθύντρια του Ινστιτούτου για το Διεθνές Δίκαιο Βάλτερ Σύκινγκ του Πανεπιστημίου του Κιέλου. Πρόκειται για ένα από τα διεθνώς κορυφαία επιστημονικά ιδρύματα σε ό,τι αφορά το δίκαιο της θάλασσας. Η συζήτηση με την κ. Ματς-Λυκ περιστράφηκε γύρω από ζητήματα που αφορούν τη χάραξη των θαλάσσιων συνόρων στη Μεσόγειο.
Deutsche Welle: Κυρία Ματς-Λυκ, πόσο ξεκάθαρα ρυθμίζεται στο διεθνές δίκαιο η κατανομή των θαλάσσιων περιοχών σε σχέση με την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) ανάμεσα σε γειτονικές χώρες;