Τετάρτη 16 Ιανουαρίου 2013

H Πυραμίδα του Ελληνικού στο Άργος(Βίντεο και κείμενο)

Η πυραμίδα που βρίσκεται στο Ελληνικό Αργολίδας ίσως αποτελεί όχι μόνο ένα από τα αρχαιότερα κτίσματα στην Ελλάδα, άλλα και παγκοσμίως.Την πυραμίδα αναφέρει και ο Παυσανίας.

Το αρχαίο κείμενο: «ἐρχομένοις δὲ ἐξ Ἄργους ἐς τὴν Ἐπιδαυρίαν ἐστὶν οἰκοδόμημα ἐν δεξιᾷ πυραμίδι μάλιστα εἰκασμένον, ἔχει δὲ ἀσπίδας σχῆμα Ἀργολικὰς ἐπειργασμένας. ἐνταῦθα Προίτῳ περὶ τῆς ἀρχῆς πρὸς Ἀκρίσιον μάχη γίνεται, καὶ τέλος μὲν ἴσον τῷ ἀγῶνι συμβῆναί φασι καὶ ἀπ' αὐτοῦ διαλλαγὰς ὕστερον, ὡς οὐδέτεροι βεβαίως κρατεῖν ἐδύναντο: συμβάλλειν δὲ σφᾶς λέγουσιν ἀσπίσι πρῶτον τότε καὶ αὐτοὺς καὶ τὸ στράτευμα ὡπλισμένους. τοῖς δὲ πεσοῦσιν ἀφ' ἑκατέρων-- πολῖται γὰρ καὶ συγγενεῖς ἦσαν--ἐποιήθη ταύτῃ μνῆμα ἐν κοινῷ.»

Κινεζικά μαχητικά J-7 και J-10 αναχαίτισαν αμερικανικά ΑΦΝΣ P-3C και ELINT C-130

Επεισόδιο στον εναέριο χώρο της βόρειας Κινεζικής Θάλασσας συνέβη πριν λίγες ημέρες όταν κινεζικά μαχητικά J-7 και J-10 αναχαίτισαν ένα P-3C του αμερικανικού Ναυτικού και ένα C-130 της αμερικανικής Αεροπορίας σε διαφορετικά περιστατικά την ίδια ημέρα στα όρια του εναέριου χώρου μεταξύ Κίνας – Ιαπωνίας.
Το περιστατικό το οποίο σημειωτέον δεν ανακοινώθηκε από αμερικανικές πηγές διέρρευσε από το κινεζικό υπουργείο Άμυνας και ως ημέρα του συμβάντος αναφέρεται η 10η Ιανουαρίου.

ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ Α.ΧΑΤΖΗΟΣΜΑΝ Νίκη των πατριωτικών δυνάμεων - Πέρασε η τροπολογία για τους ιμάμηδες


Νίκη των εθνικών δυνάμεων πριν λίγο στην Βουλή: Δεκτή έκανε ο υπουργός Παιδείας, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, την βουλευτική τροπολογία για τους ιμάμηδες, υπό την πίεση των Ανεξάρtητων Ελλήνων και της Χρυσής Αυγής, αλλά και πάρα πολλών βουλευτών της ΝΔ, όπως και του ΠΑΣΟΚ οι οποίοι έδωσαν και αυτοί αγώνα για να μην περάσει η τουρκική θέση. Φυσικά δεν έλειψαν οι προκλήσεις από την πλευρά του μειονοτικού βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Αχμέτ Χατζηοσμάν, στον οποίο όμως απάντησε άμεσα ο επίσης βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Α.Κακλαμάνης.

Οι Τούρκοι προκαλούν Κύπρο-Ισραήλ για τις Αν. Πηγές Ενέργειας - Τους ενοχλεί η ΑΟΖ

Σε αντίποινα στην προσπάθεια ενοποίησης των ΑΟΖ Ελλάδας, Κύπρου, και Ισραήλ επιδιώκει να προχωρήσει η Τουρκία, ασκώντας βέτο στην ένταξη Κύπρου-Ισραήλ στη Διεθνή Υπηρεσία Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας ΙRENA.
Όπως ήδη σας είχαμε ενημερώσει προ ημερών από το defencenet.gr σε ενοποίηση των FIR και συνακόλουθα και των ΑΟΖ (αυτών που έχουν ανακηρυχθεί από Ισραήλ και Κύπρο και αυτής που σκοπεύει να ανακηρύξει η Ελλάδα) σε ότι αφορά την εναέρια επιτήρηση και προστασία των ΑΟΖ, απαντούν η Ελλάδα, η Κύπρος και το Ισραήλ στις απειλές που εκτοξεύει η Τουρκία.

ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ ΕΙΣ ΠΑΤΡΑΣ Σύλληψη και χειροπέδες σε άνεργο για 35 ευρώ...

Στα κρατητήρια βρέθηκε ένας 30χρονος άνεργος στην Πάτρα για μια παράβαση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας ύψους 300 ευρώ, την οποία είχε κάνει πριν από χρόνια.
Ο 30χρονος δεν έχει γονείς και συγγενείς και έχει μείνει άνεργος, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει κανείς για να τον στηρίξει και να τον βοηθήσει οικονομικά.
Τον άτυχο άνδρα τον συνέλαβαν κατά τη διάρκεια ελέγχου καθώς διαπιστώθηκε ότι δεν είχε πληρώσει την κλήση όπως είχε ορίσει παλιά το Πταισματοδικείο, με αποτέλεσμα να βρεθεί στο κρατητήριο και να μην έχει καν να πληρώσει τα 35 ευρώ (δόση) που χρειάζονταν για να απελευθερωθεί.

"Αγνοεί" τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα η Wall Street

Dow13.510,39-24,50 -0,18%  



  Nasdaq3.110,78-6,72 -0,22%  

Η Wall Street σήμερα,(Nasdaq end of day)
Μπορεί τα αποτελέσματα των Goldman Sachs και JP Morgan να ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών, ωστόσο αυτό δεν ήταν αρκετό για να εξασφαλίσει την άνοδο της Wall Street, που δείχνει να επηρεάζεται από τις δυσάρεστες εξελίξεις για την Boeing αλλά και το "γκρίζο" outook της Παγκόσμιας Τράπεζας για την ανάπτυξη. Δεν φαίνεται να επηρεάζουν ιδιαίτερα την αγορά τα στοιχεία της αμερικανικής κυβέρνησης για τον μηδενικό πληθωρισμό.

Δείκτες – Στατιστικά

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχωρεί κατά 58,70 μονάδες (-0,43%) και βρίσκεται στις 13.476,10 μονάδες. Ο δείκτης Nasdaq καταγράφει πτώση 2,80 μονάδων (-0,09%) φτάνοντας τις 3.107,90 μονάδες. O S&P 500 σημειώνει πτώση 4,10 μονάδων (-0,28%) και βρίσκεται στις 1.468,20 μονάδες.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν το δείκτη Dow Jones μόλις 9 κινούνται με θετικό πρόσημο και 21 με αρνητικό. Εξ΄αυτών τα μεγαλύτερα ποσοστιαία κέρδη καταγράφει η Intel καθώς διαπραγματεύεται στα 21,93 δολάρια με άνοδο 0,05 δολ. ή σε ποσοστό 0,23%. Ακολουθούν η Procter and Gamble με κέρδη 0,15% στα 69,42 δολάρια και η Merck στα 42,93 δολάρια με άνοδο 0,14%.

Στον αντίποδα, οι τρεις μετοχές με τη χειρότερη επίδοση σήμερα είναι η Boeing (-4,03%), η JP Morgan Chase (-0,73%) και η AT & T (-0,39%).

Απαγχονίστηκε 50χρονος εκπαιδευτικός στη Ρόδο

Τέλος στη ζωή του έβαλε το απόγευμα της Τετάρτης ένας 50χρονος Έλληνας από τον Αρχάγγελο Ρόδου.

Πρόκειται για έναν εξαίρετο οικογενειάρχη, όπως αναφέρει το rodiaki.gr, ο οποίος είχε μεταβεί από νωρίς το πρωί στο αγρόκτημά του και απο τότε δεν επικοινώνησε με τη σύζυγό του.

Η ίδια ανησύχησε και αποφάσισε να πάει εκεί, όπου αντίκρισε το σύζυγό της απαγχονισμένο.

Έπειτα από πολύωρες -και παρασκηνιακές- διαβουλεύσεις... Με τρεις ψηφοφορίες και επτά κάλπες η παραπομπή Παπακωνσταντίνου

Σφοδρές πολιτικές αντιπαραθέσεις προκάλεσαν οι διαβουλεύσεις για τον τρόπο διεξαγωγής της ψηφοφορίας και τον αριθμών των καλπών που θα στηθούν για την προανακριτική επιτροπή που θα διερευνήσει το σκάνδαλο της «λίστας Λαγκάρντ», γεγονός που προμηνύει ότι κατά την αυριανή συνεδρίαση, κυβέρνηση και αντιπολίτευση θα προχωρήσουν σε μια άνευ προηγουμένου σύγκρουση.

Πάντως, αργά το βράδυ της Τετάρτης και μετά από πολύωρες διαβουλεύσεις στη Διάσκεψη των Προέδρων αλλά και μεταξύ προέδρου της Βουλής και κομματικών επιτελείων, αποφασίστηκε κατά πλειοψηφία (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ) η διαδικασία να γίνει σε μια συνεδρίαση, με 3 ξεχωριστές ψηφοφορίες -μία για κάθε πρόταση-  και με συνολικά 7 κάλπες.

ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΡΙΣΗ : Μεταφέρει το γερμανικό χρυσό πίσω στη Γερμανία η Bundesbank - 3.400 τόνοι!!!

Με μια κίνηση που καταδεικνύει την σοβαρή ανησυχία της Γερμανίας για την εξέλιξη της παγκόσμιας οικονομίας και ειδικότερα του παγκόσμιου χρέους, αλλά και της παγκόσμιας κατάστασης ασφάλειας ως απόρροια του χρέους, η γερμανική κεντρική τράπεζα Bundesbank σκοπεύει με συνοπτικές διαδικασίες να μεταφέρει όλο τον γερμανικό χρυσό που φυλάσσεται στο εξωτερικό πίσω στα γερμανικά θησαυροφυλάκια.
Όπως αναφέρει ο γερμανικός Τύπος σήμερα (Bild) τουλάχιστον 3.400 τόνοι χρυσού αξίας 150 δισ. € πρόκειται να μεταφερθούν πίσω στη Γερμανία από το Λονδίνο, τη Νέα Υόρκη και το Παρίσι όπου και φυλάσσεται.

Επίγειες μάχες στο βόρειο Μάλι

Τα γαλλικά στρατεύματα είναι έτοιμα για την πρώτη μεγάλη μάχη με τους ισλαμιστές αντάρτες στο Μάλι, ενώ ένα κονβόι τριάντα βαριά οπλισμένων οχημάτων έχει παραταχθεί από χθες στο Ντιαμπάλι, πόλη που βρίσκεται 350 χιλιόμετρα βόρεια της πρωτεύουσας και η οποία βρίσκεται από τη Δευτέρα στα χέρια των ανταρτών. Τελευταίες πληροφορίες του BBC αναφέρουν πως έχουν ήδη αρχίσει οι επίγειες μάχες στην περιοχή, προκειμένου να ανακαταληφθεί η πόλη, που θεωρείται «κομβικό σημείο» για τους Γάλλους και τους συμμάχους τους. Η Γερμανία θα διαθέσει δύο μεταγωγικά αεροσκάφη.

Αλ. Τσίπρας: Καταλύεται η ομαλή κοινοβουλευτική λειτουργία

Τη δυσαρέσκεια του ΣΥΡΙΖΑ τόσο για την επιλογή της κυβέρνησης να νομοθετεί με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, όσο και για την πρόθεση να στηθούν τρεις κάλπες στη βουλή για το θέμα της προανακριτικής, εξέφρασε ο Αλέξης Τσίπρας μετά τη συνάντησή του με τον κ. Παπούλια.

«Νομίζω ότι είναι αδιανόητο αυτό που λέγεται ότι αποφασίστηκε στη σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών. Να καταλύεται η ομαλή κοινοβουλευτική λειτουργία. Και ουσιαστικά να έχουμε και μία διαδικασία η οποία θα αίρει την μυστικότητα της ψήφου. Αυτό δεν έχει ξαναγίνει στο ελληνικό κοινοβούλιο και προδίδει πανικό», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Θα ψηφίσουν την δική τους πρόταση και θα αποχωρήσουν!!!

Ρεπορτάζ: Κωνσταντάτου Μαριάνθη από το real.gr

Υπο τον φόβο των διαρροών ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ προτείνουν τρεις ξεχωριστές ψηφοφορίες. Τα τρία κόμματα θα ψηφίσουν την δική τους πρόταση που αφορά την σύσταση προκαταρτικής επιτροπής μόνο για τον Γ. Παπακωνσταντίνου και στην συνεχεία θα αποχωρήσουν.

Αυτό είναι το τελευταίο και επικρατέστερο σενάριο το οποίο προήλθε από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ και με το οποίο φαίνεται να συμφωνούν και τάλλα δύο κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση.

Η Τρόικα λέει «όχι» σε νέα ρύθμιση χρεών

«Σήμα» στους πολίτες να μην περιμένουν άλλο πια να έρθει μια πιο ευνοϊκή ρύθμιση χρεών προς την εφορία, στέλνει τώρα το υπουργείο Οικονομικών. Σε δηλώσεις του στην κρατική τηλεόραση ο Γ. Στουρνάρας  ξεκαθάρισε πως «δεν υπάρχει σκέψη για νέα ρύθμιση, οι δόσεις που προβλέπουν οι υφιστάμενες ρυθμίσεις είναι αρκετές», βάζοντας «ταφόπλακα» στα σχέδια του καλοκαιριού για εξόφληση των παλαιών χρεών μέχρι 100 δόσεις των 100 ευρώ.
 
Οι σκέψεις αυτές «σκόνταψαν» στην άρνηση της Τρόικα που απαίτησε να μην έρθει νέα ρύθμιση χρεών, αλλά οι ενδιαφερόμενοι να εξαντλήσουν τις δυνατότητες που τους προσφέρουν οι υφιστάμενες.

Τι συζήτησε ο Αμερικανός πρέσβης με Κουβέλη και Τσίπρα;

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φώτης Κουβέλης, δέχτηκε σήμερα στο γραφείο του στη Βουλή τον πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα, Ντάνιελ Μπένετ Σμιθ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΔΗΜΑΡ, οι δύο πλευρές αντάλλαξαν απόψεις για τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις και ιδιαίτερα για τα προβλήματα της οικονομίας που αντιμετωπίζει η χώρα.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι στη συνάντηση συζητήθηκε ακόμη η γεωπολιτική θέση της Ελλάδας, ενώ δεν τέθηκε το ζήτημα της τρομοκρατίας.

Τσίπρας: Η κυβέρνηση που θα αμφισβητήσει το μνημόνιο έχει πολλά να κερδίσει

Για τις επισκέψεις του στην Αργεντινή, τη Βραζιλία και το πρόσφατο ταξίδι του στη Γερμανία ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησής του με τον Κάρολο Παπούλια, ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ότι η κρίση «δεν είναι ελληνική ιδιατερότητα» επιχειρηματολογώντας ότι το ελληνικό πρόβλημα είναι μέρος ενός παγκόσμιου και ευρύτερου προβλήματος.

Καμμένος:Στείλτε μήνυμα στον Τούρκο Πρόξενο ότι δεν μπορεί να απειλεί!

Καμμένος:Στείλτε μήνυμα στον Τούρκο Πρόξενο ότι δεν μπορεί να απειλεί!
«Επειδή είδα την εισήγηση του εισηγητή του ΠΑΣΟΚ αλλά και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης στα οποία υπάρχει μία φήμη περί πιέσεων για απόσυρση της τροπολογίας για το θέμα των ιμάμηδων, θέλω να ξεκαθαρίσω τη θέση των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ: Εμείς δηλώσαμε από την πρώτη στιγμή ότι θα την ψηφίσουμε και ζητάμε να μπουν και ορθόδοξοι ιεροδιδάσκαλοι αναλογικά στα απομακρυσμένα σχολεία της Θράκης», ανέφερε μεταξύ άλλων στην παρέμβασή του στη Βουλή ο Πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων κ. Πάνος Καμμένος.

Πάνε για κουκούλωμα τη «λίστα Λαγκάρντ»!

Πάνε για κουκούλωμα τη «λίστα Λαγκάρντ»!
Του Μάρκου Μουζάκη από το newsbomb

-Η εμμονή Βενιζέλου, η στήριξη Σαμαρά, η υπαναχώρηση Κουβέλη
 -Οριστική η απόφασή τους για κοινοβουλευτικό πραξικόπημα
Κι όμως, παρά τις «διαψεύσεις» τους οι τρείς εταίροι της συγκυβέρνησης στη χτεσινή τους συνάντηση συζήτησαν τις εξελίξεις γύρω απ’ την περιλάλητη «λίστα Λαγκάρντ» και το πώς θα μεθοδευτεί η ψηφοφορία στη Βουλή επί των προτάσεων για τη συγκρότηση της προανακριτικής επιτροπής.
Και κατέληξαν, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες μας, στη μεθόδευση που πρώτο το Newsbomb έχει αποκαλύψει, δηλαδή στο στήσιμο τριών καλπών (όσες και οι προτάσεις των κομμάτων) και όχι τεσσάρων (όσα και τα πολιτικά πρόσωπα των οποίων ζητείται η παραπομπή).

Τρεις κάλπες προτείνει η διάσκεψη των Προέδρων

Τρεις κάλπες προτείνει η διάσκεψη των Προέδρων
Θυελλώδης συνεδρίαση και έντονες αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης 
-  Επαφές με εκπροσώπους των κομμάτων θα έχει ο Β. Μεϊμαράκης Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η διάσκεψη των προέδρων στην Βουλή για την λήψη απόφασης σχετικά με την αυριανή ψηφοφορία για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ.
Η Διάσκεψη των προέδρων της Βουλής εισηγήθηκε κατά πλειοψηφία να στηθούν τρεις κάλπες στην αυριανή συζήτηση της βουλής για σύσταση προανακριτικής επιτροπής αναφορικά με την υπόθεση της «λίστας Λαγκάρντ».

Αγαπητέ Φώτη, αγαπητέ Βαγγέλη...

Αγαπητέ Φώτη, αγαπητέ Βαγγέλη...
Από το newsbomb

Ο κ. Κουβέλης μιλάει για τις κάλπες, «ξεχνώντας» πόσες στήθηκαν για το σκάνδαλο Κοσκωτά (παρότι ο ίδιος ήταν υπουργός της κυβέρνησης Τζανετάκη)
 – Ο κ. Βενιζέλος μιλά για «βρώμικο '89», αλλά «ξεχνά» ότι συγκυβερνά με τον κ. Κουβέλη... Αλήθεια, αγαπητέ Φώτη Κουβέλη, συ που ήσουν εκ των πρωταγωνιστών του «βρώμικου '89» (χρημάτισες μάλιστα και υπουργός Δικαιοσύνης της συγκυβέρνησης Τζανετάκη!), θυμάσαι πόσες κάλπες στήθηκαν τότε για τις παραπομπές για το σκάνδαλο Κοσκωτά;

Δύο νεκροί από πτώση ελικοπτέρου στο Λονδίνο

Λονδίνο: Δύο νεκροί και εννέα τραυματίες, εκ των οποίων ο ένας νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση, είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός της συντριβής ελικοπτέρου στο κεντρικό Λονδίνο, σύμφωνα με τη Μητροπολιτική Αστυνομία. Νεκροί είναι ο πιλότος και ένας ανυποψίαστος πολίτης που βρισκόταν στην περιοχή.

Το ελικόπτερο τύπου Agusta 109 προσέκρουσε στις 8 το πρωί τοπική ώρα σε γερανό που βρίσκεται στην κορυφή 50ώροφου κτιρίου, το οποίο είναι ακόμα υπό κατασκευή στην περιοχή του Vauxhall.

Άνοδο παρουσιάζει το Κυπριακό Χρηματιστήριο

Λευκωσία: Άνοδο παρουσιάζει σήμερα ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου, ενώ η διαπραγμάτευση συνεχίζεται.

Στις 13:11, ο Γενικός Δείκτης του ΧΑΚ παρουσίαζε άνοδο της τάξης του 2,22% και βρισκόταν στις 111,67 μονάδες. Ο δείκτης FTSE/CySE 20 βρισκόταν στις 43,47 μονάδες με άνοδο της τάξης του 1,92% και.

Ο όγκος των συναλλαγών μέχρι αυτή την ώρα διαμορφωνόταν στις 144.431,02 ευρώ.

Σε θετικό έδαφος, αλλά στο χαμηλό ημέρας ο Γενικός Δείκτης

Του Δημήτρη Ζάντζα  από το capital.gr

Με μικρά κέρδη ολοκληρώθηκαν οι συναλλαγές της Τετάρτης για τον Γενικό Δείκτη του Χρηματιστηρίου της Αθήνας, σε μία συνεδρίαση της οποίας ο τζίρος οριακά ξεπέρασε τα 47 εκατ. ευρώ.

Μετά από 7 διαδοχικές πτωτικές συνεδριάσεις και αθροιστικές απώλειες 15,99%, ο δείκτης των τραπεζών κατάφερε να αντιδράσει και να σπάσει το πτωτικό σερί, μία αντίδραση που εγχώριοι αναλυτές εκλαμβάνουν περισσότερο ως τεχνικής φύσης, με δεδομένο ότι ο κλάδος βρίσκεται ενόψει αυξήσεων κεφαλαίου.

Το θαύμα των Ελλήνων - Γαλλικό Ντοκιμαντέρ(Βίντεο και κείμενο)

Επειδή πολλά μας τα λένε οι Ευρωπαίοι και ειδικά οι Γερμανοί κι επειδή η ψυχολογία μας είναι στα τάρταρα, καιρός να ξαναθυμηθούμε ορισμένα πράγματα από την ιστορία μας. Και να τα υπενθυμίσουμε και σ΄ όλους αυτούς που σήμερα μας αντιμετωπίζουν απαξιωτικά, έχοντας να αντιπαρατάξουν μόνο τις γνώσεις τους στην τοκογλυφία.

Το «παραλήρημα» της Κασσάνδρας....

 Του Γιώργου Ανεστόπουλου

Φως...σκοτάδι...ακμή...παρακμή...ξανά...απόπειρα...παρακμή...

Σιωπή...φωνή....θάνατος....φωτιά...ένταση...χάος....

Κραταιοί...κρατούντες...Λίγοι...ρήξη...βιαζόμενοι...πολλοί...ρήξη...

Παιγνίδι...λιγοστοί....θάνατος...πλειάδες...ελίτ...πλέμπα...φωτιά...

Εν αναμονή εξελίξεων στις διαπραγματεύσεις για το χρέος η Wall

Dow13.534,8927,57 0,20%  



  Nasdaq3.110,78-6,72 -0,22%  

Η Wall Street χθες
Με μικτά πρόσημα ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές της Τρίτης οι βασικοί δείκτες της Wall Street βρίσκοντας στήριξη στα θετικά μάκρο της ημέρας με τους επενδυτές να παραμένουν πάντως επιφυλακτικοί καθώς ανοίγει στην Ουάσινγκτον ένας δεύτερος κύκλος δύσκολων διαπραγματεύσεων για την αύξηση του ανώτατου ορίου του χρέους.

Ο βιομηχανικός Dow Jones και ο ευρύτερος S&P κατάφεραν την τελευταία ώρα των συναλλαγών να σκαρφαλώσουν σε ανοδικό έδαφος κλείνοντας τελικά με μικρά κέρδη. Με αρνητικό πρόσημο ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο τεχνολογικός Nasdaq με τη νέα βουτιά της Apple να επιβαρύνει τον δείκτη. Η Apple έχασε 3% κλείνοντας κάτω από τα 500 δολάρια στο αρνητικό κλίμα που έχουν διαμορφώσει οι ανησυχίες για την πορεία των πωλήσεων του iPhone 5.

Στο προσκήνιο διατηρήθηκαν και σήμερα οι ανησυχίες για το πολιτικό κλίμα στην Ουάσινγκτον ενόψει των διαπραγματεύσεων για το ανώτατο όριο στο ομοσπονδιακό χρέος. Το χρέος των ΗΠΑ πλησιάζει το πλαφόν των 16,4 τρισ. δολ. με την αμερικανική κυβέρνηση να κινδυνεύει να μην μπορεί να πληρώσει τους λογαριασμούς της αν το Κογκρέσο δεν ψηφίσει την αύξηση του ανώτατου ορίου.

Η διαμάχη για την αύξηση του ορίου αναμένεται σφοδρή με τους Ρεπουμπλικάνους να επιμένουν σε περικοπές δαπανών και τον Αμερικανικό πρόεδρο να τους προειδοποιεί να μην επιχειρήσουν να χρησιμοποιήσουν το θέμα του χρέους στις διαπραγματεύσεις για τη δημοσιονομική πολιτική της κυβέρνησης.