Τετάρτη 16 Ιανουαρίου 2013

Εν αναμονή εξελίξεων στις διαπραγματεύσεις για το χρέος η Wall

Dow13.534,8927,57 0,20%  



  Nasdaq3.110,78-6,72 -0,22%  

Η Wall Street χθες
Με μικτά πρόσημα ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές της Τρίτης οι βασικοί δείκτες της Wall Street βρίσκοντας στήριξη στα θετικά μάκρο της ημέρας με τους επενδυτές να παραμένουν πάντως επιφυλακτικοί καθώς ανοίγει στην Ουάσινγκτον ένας δεύτερος κύκλος δύσκολων διαπραγματεύσεων για την αύξηση του ανώτατου ορίου του χρέους.

Ο βιομηχανικός Dow Jones και ο ευρύτερος S&P κατάφεραν την τελευταία ώρα των συναλλαγών να σκαρφαλώσουν σε ανοδικό έδαφος κλείνοντας τελικά με μικρά κέρδη. Με αρνητικό πρόσημο ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο τεχνολογικός Nasdaq με τη νέα βουτιά της Apple να επιβαρύνει τον δείκτη. Η Apple έχασε 3% κλείνοντας κάτω από τα 500 δολάρια στο αρνητικό κλίμα που έχουν διαμορφώσει οι ανησυχίες για την πορεία των πωλήσεων του iPhone 5.

Στο προσκήνιο διατηρήθηκαν και σήμερα οι ανησυχίες για το πολιτικό κλίμα στην Ουάσινγκτον ενόψει των διαπραγματεύσεων για το ανώτατο όριο στο ομοσπονδιακό χρέος. Το χρέος των ΗΠΑ πλησιάζει το πλαφόν των 16,4 τρισ. δολ. με την αμερικανική κυβέρνηση να κινδυνεύει να μην μπορεί να πληρώσει τους λογαριασμούς της αν το Κογκρέσο δεν ψηφίσει την αύξηση του ανώτατου ορίου.

Η διαμάχη για την αύξηση του ορίου αναμένεται σφοδρή με τους Ρεπουμπλικάνους να επιμένουν σε περικοπές δαπανών και τον Αμερικανικό πρόεδρο να τους προειδοποιεί να μην επιχειρήσουν να χρησιμοποιήσουν το θέμα του χρέους στις διαπραγματεύσεις για τη δημοσιονομική πολιτική της κυβέρνησης.

Σε ομιλία του το βράδυ της Δευτέρα ο πρόεδρος της Federal Reserve Ben Bernanke κάλεσε το Κογκρέσο να συμφωνήσει άμεσα στην αύξηση του ανώτατου ορίου του ομοσπονδιακού χρέους προκειμένου η κυβέρνηση να συνεχίσει να εξυπηρετεί απρόσκοπτά τις υποχρεώσεις της.

Η Fitch επανέλαβε εξάλλου σήμερα ότι καθυστέρηση από την πλευρά του Κογκρέσου να αυξήσει το όριο θα οδηγήσει σε επίσημη επανεξέταση της κορυφαίας πιστοληπτικής αξιολόγησης "ΑΑΑ" των ΗΠΑ.

Τη Δευτέρα ο υπουργός Οικονομικών, Timothy Geithner προειδοποίησε ότι η αμερικανική κυβέρνηση θα μπορούσε να φτάσει το ανώτατο όριο στα μέσα Φεβρουαρίου ή αρχές Μαρτίου.

Δείκτες – Στατιστικά

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κέρδισε 27,50 μονάδες (0,20%) κλείνοντας στις 13.534,80 μονάδες. Ο δείκτης Nasdaq κατέγραψε πτώση 6,70 μονάδων (-0,22%) και έκλεισε στις 3.110,70 μονάδες. O S&P 500 σημείωσε άνοδο 1,60 μονάδων (0,11%) κλείνοντας στις 1.472,30 μονάδες.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν το δείκτη Dow Jones 17 έκλεισαν με θετικό πρόσημο και 12 με αρνητικό. Εξ αυτών τα μεγαλύτερα ποσοστιαία κέρδη κατέγραψε η Microsoft κλείνοντας στα 27,21 δολ. με άνοδο 0,32 δολ. ή σε ποσοστό 1,19%. Ακολούθησαν η Caterpillar με κέρδη 1,10% και κλείσιμο στα 95,67 δολ. και η JP Morgan Chase, η οποία έκλεισε στα 46,35 δολ. με άνοδο 1,02%.

Στον αντίποδα, οι τρεις μετοχές με τη χειρότερη επίδοση σήμερα ήταν η Hewlett-Packard (-2,48%), η Verizon Communications Inc (-1,46%) και η Merck (-1,08%). Οι πρωταγωνιστές της ημέρας.

Η Εθνική Τράπεζα ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση με κέρδη 0,01 δολ. ή σε ποσοστό 0,59% και έκλεισε στα 1,70 δολ.

Στα μάκρο της ημέρας τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα στις ΗΠΑ έδειξαν αύξηση 0,5% των λιανικών πωλήσεων το Δεκέμβριο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Οι λιανικές πωλήσεις διαμορφώθηκαν στο εποχιακά προσαρμοσμένο μέγεθος των 415,7 δισ. δολ. όπως ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires έκαναν λόγο για αύξηση των πωλήσεων κατά 0,2%.

Χωρίς να περιλαμβάνονται οι πωλήσεις οχημάτων και βενζίνης, οι πωλήσεις αυξήθηκαν 0,3%.

Αρνητικά ήταν τα στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητα για τη δραστηριότητα του μεταποιητικού κλάδου στη Νέα Υόρκη. Όπως ανακοίνωσε η Federal Reserve Bank of New York ο δείκτης για τις επιχειρηματικές συνθήκες υποχώρησε στις -7,78 μονάδες από -7,3 μονάδες το Δεκέμβριο με τον κλάδο να καταγράφει συρρίκνωση για έκτο διαδοχικό μήνα. Σημειώνεται πως το μέγεθος του Δεκεμβρίου αρχικά είχε τοποθετηθεί στις -8,1 μονάδες.

Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires τοποθετούσαν τον δείκτη στις -2 μονάδες.

Την ίδια στιγμή πτώση εμφάνισαν οι τιμές παραγωγού στις ΗΠΑ το Δεκέμβριο, καθώς τα ενεργειακά κόστη συνέχισαν να μειώνονται.

Ειδικότερα, ο δείκτης τιμών παραγωγού υποχώρησε το Δεκέμβριο κατά 0,2% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Απασχόλησης. Οι τιμές τροφίμων εμφάνισαν πτώση 0,9%, ενώ το κόστος ενέργειας υποχώρησε 0,3%. Παράλληλα, οι τιμές βενζίνης μειώθηκαν για τρίτο διαδοχικό μήνα, κατά 1,7%.

Εξαιρουμένων των ευμετάβλητων τιμών τροφίμων και ενέργειας, ο δείκτης τιμών παραγωγού σημείωσε πτώση 0,1%.

Οικονομολόγοι, σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires, είχαν διαμορφώσει εκτιμήσεις για μείωση 0,1% στο βασικό δείκτη και αύξηση 0,1% στο δομικό.

Τέλος, άνοδο ανάλογη των εκτιμήσεων σημείωσαν το Νοέμβριο τα επιχειρηματικά αποθέματα στις ΗΠΑ.

Ειδικότερα, τα αποθέματα αυξήθηκαν κατά 0,3% στο εποχιακά προσαρμοσμένο μέγεθος των 1,622 τρισ. δολ. σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εμπορίου επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires.

Οι πωλήσεις αυξήθηκαν 0,1% στο εποχιακά προσαρμοσμένο μέγεθος των 1,272 τρισ. δολ.
 
ΠΗΓΗ capital.gr


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου