Σάββατο 19 Μαΐου 2018

Η Γενοκτονία των Ποντίων(Βίντεο)

Ένα εκλεκτό τμήμα του Ελληνισμού ζούσε στα βόρεια της Μικράς Ασίας, στην περιοχή του Πόντου, μετά τη διάλυση της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Η άλωση της Τραπεζούντας το 1461 από τους Οθωμανές δεν τους αλλοίωσε το φρόνημα και την ελληνική τους συνείδηση, παρότι ζούσαν αποκομμένοι από τον εθνικό κορμό. Μπορεί να αποτελούσαν μειονότητα -το 40% του πληθυσμού, αλλά γρήγορα κυριάρχησαν στην οικονομική ζωή της περιοχής, ζώντας κυρίως στα αστικά κέντρα.
Η οικονομική τους ανάκαμψη συνδυάστηκε με τη δημογραφική και την πνευματική τους άνοδο.

Ο Πόντος δεν έπαψε ποτέ να αντιστέκεται - Από τους αντάρτες στο Γιάννη-Βασίλη Γιαϊλαλί

Σήμερα ημέρα μνήμης της γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού δε θα κλάψω για τα θύματα, θα υμνήσω τον ηρωισμό των Ποντίων που δεν το βάλε κάτω ποτέ προδομένος από τις ελληνικές κυβέρνησεις και τότε τώρα.

Μελίνα Κονταξή
Ιστορικός - Δρ Βαλκανικού Πολιτισμού


Τότε αφήσαν μόνους τους τους Πόντιους αντάρτες, τώρα αδιαφορούν για την τύχη του ηρωικού αγωνιστή Γιάννη Βασίλη Γιαϊλαλί. Ο Αντώνης Χατζηελευθερίου με τη γυναίκα του Πελαγία πολέμησαν ηρωικά στα βουνά της Πάφρας με πολλές νικηφόρες μάχες εναντίον των Τούρκων. Τον καπετάν Αντώνη δεν τον σκότωσαν οι Τούρκοι σε κάποια μάχη, σκοτώθηκε μετά από προδοσία από δικά του άτομα.

Ένας χρόνος πριν την εκατονταετία της Γενοκτονίας των Ποντίων - Η γεωπολιτική οντότητα της Ανθρωπότητας

Ένας χρόνος πριν την εκατονταετία της Γενοκτονίας των Ποντίων
Του Ν. Λυγερού


Φέτος μπαίνουμε στην τελική ευθεία για την επέτειο της εκατονταετίας της Γενοκτονίας των Ποντίων και αυτό είναι ένα νέο πλαίσιο που προσφέρει πολλές δυνατότητες σε επίπεδο της Ανθρωπότητας. Μετά από τα Δικαιώματα των Αυτόχθονων Λαών το 2007 και την απόφαση των Ηνωμένων Εθνών να καθιερωθεί η 9 Δεκεμβρίου ως Ημέρα μνήμης της αξιοπρέπειας των θυμάτων γενοκτονιών μετά από πρωτοβουλία των Αρμενίων λόγω της εκατονταετίας το 2015,

Τελέστηκε ο γάμος Χάρι - Μέγκαν (Εικόνες & Βίντεο)

Ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 15:00 ώρα Κύπρου η τελετή του γάμου του πρίγκιπα Χάρι και της Μέγκαν Μαρκλ. Η νύφη ανέβηκε μόνη της τα σκαλιά της εκκλησίας.

Το βράδυ σε ένα πριβέ πάρτι σε στενό κύκλο οι νεόνυμφοι θα διασκεδάσουν μακριά όμως από τα φώτα της δημοσιότητας.

Οι δρόμοι από τους οποίους περνά η άμαξα με τους νεόνυμφους αμέσως μετά την τελετή είναι γεμάτοι κόσμο από τα ξημερώματα και αμέσως μετά την παραδοσιακή διαδρομή θα ακολουθήσει επίσημο γεύμα και κοπή της πίτας.

Τι πρέπει να αλλάξει στο ΣΥΝΤΑΓΜΑ των ΣΚΟΠΙΩΝ;

Του Θάνου Τζήμερου
Από το viadiplomacy
Εδώ και μήνες που συζητιέται ξανά το Σκοπιανό, όλο το πολιτικό σύστημα συμφωνεί σε ένα σημείο: απαραίτητη προϋπόθεση για την αποδοχή του ονόματος είναι η αλλαγή του Συντάγματός τους. Κάποιοι το κάνουν σαφέστερο: να αλλάξουν τα αλυτρωτικά άρθρα του.
Δεν σου κάνει εντύπωση, όμως, το ότι κανένας πολιτικός και κανένας δημοσιογράφος δεν βρέθηκε να πει: “να, αυτό το άρθρο του σκοπιανού Συντάγματος μας ενοχλεί και θα θέλαμε αυτήν την αλλαγή”; Ασχολούμαστε με μια πασαρέλα ονομάτων (που δεν είναι και πολλά), τα συζητάμε σε κάθε τους παράμετρο, αλλά για την… απαραίτητη προϋπόθεση, ούτε κουβέντα. Γιατί;

«Όχι» λέει η αντιπολίτευση στη «Δημοκρατία της Μακεδονίας του Ίλιντεν»

Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τους πολιτικούς αρχηγούς για τις διαπραγματεύσεις για την ονομασία των Σκοπίων
Την πάγια θέση της κυβέρνησης για αναζήτηση μιας βιώσιμης συμφωνίας, στην εθνική γραμμή της σύνθετης ονομασίας με ισχύ για όλες τις χρήσεις, επανέλαβε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια των τηλεφωνικών του επικοινωνιών με τους πολιτικούς αρχηγούς.
Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση του γραφείου του πρωθυπουργού, ο Αλέξης Τσίπρας, μετά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τους πολιτικούς αρχηγούς, προκειμένου να τους ενημερώσει για την πορεία των διαπραγματεύσεων στο ονοματολογικό της ΠΓΔΜ.