Τετάρτη 27 Μαΐου 2015

Αμφίπολη: Η ασημένια οστεοθήκη του Βρασίδα με το χρυσό στεφάνι αποτελούν δύο από τα σημαντικότερα ευρήματα των ανασκαφών

Ο Θουκυδίδης τον χαρακτήριζε αξιωματικό που ενσωμάτωνε πλήρως τα σπαρτιατικά ιδεώδη.

Ο μεγάλος και ξακουστός Σπαρτιάτης στρατηγός Βρασίδας είναι ένα από τα πρόσωπα που επηρέασε όσο λίγοι τον ρου της Ιστορίας στην περιοχή της Αμφίπολης και του οποίου η ασημένια λειψανοθήκη αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα ευρήματα που έχουν ανακαλύψει οι αρχαιολόγοι στις ανασκαφές της περιοχής.

Ταχύτατος στο να λαμβάνει σημαντικές αποφάσεις, μοναδικός γνώστης της σκακιέρας των μαχών και του πολέμου, εύγλωττος ρήτορας και πληθωρική προσωπικότητα.

Η Αγιά Σοφιά είναι εκκλησία

Του Ν. Λυγερού
Όσο και να είναι σκληρή η βαρβαρότητα, ο πολιτισμός αντιστέκεται και στο τέλος πάντα κερδίζει. Η Αγιά Σοφιά που είναι και μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς είναι μία εκκλησία, θέλουν δεν θέλουν. Και δεν είναι τα συστήματα που αλλάζουν κάτι. Από τον έκτο αιώνα χάρη στον Ανθέμιο και τον Ισίδωρο έχει δει από όλα. Έχει διασχίσει τους αιώνες ακάθεκτη. Ακόμη κι όταν την πλήγωσαν με τέσσερις μιναρέδες, η εκκλησία δεν το έβαλε κάτω και συνέχισε την πορεία της ως μάρτυρας της Χριστιανοσύνης. Έτσι μετατράπηκε σε τζαμί και στη συνέχεια σε μουσείο.

Βουλγαρία: Αρχαιολόγοι θα χαρτογραφήσουν υποθαλάσσιες αρχαιότητες

Σόφια: Ο υπουργός Πολιτισμού της Βουλγαρία, Βέζντι Ρασίντοφ- Вежди Рашидов, ενέκρινε άδεια για το Βουλγαρικό Κέντρο υποβρύχιας αρχαιολογίας σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Σαουθάμπτον του Ηνωμένου Βασιλείου για την πρώτη μεγάλης κλίμακας αρχαιολογικής έρευνας στην υποθαλάσσια ακτή της Βουλγαρίας στη Μαύρη Θάλασσα.

Το έργο θα υλοποιηθεί με βάση σύμβασης της UNESCO για την ενάλια πολιτιστική κληρονομιά, που έχει υπογραφεί και από τη Βουλγαρία.

Επιστολή Κόλαφος (Μάθημα στους Έλληνες) προς τη Μέρκελ για τις Γερμανικές Αποζημιώσεις

ΕΤΣΙ ΑΠΑΝΤΟΥΝ ΣΤΙΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΚΥΡΙΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ… ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΣΕ ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ, ΠΟΥ ΟΛΟ ΤΟ ΔΙΚΙΟ ΕΙΝΑ ΜΕ ΤΟ ΜΕΡΟΣ ΜΑΣ… ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΚΟΜΑ ΦΟΡΑ ΤΟ ΚΑΝΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΞΕΝΟΣ….
 
«Σκανδαλώδη και ανάξια ενός κράτους δικαίου», χαρακτηρίζει τη στάση της γερμανικής κυβέρνησης στο θέμα των πολεμικών επανορθώσεων ο γερμανός οικονομολόγος Ράινερ Τιμ, ο οποίος, με την οργάνωσή του «Peira» -«Εταιρία για το Πολιτικό Τόλμημα»-, ανέλαβε πρόσφατα την πρωτοβουλία να συγκεντρώσει, μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας «change.org», υπογραφές για την καταβολή αποζημιώσεων.

«Αιωνόβιο» λογισμικό

Καθώς τα σύγχρονα συστήματα λογισμικού γίνονται όλο και πιο πολύπλοκα και αποκτούν αυξημένες δυνατότητες, οι χρήστες έχουν συνηθίσει στο «έθιμο» του τακτικού update/ upgrade προκειμένου το software τους να μην περνά σε αχρηστία- ωστόσο αυτό πολύ συχνά είναι εκνευριστικό, όπως γνωρίζουν όλοι οι χρήστες υπολογιστή.

Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση των ενόπλων δυνάμεων, με τη διαφορά ότι εκεί τα πράγματα είναι πιο «δύσκολα», καθώς πρόκειται για συστήματα που έχουν να κάνουν με θέματα εθνικής ασφαλείας. Σε αυτό το πλαίσιο, η DARPA του αμερικανικού Πενταγώνου ξεκινά ένα φιλόδοξο τετραετές ερευνητικό πρόγραμμα για την διερεύνηση των θεμελιωδών υπολογιστικών και αλγοριθμικών απαιτήσεων που θα είχαν συστήματα λογισμικού και δεδομένων που θα ήταν σε θέση να παραμένουν σταθερά και λειτουργικά για διαστήματα άνω των 100 ετών.

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Ιταλός ευρωβουλευτής υπάρχει μόνο FYROM όχι «Μακεδονία» (Βίντεο)

Ο Ιταλός ευρωβουλευτής, Gianluca Buananno, μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τόνισε ότι το νότιο σλαβικό κράτος της πρώην Γιουγκοσλαβίας, λέγεται ‘FYROM’ και όχι ‘Μακεδονία’ (που προφανώς μερικοί το αποκάλεσαν έτσι) κατά τη συζήτηση για το πρόβλημα που παρουσιάστηκε στην FYROM με το Κουμάνοβο και υπαινίχθηκε ότι οι

ΗΠΑ δεν επιθυμούν να περάσει το ρωσικό αέριο από την πρώην γιουγκοσλαβική δημοκρατία και ίσως αυτές να έχουν δημιουργήσει το πρόβλημα στα Σκόπια.

Και το Βιετνάμ στην Ευρασιατική Οικονομική Ένωση

Η ρωσική κυβέρνηση έδωσε το OK για την ενσωμάτωση του Βιετνάμε στην Ευρασιατική Οικονομική Ένωση.
 
Η συμφωνία έχει σκοπό να διπλασιάσει το εμπόριο μεταξύ των χωρών της ΕΟΕ και χωρών της Ασία και του Ειρηνικού.
 
«Η συμφωνία θα ισχυροποιήσει τις διμερείς σχέσεις και θα ενισχύσει τους εμπορικούς και οικονομικούς δεσμούς μεταξύ των συμβεβλημένων και θα βοηθήσει στην επέκταση της ΕΟΕ στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού», αναφέρει ανακοίνωση του Κρεμλίνου.

Γι' αυτή τη βόμβα εκκενώθηκε η μισή Κολωνία

Στην μεγαλύτερη εξουδετέρωση βόμβας από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο προχώρησαν οι αρμόδιες αρχές στην Κολωνία της Γερμανίας σήμερα το απόγευμα.

Όπως αναφέρει το δίκτυο BBC περίπου 20.000 πολίτες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν προσωρινά τις εστίες τους εξαιτίας τους εντοπισμού της βόμβας βάρους ενός τόνου από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.