Πέμπτη 29 Μαΐου 2014

Sir Στήβεν Ράνσιμαν: "Τι ήταν το Βυζάντιο και γιατί Βυζάντιο σημαίνει Ελλάδα"

Η πολύ σημαντική συνέντευξη που ακολουθεί δόθηκε από το βυζαντινολόγο και φιλλέλληνα σερ Στήβεν Ράνσιμαν, στο Ελσισιλντς της Σκωτίας, στον πατρογονικό πύργο του, τον Οκτώβρη του 1994, για λογαριασμό της ΕΤ3, στις δημοσιογράφους Χρύσα Αράπογλου (μετέπειτα βουλευτή του ΠΑΣΟΚ) και Λαμπρινή Χ. Θωμά.
Για άγνωστους λόγους, δεν «βγήκε» ποτέ στον αέρα. Και οι δύο δημοσιογράφοι θεωρούν την συνέντευξη αυτή από τις πιο σημαντικές της καριέρας τους, μια και ανήκει στο είδος των «συζητήσεων» που σε διαμορφώνουν και δεν ξεχνάς ποτέ.

28 Μαΐου 1453 - Η δραματική τελευταία νύχτα της Πόλης πριν την Άλωση

Δευτέρα 28 Μαΐου 1453
 
Η μέρα ξεκίνησε με μια παράξενη ησυχία. Οι Τούρκοι ξεκουράζονταν και προετοιμάζονταν για την τελική επίθεση. Μέσα στα τείχη η κούραση και η υπερένταση των τελευταίων ημερών θα εκδηλωθεί με αψιμαχίες και αμοιβαίες κατηγορίες μεταξύ Ελλήνων, Βενετών και Γενοβέζων.
 

Εάλω η Πόλις: Το εντυπωσιακό ντοκιμαντέρ του National Geographic(Βίντεο)

Ενα πολύ ενδιαφέρον ντοκιμαντέρ του  National Geographic το οποίο περιγράφει με επαρκή ιστορική ακρίβεια, όχι μόνο την άλωση της Πόλης, αλλά και ότι είχε προηγηθεί αυτής από την πρώτη άλωσή της από τους Φράγκους το 1204.
Nα σημειώσουμε ότι οι δυτικοί σταυροφόροι προκάλεσαν ακριβώς την ίδια κατταστροφή στην Κωνσταντινούπολη όση και οι Τούρκοι, περίου 250 χρόνια μετά.
Δείτε το:

Δείτε τις 12 πιο ξεκαρδιστικές «selfies» ζώων στον κόσμο!

Η G Adventures, που εξυπηρετεί όσους ταξιδιώτες αναζητούν την περιπέτεια, έδωσε στη δημοσιότητα τις 12 πιο ξεκαρδιστικές «selfies» ζώων που έχουν παρουσιαστεί ποτέ.
Τι σχέση μπορεί να έχει μια ευτυχισμένη φώκια που λιάζεται στις ακτές του νότιου Ατλαντικού με ένα τσιτάχ που κοιτάζει με απορία τους τουρίστες σε πάρκο άγριας ζωής στην Κένυα; Αυτά τα δύο ζώα και μερικά ακόμα πόζαραν άθελά τους, ή, ηθελημένα για τις 12 πιο ξεκαρδιστικές selfies στον πλανήτη!

Χάρτης "σοκ και δέος": Εξω από το Άγιο Όρος θα κάνει έρευνες η Άγκυρα - Οι ιστορικές ευθύνες των Αρχηγών Επιτελείων

Σοκ προκαλεί ο χάρτης των τουρκικών ερευνών που δημοσιοποίησε στις 16 Μαΐου 2014, η τουρκική Υδρογραφική-Γεωγραφική Διεύθυνση της Διοίκησης Ναυτικών Δυνάμεων (ΔΝΔ)  στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο για το έτος 2014, στον οποίο αποκαλύπτεται ότι η Αγκυρα σχεδιάζει να προχωρήσει σε έρευνας όχι απλώς εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, όχι απλώς δυτικά του 25ου Μεσημβρινού, αλλά φτάνει σχεδόν στα χερσαία εδάφη καθώς το σημείο "4" των ερευνών βρίσκεται λίγα μίλια νοτιότερα από τις ακτές του Αγίου Ορους!

Bρετανία: Το BBC απαγόρευσε την λέξη «κορίτσι» ως μη πολιτικά ορθή! - Σημεία των καιρών

Σε ένα παροξυσμό «πολιτικής ορθότητας» το BBC λογόκρινε την λέξη «κορίτσι» (!) σε ένα ντοκιμαντέρ για τους Αγώνες της Κοινοπολιτείας (Commonwealth Games).
 
Κατά τη διάρκεια του προγράμματος, ο παρουσιαστής MarkBeaumont, 31 ετών, έπεσε κάτω από μια νεαρή πρωταθλήτρια του τζούντο και αστειεύτηκε λέγοντας : «Δεν είμαι σίγουρος ότι μπορώ να ζήσω τόσο χαμηλά - που ξυλοκοπήθηκα από ένα 19χρονο κορίτσι».
 
Τα σχόλιά του προβλήθηκαν στο ακέραιο, όταν το ντοκιμαντέρ, που ονομάζεται ‘The Queen’s Baton Relay’, μεταδόθηκε πρώτα από το ραδιόφωνο του BBC News Channel τον Απρίλιο.

Ανεξαρτητοποιήθηκε ο Βασίλης Καπερνάρος

Διαβάστε τι αναφέρει στην επιστολή παραίτησης - Δραματικές οι εξελίξεις στο κόμμα του Πάνου Καμμένου - Τέρενς Κουίκ: Για κάθε έναν που φεύγει γινόμαστε πολλοί περισσότεροι.Μετά την εκλογική καθίζηση του κόμματος των Ανεξάρτητων Ελλήνων στις ευρωεκλογές, ο Πάνος Καμμένος δέχεται ακόμη ένα πλήγμα καθώς ο βουλευτής Βασίλης Καπερνάρος ανακοίνωσε την ανεξαρτητοποίησή του.

Διαβάστε τι αναφέρει ο κ. Καπερνάρος στην επιστολή που απέστειλε προς τον πρόεδρο της Βουλής Βαγγέλη Μεϊμαράκη και παραλλήλως προς τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας «Ανεξάρτητοι Έλληνες» Πάνο Καμμένο:

Σε τροχιά διεκδίκησης νέου ρεκόρ ο S&P 500

 Dow16.635,812,63 0,02%  



  Nasdaq4.225,07-12,00 -0,28%  

Η Wall Street σήμερα,
(Το τελευταίο επίπεδο κλεισίματος του Nasdaq)
Σε "απάτητα" εδάφη κινείται ο δείκτης S&P 500 στις συναλλαγές της Πέμπτης, ξεπερνώντας το επίπεδο-ρεκόρ που πέτυχε στο κλείσιμο της Τρίτης. Οι επενδυτές φαίνεται να μην επηρεάζονται από τη μεγαλύτερη της αναμενόμενης συρρίκνωσης του ΑΕΠ των ΗΠΑ κατά το α’ τρίμηνο του έτους και να δίνουν περισσότερη βαρύτητα στη θεαματική βελτίωση που σημειώθηκε στην αγορά απασχόλησης. 

Δείκτες – Στατιστικά

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κερδίζει 25,84 μονάδες (0,16%) και βρίσκεται στις 16659,02 μονάδες. Ο δείκτης Nasdaq καταγράφει άνοδο 17,34 μονάδων (0,41%) φτάνοντας τις 4242,42 μονάδες. O S&P 500 σημειώνει άνοδο 5,03 μονάδων (0,26%) και βρίσκεται στις 1914,81 μονάδες.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν το δείκτη Dow Jones 25 κινούνται με θετικό πρόσημο και 5 με αρνητικό. Εξ΄ αυτών τα μεγαλύτερα ποσοστιαία κέρδη καταγράφει η μετοχή των McDonalds καθώς διαπραγματεύεται στα 101,265 δολάρια με άνοδο 0,775 δολαρίων ή σε ποσοστό 0,77%. Ακολουθούν η JP Morgan Chase με κέρδη 0,61% στα 55,79 και η Merck στα 56,71 δολάρια με άνοδο 0,55%.

Στον αντίποδα, οι τρεις μετοχές με τη χειρότερη επίδοση σήμερα είναι η Intel (-0,37%), η UnitedHealth Group Incorporated (-0,11%) και η Verizon Communications Inc (-0,10%).
Κυρίαρχη θέση στη σημερινή ατζέντα κατέχουν τα αναθεωρημένα στοιχεία για το ΑΕΠ των ΗΠΑ το α’ τρίμηνο, τα οποία έδειξαν συρρίκνωση με ρυθμό που ξεπέρασε τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Πτωτικά κινείται το Χρηματιστήριο Κύπρου

Λευκωσία: Με μικρή πτώση κινείται στις 12:51 το ΧΑΚ.Ο Γενικός Δείκτης (στις 12:51) παρουσίαζε πτώση σε ποσοστό 0,62% φτάνοντας στις 102,57 μονάδες, ενώ ο Δείκτης FTSE/CySE 20 υποχωρούσε στις 51,87 μονάδες, καταγράφοντας απώλειες σε ποσοστό 0,29%. Την ίδια ώρα η αξία των συναλλαγών διαμορφωνόταν στις €309.391.

Πτωτικά κινούνται η Κύρια Αγορά σε ποσοστό 0,74% και οι Επενδυτικές σε ποσοστό 0,73%.

Αντίθετα ανοδικά κινούνται τα Ξενοδοχεία κατά 0,82% και η Εναλλακτική Αγορά σε ποσοστό 0,76%.

Προς τις 1.200 μονάδες κατευθύνεται ο Γενικός Δείκτης

Της Έφης Γκικοπούλου 
Από το capital.gr

Αποκόμιση βραχυπρόθεσμων κερδών, σημειώνεται στο Χρηματιστήριο Αθηνών λίγο πριν τις 13.00 με την Frigoglass, ΣΩΛΚ, ΤΙΤΆΝΑ και ΕΥΠΡΟ να πρωτοστατούν στην πτώση, και την ΕΤΕ, ΟΠΑΠ και ΦΦΓΚΡΠ να αντισταθμίζουν τις απώλειες.

Βραχυπρόθεσμα τα επίπεδα των 1.200-1.220 μονάδων ίσως προκαλέσουν διόρθωση στην αγορά καθώς ο ΓΔ μετρά κέρδη 14,40% σε 7 συνεδριάσεις.