Κυριακή 3 Φεβρουαρίου 2019

Τι έτρωγαν καθημερινά οι Αρχαίοι Έλληνες;

Αν καλούσαμε για δείπνο μερικά από τα σπουδαιότερα μυαλά της αρχαίας Ελλάδας, όπως τον Ηρόδοτο, τον Ηρακλή και τον Αριστοφάνη, σίγουρα θα τους ξαφνιάζαμε με τον πλούτο και την ποικιλία των τροφών που θα τους προσφέραμε.

Κι αυτό γιατί πολλές από τις σημερινές τροφές ήταν εντελώς άγνωστες στην εποχή τους, ενώ οι συνήθειές μας όσον αφορά τη διατροφή διαφέρουν σημαντικά.

Πρώτα απ’ όλα σε αντίθεση με όσα υποστηρίζουν οι σύγχρονοι διατροφολόγοι σχετικά με τα οφέλη ενός πλουσιοπάροχου πρωινού, οι αρχαίοι Έλληνες, ξεκινούσαν τη μέρα τους με ένα πολύ λιτό γεύμα, το οποίο περιελάμβανε λίγο κριθαρένιο ψωμί, βουτηγμένο σε ανέρωτο κρασί, μαζί με ελιές και σύκα. Ένα επίσης σύνηθες πρωινό ήταν ο «κυκεώνας», ένα ρόφημα από βρασμένο κριθάρι, αρωματισμένο με μέντα ή θυμάρι, που πίστευαν ότι έχει θεραπευτικές ιδιότητες.

Αναστασιάδης: Άμεση επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό

Άμεση επανάληψη των συνομιλιών για το Κυπριακό, αμέσως μετά την επίτευξη συμφωνίας επί των όρων αναφοράς, θα αιτηθεί ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης από την απεσταλμένη του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Τζέιν Λουτ, στην απογευματινή τους συνάντηση σήμερα, σύμφωνα με τις σχετικές δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της Κύπρου, Νίκου Χριστοδουλίδη.
Όπως τόνισε ο κ. Χριστοδουλίδης, ανάλογη ήταν η στάση του και απέναντι στονΤούρκο ομόλογό του, υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στην πρόσφατη συνάντησή τους στο Βουκουρέστι.

Οι αγρότες απειλούν να κόψουν την Ελλάδα στα δύο -Τους καλεί σε διάλογο η κυβέρνηση - ΤΙ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ Η ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΜΠΛΟΚΩΝ

Φωτογραφία: Intimenews/ΚΥΔΩΝΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
Οι αγρότες στα μπλόκα αγρίεψαν. Ζητούν συνάντηση με την κυβέρνηση και προαναγγέλλουν κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους με αποκλεισμούς των εθνικών οδών. Θορυβημένη η κυβέρνηση τους καλεί εσπευσμένα σε διάλογο.
Μετά το τελεσίγραφο των αγροτών ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Σταύρος Αραχωβίτης απηύθυνε προς τους εκπροσώπους της Επιτροπής των Μπλόκων, κάλεσμα για συνάντηση την ερχόμενη Τετάρτη, στην οποία όπως ανέφερε, θα συμμετάσχει και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.

Τύμπανα πολέμου στη Βενεζουέλα: Ο Τραμπ απειλεί τον Μαδούρο με στρατιωτική εισβολή

Ανοιχτό άφησε ο Ντόναλντ Τραμπ το ενδεχόμενο να στείλουν οι ΗΠΑ στρατό στη Βενεζουέλα, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι αρνήθηκε το αίτημα του Νικολάς Μαδούρο να συναντηθούν.
Κατά τη διάρκεια συνέντευξης στην εκπομπή “Face the Nation”, του τηλεοπτικού δικτύου CBS, o Τραμπ δεν ανέλυσε περαιτέρω τις προοπτικές της στρατιωτικής επέμβασης των ΗΠΑ στη Βενεζουέλα, πέραν της επισήμανσης ότι αποτελεί «μια επιλογή».
Επιβεβαίωσε επίσης ότι αρνήθηκε να συνομιλήσει με τον πρόεδρο της χώρας Μαδούρο όταν εκείνος πρότεινε να συναντηθούν πριν από μερικούς μήνες. Σύμφωνα με τον Ντόναλντ Τραμπ, «δεν έχει νόημα να μιλήσουμε με τον εκλεγμένο πρόεδρο της Βενεζουέλας επειδή βρισκόμαστε πολύ μακριά από αυτού του είδους τη διαδικασία, την ίδια στιγμή που στη χώρα επικρατούν φριχτές καταστάσεις όπως φτώχεια και οδύνη».

Ο Μακρόν σκέφτεται δημοψήφισμα για τα «κίτρινα γιλέκα» - Πιθανή ημερομηνία διαξεγωγής η 26η Μαΐου

Ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν εξετάζει το ενδεχόμενο διεξαγωγής δημοψηφίσματος στη Γαλλία σε μια προσπάθεια να επιλύσει την κοινωνικο-οικονομική κρίση, η οποία προκάλεσε το κύμα διαδηλώσεων των “Κίτρινων Γιλέκων” σε εθνικό επίπεδο, ενώ αξιωματούχοι έχουν ήδη ξεκινήσει προετοιμασίες για τη διενέργειά του σε περίπτωση που ο πρόεδρος δώσει το 'πράσινο φως', αναφέρει σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας Journal du Dimanche επικαλούμενο πηγές που γνωρίζουν το ζήτημα.
Σύμφωνα με τις πηγές, ο Μακρόν εξετάζει πιθανή διοργάνωση του δημοψηφίσματος στις 26 Μαΐου, την ημέρα διεξαγωγής των Ευρωεκλογών, και οι πιθανότητες να συμβεί αυτό τη συγκεκριμένη ημέρα είναι “πολύ μεγάλες”, σύμφωνα με το έντυπο.

Στρατηγικής σημασίας η μάχη ενάντια στο Πρωτόκολλο Εισδοχής - Η Ελλάδα δεν πρόκειται να πέσει λόγω δουλοπρέπειας

Στρατηγικής σημασίας η μάχη ενάντια στο Πρωτόκολλο Εισδοχής
Του Ν. Λυγερού

Ό,τι και να λέγεται μετά την ψήφιση του Προσυμφώνου των Πρεσπών, η ουσία είναι μια. Χωρίς την υπογραφή του Πρωτοκόλλου Εισδοχής των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα. Ακόμα και οι τροπολογίες του συντάγματος των Σκοπίων δεν μπορούν να ενεργοποιηθούν και κατά συνέπεια η Ελλάδα δεν μπορεί να στείλει την τελική ρηματική διακοίνωση. Μπορεί όλοι να κάνουν σαν να είναι σίγουροι ότι όλα θα πάνε καλά, αλλά η αλήθεια είναι ότι φοβούνται ακόμα και την τελευταία στιγμή μια καταψήφιση του Πρωτοκόλλου, πράγμα το οποίο θα είχε την ικανότητα να μπλοκάρει τα πάντα και συνεπώς να ακυρώσει επί της ουσίας και το Προσύμφωνο των Πρεσπών.

Ευρωπαϊκή δημοσκόπηση ενάντια στον Σύριζα - Ευρωζώνη και Κυβέρνηση - Φυσικό αέριο στο κοίτασμα Γλαύκος

Ευρωπαϊκή δημοσκόπηση ενάντια στον Σύριζα
Του Ν. Λυγερού

Ενώ ο Σύριζα προσπαθεί να μας πείσει ότι η όλη προσέγγιση του για το θέμα του Προσυμφώνου των Πρεσπών είναι υποτίθεται ευρωπαϊκή, την ίδια ώρα το ευρωκοινοβούλιο θεωρεί ότι θα χάσει παταγωδώς τις εκλογές και ότι αυτό θα δώσει την ευκαιρία στην αξιωματική αντιπολίτευση να έχει την αυτονομία. Βλέπουμε με τον πιο αντικειμενικό τρόπο ότι ο Σύριζα δεν αντιπροσωπεύει με τίποτα τον ελληνικό λαό και αυτό το ξέρει και η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση. Κατά συνέπεια τον θεωρεί ως ένα τελειωμένο κόμμα που όχι μόνο δεν κατάφερε να παραμείνει στην εξουσία, αλλά κατάφερε να κάνει τους Έλληνες να σιχαθούν την αριστερά που αντιπροσωπεύει σε τέτοιο βαθμό που τα αποτελέσματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξηγούν ποτέ ξανά αριστερά,

Μακεδονικές Δημοσκοπήσεις ενάντια στην κυβέρνηση - Το Ποτάμι τα έκανε θάλασσα

Μακεδονικές Δημοσκοπήσεις ενάντια στην κυβέρνηση
Του Ν. Λυγερού

Όσο και να θέλει να το κρύψει το κυβερνών κόμμα, ξέρει πολύ καλά το περιεχόμενο των Μακεδονικών Δημοσκοπήσεων, που είναι όλες ξεκάθαρα εναντίον του. Ο νέος Μακεδονικός αγώνας έγινε κριτήριο για τις επόμενες βουλευτικές εκλογές. Κι όταν ο ίδιος ο πρωθυπουργός της Ελλάδας βρίζει τον ελληνικό λαό ενώπιον ξένων στην Κύπρο, τότε πώς να αποφύγει την αντίδραση των Ελλήνων. Διότι ο ελληνικός λαός δεν είναι ούτε εθνικιστής, ούτε λαϊκιστής και βέβαια ούτε ανόητος.