Τετάρτη 11 Απριλίου 2018

Βόλεϊ: Τα κορίτσια του Ολυμπιακού «άλωσαν» την Προύσα και κατέκτησαν το Challenge Cup!

Οι «ερυθρόλευκες» νίκησαν με 3-1 την Μπούρσα στον δεύτερο τελικό και κατέκτησαν το πρώτο ευρωπαϊκό τρόπαιο στην ιστορία του ελληνικού γυναικείου βόλεϊ!
Τεράστιος Ολυμπιακός, ανάγκασε την Μπούρσα να υποκλιθεί στο μεγαλείο του!

Οι ερυθρόλευκες, αν και είχαν χάσει το πρώτο ματς με 3-2 και έχασαν το πρώτο σετ με 25-23, όχι μόνο δεν το έβαλαν κάτω, αλλά επέστρεψαν με εκπληκτικό τρόπο και επικρατώντας με 3-1 σετ, κατέκτησαν το πρώτο τους ευρωπαϊκό τρόπαιο.

Σπετσιώτικο ρεσάλτο στη Μήλο

Οι Σπετσιώτες ήταν η πρώτοι νησιώτες που συμμετείχαν στον εθνικό ξεσηκωμό.
Στις 3 Απριλίου του 1821 ο Γεώργιος Πάνου και ο Παναγιώτης Μπότασης υψώνουν τη σημαία της επανάστασης στην καγκελαρία (διοικητήριο) των Σπετσών. Αμέσως μετά, μία μοίρα του πανίσχυρου στόλου του νησιού, με επικεφαλής τη Λασκαρίνα Μπούμπουλη (Μπουμπουλίνα) και τον Μανόλη Ορλόφ, απέπλευσε για το Ναύπλιο, προκειμένου να ενισχύσει τους επαναστάτες που το πολιορκούσαν. Συγχρόνως, ένας άλλος σπετσιώτικος στολίσκος κατευθύνθηκε προς τη Μονεμβασιά για να υποστηρίξει από θαλάσσης την πολιορκία της καστροπολιτείας, με την κομβική σημασία για την τύχη της επανάστασης στην Πελοπόννησο.

Ακιντζί: Δεν θα ξεκινήσουν από όπου έμειναν οι συνομιλίες

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί είπε την Τετάρτη πως δεν θα πρέπει να λέγεται ότι οι διαπραγματεύσεις για την επίλυση του Κυπριακού θα ξεκινήσουν από το σημείο που έμειναν στο Κραν Μοντανά.

Σε διάσκεψη Τύπου στο παράνομο αεροδρόμιο στην Τύμπου, προτού αναχωρήσει για την Κωνσταντινούπολη, ο Μουσταφά Ακιντζί είπε πως αν αρχίσει μια νέα διαδικασία μέσα από μια νέα συναντίληψη, τίποτε δεν θα είναι το ίδιο. «Η παλιά διαδικασία έχει κλείσει. Ανήκει στο παρελθόν. Πέρασαν πενήντα χρόνια από το 1968 με αυτό το πλαίσιο» υποστήριξε και πρόσθεσε ότι δεν μπορεί να οδηγήσει πουθενά μια διαδικασία ανοιχτού τέλους.

Η ηθική των μαχητών του Δικαίου - Θρησκευτικές και στρατηγικές διαφορές

Η ηθική των μαχητών του Δικαίου
Του Ν. Λυγερού

Δεν έχουμε πια το δικαίωμα της αδιαφορίας. Δεν μπορούμε ν’ αφήσουμε την Τουρκία να διαπράττει εγκλήματα όχι μόνο κατά των Κούρδων, αλλά και κατά της Ανθρωπότητας, χωρίς να πάρουμε θέση και να προστατέψουμε τους αθώους. Ακόμα και τώρα μετά από δεκαετίες άρνησης, η Τουρκία δεν έχει αναγνωρίσει τη γενοκτονία των Αρμενίων, των Ασσυρίων και των Ελλήνων. Μάλιστα θεωρεί ότι έκανε το πρέπον για να προστατέψει την τουρκική ακεραιότητα, ενώ όλοι ξέρουμε πλέον ότι πρόκειται για μια απαράδεκτη και αβάσιμη δικαιολογία.

Η Γαλλία ενισχύει τη συμμαχία των ΗΠΑ με του Κούρδους - Οι κατηγορίες της Τουρκίας

Η Γαλλία ενισχύει τη συμμαχία των ΗΠΑ με του Κούρδους
Του Ν. Λυγερού

Είναι η πρώτη φορά που η Γαλλία ενεργεί άμεσα και αμέσως ως ενίσχυση της συμμαχίας που έχει δημιουργηθεί με την αλλαγή κυβέρνησης μεταξύ των Αμερικανών και των Κούρδων εκτός βέβαια από το πλαίσιο της αντιμετώπισης της τρομοκρατικής οργάνωσης Daesh. Τώρα το μέτωπο στη Συρία έχει αλλάξει και μετά τις βάρβαρες επιχειρήσεις της Τουρκίας στο Αφρίν κανείς δεν μπορεί να πει ότι δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα. Και οι Γάλλοι και οι Αμερικανοί βλέπουν ότι η Τουρκία εκμεταλλεύεται το θέμα της τρομοκρατικής οργάνωσης με την οποία έχει συνεργαστεί σε πολλά επίπεδα τόσο στρατηγικά όσο και οικονομικά, για να χτυπήσει του Κούρδους που είναι οι μόνοι της πραγματικοί εχθροί.

Ο Ελληνισμός ως στρατηγική - Οι εξαρτήσεις του Nord Stream 2

Ο Ελληνισμός ως στρατηγική
Του Ν. Λυγερού

Αντί να προσέχουμε κάθε κίνηση της διπλωματίας και κάθε λέξη της πολιτικής, θα ήταν καλό να επικεντρωθούμε στις πράξεις της στρατηγικής. Η διπλωματία θέλει να διαχειριστεί την πραγματικότητα αλλά φτάνει γρήγορα στα όριά της και συχνά αποτυγχάνει απλώς έχει πάντα μια δικαιολογία για όσα δεν κατάφερε. Η πολιτική έχει πολλούς τρόπους να μας πείσει ότι η απραξία της έχει νόημα. Βέβαια και οι δύο έχουν δίκιο, αφού αυτοί που τις επιλέγουν δεν έχουν ούτε μνήμη ούτε στρατηγική αντίληψη και κατά συνέπεια δεν μπορούν να τις αξιολογήσουν στρατηγικά και ορθολογικά. Όμως ο Ελληνισμός λειτουργεί διαφορετικά σε φάση κρίσης και δεν δέχεται αυτήν την ανικανότητα που όχι μόνο δεν έχει προοπτικές αλλά συχνά οδηγεί σε καταστροφές. Αυτή την περίοδο βλέπουμε ότι οι επίσημοι θεσμοί δεν ξέρουν να διαχειριστούν ούτε το Σκοπιανό, ούτε το Κυπριακό, ούτε την προβληματική Τουρκία.