Τετάρτη 22 Ιουλίου 2020

Υπενθύμιση προς τον κ. Τζ. Πάιατ: Καστελόριζο και η αξία του, κάποτε… για ΗΠΑ και Βρετανία

Πολύς λόγος γίνεται για το Καστελόριζο και τα ελληνοτουρκικά γενικότερα, συνεπεία της πίεσης που ασκεί στην Ελλάδα η Τουρκία, καθώς οι ραγδαίες εξελίξεις στην περιοχή της Μεσογείου της δημιουργούν ανασφάλεια, με αποτέλεσμα μέσω επιθετικών κινήσεων να διαμηνύει ότι κάθε διευθέτηση θα πρέπει να την περιλαμβάνει, ασχέτως εάν επίμαχες περιοχές της ανήκουν ή όχι. Προς αυτό, προωθεί μια προσαρμοσμένη στα συμφέροντά της ερμηνεία των διατάξεων του διεθνούς δικαίου της θάλασσας, δηλώνοντας ετοιμότητα να… επιβάλλει αυτή την ερμηνεία μέσω της στρατιωτικής ισχύος.

Ελληνική Κοινότητα Αλεξανδρείας: Η Αγία Σοφία είναι «μουσείο και μνημείο που ενώνει τους λαούς» - «Να σεβαστεί την ίδια την ιστορία της χώρας του»

Κατά της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, τάσσεται η Ελληνική Κοινότητα Αλεξανδρείας η οποία χαρακτήρισε την Αγία Σοφία «μουσείο και μνημείο που ενώνει τους λαούς»

«Να σεβαστεί την ίδια την ιστορία της χώρας του και τις αποφάσεις της ηγετικής προσωπικότητας των Τούρκων, του Κεμάλ Ατατούρκ, ο οποίος και χαρακτήρισε την Αγία Σοφία μουσείο και μνημείο που ενώνει τους λαούς», καλεί τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν η Ελληνική Κοινότητα Αλεξανδρείας.

Κοινή γραμμή Άγκυρας-Μόσχας στη Λιβύη - Περιορίζεται στα σύνορα η Αίγυπτος


Περιπλέκεται ξανά το ζήτημα στη Λιβύη, καθώς ενώ η Αίγυπτος ετοιμάζεται για στρατιωτική παρέμβαση στη χώρα και η Τουρκία συνεχίζει να απειλεί, η Μόσχα φέρεται να έχει καταλήξει σε συμφωνία με την Άγκυρα για διαρκή εκεχειρία στη Λιβύη, και άρα μόνιμη τουρκική παρουσία στη χώρα.
Ένας Αιγύπτιος του βουλευτής αποκάλυψε στο Sputnik Arabia ότι η έγκριση του κοινοβουλίου της Αιγύπτου για αποστολή δυνάμεων εκτός της χώρας περιορίζεται στη δυτική περιοχή, στα σύνορα με τη Λβύη.

“Μυθιστόρημα” της Bild για Μέρκελ που δήθεν “απέτρεψε ελληνοτουρκικό πόλεμο” βοηθά τον “διάλογο”!

Θερμό επεισόδιο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας απέτρεψε την τελευταία στιγμή χθες το βράδυ η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ, σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας «Bild» με τον τίτλο: «Τα πολεμικά πλοία του Ερντογάν ήταν ήδη εν πλω. Η Μέρκελ σταματά στρατιωτική σύγκρουση μεταξύ Τούρκων και Ελλήνων».
Το μυθιστόρημα της Bild -γιατί περί αυτού πρόκειται- αποθεώνει την Μέρκελ και όπως είναι γραμμένο βοηθά το “στρατόπεδο” των “τι θέλετε να κάνουμε πόλεμο” και των υποστηρικτών του “συνετού ελληνοτουρκικού διαλόγου”.

Το παρασκήνιο και η αλήθεια γύρω από την αχρείαστη και βλαβερή για τα εθνικά μας συμφέροντα κρίση με τη Γαλλία

Ξεκινώντας από ένα Λάθος, δεν φθάνεις ποτέ στην Αλήθεια.[1]

Ιωάννης Θ. Μάζης, Καθηγητής Γεωπολιτικής, ΕΚΠΑ
Από το infognomonpolitics

 
Η ιστορική συγκυρία και οι συμπτώσεις

Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές (21/07/2020) η Τουρκία συμφώνως προς τις δημοσιογραφικές πληροφορίες έχει προωθήσει τρία ερευνητικά πλοία, ανάμεσά τους και το Oruc Reis, τα οποία συνοδεύονται από19 τουρκικά πολεμικά σκάφη,κινούμενα παρακτίως Νοτίως με κατεύθυνση Ν/Δ της Σμύρνης. Η ελληνική πλευρά έχει κινητοποιήσει το 85% του ελληνικού στόλου ο οποίος κινείται επίσης με κατεύθυνση Ν/ΝΑ

Άμεση ανάλυση: Πού το πάει η Τουρκία με τη NAVTEX; Γιατί τώρα; Θα υπάρξει θερμό επεισόδιο;

Του Σάββα Καλεντερίδη 
Από το infognomonpolitics

Ενώ η Τουρκία ετοιμάζεται πυρετωδώς εδώ και εβδομάδες να αρχίσει επιχείρηση για να καταλάβει τη Σύρτη και την περιοχή Αλ Τζούφρα και ενώ η Αίγυπτος είναι έτοιμη να στείλει στρατεύματα για να υπερασπιστεί τις δύο αυτές πόλεις και την ευρύτερη περιοχή, απ’ όπου εξάγεται το 50% των πετρελαίων της Λιβύης, είδαμε την περίφημη NAVTEX, που δεσμεύει μια περιοχή που καταλαμβάνει μεγάλο μέρος της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και ένα μικρό την ΑΟΖ της Κύπρου, ενώ βρίσκεται στα όρια της υφαλοκρηπίδας Ελλάδος – Κύπρου – Αιγύπτου.