Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2012

Ν.Λυγερός - Πάνω στους τοίχους

Στρατηγικές σκέψεις περί Κύπρου

Του Ν.Λυγερού

Καθώς υπάρχουν πολλά προβλήματα στην Ελλάδα, ενώ η Κύπρος έχει την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχουμε την εντύπωση ότι κανείς δεν εξετάζει το θέμα των προεδρικών εκλογών. Μέσα στο πλαίσιο του Ελληνισμού, θα ήταν αποτελεσματικό να εξετάσουμε τις στρατηγικές επιπτώσεις μερικών επιλογών. Χάρη στον Τάσο Παπαδόπουλο, η Κύπρος έχει την ΑΟΖ της και δεν την χρωστά σε κανέναν άλλο. Τώρα με το κοίτασμα Αφροδίτη, το οποίο θα ανήκε στο Ηνωμένο Βασίλειο, αν είχε περάσει το Σχέδιο Ανάν, μπορεί να παίξει έναν ενεργειακό ρόλο που της δίνει τη δυνατότητα να παίξει και έναν γεωπολιτικό ρόλο στη συνέχεια.

Κόκκινος συναγερμός στην Αθήνα! - Δυο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ σε πλοίο που πλέει προς την Γάζα!

- Το πλοίο είναι Φινλανδικό και ονομάζεται Estelle
- Έπλεε τρείς ημέρες γύρω από την Κρήτη και μεταφέρει ακτιβιστές από πολλές χώρες
- Οι βουλευτές επέβαιναν σε ελληνικό πλοίο και μάλλον μετέβησαν με φουσκωτό στο φινλανδικό

Μια ιστορία με απρόβλεπτη συνέχεια εκτυλίσσεται τις τελευταίες ώρες με πρωταγωνιστές 2 έλληνες βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, τους κυρίους Βαγγέλη Διαμαντόπουλο (βουλευτής Καστοριάς) και Δημήτρη Κοδέλα (βουλευτής Αργολίδας).

Τουρκική σημαία σε σχολείο της Κύπρου!!!



Μαθητές του 7ου Λυκείου Πολεμιδιών στη Λεμεσό Κύπρου αντίκρισαν νωρίς το πρωί την τουρκική σημαία έξω από τον σύλλογο καθηγητών του σχολείου τους!
Οι νεαροί χωρίς δεύτερη σκέψη, κατέβασαν τη σημαία ενώ λίγο αργότερα, δέχθηκαν απειλές από καθηγητές, ότι θα αποβληθούν αν δεν την επιστρέψουν! Κι αυτό γιατί η εν λόγω σημαία είχε τοποθετηθεί στο πλαίσιο ευρωπαϊκού προγράμματος στο οποίο συμμετέχει το σχολείο.

Αναβρασμός στην ευρωζώνη

Ανεβαίνει το θερμόμετρο στην ευρωζώνη ενόψει της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής με φόντο την αναζωπύρωση των σεναρίων που θέλουν την Μαδρίτη να υποβάλλει επίσημα αίτημα διάσωσης της οικονομίας της και τα δρακόντεια μέτρα στην Πορτογαλία που έβγαλαν στους δρόμους χιλιάδες πολίτες.

Η φημολογία για το ισπανικό αίτημα πυροδοτήθηκε εκ νέου χθες με δημοσίευμα των Financial Times υποστηρίξαν ότι η Μαδρίτη είναι έτοιμη να ζητήσει και επίσημα «γραμμή πίστωσης» από τον Μηχανισμό Στήριξης ESM προκειμένου να ξεκινήσει και το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων.

ΔΝΤ - ΕΕ: Κόντρα με θύμα την Ελλάδα

Ένας ωκεανός χωρίζει το ΔΝΤ και την ΕΕ σε σχέση με τη λύση στο εκρηκτικό πρόβλημα της βιωσιμότητας του ελληνικού δημοσίου χρέους, με το ΔΝΤ να πιέζει για κούρεμα και τους ευρωπαίους πιστωτές να μη θέλουν καν να ακούσουν τη λέξη. Σε Βρυξέλλες, Ουάσιγκτον και Φρανκφούρτη πηγές των τριών εποπτικών οργανισμών του ελληνικού προγράμματος εκτιμούν ότι η διαμάχη θα μπορούσε να καταλήξει στην απόσυρση του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα και τη διακοπή της χρηματοδότησης προς τη χώρα.

Τα αδήλωτα έσοδα των Γερμανών βουλευτών

Τα αδήλωτα έσοδα των Γερμανών βουλευτών

Οι Γερμανοί βουλευτές είναι υποχρεωμένοι να δημοσιεύουν επιπρόσθετα έσοδα χωρίς να δηλώνουν ακριβή ποσά. Όλο και δυνατότερες γίνονται ωστόσο πλέον οι φωνές στη Γερμανία που ζητούν πιο αυστηρούς κανόνες και νόμους.
Ντροπή για μια χώρα όπως η Γερμανία θεωρεί η Διεθνής Διαφάνεια το γεγονός ότι βουλευτές που ενδεχομένως επηρεάζονται στο έργο τους από επιπρόσθετα έσοδα στην ουσία δεν τιμωρούνται. Αφορμή για τη δημόσια συζήτηση γύρω από τα έσοδα των βουλευτών πέραν της βουλευτικής αποζημίωσης στάθηκαν τα υψηλά εισοδήματα από ομιλίες που δήλωσε ο Πέερ Στάινμπρουκ υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατών για την καγκελαρία.

48ωρος απεργιακός «πυρετός» στη χώρα

48ωρος απεργιακός «πυρετός» στη χώρα
Σε 48ωρο απεργιακό κλοιό θα βρεθεί η χώρα με κινητοποιήσεις εργαζομένων από όλους τους κλάδους.
Τον "χορό" των κινητοποιήσεων άνοιξαν μηχανικοί, δικηγόροι, δημοσιογράφοι και γιατροί.
Συγκεκριμένα σήμερα απεργούν νοσοκομειακοί γιατροί (σήμερα και αύριο), οι οδοντίατροι της Αθήνας, μηχανικοί, φαρμακοποιοί, δικαστικοί επιμελητές και δικηγόροι οι οποίοι απέχουν από τα καθήκοντά τους μέχρι και την Παρασκευή 19 Οκτωβρίου.
Παράλληλα, στις 12.30 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί έξω από το Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών (Ακαδημίας 60), συγκέντρωση διαμαρτυρίας όλων των επιστημονικών και επαγγελματικών φορέων (δικηγόρων, μηχανικών, κ.λπ.), στο πλαίσιο των κοινών δράσεων που έχουν αποφασίσει.

«Κλείδωσαν» μέτρα και δόση

«Κλείδωσαν» μέτρα και δόση
Νυχτερινός συμβιβασμός μετά το διαπραγματευτικό θρίλερ - Φεύγει η τρόικα από την Αθήνα
Έπειτα από ένα ολονύχτιο διαπραγματευτικό θρίλερ μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της τρόικας, βρέθηκε τελικά η χρυσή τομή για συμβιβαστική λύση που θα ανοίξει το δρόμο για την ολοκλήρωση της συμφωνίας και την εκταμίευση της δόσης για την Ελλάδα.
Η συμφωνία για τα μέτρα των 11,5 δισ. ευρώ επιτεύχθηκε στο μεγαλύτερο μέρος της σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα και πλέον απομένει να οριστικοποιηθούν τεχνικά ζητήματα σε τρεις τομείς: στην αγορά προϊόντων, στην αγορά εργασίας και στο φορολογικό.

"Ακάθεκτος" προς νέα υψηλά έτους ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α.

Στα υψηλότερα επίπεδα από τα μέσα Σεπτεμβρίου του 2011 «σκαρφαλώνει» την Τετάρτη ο Γενικός Δείκτης στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, διεκδικώντας τιμές ακόμα και πάνω από τις 860 μονάδες.

Ανοδικά κινείται το σύνολο σχεδόν των τίτλων στον FTSE20, από τη σύνθεση του οποίου ξεχωρίζουν σε θετικό έδαφος η MIG (έως το +10,54% νωρίτερα), η Τρ. Πειραιώς με κέρδη έως και άνω του 7%, και η Τιτάν. Στον αντίποδα με απώλειες που δεν υπερβαίνουν το 1% διαπραγματεύεται η μετοχή της ΜΕΤΚΑ.

Σε ποσοστό έως 3,68% έφτασε να ενισχύεται νωρίτερα ο δείκτης των τραπεζών, που παραμένει πάνω από τις 350 μονάδες.