Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2019

Οι αρχαίες ελληνικές αποικίες σε Κάτω Ιταλία και Σικελία! Ο Πυθαγόρας και η «Μεγάλη Ελλάδα»

Κείμενο: Κωνσταντίνος Παπαρρηγόπουλος
Μεταγλώττιση: Μαρία Αλεξίου – National Geographic Society

Πολύ πιο σημαντικές όμως ιδίως ως προς την πολιτική ιστορία της Ελλάδας ήταν οι αποικίες που ιδρύθηκαν στα δυτικά. Μόνο αυτές μπορούν να χαρακτηριστούν ισάξιες των αιολικών, των ιωνικών και των δωρικών αποικιών στην Ανατολή. Οι δυτικές αυτές αποικίες διέφεραν από τις ανατολικές στο γεγονός ότι, ενώ οι πιο σπουδαίες από τις τελευταίες θεωρούνταν οι ιωνικές, στις δυτικές επικρατούσαν μόνο οι λεγόμενες δωρικές. Διέφεραν ακόμα και σε κάτι άλλο:

Οι 1.500 γενναίοι Κρήτες που υπερασπίστηκαν την Κωνσταντινούπολη μέχρι τέλους

Υπάρχει στην επαρχία Σφακίων ένα χωριό με το όνομα Καλλικράτης.
Κτισμένο στα 750 μέτρα υψόμετρο και ο επισκέπτης στην είσοδο του χωριού συναντά μια πλάκα που τον πληροφορεί ότι το χωριό χρωστά το όνομα του στο Μανούσο Καλλικράτη αρχηγό σώματος 1500 εθελοντών που το Μάρτη του 1453 ξεκίνησε να βοηθήσει στην άμυνα της Πόλης.
Το τι απέγιναν αυτοί οι εθελοντές, μας πληροφορεί αρχικά ο Φραντζής :

Μια ιστορία για τη δύναμη της θέλησης

Μαθαίνουμε πως αν θέλουμε με όλη μας τη δύναμη κάτι και αγωνιστούμε σκληρά για αυτό, τότε το πετυχαίνουμε πάντα. Είναι αλήθεια, η δύναμη της θέλησης είναι ικανή ακόμα και να μετακινήσει βουνά, έχει τη δύναμη να υπερνικήσει εμπόδια και να βρει τη λύση σε κάθε αδιέξοδο.
Και οι μεγάλοι μας Έλληνες φιλόσοφοι αυτό το γνώριζαν πολύ καλά.
Μία ημέρα, ο Πλάτωνας με το Σωκράτη περπατούσαν στο δρόμο, συζητώντας για τη δύναμη που έχει ο άνθρωπος στο να πετύχει τους στόχους του.

“Το χέρι του Θεού ήταν με τους Έλληνες”… Στρατήγημα Βυζαντινών, σφαγή Ούγγρων

Ο  Βυζαντινός αυτοκράτορας Ιωάννης Β’ Κομνηνός είχε νυμφευθεί την Ουγγαρέζα πριγκίπισσα Πιρόσκα που έλαβε το όνομα Ειρήνη. Με τον τρόπο αυτό βρέθηκε εμπλεγμένος στις δυναστικές διαμάχες του ουγγρικού βασιλείου. Ο Ιωάννης έδωσε άσυλο σε έναν συγγενή της γυναίκας του που όμως ο Ούγγρος βασιλιάς Στέφανος τον προτιμούσε νεκρό.

Όταν ο Ιωάννης αρνήθηκε να τον παραδώσει ο Ούγγρος βασιλιάς εισέβαλε στα βυζαντινά εδάφη και άρχισε να τα λεηλατεί. Οι Ούγγροι επιτέθηκαν σε πολλές πόλεις αναγκάζοντας τον αυτοκράτορα να αναλάβει οργανωμένη εκστρατεία εναντίον τους.

2018: Θάνατοι 120.297 - Γεννήσεις Ελληνίδων 74.121 μας κάνει "χαιρέτα μας τον πλάτανο"

Η Ελληνική Στατιστική Αρχή ανακοινώνει τα στατιστικά στοιχεία που αποτυπώνουν την εξέλιξη των δημογραφικών μεγεθών στη χώρα κατά το έτος 2018. Πηγή των στοιχείων είναι τα Ληξιαρχεία όλων των Δημοτικών Αρχών. Τα δεδομένα αναφέρονται σε όλες τις γεννήσεις, θανάτους, γάμους και σύμφωνα συμβίωσης που έλαβαν χώρα στην Ελληνική επικράτεια κατά το 2018.

- Σύμφωνα με τα παραπάνω, οι γεννήσεις στην Ελλάδα κατά το 2018 ανήλθαν σε 86.440 (44.525 αγόρια και 41.915 κορίτσια) καταγράφοντας μείωση κατά 2,4% σε σχέση με το 2017 που ήταν 88.553 (45.686 αγόρια και 42.867 κορίτσια). Στις γεννήσεις δεν συμπεριλαμβάνονται οι γεννήσεις νεκρών βρεφών, οι οποίες κατά το 2018 ανήλθαν σε 335, μειωμένες κατά 7,7% σε σχέση με το 2017που ήταν 363.