Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου 2023

Σιδερένιος χρυσοστόλιστος θώρακας


Σιδερένιος χρυσοστόλιστος θώρακας, τέλος 4ου ή πρώτες δεκαετίες του 3ου αι. π.Χ., Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας.

Από το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας.

Χρονολογείται στο τέλος του 4ου ή τις πρώτες δεκαετίες του 3ου αι. π.Χ.

Πρόκειται για σιδερένιο θώρακα ανατομικού τύπου, που αποδίδει την ανατομία του κορμού. Φέρει επώμια λινού τύπου, στην απόληξη των οποίων υπάρχουν χρυσά δισκάρια με ανάγλυφες λεοντοκεφαλές. Χρυσά δισκάρια με ρόδακες είναι προσαρτημένα και σε άλλα σημεία του θώρακα, ενώ επίθετες χρυσές είναι οι θηλές του στήθους. Πλατιά ταινία είχε προσηλωθεί στο κάτω μέρος για τη συγκράτηση των δερμάτινων πτερύγων.

Νικηταράς: Σαν σήμερα «έφυγε» ο ήρωας του ’21, που κατέληξε επαίτης!


Ο Νικηταράς ο Τουρκοφάγος ή Νικήτας Σταματελόπουλος «έφυγε» σαν σήμερα το 1849, χωρίς να έχει αναγνωριστεί από το ελληνικό κράτος η προσφορά του.

Αρχαιολογικές ανακαλύψεις στη Μικρά Ασία, στην ελληνική πόλη που «επιβεβαιώνει» την ύπαρξη εκχριστιανισμένων Τούρκων - Η πόλη Σοάτρα (Σαβάτρα κατά παράφραση) στο Ικόνιο της σημερινής Τουρκίας


Το πέτρινο θέατρο στην πόλη Σοάτρα του Ικονίου αποδεικνύει ότι είναι αρχαιοελληνική (φωτ.: DHA)

Ο Ερντογάν στην Ευρώπη, η Τουρκία στην Αφρική


Του Γιώργου Ρακκά

Πληθαίνουν οι αναφορές στα ΜΜΕ για την προσήλωση της Άγκυρας στην βελτίωση του κλίματος με την Ελλάδα, και για την εποικοδομητικότερη ανατοποθέτησή της στις εν γένει ευρωτουρκικές σχέσεις.

Σύμφωνα, δε με τα ρεπορτάζ στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών επικρατεί συγκρατημένη αισιοδοξία, αν μη τι άλλο για την παράταση της νηνεμίας στα ελληνοτουρκικά. Πιλότος το «ας συμφωνήσουμε ότι διαφωνούμε» του Έλληνα πρωθυπουργού, και η έμφαση στην λεγόμενη θετική ατζέντα, δηλαδή την ανάπτυξη της οικονομικής συνεργασίας, την επίτευξη μιας αποτελεσματικότερης συμφωνίας στο μεταναστευτικό, και μια συνεννόηση για την από κοινού δράση της πολιτικής προστασίας στο ενδεχόμενο που θα ξεσπάσουν νέα ακραία φυσικά φαινόμενα.

«Φρένο» από ΚΔ στη συμμετοχή της «Επ. Διοικήσεως» σε συνέδριο στην Ιταλία


Για «κρίση» έκανε λόγο η ίδια - Θα εκφωνούσε ομιλία σε πάνελ με θέμα τα «Ανθρώπινα Δικαιώματα στις Παγκόσμιες Κρίσεις»

Την ώρα που ο τ/κ τύπος μετέδιδε τη συμμετοχή της «Επιτρόπου Διοικήσεως» του κατοχικού καθεστώτος, Ιλκάν Βαρόλ σε Διεθνές Συνέδριο στην Ιταλία, η Κυπριακή Δημοκρατία έβγαζε από τη φαρέτρα της τα διπλωματικά της όπλα και σημάδευε μεθοδικά. 

Τατάρ: Δεν αποδέχεται διορισμό ειδικού απεσταλμένου


Δεν αποδέχεται διορισμό ειδικού απεσταλμένου που θα εφαρμόζει τις αποφάσεις του ΣΑ του ΟΗΕ, θα αναφέρεται σε αυτό και θα προσπαθήσει για την έναρξη διαπραγματεύσεων σε ομοσπονδιακή βάση, δήλωσε ο Ερσίν Τατάρ επιστρέφοντας από την Νέα Υόρκη στα κατεχόμενα.

Πρότεινε, είπε, στον ΓΓ του ΟΗΕ, όπως γίνει μια τριμερής συνάντηση, υπό την αιγίδα του ίδιου, αφού γίνουν αποδεκτές οι προϋποθέσεις του για την συνεργασία των δύο ίσων πλευρών στους έξι τομείς που είχε πέρυσι καταθέσει: ΑΠΕ, ηλεκτρισμός, υδρογονάνθρακες, νερό, μεταναστευτικό, αποναρκοθέτηση.

ΚΥΣΕΑ: Συνεδριάζει αύριο Τρίτη το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας υπό τον πρωθυπουργό


Η τακτική συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ) θα πραγματοποιηθεί αύριο, Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου 2023, στο Μέγαρο Μαξίμου στις 12:00 υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Στις 17:00 ο Πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ), στο Μέγαρο Μαξίμου.

Κακοκαιρία Elias: Σε ετοιμότητα στη Θεσσαλία οι ‘Ενοπλες Δυνάμεις – 770 άτομα σε συνεχές «alert» – Στη Λάρισα οι άνδρες της Ζ’ ΜΑΚ


70 άτομα της Ζ’ ΜΑΚ στη Λάρισα και 120 άτομα σε δύο λόχους της 32 Ταξιαρχίας Πεζοναυτών στο Βόλο αποτελούν την αιχμή του «δόρατος σωτηρίας« του ΓΕΕΘΑ

Σε ετοιμότητα για την αντιμετώπιση του επερχόμενου κύματος κακοκαιρίας στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας, σε πλήρη συντονισμό με την Πολιτική Προστασία, βρίσκονται οι Ένοπλες Δυνάμεις.

Παράλληλα, συνεχίζουν να συνδράμουν στις πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας, διαθέτοντας προσωπικό και μέσα.

Ευθύμιος Λέκκας: Δεν πιστεύω πως θα έχουμε πάλι πλημμυρικά φαινόμενα


Καθησυχαστικός μπροστά στο νέο κύμα κακοκαιρίας που έρχεται αναφορικά με τις πλημμύρες εμφανίστηκε ο πρόεδρος ΟΑΣΠ και καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Ευθύμιος Λέκκας. Όχι όμως το ίδιο και για τις κατολισθήσεις αφού τόνισε χαρακτηριστικά πως «Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να αντιμετωπισθούν κατολισθήσεις, φαινόμενα διάβρωσης, φαινόμενα υποσκαφών. Εκεί θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα γιατί τα φαινόμενα αυτά εξελίσσονται μέσα σε οικιστικές μονάδες».

Επικαιροποίηση του Έκτακτου Δελτίου για την κακοκαιρία Elias: Σ' αυτές τις περιοχές θα χτυπήσει τις επόμενες ώρες


Το Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων της ΕΜΥ που εκδόθηκε στις 25/9 επικαιροποιήθηκε σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία. Το σύστημα κακοκαιρίας «Elias» θα προκαλέσει ισχυρές βροχές και καταιγίδες οι οποίες θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και μεγάλη συχνότητα κεραυνών.

Πού θα χτυπήσει σήμερα η κακοκαιρία -Το έκτακτο της ΕΜΥ

Αναλυτικότερα:

Ελλάδα – Γαλλία: Τρίτος Στρατηγικός Διάλογος (ΦΩΤΟ)


Η Γενική Διεύθυνση Πολιτικής Εθνικής Άμυνας και Διεθνών Σχέσεων (ΓΔΠΕΑΔΣ), του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας (ΥΠΕΘΑ), στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της -για το χειρισμό των θεμάτων διεθνών σχέσεων και αμυντικών συνεργασιών του ΥΠΕΘΑ προς επίτευξη των στόχων της Πολιτικής Εθνικής Άμυνας της χώρας- συνέχισε τον ετήσιο Στρατηγικό Διάλογο Ελλάδας – Γαλλίας για την ενίσχυση των διμερών αμυντικών σχέσεων των δύο χωρών.

Συγκεκριμένα, αντιπροσωπεία στελεχών των Γενικών Διευθύνσεων Αμυντικής Πολιτικής των Υπουργείων Άμυνας της Ελλάδας και της Γαλλίας, με επικεφαλής τον Γενικό Διευθυντή Δρ. Κωνσταντίνο Μπαλωμένο και τον Deputy Director Vice Admiral Christophe LUCAS, την Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου 2023, στην αίθουσα «ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ» του ΥΠΕΘΑ, πραγματοποίησαν διμερείς διαβουλεύσεις στο πλαίσιο του 3 ου Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδας – Γαλλίας.

Πολεμική Αεροπορία: Επιχειρησιακά τα Rafale, πραγματοποιήθηκε η Τελική Επιχειρησιακή Αξιολόγηση της 332 Μοίρας

Ευθύμιος Λάζος

Η Πολεμική Αεροπορία (ΠΑ) ανακοίνωσε ότι από τις 11 έως και τις 15 Σεπτεμβρίου 2023 και στο πλαίσιο της Τακτικής Αξιολόγησης της 114 Πτέρυγας Μάχης (114 ΠΜ), πραγματοποιήθηκε, από Ομάδα Αξιολόγησης του Αρχηγείου Τακτικής Αεροπορίας (ΑΤΑ), η Τελική Επιχειρησιακή Αξιολόγηση της 332 Μοίρας, η οποία φιλοξενεί τα αεροσκάφη Rafale. 

Τούρκοι: Σκανδαλώδης δήλωση Μακρόν – Αρχίζει πάλι η ένταση μεταξύ Παρισιού και Άγκυρας; - Άνοιγμα του «Διάδρομου Zengezur», που συνδέει την Τουρκία με το Αζερμπαϊτζάν.


Διονύσης Αντωνέλλος  

 Τούρκοι: Σκανδαλώδης δήλωση Μακρόν – Άσκησε ανοιχτή κριτική στην Τουρκία μετά τις τελευταίες εξελίξεις στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, αναφέρουν τουρκικά δημοσιεύματα.

«Σε δήλωσή του στα γαλλικά κανάλια TF1 και France 2, ο Μακρόν υποστήριξε ότι “το Μπακού απειλεί τα κοινά σύνορα και την εδαφική ακεραιότητα”, της Αρμενίας, αναφέρει η τουρκική εφημερίδα Sozcu.

Αυτή είναι η πραγματική κατάσταση στα Ελληνοτουρκικά – «Παρατείνουμε τον χρόνο, όσο το δυνατόν, της περιόδου ησυχίας» δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών


«Ηελληνική εξωτερική πολιτική παραμένει μια εξωτερική πολιτική αρχών, η οποία θα στηρίζει τα εθνικά μας συμφέροντα, θα στηρίζει την κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα», υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης σε συνέντευξή του στον ομογενειακό ραδιοφωνικό σταθμό «Ελληνική Ηχώ» από τη Βοστόνη, όπου βρίσκεται.

Εναντίον όλων ο γερουσιαστής Μενέντεζ, προκαλεί το κατεστημένο των Δημοκρατικών: Θα ανακοινώσει σήμερα τα σχέδιά του, υποψήφιος και πάλι για μία θέση στη Γερουσία


FILE PHOTO: Ο Δημοκρατικός γερουσιαστής και Πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων, Ρόμπερτ Μενέντεζ. Photo via Senator Bob Menendez, Facebook

Ο Γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα Δευτέρα ότι θα διεκδικήσει την επανεκλογή, λίγες μόνο ημέρες μετά τις κατηγορίες που του απαγγέλθηκαν για διαφθορά.

Τι λέει η Αθήνα για την υπόθεση Μενέντεζ


Αλεξία Τασούλη

Ο Ρόμπερτ Μενέντεζ και η σύζυγός του πρόκειται να εμφανιστούν στο ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μανχάταν την Τετάρτη.

«Ομόνοια»: Καταγγέλλει σκοπιμότητες στη διαδικασία απογραφής του πληθυσμού


Το δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού του ελληνικού πληθυσμού, με παρατυπίες στη διαδικασία γενικής απογραφής του πληθυσμού και των κατοικιών 2023, επιχειρούν να υπονομεύσουν οι Αλβανικές αρχές, καταγγέλλουν οι Βορειοηπειρώτες, καθώς όπως επισημαίνουν παρατηρούνται ουσιαστικές παραβιάσεις ως προς την οργάνωση και εφαρμογή στη φάση συλλογής των στοιχείων που αφορούν τη εθνικότητα, το θρήσκευμα και τη μητρική γλώσσα.

«Πυρά» Μελόνι σε Σολτς: Η κυβέρνησή σου δίνει κονδύλια σε ΜΚΟ που δρουν στην Ιταλία χωρίς να συνεννοείται μαζί μας


Επιστολή της Μελόνι στον Όλαφ Σολτς με θέμα την παροχή γερμανικής οικονομικής βοήθειας σε ΜΚΟ και οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα της διάσωσης και υποδοχής μεταναστών και προσφύγων στην Ιταλία.

Απόπειρα πραξικοπήματος στην Αρμενία


Αστυνομικοί συλλαμβάνουν διαδηλωτές κατά τη διάρκεια πορείας που ζητούσαν την παραίτηση του Αρμένιου πρωθυπουργού Νικόλ Πασινιάν (Reuters)

Σεπτέμβριος 24, 2023. Ελλάδα.

Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας της Αρμενίας ανακοίνωσε τη ματαίωση απόπειρας κατάληψης της εξουσίας και τη σύλληψη 8 ατόμων σε σχέση με την υπόθεση.

Σήμερα η συνάντηση Ερντογάν με τον Αζέρο πρόεδρο για την κατάσταση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ

AP Photo/Nedim Enginsoy

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα συναντηθεί σήμερα με τον σύμμαχό του, πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίγιεφ, καθώς χιλιάδες Αρμένιοι εγκαταλείπουν το Ναγκόρνο Καραμπάχ, μετά τη νίκη του Αζερμπαϊτζάν κατά των μαχητών της περιοχής την προηγούμενη εβδομάδα.

Στην Αρμενία πέρασαν 2.900 πρόσφυγες από το Ναγκόρνο Καραμπάχ

 
Μαζικά εγκαταλείπουν τον θύλακα οι Αρμένιοι κάτοικοί του, μετά τη νίκη του Αζερμπαϊτζάν κατά των μαχητών της περιοχής την προηγούμενη εβδομάδα.

«Δεν φέρουμε ευθύνη για το Ναγκόρνο Καραμπάχ» λέει το Κρεμλίνο


«Η Αρμενία είναι σύμμαχος»

Έφτασαν τα αμερικανικά άρματα Abrams στην Ουκρανία, ανακοίνωσε ο Ζελένσκι


Τα αμερικανικής κατασκευής άρματα μάχης Abrams έχουν φθάσει στην Ουκρανία, δήλωσε σήμερα ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ουκρανία: Συνεχίζονται οι επιθέσεις με drones και πυραύλους – Τι ανακοίνωσαν οι δύο πλευρές


Ουκρανία: Το Κίεβο κατέστρεψε 19 ρωσικά drones και 11 πυραύλους κρουζ, ενώ η Μόσχα κατέρριψε 4 drones

Σε συνάντηση με τον Ζελένσκι, ο Κίσινγκερ προώθησε την ιδέα της ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ με αντάλλαγμα ένα «κορεατικό σενάριο» για τον τερματισμό της σύγκρουσης


Έγινε γνωστό για τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε μεταξύ του πρώην επικεφαλής του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χένρι Κίσινγκερ, και της ουκρανικής αντιπροσωπείας στις ΗΠΑ κατά την επίσκεψη του Ζελένσκι στη χώρα αυτή. 

Ρωσία: Εκδίδει ένταλμα έρευνας με στόχο τον πρόεδρο του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου


Η Ρωσία προσέθεσε σήμερα τον πρόεδρο του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ), τον Πολωνό Πιοτρ Χοφμάνσκι, στον κατάλογο των καταζητούμενων προσώπων χωρίς ωστόσο να διευκρινίζει τον λόγο.

Η κινεζική… σολομωνική του Ειρηνικού


Γιάννης Παπαδάτος

Πώς είναι δυνατόν ένα κρατίδιο στη μέση του Ειρηνικού (κανονικό, όχι «κασσελάκειο») να γυρίζει την πλάτη σε ολόκληρο πρόεδρο των ΗΠΑ;