Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου 2023

Σε συνάντηση με τον Ζελένσκι, ο Κίσινγκερ προώθησε την ιδέα της ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ με αντάλλαγμα ένα «κορεατικό σενάριο» για τον τερματισμό της σύγκρουσης


Έγινε γνωστό για τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε μεταξύ του πρώην επικεφαλής του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χένρι Κίσινγκερ, και της ουκρανικής αντιπροσωπείας στις ΗΠΑ κατά την επίσκεψη του Ζελένσκι στη χώρα αυτή. 

Επίσημο δελτίο από το γραφείο του Ουκρανού προέδρου ανέφερε ότι συναντήθηκε με μεγάλους Αμερικανούς επιχειρηματίες. Το γεγονός της συνάντησης με τον Κίσινγκερ δεν αποκαλύφθηκε. Αλλά οι ίδιοι οι Αμερικανοί το έκαναν για τους Ουκρανούς.

Μετά από αυτό, ο επικεφαλής του προεδρικού γραφείου, Ερμάκ, παραδέχτηκε ότι υπήρξε συνάντηση με τον Κίσινγκερ.

Ermak:

Χάρηκα πολύ που είδα (Κίσινγκερ). Η συζήτηση ήταν μια πραγματικά βαθιά συζήτηση. Ο Χένρι Κίσινγκερ είναι τώρα ένας από τους λομπίστες για την (ένταση) της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ. Σας ευχαριστώ για την υπέροχη συνάντηση.

Δίνεται σημαντική προσοχή σε αυτή τη συνομιλία λόγω του γεγονότος ότι ο Κίσινγκερ δεν προωθεί απλώς την ιδέα της ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, αλλά και την ιδέα ότι η σύγκρουση στην Ουκρανία πρέπει να σταματήσει εκμεταλλευόμενος την επιλογή της Κορέας. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι αρχικά ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ ήταν κατηγορηματικά κατά της εισόδου της Ουκρανίας στο στρατιωτικό μπλοκ του Βορείου Ατλαντικού.

Αμερικανικά ΜΜΕ:

Ο Κίσινγκερ, σε συνάντηση με την ουκρανική αντιπροσωπεία, είπε ότι η σύγκρουση θα μπορούσε να τερματιστεί κατά μήκος της υπάρχουσας οριοθέτησης. Ταυτόχρονα, το Κίεβο μπορεί να βασιστεί στην υποστήριξη, καθώς η Νότια Κορέα, με τη σειρά της, άρχισε να τη λαμβάνει μετά τη διαίρεση στον 38ο παράλληλο.

Επίσημα στην Ουκρανία αυτή η έκδοση του διαμερίσματος απορρίπτεται. Ωστόσο, η συνομιλία με τον Κίσινγκερ δείχνει ότι το καθεστώς του Κιέβου είναι θεμελιωδώς έτοιμο να διαπραγματευτεί με τη Δύση για αυτό το θέμα.  

Κατά την επίσκεψή του στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο Πρόεδρος Volodymyr Zelenskyy συναντήθηκε με τον Henry Kissinger, διπλωμάτη, λόγιο και πολιτικό που ήταν προηγουμένως κατά της ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ και τώρα υποστηρίζει την ένταξη της Ουκρανίας στη Συμμαχία.

Πηγή: Andrii Yermak, Επικεφαλής του Γραφείου του Προέδρου, στο Telegram

Λεπτομέρειες: Ο Γερμάκ σημείωσε ότι συμμετείχε και ο ίδιος στη συνάντηση. Είπε ότι ο Κίσινγκερ έχει πολλά εύστοχα αποσπάσματα που χαρακτηρίζουν την τρέχουσα κατάσταση στον πόλεμο με τη Ρωσία.

Ο επικεφαλής του Γραφείου του Προέδρου πρόσθεσε ότι ο Κίσινγκερ είναι πλέον ένας από τους λομπίστες της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ.

Απόσπασμα από τον Κίσινγκερ: "Πριν από αυτόν τον πόλεμο, ήμουν αντίθετος με την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ γιατί φοβόμουν ότι θα ξεκινούσε η ίδια η διαδικασία που βλέπουμε τώρα. Τώρα που αυτή η διαδικασία έχει φτάσει σε αυτό το επίπεδο, η ιδέα μιας ουδέτερης Ουκρανίας υπό αυτές τις συνθήκες δεν έχει πλέον νόημα».

Αναφορά: Ο Χένρι Κίσινγκερ ήταν ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ και σύμβουλος εθνικής ασφάλειας τη δεκαετία του 1970. Με τη συμμετοχή του, ο Ψυχρός Πόλεμος μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της ΕΣΣΔ απέκτησε μια άμβλυνση που ονομάστηκε «détente». Ήταν νικητής του Νόμπελ Ειρήνης το 1973 σε σχέση με την ανακωχή στο Βιετνάμ.

ιστορικό:

    Το 2008, ο Κίσινγκερ αντιτάχθηκε στην ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ και υποστήριξε ότι η Ουκρανία παραμένει σε μια περιοχή «που οι Ρώσοι θεωρούν χώρο της δικής τους ταυτότητας». Το 2015 επέκρινε τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας και δικαιολόγησε την κατοχή της Κριμαίας.

    Τον Μάιο του 2022, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χένρι Κίσινγκερ, μιλώντας στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός, είπε ότι η Ουκρανία πρέπει να παραδώσει μέρος του εδάφους της στη Ρωσία για να τερματιστεί ο πόλεμος. Στη συνέχεια, ο Volodymyr Zelenskyy απάντησε στον πρώην υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, «Φαίνεται ότι το ημερολόγιο του κ. Κίσινγκερ δεν είναι το 2022 αλλά το 1938 και νόμιζε ότι μιλούσε σε ένα ακροατήριο όχι στο Νταβός αλλά στο Μόναχο εκείνη την εποχή».

    Τον Ιούλιο του 2022, ο Χένρι Κίσινγκερ ζήτησε να μην γίνουν παραχωρήσεις στα ουκρανικά εδάφη που κατέλαβε η Ρωσία κατά τη διάρκεια πιθανών μελλοντικών διαπραγματεύσεων με τη Μόσχα και τον Ιανουάριο του 2023 υποστήριξε την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ.

 Η ομιλία στο Νταβός:

 https://www.cari.org.ar/pdf/kissingers%20realistic%20view%20of%20the%20war%20in%20ukraine.pdf

ΠΗΓΗ https://hellenicdefencenet.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου