Τρίτη 1 Μαρτίου 2022

Μικρασιατική Εκστρατεία: Οι Σοβιετικοί

Γράφει ο Βελισσάριος (πηγή https://belisarius21.wordpress.com)
Το Μνημείο της Πλατείας Ταξίμ


Πλατεία Ταξίμ, Μνημείο Της Πολιτείας: Πίσω από τον Μουσταφά Κεμάλ και τον Φεβζί Τσακμάκ, στη δεύτερη σειρά, ο Μιχαήλ Φρούντζε (δεξιά) και ο Κλιμέντιος Βοροσίλωφ (αριστερά)

Οι μεγάλες πολιτικές ταραχές που έλαβαν πρόσφατα χώρα στην Τουρκία είχαν σαν επίκεντρο ένα χώρο ιδιαίτερου συμβολικού βάρους για τη σύγχρονη τουρκική πολιτεία. Πρόκειται για την πλατεία Ταξίμ, στο κέντρο της οποίας υπάρχει το «Μνημείο της Πολιτείας»[i] (Cumhuriyet Anıtı), σε ανάμνηση της ίδρυσης της τουρκικής πολιτείας

Σάλος στην Τουρκία για χάρτη του CBS που εμφάνισε ελληνική την Κωνσταντινούπολη(Βίντεο)

Μεγάλο σκάνδαλο... Έξαλλοι είναι στην Τουρκία με το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CBS με αφορμή χάρτη που προβλήθηκε σε έκτακτη εκπομπή του δικτύου, ο οποίος παρουσίαζε την Κωνσταντινούπολη να είναι ελληνική

Η προβολή του συγκεκριμένου χάρτη προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στη γειτονική χώρα με οργισμένες αντιδράσεις στα τουρκικά Μέσα Ενημέρωσης.

Ύποπτη Τουρκική κινητικότητα στα Ίμια - Λέμβος πλησίασε το νησί - Άμεση η Ελληνική αντίδραση - Υπερπτήσεις και μπαράζ παραβιάσεων

Του Κώστα Σαρικά
Από το newpost


Συναγερμός σήμανε χθες το μεσημέρι στα Ίμια, όταν από το Ελληνικό φυλάκιο στην Καλόλιμνο το οποίο βρίσκεται ακριβώς απέναντι από τις δύο νησίδες εντοπίστηκε ύποπτη Τουρκική κινητικότητα.

Συγκεκριμένα, η φρουρά παρατήρησε σκάφος της Τουρκικής ακτοφυλακής ΚΑΑΝ 29 να πλησιάζει προς τα Ίμια και να κατεβάζει μια μικρή λέμβο μέσα στην οποία επέβαιναν τρία άτομα δύο μάλιστα από αυτά φορούσαν φωσφοριζέ γιλέκα. Η λέμβος κινήθηκε προς τις δύο νησίδες και για αρκετά λεπτά έπλεε συνεχώς γύρω από αυτές.

Όλη η αλήθεια για την Ουκρανία – Αφιερωμένο σε όλους όσους έσπευσαν να ξεχάσουν το χθες

Του Γ. ΙΕΡΟΔΙΑΚΟΝΟΥ

Πάμε λοιπόν επιγραμματικά, και με ονοματεπώνυμα, να δούμε τι συμβαίνει στην Ουκρανία. Γιατί συμβαίνουν όλα αυτά και πότε ξεκίνησαν…

Η Ουκρανία υπήρξε ανέκαθεν παραδοσιακός σύμμαχος της Ρωσίας. Μέλος της Ευρασιατικής Ένωσης. Μέχρι που τα γεράκια της Δύσης έβαλαν μπροστά το σχέδιο να χτυπήσουν τη Ρωσία. Και τότε εμφανίστηκαν ξαφνικά οι γνωστοί πολιτικοί αγύρτες που θα δούμε πιο κάτω.

Πήραν δεσμεύσεις πριν ψηφίσουν κυρώσεις;

Κώστας Βενιζέλος   

Τα δικά μας λάθη γίνονται επιχειρήματα για άλλους, τους τρίτους. Το Κυπριακό και το Ουκρανικό. Η εισβολή της Τουρκίας και η εισβολή της Ρωσίας. Η διορατικότητα των «ημετέρων» μετά το 1974 ήταν να δοθεί, διά μιας διαδικασίας δικοινοτικών συνομιλιών, άλλοθι στην κατοχική Τουρκία, αφήνοντας την εκτός της μεγάλης εικόνας. Όπως συζητούσαν πριν το 1974, το ίδιο συνέχισαν να πράττουν και μετά το 1974, ανεξάρτητα εάν συνέβηκε μια μεγάλη ανατροπή: Η Τουρκία εισέβαλε στο νησί, πέντε ημέρες μετά το πραξικόπημα της χούντας και της ΕΟΚΑ Β΄ και κατέλαβε διά της βίας τμήμα της χώρας. Και έκτοτε διεξάγονται άγονες διαπραγματεύσεις μεταξύ των δυο κοινοτήτων. Εξίσωση της Κυπριακής Δημοκρατίας με το κατοχικό καθεστώς και εξαφάνιση της κατοχικής δύναμης. Η διαφορά είναι μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, είναι το μότο της λεγόμενης διεθνούς κοινότητας, μετά την αυτοχειρία της ελληνικής πλευράς.

Πόλεμος στην Ουκρανία – Ερντογάν: «Θα χρησιμοποιήσουμε τη Συνθήκη του Μοντρέ»

Ο Ερντογάν ανέφερε ότι η Τουρκία σέβεται την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, ενώ πρόσθεσε ότι θεωρεί απαράδεκτη την επίθεση της Ρωσίας και πως εκτιμά τον αγώνα του ουκρανικού λαού

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απευθύνθηκε στο τουρκικό έθνος έπειτα από συνεδρίαση του υπουργικού του συμβουλίου, με φόντο την ουκρανική κρίση και αποκάλυψε πως θα ενεργοποιήσει τη Συνθήκη του Μοντρέ. «Μέχρι σήμερα, 5.000 χιλιάδες πολίτες μας έχουν εγκαταλείψει το έδαφος της Ουκρανίας και έχουν φτάσει στην Τουρκία και σε άλλες χώρες» τόνισε ο Τούρκος Πρόεδρος.

Περί ευρωπαϊκής στρατηγικής και ελληνικής αποστολής στρατιωτικού υλικού στην Ουκρανία

Αλέξανδρος Θ. Δρίβας, Αρθρογράφος
Διεθνολόγος -Συντονιστής του Τομέα Ευρασίας & Ν. Α. Ευρώπης στο
ΙΔΙΣ - Research Fellow in HALC (Hellenic American Leadership Council)

 Όλα τώρα είναι μια παράσταση χωρίς πρόβα.

Η Ευρώπη αποδείχθηκε ότι δεν είχε έτοιμες κυρώσεις από πριν. Επομένως μπλόφαρε πριν τον πόλεμο. Η έλλειψη σχεδιασμού φαίνεται πάντα σε έναν πόλεμο όπου δεν μπορείς να πάρεις καλές αποφάσεις. Η έγκριση κονδυλίου 450 εκατομμυρίων ευρώ από την Ευρώπη για αγορά εξοπλισμού της Ουκρανίας, θα επισπεύσει την μανία του Πούτιν καθώς ουσιαστικά διακυβεύεται το βασικό του ζητούμενο στην Ουκρανία, που είναι η αποστρατικοποίησή της.

ΜΙΑ ΚΡΙΤΙΚΗ ΣΤΗΝ εξωτερική πολιτική της Ελλάδας στον πόλεμο μεταξύ Ρωσίας-Ουκρανίας

Το δράμα της Ουκρανίας βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Ουδείς γνωρίζει πόσος καιρός θα χρειαστεί να εξευρεθεί μια ισορροπία που θα οδηγήσει στην κατάπαυση του πυρός. Όλα θα εξαρτηθούν από τους στόχους με τους οποίους θα προσέλθουν οι δυο πλευρές στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Διότι η προσέγγιση δεν θα είναι εύκολη υπόθεση. Η Ρωσία που έχει δημιουργήσει και στρατιωτικό τετελεσμένο, μπορεί να απαιτήσει πολλά περισσότερα από αυτά για να μην προχωρήσει σε περαιτέρω στρατιωτικές επιχειρήσεις. Μένει να αποδειχθεί πόσο θα επηρεάσει τις αποφάσεις του Κρεμλίνου ο οικονομικός πόλεμος που έχει κηρύξει στη Ρωσία η Δύση. Σε αυτό το κλίμα, έχει ενδιαφέρον να εξεταστεί η ελληνική πολιτική απέναντι στις εξελίξεις.

Του Ζαχαρία Μίχα*
(Διευθυντής Μελετών στο Ινστιτούτο Αναλύσεων Ασφάλειας και Άμυνας – ΙΑΑΑ/ISDA)


Η Ελλάδα επέλεξε την απόλυτη ταύτιση με το ΝΑΤΟ. Η δικαιολογία είναι πειστική σε απόλυτες τιμές.

«Η Σερβία επέλεξε τελικά μια πλευρά στη σύγκρουση Ρωσίας- Ουκρανίας»

Η κυβέρνηση του Βελιγραδίου παρέμεινε σιωπηλή για αρκετές ημέρες και δεν σχολίασε την επιχείρηση των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Ουκρανία. 

Μετά από συνομιλία με εκπροσώπους δυτικών χωρών και διαβουλεύσεις με μέλη του Σερβικού Συμβουλίου Ασφαλείας, ο Πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς είπε τελικά τον λόγο του: δεν θα υπάρξουν κυρώσεις κατά της Ρωσίας, γράφει ρωσικό δημοσίευμα.

Πώς οι Σέρβοι καταφέρνουν να αντέξουν την πρωτοφανή πίεση από την ΕΕ και τις ΗΠΑ;

Οι αποκεντρωμένες "δυνάμεις" του πολέμου δουλεύουν υπέρ της Ουκρανίας

Του Tyler Cowen

Το πολεμικό ρεπορτάζ συνήθως επικεντρώνεται στα στρατεύματα τα οποία μάχονται, στους αμάχους στα διασταυρούμενα πυρά ή, μερικές φορές, στις επιπτώσεις των κυρώσεων. Όμως, στα παρασκήνια, πιο αποκεντρωμένοι μηχανισμοί ασκούν την επιρροή τους, συχνά βασισμένοι σε οικονομική λογική. Αυτές οι δυνάμεις εργάζονται αυτή τη στιγμή εναντίον της Ρωσίας και υπέρ της Ουκρανίας.

Σκεφτείτε τις οικονομικές και χρηματοοικονομικές κυρώσεις που ανακοινώθηκαν κατά της Ρωσίας. Ορισμένες ρωσικές τράπεζες αποκόπτονται από το διεθνές δίκτυο πληρωμών SWIFT, ενώ τα περιουσιακά στοιχεία της ρωσικής κεντρικής τράπεζας στο εξωτερικό δεσμεύονται.

Πόσο μακριά είναι τα ακραία σενάρια στην Ουκρανία

 Κώστας Υφαντής 

Κάθε μέρα που περνάει και οι πολεμικές επιχειρήσεις δεν εξελίσσονται σύμφωνα με τις προσδοκίες της Μόσχας, το ανθρώπινο, πολιτικό, διπλωματικό και οικονομικό κόστος θα αυξάνεται. Είναι νωρίς να πούμε κατά πόσο ο Πούτιν αντιμετωπίζει στρατηγικό αδιέξοδο. Ο συσχετισμός ισχύος αλλά και το παράθυρο που έχει μπροστά της η Μόσχα για να ολοκληρώσει τον σχεδιασμό της για τον πλήρη στρατιωτικό και πολιτικό έλεγχο της Ουκρανίας παραμένει ανοιχτό.

Κάθε μέρα ωστόσο που θα περνάει και οι εξελίξεις δεν θα είναι αυτές που θα ήθελε η Μόσχα, τόσο θα συρρικνώνονται οι επιλογές της. Μέχρι πριν από μερικά 24ωρα δεν ήταν ανάγκη για τη Μόσχα ούτε να καταλάβει ολόκληρη την Ουκρανία, ούτε να μπει ο ρωσικός στρατός στο Κίεβο.

Η «Πράσινη» Κυβέρνηση Μητσοτάκη Απεμπολεί τους Υδρογονάνθρακες στην Ελληνική ΑΟΖ και Αρνείται να τους Εξορύξει

Είναι βέβαιο πλέον ότι η Κυβέρνηση Μητσοτάκη διαπράττει ένα πραγματικό εθνικό έγκλημα σε βάρος της χώρας. Ο Υπουργός Εξωτερικών  κ. Δένδιας, μιλώντας σε πρόσφατο Σεμινάριο στο ΄Οσλο, στις 14 Φεβρουαρίου, για το Θαλάσσιο Δίκαιο και την Ανατολική Μεσόγειο, δήλωσε απροκάλυπτα ότι η Κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι μια "Πράσινη" Κυβέρνηση και ότι δεν προτίθεται να επεκτείνει τις υποθαλάσσιες έρευνες στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, με στόχο τον εντοπισμό και την εξόρυξη υδρογονανθράκων

Η ωρίμανση ενός τέτοιου προγράμματος, πρόσθεσε, θα απαιτούσε είκοσι περίπου χρόνια και η εξόρυξη υδρογονανθράκων δεν θα είχε πλέον κανένα νόημα, υπονοώντας ότι θα επερχόταν μέχρι τότε η μετάβαση στην "πράσινη" ενέργεια.

Μετά την Ουκρανία: Τα Βαλκάνια, επόμενο πεδίο αντιπαράθεσης Δύσης με Ρωσία – Τα τρία σενάρια της επόμενης μέρας – Τι λέει στο ethnos.gr ο Γιάννης Αρμακόλας

Τίμος Φακαλής
Συντάκτης

Ισορροπίες τρόμου σε πολιτικό και ενεργειακό επίπεδο διαμορφώνονται και στα Βαλκάνια μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Το ενδεχόμενο μιας πιο δυναμικής επανεμφάνισης της Μόσχας στα Βαλκάνια αναμένεται να οδηγήσει σε μια νέα αντιπαράθεση μεταξύ Δύσης και Μόσχας προκαλώντας νέες αποσταθεροποιητικές τάσεις στην ήδη εύθραυστη περιοχή αλλά και μια πιθανή ανάφλεξη στην Βοσνία-Ερζεγοβίνη με απρόβλεπτες συνέπειες.

Αγώνας δρόμου για να επικρατήσει η διπλωματία, διαφορετικά θα ανοίξει η πύλη της “κόλασης”: Η ανάλυση του Μιχάλη Ιγνατίου(Βίντεο)

Σύμφωνα με το Λευκό Οίκο, στις 6.32 ώρα Ελλάδος ξεκίνησε η συνάντηση κορυφής του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζον Μπάιντεν με ηγέτες συμμαχικών χωρών:

Μίλησε με τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, τον Καγκελάριο Σολτς, τους πρωθυπουργούς της Ιταλίας, της Πολωνίας, της Ρουμανίας, του Καναδά, και της Ιαπωνίας, τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, και τους επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η συνάντηση ολοκληρώθηκε μετά από μιάμιση ώρα, και η αμερικανική Προεδρία την περιέγραψε ως εξής:

Live: Πόλεμος στην Ουκρανία – Όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό

Στο στόχαστρο ρωσικών δυνάμεων βρέθηκε o πύργος τηλεπικοινωνιών και τηλεόρασης στο Κίεβο. 

Νωρίτερα, η Μόσχα προειδοποίησε ότι θα πλήξει στόχους στην ουκρανική πρωτεύουσα. 

Την ίδια ώρα, για δεύτερο γύρο διαπραγματεύσεων αύριο μιλούν ρωσικές πηγές. 

Σφοδρές οι επιθέσεις στο Χάρκοβο, με την Ουκρανία να καταγγέλλει «εγκλήματα πολέμου» 

 

  Λεπτό προς λεπτό οι εξελίξεις:

Θα μας βοηθήσει το ΝΑΤΟ αν μας επιτεθεί η Τουρκία;(Βίντεο)

Σάββας Καλεντερίδης: Παρατράπεζα των ρωσικών συμφερόντων η Τουρκία! Πιστεύει κανείς, ότι το ΝΑΤΟ θα μας βοηθήσει αν μας επιτεθεί η Τουρκία;

Την απόφαση της κυβέρνησης να στείλει όπλα στην Ουκρανία, αλλά και τη δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου για ενδεχόμενη αποστολή Ελλήνων πιλότων και αεροσκαφών για την «υπεράσπιση του εναέριου χώρου της Ουκρανίας» σχολίασε ο Σάββας Καλεντερίδης.

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι για τους Έλληνες της Μαριούπολης, η οποία θα τεθεί υπό ρωσική κυριαρχία.

Γ.Φίλης - Γ.Χαραλαμπίδης:Η επόμενη ημέρα στην Ουκρανία(Βίντεο)

Η επόμενη ημέρα στην Ουκρανία ||
 Γ.Φίλης - Γ.Χαραλαμπίδης (28/02/2022)
 Καλεσμένοι του Αντρέα Μαζαράκη 
στην εκπομπή " Ο Εξαρχείων "

Γιώργος Καραμπελιάς:Κακό μήνυμα για Ερντογάν λόγω Ουκρανίας(Βίντεο)

Γιώργος Καραμπελιάς: Κακό μήνυμα για τον Ερντογάν! Δεν νιώθουν καλά στη Τουρκία. Η Τουρκία εμφανίζεται αναξιόπιστη απέναντι από την Ευρωπαϊκή Ένωση! Ελλάδα και Κύπρος πρέπει να αναπτύξουν αποφασιστική στάση. 

Τις εξελίξεις στον πόλεμο της Ουκρανίας και τον επικοινωνιακό πόλεμο που έχει ξεσπάσει, ανέλυσε ο Γιώργος Καραμπελιάς. 

Ο συγγραφέας και πολιτικός αναλυτής, Γιώργος Καραμπελιάς, στην «Πρώτη Εκπομπή» στο Radio Proto και στους Μάριο Πούλαδο και Χρήστο Μιχάλαρο στις 1 Μαρτίου 2022.

Γιάννης Μάζης, Δεν συμφωνώ με την αποστολή στρατιωτικού υλικού στην Ουκρανία.(Βίντεο)

Δεν συμφωνώ με την αποστολή στρατιωτικού υλικού στην Ουκρανία δηλώνει ο ομότιμος καθηγητής Γεωπολιτικής του ΕΚΠΑ Γιάννης Μάζης 

Η Ελλάδα έχει ανοικτό εθνικό θέμα με το Κυπριακό και μια αναθεωρητική δύναμη όπως είναι η Τουρκία δίπλα της και η Ρωσία μπορεί να μας κάνει ζημιά στα Ελληνοτουρκικά αλλά και το Κυπριακό αφήνει να εννοηθεί ο καθηγητής. Επίσης η χώρα μας πρέπει να θέσει το θέμα της Κύπρου στην διεθνή κοινότητα μιας και η περίπτωση της Ουκρανίας είναι αντίστοιχη. 

Το παράδειγμα του Ισραήλ φέρνει ο καθηγητής, που αν και στενός σύμμαχος των Αμερικανών αποφεύγει