Τρίτη 1 Μαρτίου 2022

Αγώνας δρόμου για να επικρατήσει η διπλωματία, διαφορετικά θα ανοίξει η πύλη της “κόλασης”: Η ανάλυση του Μιχάλη Ιγνατίου(Βίντεο)

Σύμφωνα με το Λευκό Οίκο, στις 6.32 ώρα Ελλάδος ξεκίνησε η συνάντηση κορυφής του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζον Μπάιντεν με ηγέτες συμμαχικών χωρών:

Μίλησε με τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, τον Καγκελάριο Σολτς, τους πρωθυπουργούς της Ιταλίας, της Πολωνίας, της Ρουμανίας, του Καναδά, και της Ιαπωνίας, τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, και τους επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η συνάντηση ολοκληρώθηκε μετά από μιάμιση ώρα, και η αμερικανική Προεδρία την περιέγραψε ως εξής:

Ο Πρόεδρος Τζόζεφ Ρ. Μπάιντεν φιλοξένησε μια τηλεδιάσκεψη σήμερα με τους Συμμάχους και τους εταίρους που αφορούσε την ενιαία απάντησή μας στον αδικαιολόγητο και απρόκλητο πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας.

Οι ηγέτες αναγνώρισαν τη γενναιότητα του ουκρανικού λαού απέναντι στη ρωσική επιθετικότητα και συζήτησαν τη συνεχή υποστήριξή τους στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένης της ασφάλειας, της οικονομικής και ανθρωπιστικής βοήθειας.

Συζήτησαν επίσης τις συντονισμένες προσπάθειές τους να επιβάλουν σοβαρό κόστος και συνέπειες προκειμένου να λογοδοτήσει η Ρωσία ενώ παράλληλα εργάζονται για τη διατήρηση της παγκόσμιας οικονομικής σταθερότητας, συμπεριλαμβανομένων των τιμών της ενέργειας.

  • Περιγράφεται αυτή η συνάντηση ως μία πολύ σημαντική εξέλιξη και λογικό είναι, διότι συνομιλούν για να βρουν λύση οι ηγέτες του δυτικού κόσμου.

Όμως, στη Νέα Υόρκη ίσως να έχουμε πιο σημαντικές εξελίξεις. Από τη μία έχουμε τη συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσης και από την άλλη τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας που ζήτησε ο Πρόεδρος της Γαλλίας.

Ο Λευκός Οίκος αναφέρει ότι η συζήτηση με τους συμμάχους και εταίρους της Ουάσιγκτον αφορά τις «εξελίξεις» μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Ο πρόεδρος Μπάιντεν θα συντονίσει την «ενωμένη αντίδραση» των συμμάχων και εταίρων εναντίον της Ρωσίας.

  • Για το θέμα αυτό, έχει αναφερθεί ο δημοσιογράφος και αναλυτής Μιχάλης Ιγνατίου κατά την παρουσία του στο δελτίο ειδήσεων του καναλιού OPEN με την Πόπη Τσαπανίδου.
  • Ο δημοσιογράφος σημείωσε τα εξής, για τον πόλεμο της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας και ενώ η ουκρανική άμυνα αντιστέκεται στη ρωσική εισβολή, αλλά και για τις νέες κυρωσεις:

Σύμφωνα με πληροφορίες μεταξύ των ηγετών του δυτικού κόσμου, συζητήθηκε πρώτα η διπλωματική λύση. Οι πάντες αυτό ζητούν, γι’ αυτό εργάζονται. Και επίσης θα πρέπει να αποφασίσουν πως θα αντιδράσουν εάν δεν αποφασιστεί εκεχειρία. Διότι είναι πολύ εύκολο να ανοίξει η πύλη της “κόλασης”.

Γνωρίζουν ότι μπορεί η ουκρανική άμυνα να αντέχει, αλλά θα καταρρεύσει εάν η χώρα δεν δεχθεί πραγματική στρατιωτική βοήθεια. Και από τον αέρα και στο έδαφος. Οι Οικρανοί μόνοι τους δεν έχουν την δυνατότητα να αντιστέκονται επ’ άπειρον…

Οι Αμερικανοί, μέχρι και αυτή τη στιγμή, έχουν την ίδια θέση για τη συμμετοχή τους στον πόλεμο, στο πλευρό της Ουκρανίας. Δεν θα στείλουν ούτε ένα στρατιώτη. Αυτό δεν έχει αλλάξει. Αν αλλάξει θα συμβεί αυτό για το οποίο προειδοποίησε ο Πρόεδρος Μπάιντεν: Θα εμφανιστεί στον ορίζοντα ο κίνδυνος παγκόσμιου πολέμου.

«Δεν πρόκειται να έχουμε στρατιωτικό πόλεμο με τη Ρωσία με τη συμμετοχή στρατευμάτων των ΗΠΑ», επανέλαβε η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι.

Στη Γενική Συνέλευση η Αμερική και η Ρωσία μετρούν τις δυνάμεις τους. Θα δούμε και ποιες χώρες θα υποστηρίξουν την Ουάσιγκτον, και ποιες τη Μόσχα. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι Αμερικανοί έχουν εξασφαλίσει τις ψήφους για να εκδοθεί ένα έντονα καταδικαστικό ψήφισμα που θα καλεί τον κ. Πούτιν να σταματήσει τον πόλεμο.

Το αίτημα σύγκλισης του Συμβουλίου Ασφαλείας έγινε από τον πρόεδρο Μακρόν. Η συνεδρίαση ξεκίνησε στις 10 το βράδυ ώρα Ελλάδος. Ο Γάλλος ηγέτης με δικαιολογία την ανθρωπιστική κρίση στην Ουκρανία, ζητά την λήξη των εχθροπραξιών και τον τερματισμό της εισβολής.

  • Όπως αναφέρουν πληροφορίες από τη Νέα Υόρκη, ο κ. Μακρόν τηλεφώνησε στον κ. Πούτιν για να του ζητήσει να μην καταθέσει βέτο στο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Αν δεν καταθέσει βέτο, σημαίνει ότι ανοίγει διάπλατα ο δρόμος για τη διπλωματία.

Στην Ουάσιγκτον γίνονται συνεχείς ενημερώσεις. Μίλησαν αξιωματούχοι από το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας και από το Πεντάγωνο.

Ο αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ δήλωσε ότι η ρωσική προέλαση στο Κίεβο προχώρησε ελάχιστα. Οι ρωσικές δυνάμεις προχώρησαν μόνο πέντε χιλιόμετρα από χθες. Βρίσκονται 25 χιλιόμετρα από το κέντρο της πρωτεύουσα.

Πιστεύει μάλιστα ότι οι ουκρανικές δυνάμεις αντέχουν ακόμα.

Ο αξιωματούχος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας μας μίλησε για τις κυρώσεις. Με απλά λόγια το μήνυμα των Δυτικών είναι ότι θα αναγκάσουν τον κ. Πούτιν, μέσω των άνευ προηγουμένου μέτρων, να υποχωρήσει. Θα φανεί στην πράξη. ΆΛλο η απειλή άλλο τι τελικά συμβαίνει στο τέλος.

Μας είπαν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες λαμβάνουν περαιτέρω μέτρα κατά του ρωσικού χρηματοπιστωτικού συστήματος και στόχος τους είναι να γονατίσουν την ρωσική οικονομία.

Ο αξιωματούχος του Πενταγώνου είπε και κάτι άλλο: ότι έφτασαν σήμερα ποσότητες πολεμικού υλικού στην Ουκρανία και παραδόθηκαν στα χέρια των ενόπλων δυνάμεων της χώρας.

Και τίθεται το εξής βασικό ερώτημα: Εάν η Ρωσία κτυπήσει τα κονβόι της βοήθειας των Αμερικανών και των υπολοίπων δυτικών, πως θα αντιδράσουν; Θα αφήσουν αναπάντητη την ρωσική πρόκληση;

Το βίντεο της ανταπόκρισης του αναλυτή του Open και αρθρογράφου της Hellas Journal ακολουθεί:

ΠΗΓΗ hellasjournal

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου