Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2021

Μάχου υπέρ Πίστεως και Πατρίδος

Είναι ο τίτλος της επαναστατικής προκήρυξης που κυκλοφόρησε ο Αλέξανδρος Υψηλάντης στο Ιάσιο της Μολδοβλαχίας (σημερινό Ιάσι Ρουμανίας) στις 24 Φεβρουαρίου 1821 και σηματοδότησε την έναρξη της Επανάστασης στις παραδουνάβιες ηγεμονίες.

Η προκήρυξη καλεί όλους τους Έλληνες να ξεσηκωθούν και αναφέρεται στους αγώνες που έκαναν οι ευρωπαϊκοί λαοί για να διώξουν τους τυράννους τους. Ακόμη, διαβεβαιώνει έμμεσα ότι η Ρωσία (η «Κραταιά δύναμις» του κειμένου) θα βοηθήσει την Ελληνική Επανάσταση.

Ο Αλέξανδρος Υψηλάντης (1792-1828), αξιωματικός του ρωσικού στρατού και υπασπιστής του τσάρου Αλέξανδρου Α’, είχε αναλάβει από τις 12 Απριλίου 1820 την ηγεσία της Φιλικής Εταιρείας, μετά την άρνηση του Ιωάννη Καποδίστρια. Στα μέσα του ίδιου έτους έλαβε άδεια για λόγους υγείας, προκειμένου να επιδοθεί απερίσπαστος στα νέα του καθήκοντα.

Ινδία σε Τουρκία: ''Παραβιάζετε τα ψηφίσματα του ΟΗΕ για την Κύπρο''

Ανδρέας Μουντζουρούλιας
Από το pentapostagma 

Σημαντική εξέλιξη

Ηχηρό μήνυμα έστειλε σήμερα η Ινδία στη Τουρκία. Το Νέο Δελχί στηρίζει ξεκάθαρα τον ελληνισμό. Αυτές τις κινήσεις πρέπει να τις δουν οι αρμόδιοι τόσο στην Αθήνα, όσο και στην Λευκωσία. 

Εδώ και μήνες οι Ινδοί ''φωνάζουν'' και θέλουν συνεργασία με την Ελλάδα σε όλα τα επίπεδα. Μάλιστα η Ινδική Κυβέρνηση, μέσω του Στρατηγού Μπακσί, πέρασε το μήνυμα της στρατιωτικής συνεργασίας μέσω του Πενταπόσταγμα. Τα λόγια ήταν ξεκάθαρα: ''Ελάτε να συνεργαστούμε, το Ινδικό και το Ελληνικό πολεμικό ναυτικό πρέπει να ενωθούν κατά του άξονα Πακιστάν-Τουρκίας!''  

DFC, όπλα λέιζερ, Κογκρέσο… ποιος ξέγραψε τους Αμερικανούς από τις νέες ελληνικές φρεγάτες;

Συνεχίζεται με αμείωτο ενδιαφέρον η ροή ειδησεογραφίας που σχετίζεται με το πρόγραμμα των νέων φρεγατών του Πολεμικού Ναυτικού. Προτάσεις από διάφορες πλευρές διακινούνται σε πολιτικό επίπεδο, χωρίς απαραιτήτως ο χρήστης, δηλαδή το Πολεμικό Ναυτικό, να γνωρίζει επισήμως κάτι. Το μόνο που είναι βέβαιο, είναι ότι η προμήθεια αυτή έχει έντονο τον (γεω)πολιτικό χαρακτήρα.

Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι η αμερικανική υποψηφιότητα, κάθε άλλο παρά τελειωμένη θα πρέπει να θεωρείται. Μπορεί με βάση τις εκτιμήσεις της συντριπτικής πλειοψηφίας των αναλυτών, η υποψηφιότητα της φρεγάτας MMSC της αμερικανικής Lockheed Martin να θεωρείται με διαφορά η πιο “προβληματική”, όμως ο “διαγωνισμός”, ή όπως αλλιώς έχει αποκληθεί η διαδικασία επιλογής που ακολουθείται, περιλαμβάνει κι άλλες παρταμέτρους.

Την Δευτέρα 25 Ιανουαρίου επανεκκίνησαν στην Κωνσταντινούπολη οι διερευνητικές επαφές μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, αποτελώντας τον 61ο γύρο μίας διαδικασίας, η οποία δρομολογήθηκε το μακρινό -από κάθε άποψη- 2002. Οι διερευνητικές επαφές αποτέλεσαν απόφαση των κεμαλικών κομμάτων, στα πλαίσια της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας στην ΕΕ, καθώς και της τότε ελληνικής κυβέρνησης, θεωρώντας τες τον καλύτερο τρόπο εξομάλυνσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Εν τέλει, από την τουρκική πλευρά τις διερευνητικές επαφές διεξήγαγε το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, το οποίο κυβερνά αδιαλείπτως τη χώρα από το Νοέμβριο του 2002.

Γράφει ο Δρ. Χρήστος Ζιώγας
ΠΗΓΗ: HUFFINGTON

Τις δύο περίπου δεκαετίες που μεσολάβησαν από την πρώτη συνάντηση, έχουν διεξαχθεί 60 γύροι

Ναύαρχος Γκιουρντενίζ : ¨Η Ελλάδα είναι αποικία των ΗΠΑ¨(Βίντεο)

Ο απόστρατος ναύαρχος Γκιουρντενίζ σχολιάζει σχετικά με το φερόμενο σημερινό επεισόδιο στο Τσεσμέ :

¨Να πούμε από την αρχή ότι είναι μια σχεδιασμένη πρόκληση
Η Ελλάδα δεν μπορεί να το αποφάσισε αυτό μόνη της
Πίσω από αυτή την απόφαση, μπορούμε να πούμε σίγουρα  πως υπάρχουν κάποιες ατλαντικές δυνάμεις
Βλέποντας αυτά που συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα, ιδιαίτερα την ανανέωση των στρατιωτικών συμφωνιών με τις ΗΠΑ, γίνεται σαφές πως λειτουργούν σαν υποβολείς της Αθήνας. Η Ελλάδα είναι