Τρίτη 5 Φεβρουαρίου 2019

Κύπρος: Στο φως νέα αρχαιολογικά ευρήματα στο αρχαίο Κίτιο

Οι εργασίες για το αποχετευτικό σύστημα της Λάρνακας φέρνουν, συνεχώς, στο φως αρχαιολογικά ευρήματα από το αρχαίο Κίτιο. Κάποια εξ αυτών θεωρούνται άκρως σημαντικά και μεγάλης ιστορικής αξίας, όπως είναι για παράδειγμα, τμήμα του αμυντικού τείχους της αρχαίας πόλης του Κιτίου το οποίο εντοπίστηκε στην οδό Τεύκρου.
Υπενθυμίζεται ότι το 2016 ανακαλύφθηκε μοναδικό ψηφιδωτό της Ρωμαϊκής Εποχής μήκους 19 επί 4,60 μέτρα, που αναπαριστά τους Άθλους του Ηρακλή.
Όπως είχε δηλώσει η δρ Μαρίνα Ιερωνυμίδου-Σολωμίδου, διευθύντρια του Τμήματος Αρχαιοτήτων πρώτη φορά βρέθηκε στην Κύπρο ψηφιδωτό με αυτό το θέμα, δηλαδή τους Άθλους του Ηρακλή,

Πρώτο Μνημόνιο Συναντίληψης Ισραήλ-Κύπρου-ΗΠΑ-Ελλάδας

Πολύ ζεστά παίρνουν πλέον τα Εμπορικά Επιμελητήρια ΗΠΑ, Κύπρου, Ελλάδας και Ισραήλ το θέμα της μεταξύ τους συνεργασίας καθώς υπέγραψαν το πρώτο Μνημόνιο Συναντίληψης τους σε τομείς εμπορίου και επενδύσεων. 
 
Από την πλευρά του Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου στην Ευρώπη παρέστη ο Patrick Mikkelsen, από το Αμερικανο Εβραϊκό Εμπορικό Επιμελητήριο ο Διευθύνων Σύμβουλος του Oded Rose, από το Ελληνικό Αμερικανικό Επιμελητήριο ο Εκτελεστικός Διευθυντής Ηλίας Σπιρτούνιας και από το Αμερικανο Κυπριακό Επιμελητήριο ο Πρόεδρος του Κυριακός Κακουλλής.

Σιβυλλική δήλωση Βούτση για εκλογές τον Μάιο -Σενάρια για κάλπες σε 3 μήνες - ΤΙ ΕΙΠΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

Εκλογικά σενάρια πυροδοτούν οι τελευταίες ασκήσεις ισορροπίας της κυβέρνησης στη Βουλή.
Οι χθεσινές δηλώσεις των 6 προθύμων, ότι θα ψηφίζουν όλα τα κυβερνητικά νομοσχέδια, μπορεί να δίνουν την εντύπωση μιας σχετικής κυβερνητικής σταθερότητας, αλλά η αλήθεια είναι τελείως διαφορετική.
Χαρακτηριστική και αποκαλυπτική είναι η σημερινή δήλωση του προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση, ο οποίος, στο περιθώριο εκδήλωσης για την κοπή πρωτοχρονιάτικης πίτας και απαντώντας στο ερώτημα αν η κυβέρνηση μπορεί να φθάσει έως το τέλος της συνταγματικής της θητείας τον Οκτώβριο του 2019, είπε:

Πόντιοι και Μακεδόνες μαζί ενάντια στη βαρβαρότητα

Του Ν. Λυγερού

Όσοι κατηγορούν τους Πόντιους επειδή έχουν ξεσηκώσει με τον αγώνα τούς τους ίδιους τους Μακεδόνες δεν έχουν καταλάβει ότι για τους Έλληνες του Πόντου, η Μακεδονία είναι ένας δεύτερος Πόντος και δεν πρόκειται να τον εγκαταλείψουν μόνο και μόνο επειδή το κυβερνών κόμμα θέλει να σβήσει αυτό το όνομα από τον χάρτη της Ελλάδας. Για τους Πόντιους ακόμα κι αν ήταν δύσκολες οι συνθήκες για την εγκατάσταση τους στη Μακεδονία, αυτή παραμένει μια πατρίδα που τους υποδέχτηκε και τους αγάπησε. Βέβαια υπήρξε και ρατσισμός, αφού μερικοί ντόπιοι τους θεωρούσαν τουρκόσπορους. Αλλά το πνεύμα των Ποντίων ξεπέρασε και αυτά. Έτσι όντως το ποντιακό στοιχείο είναι πλάι στο μακεδονικό σε κάθε συλλαλητήριο όπου και να γίνεται στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Διότι το κυβερνών κόμμα που θέλει να καταπατήσει το όνομα της Μακεδονίας, είναι το ίδιο που αμφισβητεί την ύπαρξη της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Και αυτά τα θέματα είναι συνδεδεμένα μέσω ιδεολογίας,

Τα Συλλαλητήρια ενάντια στην κυβέρνηση

Του Ν. Λυγερού

Τα Συλλαλητήρια για την Μακεδονία δεν σταματούν ό,τι και να λέει η κυβέρνηση, διότι όλοι έχουν καταλάβει ότι ακόμα και η προπαγάνδα της δεν μπορεί ν' αλλάξει τίποτα κι ότι η πτώση της είναι προγραμματισμένη. Κι ένας από τους κυρίαρχους λόγους είναι ο νέος Μακεδονικός αγώνας, που συνεχίζεται με στόχο την ακύρωση του Προσυμφώνου των Πρεσπών και την καταψήφιση του Πρωτοκόλλου Εισδοχής των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ. Διότι τίποτα δεν έχει τελειώσει ακόμα, διότι δεν έχουν τελειώσει οι διαδικασίες που προβλέπει το ίδιο το Προσύμφωνο. Όμως σε εθνικό επίπεδο υπάρχουν ήδη επιπτώσεις. Το κυβερνών κόμμα βρίσκει με μεγάλη δυσκολία υποψήφιους στην Μακεδονία για όλα