Πέμπτη 25 Ιουλίου 2019

ΈΡΕΥΝΑ: Ο ΣΤΡΑΤΟΣ ΤΩΝ ΣΠΑΡΤΙΑΤΩΝ ΚΑΙ Η ΣΠΑΡΤΙΑΤΙΚΗ ΦΑΛΑΓΓΑ

Ο ΣΤΡΑΤΟΣ ΤΩΝ ΣΠΑΡΤΙΑΤΩΝ
Η ΑΡΧΑΙΑ ΣΠΑΡΤΗ Η Σπάρτη (Σπάρτα στη Δωρική διάλεκτο, Σπάρτη στην Αττική διάλεκτο) ήταν πόλη-κράτος στην Αρχαία Ελλάδα που ήταν χτισμένη στις όχθες του ποταμού Ευρώτα στηΛακωνία στο νότιο ανατολικό μέρος της Πελοποννήσου. Έχει μείνει γνωστή στην παγκόσμια ιστορία για τη στρατιωτική δύναμή της, την πειθαρχία της, τον ηρωισμό της και το μεγάλο αριθμό των δούλων της. Επίσης, είναι γνωστή και στην Ελληνική Μυθολογία, κυρίως για τον μύθο της Ωραίας Ελένης.

Η ιστορία της Διώρυγας της Κορίνθου

Η Διώρυγα της Κορίνθου υπήρξε ένα κατασκευαστικό όνειρο - πρόκληση που κράτησε 2.300 χρόνια. Λόγω της γεωγραφικής της θέσης, η «Άφνειος Κόρινθος» αναδείχθηκε από την αρχαιότητα σε σπουδαίο ναυτικό, εμπορικό και πολιτιστικό κέντρο. Η δυσκολία στη μεταφορά των εμπορευμάτων δια ξηράς ώθησε τον Τύραννο της Κορίνθου Περίανδρο να κατασκευάσει τον περίφημο δίολκο, ένα πλακόστρωτο διάδρομο, «ντυμένο» με ξύλα, πάνω στον οποίο γλιστρούσαν τα πλοία της εποχής αλειμμένα με λίπος για να περάσουν τον Ισθμό από τη μια ακτή στην άλλη. Τα πανάκριβα τέλη (διόδια) που καταβάλλονταν στην Κόρινθο ήταν και το πιο σημαντικό έσοδο της πόλης.

Σοκ στην Κύπρο: H Toυρκία ξεκινά το σχέδιο εποικισμού στα Βαρώσια Αμμοχώστου – Οι τρεις φάσεις της προσάρτησης(Βίντεο)

"Πράσινο φως" από Ρ.Τ.Ερντογάν στον ηγέτη του ψευδοκράτους να προχωρήσει στο σχέδιο εποικισμού στα Βαρώσια Αμμοχώστου με τους αξιωματικούς του "Αττίλα" να δυναμιτίζουν το ήδη οξυμένο κλίμα στην περιοχή, στον απόηχο των πειρατικών γεωτρήσεων της Άγκυρας στην κυπριακή ΑΟΖ.
Σε αυτό το πλαίσιο, η κυβέρνηση του ψευδοκράτους προχωρά στο άνοιγμα της Αμμοχώστου και στον εποικισμό των Βαρωσίων.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο «υπουργός Eξωτερικών» του ψευδοκράτους, Κουντρέτ Οζερσάι με ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό του Facebook ισχυρίστηκε ότι η «κυβέρνηση» είναι έτοιμη για εξελίξεις σε σχέση με το άνοιγμα της κλειστής πόλης.

Το τελικό σχέδιο ψηφίσματος ΣΑ ΟΗΕ για ΟΥΝΦΙΚΥΠ

Τα Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συνέρχεται σήμερα (Πέμπτη) στις 3 το απόγευμα (τοπική ώρα Νέας Υόρκης) σε ανοιχτή συνεδρίαση και αναμένεται να υιοθετήσει ομόφωνα ψήφισμα, με το οποίο θα ανανεώνεται για ακόμη έξι μήνες η θητεία της Ειρηνευτικής Επιχείρησης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρου.
Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, με βάση το συμφωνημένο σχέδιο ψηφίσματος, ανανεώνει για άλλους έξι μήνες τη θητεία της Ειρηνευτικής Δύναμης στην Κύπρο, ζητά από τον Γενικό Γραμματέα να δώσει έκθεση για το Κυπριακό έως τις 15 Νοεμβρίου, επαναλαμβάνει την ανάγκη να υπάρξει συμφωνία στους «όρους αναφοράς», υπογραμμίζοντας για πρώτη φορά το «πλαίσιο Γκουτέρες» που παρουσιάστηκε στο Κραν Μοντάνα και υπενθυμίζει το «καθεστώς των Βαρωσίων».

Καύσωνας στην Ευρώπη: Ρεκόρ υψηλής θερμοκρασίας στο Βέλγιο -41 βαθμοί στη Γερμανία - ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΥΨΗΛΑ

Θερμοκρασία 40,2 βαθμών Κελσίου καταγράφηκε την Πέμπτη στη Λιέγη στο ανατολικό Βέλγιο σε έναν από τους σταθμούς του βασιλικού ινστιτούτου μετεωρολογίας (IRM), κάτι που αποτελεί νέο ιστορικό ρεκόρ υψηλής θερμοκρασίας για τη χώρα, όσο μαίνεται ο καύσωνας στην Ευρώπη.

Μέχρι στιγμής η υψηλότερη θερμοκρασία στο Βέλγιο ήταν 39,9 βαθμοί Κελσίου και είχε καταγραφεί χθες Τετάρτη στις 16:00 τοπική ώρα (17:00 ώρα Ελλάδας) στη στρατιωτική βάση Κλάινε- Μπρόγκελ στα βορειοανατολικά.

Πρόκειται για την υψηλότερη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί από το 1833, οπότε ξεκίνησαν να αρχειοθετούνται μετεωρολογικά στοιχεία. Και για το Βέλγιο, ωστόσο, οι μετεωρολόγοι «βλέπουν» ότι οι πιο... καυτές ημέρες θα είναι η Πέμπτη, αλλά και η Παρασκευή.