Τρίτη 7 Μαΐου 2024

Μάιος στα Μνημεία και τους Αρχαιολογικούς χώρους της Θεσσαλονίκης


Στην καθιερωμένη μηνιαία ανάρτησή της προχώρησε η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης ανακοινώνοντας το πρόγραμμά της για τον μήνα Μάιο.

Την Πέμπτη 9 Μαΐου 2024 θα ξεκινήσει στο Επταπύργιο η εικαστική δράση της καλλιτεχνικής ομάδας FireArt με τίτλο «Και πάνω τους η μνήμη καίει». Η δράση, που περιλαμβάνει video art, εγκαταστάσεις, περφόρμανς και μουσική, αναφέρεται στην περίοδο λειτουργίας του Επταπυργίου ως φυλακή και εστιάζει στους πολιτικούς κρατούμενους και τους εκτελεσθέντες.

Η ΘΕΣΜΙΚΗ ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΒΙΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΑΝΤΡΩΝ


Ένα άρθρο (γράφτηκε σήμερα26 ΙΟΥΝΙΟΥ 2022) υπογραμμίζοντας από τον τίτλο ακόμα πως υπάρχει θεσμική αδιαφορία για τις “γυναικοκτονίες” και πως η αδιαφορία αυτή τις πολλαπλασιάζει. Ένα άρθρο που είναι διάχυτο με ανακρίβειες, λογικά άλματα και φυσικά δυο μέτρα και σταθμά.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 24 Απριλίου/6 Μαΐου 1897: Μάχες στα Φάρσαλα και στο Βελεστίνο, ελληνική ήττα


Μάχη των Φαρσάλλων. Ο πίνακας του ζωγράφου Γεωργίου Ροϊλού αποθανατίζει το έντονο στοιχείο σύγχυσης της μάχης.

Στάθης Βασιλείου

Ο “ατυχής ελληνοτουρκικός πόλεμος” του 1897 δεν είχε καλή εξέλιξη. Στη διάσπαση του μετώπου στη Μελούνα, ο ελληνικός στρατός διαιρέθηκε και υποχώρησε άτακτα προς το νότο. Κάποιες μονάδες παρέμειναν σε τοποθεσίες του Βελεστίνου αλλά ο όγκος του στρατού υποχώρησε στα Φάρσαλα.

Έξι χρόνια που η Τουρκία κατέχει το Αφρίν της Συρίας


Έξι χρόνια έχουν περάσει από τότε που η Hayat Tahrir al Sham (HTS) των Αλ Τζουλάνι  και Αλ Καχτάνι “άνοιξε τις πύλες” του συριακού βορρά για εισέλθουν οι μισθοφόροι του Ερντογάν και να θέσουν υπό τον έλεγχο του Ελεύθερου Συριακού Στρατού, ο οποίος λειτουργούσε κατά τις επιταγές της Τουρκίας, την κουρδική πόλη Αφρίν και τις γύρω περιοχές. 

Πενήντα χρόνια: Οὐκ ἠβουλήθη συνιέναι


Ορθόδοξη εκκλησία στα κατεχόμενα κυπριακά εδάφη
VIA ASSOCIATED PRESS

Πεντηκοστή Ανάσταση που γιορτάζει η Κύπρος την Ἑορτῶν Ἑορτήν και την Πανήγυριν Πανηγύρεων σταυρωμένη στον Γολγοθά του τουρκικού Αττίλα.

Λάζαρος Α. Μαύρος, Αρθρογράφος
Δημοσιογράφος

Το μεταναστευτικό, ως τρίτος Αττίλας, απειλεί την εθνική και βιολογική επιβίωση της Κύπρου


Σάββας Ιακωβίδης

Η δημογραφική αλλοίωση των ελεύθερων περιοχών καλπάζει ανεξέλεγκτη. Όλοι την βλέπουν, όλοι την διαπιστώνουν, ακόμα και η, ασχολούμενη με επικοινωνιακά τερτίπια, Κυβέρνηση. Μπορεί ο αρμόδιος υπουργός και ειδικά ο Πρόεδρος να αναφέρονται σε αυξημένες απελάσεις και επιστροφές, αλλά... Διερωτάται κάθε πολίτης.

Τρομάζουν όλους οι τουρκικές βλέψεις στην Κύπρο: Τι σημαίνει μόνιμη παρουσία της κατοχικής δύναμης στο νησί; Δεν πρέπει να γίνει ποτέ προτεκτοράτο του Αττίλα


Islamist President Recep Tayyip Erdoğan delivered remarks at a meeting with the board members of Independent Industrialists’ and Businessmen’s Association (MÜSİAD) in Istanbul. Photo via Turkish Presidency

Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ, Λευκωσία

Η στρατηγική σημασία της Κυπριακής Δημοκρατίας αναδεικνύεται μόνο μέσα από δράσεις. Και για να υπάρξουν δράσεις πρέπει να υπάρχει διαμορφωμένη πολιτική και καθορισμένο πλαίσιο υλοποίησης της.

Δόθηκαν υποσχέσεις από τη Φον ντερ Λάιεν και έγινε σύσκεψη στο Προεδρικό - Φουλ οι μηχανές για ένταξη στον Σένγκεν


Γιάννος Χαραλαμπίδης

Θα βοηθήσει ή όχι στο μεταναστευτικό και πώς αντιμετωπίζεται η ασφάλεια των εξωτερικών συνόρων της Κύπρου που προκαλεί η κατοχή

Ολοκληρώνεται η προβλήτα για την ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα


Αναμένεται να ολοκληρωθεί τις επόμενες ημέρες η κατασκευή της πλωτής προβλήτας, ανέφεραν πηγές στο ΚΥΠΕ, σχετικά με τις εργασίες από τις ΗΠΑ για την πλωτή μονάδα για παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας με πλοία στη Γάζα.

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ: ΛΥΣΗ υδρογονανθράκων αρκεί να υπάρχει ισχυρή πολιτική βούληση και όραμα


Όπως εξηγήθηκε στο προηγούμενο σημείωμα, η κατάσταση στα εξοπλιστικά των Ενόπλων Δυνάμεων δεν είναι καλή. Ο δημοσιονομικός χώρος είναι όντως περιορισμένος. Όπως ήταν πάντα. Το μεγάλο ερώτημα είναι εάν υπάρχει διέξοδος σε αυτή την κατάσταση. Πεποίθηση του γράφοντα είναι πως υπάρχει, με δυο όμως προϋποθέσεις. 

Εξαγορά της Smart Flying Machines από την Lambda Automata – Προς Αυτόνομα UAV ειδικού ρόλου


Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Η Lambda Automata, με ειδίκευση σε προϊόντα υλικού (hardware) και λογισμικού (software) Τεχνητής Νοημοσύνης (AI) ανακοίνωσε την εξαγορά της ελληνικής Smart Flying Machines, που ειδικεύεται σε μη επανδρωμένες πλατφόρμες αεροδιαστημικής.

«Πρόσω ολοταχώς» για την αναβάθμιση των φρεγατών ΜΕΚΟ

ΠΗΓΗ Χ EUNAVFOR ASPIDES

Μαρία Τσιλινίκου

Διευρυμένη σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας την Μεγάλη Εβδομάδα, όπου φέρεται να αποφασίστηκε ο επόμενος βηματισμός για το πρόγραμμα αναβάθμισης των τεσσάρων φρεγατών ΜΕΚΟ, κλάσης « ΥΔΡΑ» του Πολεμικού Ναυτικού.

Φρεγάτες: Έτριβαν τα… μάτια τους με το anti – drone σύστημα που έβαλε η ΕΑΒ στην φρεγάτα Ψαρά

Η φρεγάτα Ψαρά θα πάει στην Ερυθρά Θάλασσα με ελληνικό anti - drone σύστημα που είναι πολύ αποτελεσματικό.

Διονύσης Αντωνέλλος

ΕΑΒ: “Mission Impossible” για την νέα Διοίκηση


Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Με το πραγματικό μέγεθος δυσχέρειας του εγχειρήματος ανορθώσεως της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας, βρίσκεται αντιμέτωπη πλέον η νέα Διοίκηση που τοποθετήθηκε τον περασμένο Ιανουάριο από τον ΥΕΘΑ Νίκο Δένδια. 

Ελλάδα-εξοπλισμοί: Τα μνημόνια, το αμυντικό ομόλογο για τους “πελάτες” με… καθυστέρηση


Το εξοπλιστικό αδιέξοδο της χώρας είναι γεγονός. Ο περιορισμένος δημοσιονομικός χώρος που επικαλείται συνεχώς ο πρωθυπουργός είναι μια πραγματικότητα. Όσα έχουν συμφωνηθεί μεταξύ της χώρας και των δανειστών της απαγορεύουν την επιβάρυνση του χρέους πέραν των συμφωνηθέντων. 

Σε βέρτιγκο ο Έντι Ράμα με την υποψηφιότητα του Φρέντι Μπελέρη


Κώστας Τσιτούνας

Βρώμικα παιχνίδια με τον αλβανικό πληθυσμό στην Ελλάδα – Επιχειρεί να διχάσει και να δημιουργήσει κλίμα εναντίον της Ελλάδας

Η Τουρκία λέει πως εξουδετέρωσε 16 μέλη του PKK στο βόρειο έδαφος του Ιράκ


Τον περασμένο μήνα, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε συνομιλίες του με αξιωματούχους στη Βαγδάτη και στην Αρμπίλ, την πρωτεύουσα της αυτόνομης περιφέρειας του Κουρδιστάν του Ιράκ, αξίωσε να ενταθεί η πίεση στο PKK στο βόρειο Ιράκ.

ΥΠΕΞ για τη λειτουργία της Μονής της Χώρας ως τζαμί: Πρόκληση για τη διεθνή κοινότητα


Ανακοίνωση σχετικά με την έναρξη της λειτουργίας της Μονής της Χώρας ως μουσουλμανικού τεμένους εξέδωσε το Υπουργείο Εξωτερικών.

Ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας ξεκαθάρισε ότι η Τουρκία δεν θα δώσει στην Ουκρανία ή σε άλλη χώρα τους S-400 Triumf


Ο Υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Yasar Guler, ξεκαθάρισε ότι η Άγκυρα δεν έχει κανένα σχέδιο ή λάβει απόφαση για πιθανή μεταφορά των ρωσικών αντιαεροπορικών συστημάτων S-400 Triumph στην Ουκρανία ή άλλη χώρα. 

Η εμπλουτισμένη ατζέντα των 6+3 προκλήσεων του ελληνοτουρκικού διαλόγου


Η επικείμενη επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Άγκυρα και η συνάντηση του με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα λάβει χώρα ενώ η Τουρκία έχει αναβαθμίσει την ατζέντα των προκλήσεων έτι περαιτέρω από το «Casus Belli».

Του Χρήστου Μαζανίτη

«Η Ελλάδα δεν συμμορφώνεται με τη Λωζάνη στα σύνορά μας και στα νησιά!»- τουρκικό δημοσίευμα


Μάιος 6, 2024. Ελλάδα.

Ο Έλληνας στρατηγός επισκέφθηκε τη Διοίκηση της 3ης Μηχανοποιημένης Ταξιαρχίας που βρίσκεται στην Αδριανούπολη.

Άγκυρα.

Άθλια επίθεση από τον Χακάν Φιντάν, προκαλεί τον Έλληνα Πρωθυπουργό πριν από την επίσκεψη του στην Άγκυρα: Δεινή, δήθεν, “η κατάσταση των “Τούρκων” στη Δυτική Θράκη”


Minister @HakanFidan Islamist Foreign Minister Hakan Fidan met with Iranian Foreign Minister Hussein Emir Abdullahian in Banjul. Photo via T.C. Dışişleri Bakanlığı, @TC_Disisleri

O ισλαμιστής υπουργός Εξωτερικών τηςΤουρκίας, Χακάν Φιντάν, ισχυρίστηκε ψευδέστατα ότι δήθεν είναι «δεινή η κατάσταση των Τούρκων (σ.σ.εννοεί τους Έλληνες μουσουλμάνους πολίτες) στη Δυτική Θράκη», σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Hurriyet Daily News.

Αρνητικά μηνύματα από Άγκυρα λίγο πριν την επίσκεψη Κυρ. Μητσοτάκη


Νίκος Μελέτης

Με δύο αρνητικά μηνύματα η Άγκυρα επιβαρύνει το κλίμα καθώς κορυφώνονται οι διπλωματικές διεργασίες για την επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη στην Άγκυρα στις 13 Μαΐου, για τη συνάντησή του με τον πρόεδρο Ερντογάν.

«Αντίδοτο» για τα Rafale εξακολουθεί να ψάχνει η Τουρκία: Ανοιχτό το ενδιαφέρον για Typhoon Eurofighter


*Του Κώστα Σαρικά

Παρά την απόκτηση 40 καινούργιων μαχητικών F-16 Viper και την αναβάθμιση ακόμη 79 στην ίδια διαμόρφωση φαίνεται ότι τα Rafale της Πολεμικής μας Αεροπορίας εξακολουθούν να παραμένουν ο μεγάλος «πονοκέφαλος» της Άγκυρας. Πόσο μάλλον όταν η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο απόκτησης επιπλέον γαλλικών μαχητικών, τα οποία αναμένεται να αντικαταστήσουν τα επόμενα χρόνια τα 24 Mirage 2000-5.

Μέση Ανατολή: 15 άγνωστα στοιχεία για την αεράμυνα του Ισραήλ


Δρ. Αθανάσιος Ε. Δρούγος

Το Ισραήλ έχει υποστεί επιθέσεις από εχθρούς σε όλη την ιστορία του και έχει επενδύσει πολλά σε αμυντικά προγράμματα υψηλής τεχνολογίας που εκτιμούν ιδιαίτερα οι στρατιωτικοί σε παγκόσμιο επίπεδο.

Τι περιλαμβάνει η συμφωνία που έχει την υπογραφή της Χαμάς

Palestinians celebrate in the streets following Hamas's announcement that it accepted a cease-fire proposal in Deir al-Balah, Gaza Strip on Monday, May 6, 2024. Despite the Hamas announcement, Israel said later Monday it would move forward with its planned offensive on Rafah, in the south of the strip. (AP Photo/Abdel Kareem Hana) AP Photo/Abdel Kareem Hana

Γιάννης Χαραμίδης

Η Χαμάς νωρίς εχθές το βράδυ (Δευτέρα 06/05) ανακοίνωσε αδιαμεσολάβητα πως έχει συμφωνήσει σε κείμενο το οποίο συνέταξε το Κατάρ και η Αίγυπτος και οδηγεί σε κατάπαυση του πυρός αλλά και σταδιακή επαναφορά της Ειρήνης στη Γάζα.

Ομάδα Ισραηλινών αξιωματούχων μεταβαίνει στο Κάιρο για να αξιολογήσει τη θέση της Χαμάς


Μια ομάδα Ισραηλινών αξιωματούχων θα ταξιδέψει στο Κάιρο τις επόμενες ώρες για να εκτιμήσει εάν η Χαμάς μπορεί να πεισθεί να προχωρήσει σε αλλαγές στην τελευταία της πρόταση για εκεχειρία.

Ισραηλινά τανκς κατέλαβαν το πέρασμα στη Ράφα, νέοι βομβαρδισμοί


Στέλνει αντιπροσωπεία στο Κάιρο για διαπραγματεύσεις ο Νετανιάχου, ενώ τα τανκς του κινούνται μέσα στο τελευταίο καταφύγιο των Παλαιστινίων. Απαγόρευση πρόσβασης στον ΟΗΕ. Οι ΗΠΑ πιέζουν τοΙσραήλ να μην προχωρήσει σε χερσαία εισβολή.

HΠΑ: Η θέση μας για την επιχείρηση στη Ράφα είναι ξεκάθαρη στο Ισραήλ


Η Ουάσιγκτον έχει ξεκαθαρίσει στο Ισραήλ τις απόψεις της για την επιχείρηση στη Ράφα

Το Ιράν εκμεταλλεύεται τη Γάζα για να κρύψει την καταπίεση που ασκεί


Του Marc Champion

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν διασκεδάζει τον τελευταίο καιρό στο X, την πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης του Έλον Μασκ. Σε μια ανάρτηση, χαίρεται με τις φιλοπαλαιστινιακές διαδηλώσεις σε πανεπιστήμια των ΗΠΑ- σε μια άλλη ανάρτηση, εμφανίζεται κάποιος που κουνάει τη σημαία της Χεζμπολάχ, της παραστρατιωτικής πολιτοφυλακής του στο Λίβανο. 

Βλαντίμιρ Πούτιν: Ορκίστηκε για 5η φορά πρόεδρος της Ρωσίας – «Θα νικήσουμε μαζί» [pics]


Το να κυβερνώ τη Ρωσία, μια χώρα 140 εκατομμυρίων ανθρώπων, αποτελεί «ένα ιερό καθήκον», δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, κατά τη διάρκεια της τελετής ορκωμοσίας του, αφότου ορκίστηκε για μια πέμπτη θητεία στην ηγεσία της χώρας του, επικεφαλής της οποίας είναι εδώ και σχεδόν 25 χρόνια, απουσία οποιασδήποτε ανεκτής αντιπολίτευσης.

Η Γαλλία καταγγέλλει προσπάθεια "εκφοβισμού" εκ μέρους της Ρωσίας

Η Γαλλία κατήγγειλε σήμερα μια βούληση "εκφοβισμού" εκ μέρους της Ρωσίας, αφότου η ρωσική διπλωματία κάλεσε χθες τον Γάλλο πρέσβη στη Μόσχα, σύμφωνα με ένα δελτίο τύπου του υπουργείου Εξωτερικών της Γαλλίας.

Σι προς Μακρόν: Να αποτρέψουμε ένα νέο ψυχρό πόλεμο


Επιχείρηση περιορισμού των εντάσεων στις επαφές του κινέζου προέδρου με Μακρόν-φον ντερ Λάιεν με το βλέμμα στο διεθνές εμπόριο και την Ουκρανία. «Να αποφύγουμε την αποσύνδεση».

Επίσκεψη Σι Τζινπίνγκ στο Βελιγράδι - «Ατσάλινη» χαρακτήρισε ο Κινέζος πρόεδρος τη φιλία με τη Σερβία


Η Σερβία αποτελεί τον σημαντικότερο εταίρο της Κίνας στην υλοποίηση της πρωτοβουλίας «Μία ζώνη ένας δρόμος»

Επεισόδιο ανάμεσα σε μαχητικό της Κίνας και ελικόπτερο της Αυστραλίας


Κινεζικό μαχητικό/καταδιωκτικό J-10 πέταξε φωτοβολίδες προς την κατεύθυνση ελικοπτέρου του πολεμικού ναυτικού της Αυστραλίας, όπως καταγγέλει η χώρα, σημειώνοντας ότι το επεισόδιο έλαβε χώρα πάνω από διεθνή ύδατα.