Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2023

Πώς ο Ανδρέας Μιαούλης εξαφάνισε την πειρατεία στο Αιγαίο με μία επιχείρηση αστραπή

 

Σημαντικό ρόλο στην απομάκρυνση της πειρατείας από το Αιγαίο έπαιξε ένας άνθρωπος, ο οποίος στην νεαρή του ηλικία είχε αναπτύξει πειρατική δράση.

Ήταν ο ναύαρχος Ανδρέας Μιαούλης, ο οποίος, μετά την τεράστια προσφορά του στον αγώνα στράφηκε στην πολιτική. Ο Καποδίστριας ήξερε ότι ήταν το κατάλληλο πρόσωπο για να πατάξει την πειρατεία στις ελληνικές θάλασσες. Αλλά και ο Μιαούλης κατάλαβε γρήγορα ότι η Ελλάδα πρέπει να γίνει ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος. Ως ναύαρχος πλέον του νεοσύστατου κράτους ανέλαβε να αποκαταστήσει την τάξη στο Αιγαίο.

Mετά την τεράστια προσφορά του στον αγώνα στράφηκε στην πολιτική. Πηγή φωτογραφίας: Wikimediamtx Commons

Στις 23 Ιανουαρίου 1828, ο κυβερνήτης έδωσε τη διαταγή στον ναύαρχο Μιαούλη και τον πλοίαρχο Κριεζή να αποκαταστήσουν την τάξη στο Αιγαίο.

Η εκκαθάριση ξεκίνησε από τις Βόρειες Σποράδες.

Ο Μιαούλης έκανε την αρχή από την Σκόπελο, όπου πυρπόλησε περίπου 27 πλοιάρια, τα οποία ήταν

Sunday Times: Κοντά σε συμφωνία win-win για τα Γλυπτά του Παρθενώνα - Επικαλείται Έλληνα αξιωματούχο

Τα Γλυπτά επιστρέφουν σπίτι τους, φέρεται να είπε ο αξιωματούχος στη βρετανική εφημερίδα, κάνοντας λόγο για την εκδοχή του "παραρτήματος".

Πολύ κοντά σε μια συμφωνία win-win για τα Γλυπτά του Παρθενώνα βρίσκονται Αθήνα και Λονδίνο, όπως αναφέρει δημοσίευμα των κυριακάτικων Times.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ανώτερος Έλληνας αξιωματούχος ξεκαθάρισε στην εφημερίδα ότι οι "κόκκινες γραμμές" σχετικά με το ιδιοκτησιακό καθεστώς των αρχαιοτήτων είναι αμετακίνητες. Παράλληλα όμως, διατύπωσε την πρόταση να λειτουργήσει ένα νέο "παράρτημα του Βρετανικού Μουσείου" εντός του Μουσείου της Ακρόπολης ως μία από τις πολλές πιθανές λύσεις. Και κατέληξε ότι "επιστρέφουν στο σπίτι τους".

ΗΠΑ - Τουρκία και το δίλημμα των F-16 -Εάν το σύνορο-Ελλάδα και Κύπρος, καταρρεύσει, κανείς δεν θα μπορέσει να αντισταθεί αποτελεσματικά στον ισλαμικό φονταμενταλισμό και τον τουρκικό νεοοθωμανισμό.

Νυχτερινή υπερπτήση τουρκικού UAV πάνω από την Κανδελιούσσα

Τουρκικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος (UAV) που εισήλθε στο FIR Αθηνών, χωρίς να καταθέσει σχέδιο πτήσης, παραβίασε τον εθνικό εναέριο χώρο και 

πραγματοποίησε υπερπτήση χθες Κυριακή στις 23:39 πάνω από την Κανδελιούσσα στα 19.000 πόδια.

Το τουρκικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος αναγνωρίστηκε και αναχαιτίστηκε, σύμφωνα με τους

Νίκος Δένδιας: Γιατί μιλά για καιρούς τρικυμίας στα ελληνοτουρκικά

Αλεξία Τασούλη 

Επειδή διανύουμε κοινή προεκλογική περίοδο και οι τόνοι θα συνεχίσουν να ανεβαίνουν από πλευράς Ερντογάν, η ελληνική κυβέρνηση δεν προτίθεται να απαντά με τον ίδιο τρόπο στις ύβρεις, στις συκοφαντίες, στις απειλές

Οι καιροί που ζούμε είναι καιροί τρικυμίας διαμηνύει ο Νίκος Δένδιας, κάνοντας έναν απολογισμό στα θέματα εξωτερικής πολιτικής έπειτα από 3,5 χρόνια στο τιμόνι της ελληνικής διπλωματίας και προειδοποιεί ότι στα ελληνοτουρκικά τα χειρότερα έρχονται. Πώς αλλιώς να ερμηνέυσει κανείς τις αναφορές του υπουργού Εξωτερικών ότι ζούμε κρίση διαρκείας, ότι και παλιότερα είχαμε κρίσεις αλλά ήταν χρονικά περιορισμένες.

Άντε, και στα δικά μας! Τι είναι τα περιπλανώμενα πυρομαχικά;

Άντε, και στα δικά μας!

Τι είναι τα περιπλανώμενα πυρομαχικά;

What are loitering munitions?

Πληροφορίες και μεταφράσεις από: https://cscr.pk/explore/themes/defense-security/loitering-munitions-as-a-new-age-weapon-system/ 5 Δεκεμβρίου 2022 από τον Ahmad Ibrahim Ο συγγραφέας είναι ανεξάρτητος ερευνητής και κάτοχος M.Phil στις Στρατηγικές Σπουδές από το Πανεπιστήμιο Εθνικής Άμυνας του Ισλαμαμπάντ (Πακιστάν). https://en.wikipedia.org/wiki/Loitering_munition καθώς και άλλες πηγές του διαδικτύου.

Ο ΠΟΛΕΜΟΣ των ΗΜΙΑΓΩΓΩΝ είναι για την τεχνολογική επικράτηση Δύσης και των συμμάχων έναντι της Κίνας

ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΩΝ ΗΜΙΑΓΩΓΩΝ – ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΝΟΜΙΖΕΙΣ… Εδώ και κάποια χρόνια είναι φανερό ότι έχουμε περάσει σε έναν νέο «Ψυχρό Πόλεμο», ο οποίος ταυτόχρονα μοιάζει αλλά και είναι σημαντικά διαφορετικός από τον προηγούμενο. Έχουμε αναφέρει πολλές φορές (στα όρια της κοινοτυπίας, αλλά είναι εξαιρετικά σημαντικό να αντιληφθούμε την σημαντικότητά της) ότι ζούμε στην εποχή της πληροφορίας (Era of Information). Αυτή η 4η βιομηχανική επανάσταση έγινε δυνατή χάρη σε μια σειρά από ανακαλύψεις και καινοτομίες, οι οποίες μπορούμε με ασφάλεια να αναφέρουμε ότι αφορούν στις τεχνολογίες επικοινωνιών και πληροφοριακών συστημάτων. Το internet, το οποίο ξεκίνησε τη δεκαετία του 60 ως ARPANET, είδε τον αριθμό των διασυνδεδεμένων συσκευών από λίγες δεκάδες τη δεκαετία του 70, σε εκατοντάδες δισεκατομμύρια το 2020, και ο αριθμός συνεχίζει να αυξάνεται. Πλέον, το internet των πραγμάτων (ή Internet of Things) αλλά και το μελλοντικό Internet of Everything, οδηγούν αλλά και δοκιμάζουν τα τεχνολογικά –και όχι μόνο– όρια.

Γράφει ο Σώζων Λεβεντόπουλος
(Subject Matter Expert Cybersecurity/Military)

Η εκρηκτική αυτή ανάπτυξη ουσιαστικά βασίζεται στην ικανότητά μας να κατασκευάσουμε ολοένα

Κατάθεση-σοκ για το Μάτι: «Στη θάλασσα ήταν σαν πόλεμος, ο πατέρας μου σήκωσε τα χέρια, ζήτησε συγχώρεση και πέθανε»

Με καταθέσεις συγγενών θυμάτων που έχασαν τη ζωή τους στη φονική πυρκαγιά στο Μάτι συνεχίζεται η δίκη στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο για τα αίτια της τραγωδίας.

Στο βήμα του μάρτυρα ανέβηκε Ελένη Παπαποστόλου, η οποία έχασε τον πατέρα της μέσα στη θάλασσα, όπου είχαν μπει για να γλιτώσουν από τις φλόγες.

Βρισκόταν στο σπίτι της μαζί με τους γονείς της, όταν αντιλήφθηκαν ότι έχει ξεσπάσει φωτιά στην περιοχή τους. Έφυγαν μαζί για μα δουν πού ακριβώς βρισκόταν η εστία. Αρχικά δεν ανησύχησαν, όμως στη συνέχεια άρχισε να «βρέχει καύτρες» και να φυσά αέρας.

Συμφωνία των Πρεσπών: Τα Σκόπια δεν την εφαρμόζουν

Οι διεθνείς συμφωνίες κρίνονται από την εφαρμογή τους. Τέσσερα χρόνια μετά την έναρξη ισχύος της Συμφωνίας των Πρεσπών, οι διατάξεις της εξακολουθούν να μην υλοποιούνται ή να υλοποιούνται ελλιπώς. Η γειτονική χώρα κωλυσιεργεί και, όπως λένε διπλωματικές πηγές με γνώση του θέματος, τον τελευταίο χρόνο και μετά την αποχώρηση του Ζόραν Ζάεφ από την εξουσία, η υλοποίηση της συμφωνίας έχει κυριολεκτικά βαλτώσει.

Οι προοπτικές είναι δυσοίωνες. Η αποδυνάμωση του κυβερνητικού συνασπισμού του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος και του αλβανικού DUI έχει οδηγήσει πολλά στελέχη σε κινήσεις λαϊκισμού που υπονομεύουν τη συμφωνία, αποσκοπώντας σε πρόσκαιρη δημοτικότητα. Επιπροσθέτως, οι σχέσεις με τη Βουλγαρία και οι απαιτήσεις της Σόφιας έχουν στενέψει τον κλοιό γύρω από τον πρωθυπουργό Ντίμιταρ Κοβατσέφσκι.

Η επική απάντηση Μητσοτάκη για το μαξιλάρι ασφαλείας που επικαλείται ο Τσίπρας

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου για την Οικονομία, την Ανάπτυξη και την Αγορά Εργασίας ερωτήθηκε για το «μαξιλάρι ασφαλείας» που θα αφήσει η κυβέρνηση και που επικαλείται ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να απαντά πως το περίφημο «μαξιλάρι ασφαλείας» επί ΣΥΡΙΖΑ, «είναι κάτι που δεν θα έπρεπε να είναι πολύ περήφανος ο κ Τσίπρας γιατί ήταν προϊόν μιας λυσσαλέας υπερφορολόγησης της μεσαίας τάξης και καταναγκαστικό μαξιλάρι το οποίο επέβαλαν οι δανειστές, να το έχει στην άκρη γιατί κανείς δεν τον εμπιστευόταν».

Μάικλ Ρούμπιν:Το «πρόβλημα» της Τουρκίας με την Ελλάδα θα συνεχιστεί και μετά τον Ερντογάν

Το πρόβλημα με την πολεμοχαρή στάση της Τουρκίας έναντι της Ελλάδας δεν θα σταματήσει όταν φύγει ο Ερντογάν επισημαίνει ο γνωστός αμερικανός αναλυτής και πρώην αξιωματούχος του Πενταγώνου, Μάικλ Ρούμπιν, ο οποίος υπογραμμίζει ότι η αμερικανική στάση απέναντι στην Τουρκία διακατέχεται από «ευσεβείς πόθους». 

«Συχνά, ο στόχος του βιτριολιού του Ερντογάν είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες. Μερικές φορές, είναι το Ισραήλ ή η Αρμενία. Η αντι-κουρδική πολεμική έχει πάντα αποτέλεσμα. Τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, οι απειλές της Τουρκίας προς την Ελλάδα έχουν γίνει πιο συχνές. Αυτές εκδηλώνονται συχνά

Λιβύη: Οι υπουργοί Εξωτερικών του Αραβικού Συνδέσμου μποϊκοτάρουν την κυβέρνηση της Τρίπολης

Από τις 22 χώρες του Αραβικού Συνδέσμου, μόνον οι 5 έστειλαν υπουργούς Εξωτερικών στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στην Τρίπολη.

Η συνάντηση των ΥΠΕΞ των χωρών του Αραβικού Συνδέσμου, που ήταν προγραμματισμένο να πραγματοποιηθεί την Κυριακή 22 Ιανουαρίου, στην Τρίπολη της Λιβύης, με οικοδεσπότη την κυβέρνηση του Αμντουλχαμίντ Ντμπέιμπα και της ΥΠΕΞ Νάτζλα Αλ Μανγκούς, πραγματοποιήθηκε μεν, αλλά με… απουσίες.

Από τις 22 χώρες μέλη του Αραβικού Συνδέσμου μόνον οι πέντε έστειλαν υπουργούς Εξωτερικών

Μετά τη συγγνώμη που δεν θα έρθει…

 Μπάμπης Παπαπαναγιώτου 

Προηγήθηκε η ΜΚΟ Human Rights 360 - βασικός διακινητής του fake news με τη «νεκρή Μαρία»- που ζήτησε συγγνώμη. Ακολούθησε το «Spiegel», που ταπεινωτικά για το κύρος του κατέβασε τα «αποκαλυπτικά» αλλά ψευδή δημοσιεύματα που δημοσίευσε. 

Και χθες ήρθε το πραγματικά αποκαλυπτικό δημοσίευμα της «Καθημερινής» με τη συνέντευξη του μετανάστη, ο οποίος βρισκόταν στη νησίδα του Εβρου και περιέγραψε λεπτομερώς πώς στήθηκε η χονδροειδής προβοκάτσια του Δεκαπενταύγουστου. Με σκοπό Ελληνες ένστολοι να πατήσουν τουρκικό έδαφος, ώστε να νομιμοποιηθεί ο Ερντογάν να υλοποιήσει επιθετικά τα σχέδιά του.

Τουρκία: Στρατός και χωροφυλακή στο πόδι σε ανατολική επαρχία κατά των Κούρδων αυτονομιστών

Ακόμη μία επιχείρηση των σωμάτων ασφαλείας κατά των Κούρδων αυτονομιστών ανακοινώθηκε από το τουρκικό υπουργείο Εσωτερικών σε περιοχή του Ντιγιαρμπακίρ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου άρχισε επιχείρηση της Στρατοχωροφυλακής στην περιοχή Λίτζε, στην οποία συμμετέχουν 645 μέλη της Στρατοχωροφυλακής καθώς και φρουροί των τοπικών χωριών.

Η ειδική αυτή επιχείρηση ξεκίνησε από την περιοχή Αρικλί της Λίτζε και στοχεύει τους Κούρδους αυτονομιστές του PKK.

Συμμετέχουν 4 τάγματα του στρατού  και μέλη της επαρχιακής Διοίκησης του Ντιγιαρμπακίρ από τις ειδικές δυνάμεις.

Ν. Λυγερός: Στρατηγικός και Ενεργειακός Ελληνισμός. AHEPA European District 28. 21/01/2023

 

Ν. Λυγερός: Στρατηγικός και Ενεργειακός Ελληνισμός. AHEPA European District 28. 21/01/2023

Γιώργος Καρακατσάνης: Κορυφαία ανάλυση για την πυρηνική σύντηξη- Η αθέατη πλευρά - Πυρηνική Ελλάδα;

 
Γιώργος Καρακατσάνης: Κορυφαία ανάλυση για την πυρηνική σύντηξη- Η αθέατη πλευρά - Πυρηνική Ελλάδα;

Σ. Καλεντερίδης: "Αυξάνονται οι φωνές εναντίον της Τουρκίας στις ΗΠΑ"

 
Ο Σάββας Καλεντερίδης, Στρατιωτικός Αναλυτής- Συγγραφέας μιλάει στο NaftemporikiTV

Ο Ιωάννης Μάζης για σχέσεις Τουρκίας - Σουηδίας

 

Ο Ιωάννης Μάζης για σχέσεις Τουρκίας - Σουηδίας

Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος, Η επέκταση των χωρικών υδάτων στο Αιγαίο και το Casus Belli (ENG Subs)

 

Παράλογες οι Τουρκικές διεκδικήσεις στο Αιγαίο σημειώνει ο Κύριος Δεσποτόπουλος μιλώντας για το αναφαίρετο δικαίωμα της χώρας μας να επεκτείνει τα χωρικά ύδατα στα δώδεκα ναυτικά μίλια. Χρειάζεται όμως προσοχή στο πώς θα γίνει γιατί μπορεί να οδηγήσει σε ένα Ελληνοτουρκικό πόλεμο

Σάββας Καλεντερίδης: Η Ελλάδα δεν λειτουργεί σαν κανονικό κράτος | Zoom (22-1-2023)

 

Σάββας Καλεντερίδης: Η Ελλάδα δεν λειτουργεί σαν κανονικό κράτος

Ερντογάν: Ανακοίνωσε τις εκλογές στις 14 Μαΐου σε νέους στην Προύσα | Ώρα Ελλάδος 23/01/23 | OPEN TV

 


1. Ερντογάν: Ανακοίνωσε τις εκλογές στις 14 Μαΐου σε νέους στην Προύσα
2. Έκαψαν το Κοράνι έξω από την Τουρκική πρεσβεία στη Σουηδία
3. Νέοι στην Τουρκία μοίρασαν λουλούδια σε χριστιανικές εκκλησίες
4. Καλεντερίδης και Αναστασάκης για τον σκηνοθετημένο θάνατο της «μικρής Μαρίας»

Κωνσταντίνος Φίλης - Ευάγγελος Γεωργούσης - Καλημέρα Ελλάδα - 23/01/2023

 

Κωνσταντίνος Φίλης - Ευάγγελος Γεωργούσης - Καλημέρα Ελλάδα - 23/01/2023

Ο Ερντογάν είναι αυταρχικός ηγέτης - θα κερδίσει τις εκλογές με κάποιο τρόπο ΣΚΑΙ 23/1/23

 

Ο Ερντογάν είναι αυταρχικός ηγέτης - θα κερδίσει τις εκλογές με κάποιο τρόπο ΣΚΑΙ 23/1/23

Ερντογάν: «Μητσοτάκη αν κάνεις λάθος οι τρελοί Τούρκοι θα κάνουν γιουρούσι» | Σήμερα | 23/01/2023

 
1. Νέες διαδρομές των μεταναστών
2. Τουρκία: «Χρειαζόμαστε επειγόντως νέα μαχητικά για να μη βγάζουν οι Έλληνες γλώσσα»
3. Ερντογάν: «Μητσοτάκη αν κάνεις λάθος οι τρελοί Τούρκοι θα κάνουν γιουρούσι»
4. Οι Α. Συρίγος και Κ. Ιατρίδης για τα ελληνοτουρκικά