Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2012

Μερικά λόγια

Του Ν. Λυγερού


Μερικά λόγια
είναι κάποτε αρκετά
για να καταλάβεις
ότι ο άλλος σε σκέφτεται
όχι μόνο επιφανειακά
αλλά με το βάθος της ψυχής
γι’ αυτό μη δίνεις σημασία

ΑΟΖ, Ελλάδα και Κύπρος

Του Ν. Λυγερού


Την ώρα που δρομολογούμε τη θέσπιση της ελληνικής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης πρέπει να σκεφτούμε δυναμικά και την οριοθέτησή μας με την ΑΟΖ της Κύπρου. Η Κύπρος έχει δείξει το παράδειγμα και έχει μάλιστα την πρωτοπορία. Δύο φορές ζήτησε από την Ελλάδα να κάνουν οριοθέτηση μέσω της μέσης γραμμής και οι παλιότερες κυβερνήσεις απάντησαν αρνητικά για να μην ενοχληθεί η Τουρκία λόγω Καστελλορίζου. Αυτήν την περίοδο η Κύπρος έχει την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το πλαίσιο είναι πολύ θετικό.

Στην άκρη του τίποτα

Στην άκρη του τίποτα
Ν. Λυγερός
Μετάφραση από τα γαλλικά: Σάνη Καπράγκου

Τουρκικά βιβλία ενάντια στον Einstein και τον Darwin


Του Ν.Λυγερού



Το επίσημο κράτος της Τουρκίας που είναι τόσο φιλελεύθερο κατά τους ραγιάδες μας, είχε ήδη απαγορεύσει το βιβλίο του Saint-Exupéry, ο Μικρός Πρίγκιπας, διότι έμμεσα έθιγε τον Κεμάλ αλλά και τον πίνακα του Delacroix η Ελευθερία οδηγώντας το λαό, διότι ήταν γυμνόστηθη. Μπορεί τότε μερικοί από τους δικούς μας να βρήκαν αυτή την απόφαση γελοία, αλλά δεν είπαν τίποτα όπως και δεν λένε τίποτα για τον Ποινικό Κώδικα της Τουρκίας που καταδικάζει σε 10 χρόνια φυλάκισης οποιαδήποτε αναφορά στη Γενοκτονία των Αρμενίων και στα κατεχόμενα της Κύπρου. Η Τουρκία όμως συνεχίζει την επίσημη βαρβαρότητα κι εναντίον των επιστημόνων πλέον. Τώρα κατηγορεί υβριστικά τον Einstein αλλά και τον Darwin για τις θεωρίες τους και για την καταγωγή τους. Στην πραγματικότητα τους βρίζει και για την θρησκεία τους. Το γελοίο της υπόθεσης είναι ότι δεν ξέρουν ούτε καν τα βασικά. Έτσι βρίζουν γενικά και βέβαια ρατσιστικά.

Ποιος κυβερνά στη Θράκη;

Από το kostasxan
 
Μετά τα τελευταία δημοσιεύματα, είναι πλέον πασιφανές πως ένα περίεργο μίγμα διακυβέρνησης υπάρχει στη Θράκη. Και αυτή είναι μία διαπίστωση που πηγάζει από τα καταγεγραμμένα μέχρι στιγμής γεγονότα, αλλά και τις εγγράφως κατατιθέμενες (μέσω της μηνύσεως του ιμάμη του Σώστη Κομοτηνής) εξελίξεις. Και στην δημιουργία αυτού του μίγματος της άτυπης συγκυβέρνησης, οι ευθύνες βαρύνουν κυρίως την Ελληνική πολιτεία, η οποία είτε από φοβικότητα των πολιτικών, είτε από την άγνοια του κράτους των Αθηνών, είτε όμως και λόγω της παράξενης τοποθέτησης των αυτοδιοικητικών παραγόντων, έχει γίνει κατορθωτό κάτω από ένα καθεστώς ανεξήγητης ανοχής, να παραχωρείται σταδιακά και σιωπηλά η Θράκη στις ορέξεις και τις… διαταγές του εκάστοτε τούρκου προξένου της Κομοτηνής.

Ο άθλιος ρόλος του τουρκικού προξενείου ξεσκεπάζεται

Aπό το kostasxan

Η ιστορία που ακολουθεί, καταγεγραμμένη από τον μαχητικό "Αντιφωνητή", είναι τόσο αληθινή που φρίττει ο ανθρώπινος νους για το τουρκικό παρακράτος που κινείται πλέον ανεξέλεγκτα στην Θράκη. Το "δοβλέτι" (οι άνθρωποι που περνάνε τις κατευθύνσεις - εντολές) του εκάστοτε τούρκου προξένου, έχει απλωθεί στους νομούς Ξάνθης και Ροδόπης και διαβάλει συστηματικά την Ελλάδα, ενώ όταν βρει αντιστάσεις από τους απλούς Έλληνες μουσουλμάνους, δεν διστάζει να ασκήσει την πολυεπίπεδη τρομοκρατία του, (οικονομική, κοινωνική, θρησκευτική) ενίοτε δε περιφέροντας και "φουσκωτούς" μπράβους προκειμένου να επιβληθεί.

Η Ουγγαρία διέσυρε το ΔΝΤ: Αντί για πρόσθετα μέτρα, φορολόγησε τις τράπεζες!

Της Σοφία Τ.  από το kostasxan
Το Ηχηρό Χαστούκι της Ουγγαρίας σε ΕΕ και ΔΝΤ…κάνει τον γύρο του κόσμου.. «ΑΡΚΕΤΑ ΜΑΣ ΓΔΑΡΑΤΕ ΤΩΡΑ ΠΛΗΡΩΣΤΕ!» ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΛΙΤΟΤΗΤΑ, ΦΟΡΟΣ ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ!Αδύνατον να χωνέψουν οι Ευρωπαίοι το ηχηρό πολιτικό χαστούκι που έφαγαν η ΕΕ και το ΔΝΤ από τη νεοεκλεγείσα δεξιά κυβέρνηση της Ουγγαρίας, η οποία αρνήθηκε επιδεικτικά να συμμορφωθεί με τις…. απαιτήσεις τους, προκειμένου να τους χορηγήσουν ένα δάνειο δηλώνοντας ότι δεν έχει καμία πρόθεση να επιβάλει πρόσθετα μέτρα λιτότητας στον ουγγρικό λαό επειδή έτσι θέλουν οι Ευρωπαίοι και οι Αμερικανοί. 

ΝΕΑ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΑΠΟ ΝΑ ΜΕΣΟΓΕΙΟ

TΟΥ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ ΑΠΟ ΤΟ drougos.gr



Συνεχώς Αυξανόμενη Αντίδραση του Ιράκ κατά της Τουρκίας


Στις 19 Οκτωβρίου  η Ιρακινή κυβέρνηση δια στόματος του απόστρατου αξιωματικού της Ιρακινής Αεροπορίας και μέλους της κοινοβουλευτικής επιτροπής Άμυνας, Iskander Witwit, πρότεινε στην περιφερειακή Διοίκηση του Νοτίου Κουρδιστάν να δεχθεί την ανάπτυξη Ιρακινών στρατευμάτων στην μεθόριο με την Τουρκία έτσι ώστε να σταματήσουν οι επιχειρήσεις του τουρκικού στρατού στο Κουρδικό έδαφος και οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί   κατά των Κουρδικών περιοχών με το πρόσχημα της εξουδετέρωσης Κούρδων Μαχητών του PKK.

Η ΔΕΥΑ Ναυπλίου απολύει ΑΜΕΑ!!!

Του Μιχάλη Καζά


Η κρίση στον δήμο Ναυπλιέων φαίνεται ότι θα δείξει ολόκληρο το αποτρόπαιο πρόσωπο της στους πέντε ΑΜΕΑ υπαλλήλους της ΔΕΥΑΝ που η επιχείρηση με συμφωνία του υπηρεσιακού δημάρχου κ. Κωστούρου έχει αποφασίσει να απολύσει.

Στα τέλη του τρέχοντος μήνα Οκτωβρίου το δικαστήριο θα αποφασίσει στην εξ αναβολής δίκη από την περασμένη άνοιξη αν οι εργαζόμενοι πρέπει να απολυθούν, όπως η ΔΕΥΑΝ ζητά.

Η αρχαία πόλη Ζεύγμα μετά την πλυμμύρα

Δεν ήταν η πολιτική που έσωσε το αρχαίο Ζεύγμα. Ήταν μια καλή ιστορία. Το 2000, η κατασκευή του φράγματος Birecik Dam στον Ευφράτη ποταμό, σε απόσταση λιγότερη του ενός χιλιομέτρου από τον αρχαιολογικό χώρο, άρχισε να πλημμυρίζει ολόκληρη την περιοχή στη νότια Τουρκία. 


Αμέσως, η ωρολογιακή βόμβα ανύψωσης των υδάτων, η οποία αυξανόταν κατά μέσο όρο 10 εκ. ανά ημέρα για έξι μήνες, έφερε το αρχαίο Ζεύγμα και τα δεινά του στο επίκεντρο του παγκόσμιου ενδιαφέροντος. Το νερό, το οποίο σύντομα θα κάλυπτε τα αρχαιολογικά ευρήματα, έφερε επίσης στο προσκήνιο την επείγουσα ανάγκη επίσπευσης των προσπαθειών διάσωσης και των ανασκαφών έκτακτης ανάγκης που ήδη πραγματοποιούνταν για σχεδόν ένα χρόνο στην περιοχή, η οποία βρίσκεται περίπου 805 χλμ. μακριά από την Κωνσταντινούπολη. 

Ανάγλυφα με θεούς της μυθολογίας ανακαλύφθηκαν στο αρχαίο θέατρο της Στρατονίκειας


Οι ανασκαφές στην αρχαία πόλη της Στρατονίκειας  στα Μούγλα αποκάλυψαν 15 ανάγλυφα, τα οποία εκτιμούνται ότι είναι ηλικίας 2.300 ετών. 


Τα ανάγλυφα απεικονίζουν θεούς της μυθολογίας και είναι χαραγμένα πάνω σε όγκους μαρμάρου.
Το θέατρο που βρίσκεται υπό ανασκαφή στη Στρατονίκεια ήταν ένα από τα πιο σημαντικά κέντρα για την εκπαίδευση και τον πολιτισμό, σύμφωνα με τον επικεφαλή των ανασκαφών καθηγητή Bilal Söğüt. «Βρήκαμε πρόσφατα 15 ανάγλυφα, ηλικίας 2.300 ετών, στα οποία είναι λαξευμένα θεοί της μυθολογίας πάνω σε όγκους μαρμάρου.

Κυριακή 21 Οκτωβρίου, Ημέρα για την προβολή του πολυσχιδούς έργου της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας

Σε συνέχεια της δράσης "Τα Μνημεία δεν έχουν φωνή. Εσύ έχεις!" ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων ανοίγει την Κυριακή 21 Οκτωβρίου τις πόρτες των μουσείων, των μνημείων, των αρχαιολογικών χώρων, των αποθηκών ή των εργαστηρίων συντήρησης και σας περιμένει για να μιλήσετε για τον τρόπο που δουλεύουν, αλλά και για τη σημασία της δουλειάς του αρχαιολόγου για την εκπαίδευση, την οικονομία, την ανάπτυξη.


Το πλήρες πρόγραμμα των εκδηλώσεων σε όλη την Ελλάδα:

ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ
ΕΘΝΙΚΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

«Το Παραμύθι της Κυριακής στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο», αφιερωμένο στην αρχαία ελληνική τεχνολογία, για παιδιά 5 έως 12 ετών, 11.00-12.00, 12.15-13.15.

Γάτα ανακαλύπτει ρωμαϊκή κατακόμβη

Οι κατακόμβες δεν λείπουν στην Ρώμη αλλά σίγουρα αυτή που ανακαλύφθηκε την προηγούμενη εβδομάδα αξίζει την προσοχή μας σε σχέση με τις αμέτρητες υπόγειες ταφικές αίθουσες της πόλης. Γιατί ο μικρός Mirko Curti σκόνταψε σε τάφο 2.000 ετών γεμάτο με οστά, κυνηγώντας την γάτα του μόλις μερικά μέτρα από το σπίτι του.


Ο Curti και ο φίλος του ακολουθούσαν τη γάτα το βράδυ της Τρίτης, όταν εκείνη έτρεξε και κρύφτηκε σε ένα χαμηλό βράχο  κοντά στο σπίτι του στην Via di Pietralata σε κατοικημένη περιοχή της πόλης. «Η γάτα κατάφερε να μπει σε μια σπηλιά και την ακολουθήσαμε από τον ήχο του νιαουρίσματος της», είπε ο μικρός Curti.

Νεκρός ο νεότερος γιος του Καντάφι στο Μπάνι Ουαλίντ

Νεκρός είναι και ο δεύτερος γιος του Μουαμάρ Καντάφι, Χαμίς, όπως ανακοίνωσε επίσημα η κυβέρνηση της χώρας.

Σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό Libya TV σκοτώθηκε σε μάχες στην πόλη Μπάνι Ουαλίντ, προπύργιο των κανταφικών, όπου εδώ και μερικές μέρες μαίνονται συγκρούσεις.

Το γεγονός είχε επιβεβαιώσει νωρίτερα μέσω Twitter υψηλότατος κυβερνητικός αξιωματούχος της Λιβύης, ο οποίος δήλωσε πως η σωρός του βρίσκεται σε νοσοκομείο της Μισράτα.

Σκέψεις για επιβολή φόρου στα τσιγάρα

Να αντισταθμίσει τη «μαύρη τρύπα» στη δημοσιονομική κατάσταση της Υγείας με επιπλέον φόρο δύο ευρώ σε κάθε πακέτο σκέφτεται το υπουργείο Yγείας σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών.

Στόχος η είσπραξη ενός δισεκατομμυρίου ευρώ, ποσού απαραίτητου για την βιωσιμότητα του ΕΟΠΥΥ.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του MEGA, ένα δεύτερο σενάριο που εξετάζεται είναι να πέσει ο ΦΠΑ στην εστίαση από 23% να πέσει στο 13%, με ταυτόχρονη επιβολή φόρου 10% σε όσες επιχειρήσεις επιτρέπουν το κάπνισμα.

Μέρκελ: Ποια είμαι εγώ, για να παραπονεθώ, επειδή στην Ελλάδα οι άνθρωποι διαμαρτύρονται;

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ φαίνεται ότι κατάφερε να πείσει το πιο δύσπιστο κοινό της ότι θα πρέπει να δοθεί στην Ελλάδα περισσότερος χρόνος, προκειμένου να επιτύχει τους επώδυνους δημοσιονομικούς στόχους της.

Και η ίδια, ωστόσο, φαίνεται πώς αποκόμισε τις καλύτερες εντυπώσεις από την πρόσφατη επίσκεψή της στην Αθήνα, καθώς, στην ομιλία της από το βου συνεδρίου των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU), έκανε μια απίστευτη δήλωση για την Ελλάδα.

Έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου για τις εκκρεμότητες της διαπραγμάτευσης

Έκτακτη σύσκεψη με το οικονομικό επιτελείο και όλους τους εμπλεκόμενους στη διαδικασία του Μνημονίου υπουργούς θα έχει την Κυριακή, στη 1 μετά το μεσημέρι, στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς.

Στο επίκεντρο της συνάντησης θα βρεθούν τα εργασιακά και, καθώς δεν υπάρχει επίσμη ενημέρωση από το Μαξίμου για τη λίστα των συμμετεχόντων στη σύσκεψη, αναμένεται ότι το «παρών» στη συνάντηση θα δώσει ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, εκτός βέβαια από τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, και την υπόλοιπη ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.

Μετά τον Βορίδη νέα "βόμβα" Γιακουμάτου

Μετά τη «βόμβα» Μάκη Βορίδη, για τους πλειστηριασμούς, ακόμα και των πρώτων κατοικιών, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Γεράσιμος Γιακουμάτος, πέταξε νέα «βόμβα».
Μιλ΄βντας στην εκπομπή των Άκη Παυλόπουλου και Μάνου Νιφλή, στον Real fm, υποστήριξε ότι όπου υπάρχει πληθώρα καταστημάτων, που δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις, θα πρέπει να κλείσουν. Και τα μαγαζιά που θα απομείνουν θα πρέπει να δουλεύουν με συνεχές ωράριο.

Πτώση της θερμοκρασίας και ισχυροί βοριάδες

Επιδείνωση παρουσιάζει ο καιρός σήμερα με κύρια χαρακτηριστικά τους πολύ ισχυρούς βοριάδες και την πτώση της θερμοκρασίας κυρίως στα ανατολικά. Το φθινοπωρινό σκηνικό ωστόσο δεν φαίνεται να διατηρείται καθώς προ τα τέλη της εβδομάδας αναμένεται μικρή άνοδος του υδραργύρου.
Ειδικότερα σήμερα στην Αττική αναμένονται βροχές από το μεσημέρι κυρίως στα ανατολικά, όπου θα εκδηλωθούν και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 6 μποφόρ. Στα ανατολικά 7 και πιθανώς πρόσκαιρα 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 16 έως 24 βαθμούς Κελσίου. Στα ανατολικά θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΤΙ ΑΛΛΟ ΘΑ ΔΟΥΜΕ!!!Θ. Πάγκαλος: «Όλοι μαζί με τον Σαμαρά»

Ο Θ. Πάγκαλος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Καθημερινή», εκφράζεται με θετικά λόγια για την κυβέρνηση του Αντ. Σαμαρά λέγοντας χαρακτηριστικά «όλοι μαζί με τον Σαμαρά, διότι δεν υπάρχει άλλη διέξοδος». Αντιθέτως, χαρακτηρίζει τον πρόεδρο της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρα ως «συγκυριακό προϊόν».

Ακολουθούν αποσπάσματα από τη συνέντευξη που παραχώρησε ο Θ. Πάγκαλος στην εφημερίδα «Καθημερινή»:

Οι ανατροπές στη φορολογία

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κορμός του νέου φορολογικού που θα ισχύσει για τα εισοδήματα του 2013, αν και υπάρχουν μέτρα που θα εφαρμοσθούν αναδρομικά από φέτος με στόχο να εισπραχθούν επιπλέον 3 δισ. ευρώ, προβλέπει:

1. Φορολόγηση των ελευθέρων επαγγελματιών και των Ομόρρυθμων και Ετερόρρυθμων επιχειρήσεων με ενιαίο συντελεστή 28% από το πρώτο ευρώ.

Σοκ και δέος από το νέο πακέτο μέτρων

Στο νέο μνημόνιο το κύριος βάρος της προσαρμογής μετατοπίστηκε στο Δημόσιο όπου προβλέπονται:

- Μεγάλες περικοπές στα ειδικά μισθολόγια που θα ξεκινούν από 2% και θα φτάνουν κλιμακωτά ως και 35% στους δικαστές, όπου η μέση μείωση είναι 24%. Οι μειώσεις θα ισχύσουν αναδρομικά από 1ης Αυγούστου.

- Μεγάλες περικοπές στις ΔΕΚΟ όπου «κουρεύονται» εκ νέου όλοι οι μισθοί ώστε οι μεικτές αποδοχές των εργαζομένων να μην ξεπερνούν τα 1.900 ευρώ τον μήνα.