Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου 2021

Νικήτας Σταματελόπουλος ή Νικηταράς ο Τουρκοφάγος (1782-1849)

Νικηταρά –Νικηταρά

Πού ᾽χεις στα πόδια σου φτερά

και στην καρδιά ατσάλι.

 Από το argolikivivliothiki


Ο Νικηταράς ήταν Αρκάς. Γεννήθηκε στο χωριό Τουρκολέκα της Μεγαλόπολης το 1782 και πατέρας του ήταν ο κλέφτης Σταματέλος Τουρκολέκας. Η μητέρα του Σοφία Καρούτσου ήταν αδελφή της γυναίκας του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη. Ο Νικηταράς λοιπόν ήταν ανιψιός του Γέρου του Μωριά. Κατά μία άλλη εκδοχή, ο Νικηταράς γεννήθηκε το 1784 στο χωριό Νέδουσα Μεσσηνίας, ένα μικρό χωριό στους πρόποδες του Ταΰγετου, προς την μεριά του Μιστρά, 25 περίπου χιλιόμετρα από την Καλαμάτα. Έτσι κι αλλιώς, τα παιδικά του χρόνια τα έζησε στο χωριό του πατέρα του, στο χωριό Τουρκολέκα του Δήμου Φαλαισίας της επαρχίας Μεγαλουπόλεως, του Νομού Αρκαδίας. Εντεκάχρονος, βγήκε στο αρματολίκι ακολουθώντας τον πατέρα του. Αργότερα εντάχθηκε στο «μπουλούκι» του περίφημου κλέφτη Ζαχαριά Μπαρμπιτσιώτη. Κοντά του έμαθε τα μυστικά της πολεμικής τέχνης, ξεχωρίζοντας για την ανδρεία και την ευρωστία του. Ήταν ψηλός, μελαχρινός, πρώτος στο πήδημα και γρήγορος στο τρέξιμο. Η αλληλοεκτίμηση και η φιλία που αναπτύχθηκε μεταξύ του Καπετάνιου και του Νικηταρά, οδήγησαν τελικά στον γάμο του  με την κόρη του Ζαχαριά, την  Αγγελίνα. Το 1805, στο μεγάλο διωγμό των κλεφταρματολών, ο πατέρας του σκοτώθηκε από τους Τούρκους και ο Νικηταράς ακολούθησε τον θείο του Θεόδωρο Κολοκοτρώνη στην Ζάκυνθο. Έκτοτε,  δεν τον εγκατέλειψε ποτέ. Την αφοσίωση του Νικηταρά προς τον θείο του ο λαός την είπε με δύο λόγια. « Μπροστά πηγαίνει ο Νικηταράς και πίσω ο Κολοκοτρώνης»  αλλά και θέλοντας να τονίσουν την στενή και άρρηκτη σχέση των δύο ανδρών έλεγαν: « Η κεφαλή ήτο του Κολοκοτρώνη και η χειρ του Νικηταρά ».

Γάλλοι και Γερμανοί θα αλλάξουν το ΝΑΤΟ

Το Παρίσι σκοπεύει να αναθεωρήσει τη στρατηγική της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας προκειμένου να σταματήσει να είναι όμηρος των αμερικανικών συμφερόντων. Σε αυτό, υπήρξε απροσδόκητη υποστήριξη από το Βερολίνο, πιθανώς λόγω του γεγονότος ότι η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ αποχωρεί από την πολιτική, γράφει η ρωσική Взгляд (vzglyad).

Τι θέλουν η Γαλλία και η Γερμανία από το ΝΑΤΟ;

Θα μπορέσουν να ξαναχτίσουν τη συμμαχία έτσι ώστε να βγουν από την ασφυκτική κηδεμονία των ΗΠΑ;

«Η συμπεριφορά της Γαλλίας είναι κλασική: η κυρία προσβλήθηκε λόγω της απροσεξίας του κυρίου, μετά την οποία χάιδεψε και ηρέμησε».

«Nautical Geo»: Γαλλική στήριξη και παρασκήνιο - Σαφή μηνύματα με αφορμή τις τουρκικές παρενοχλήσεις στο «Nautical Geo»

Βασίλης Νέδος

Τις επόμενες κινήσεις σχετικά με την περαιτέρω δραστηριοποίηση του «Nautical Geo» στα ανατολικά της Κρήτης εξετάζει η Αθήνα, έπειτα από ένα αρκετά έντονο δεκαήμερο, κατά το οποίο ο τουρκικός στόλος είχε ισχυρή παρουσία προκειμένου να αποτρέψει έρευνες τις οποίες η Αγκυρα θεωρεί παράτυπες με βάση το τουρκολιβυκό μνημόνιο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα τελευταία 24ωρα από το Παρίσι έχει εκπεμφθεί μήνυμα στήριξης προς την Αθήνα σε όλους τους τόνους, κάτι το οποίο δεν περιορίζεται στο γεγονός ότι το «Nautical Geo» είναι γαλλικών συμφερόντων και κατά παρέκβαση της παρελθούσης εμπειρίας, δεν έχει ζητήσει άδεια για έρευνες παρά μόνο από την Αθήνα.

Πολεμικό Ναυτικό: Η νέα γαλλική πρόταση, εν αναμονή εξελίξεων

Γιάννης Νικήτας
Από το defencereview

Σημαντικές είναι οι εξελίξεις στο πρόγραμμα νέων φρεγατών του Πολεμικού Ναυτικού (ΠΝ). Οι Γάλλοι αντεπιτέθηκαν και ανέκτησαν το χαμένο έδαφος. Η αναφορά του ΥΕΘΑ Νίκου Παναγιωτόπουλου στη βουλή «ότι τίποτα δεν έχει αποφασιστεί και μην προεξοφλείτε απόφαση υπέρ των αμερικανικών πλοίων» φαίνεται πως δεν ήταν τυχαία. Τα γεγονότα της Αυστραλίας φέρεται να διαδραμάτισαν καταλυτικό ρόλο με τους Γάλλους να θέτουν το ζήτημα σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο.

Αναστασιάδης - ΟΗΕ:Απάντησε στον Ερντογάν ο Πρόεδρος από το βήμα ΓΣ του ΟΗΕ

philenews 

Ισχυρά μηνύματα, τόσο προς την Άγκυρα όσο και προς τον διεθνή παράγοντα, απέστειλε από το βήμα της 76ης Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κατά τη διάρκεια της προσφώνησης του, απαντώντας στους τουρκικούς ισχυρισμούς.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης διαβεβαίωσε επίσης για την «αποφασιστικότητά μου να επαναρχίσει η διαδικασία διαπραγματεύσεων, στη βάση του πλαισίου του ΟΗΕ και της συμφωνίας του Βερολίνου της 25ης Νοεμβρίου, 2019.

«Για εμάς, υπάρχει μόνο ένα Σχέδιο», σημείωσε, «η επίτευξη μιας διευθέτησης στη βάση μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως προνοείται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και σύμφωνα με τις αρχές πάνω στις οποίες εδράζεται η ΕΕ».

Μητσοτάκης – ΟΗΕ : Πολλαπλό «άδειασμα» Τουρκίας με casus belli, Κυπριακό και Λιβύη

Την ανάγκη ανάληψης συλλογικής δράσης, προκειμένου να αντιμετωπιστεί εγκαίρως και αποτελεσματικά η απειλή της κλιματικής κρίσης, επεσήμανε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ομιλία του στην 76η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Μάλιστα αξιοποίησε την εμπειρία της υιοθέτησης κοινών δράσεων κατά της πανδημίας του κορονοϊού με κορυφαία εκείνη της ταχείας δημιουργίας των εμβολίων για να επιχειρηματολογήσει πως η διαχείριση προκλήσεων, όπως η κλιματική κρίση, μπορεί να καταστεί επιτυχής μόνον εφ όσον υπάρξει συλλογική απάντηση.

Παραχωρήσεις με διολίσθηση

(Φωτ.: αρχείο ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Γράφει ο Παντελής Σαββίδης
Από το pontosnews

Η παρακμιακή πολιτική της Αθήνας οδηγεί την Ελλάδα σε μια ήττα ιστορικών διαστάσεων. Για να μην φανεί το μέγεθός της και υπάρξουν επιπτώσεις στο πολιτικό σύστημα επιλέχθηκε η οδός της διολίσθησης.

Το κακό ξεκινά από τον μεγάλο, σε ηλικία όταν ζούσε, Καραμανλή με το Πρακτικό της Βέρνης (1976). Ελλάδα και Τουρκία συμφωνούν να μην κάνουν έρευνες σε περιοχές τις οποίες η Τουρκία αμφισβητεί – πρόκειται για περιοχές ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Η Ελλάδα χάνει το δικαίωμα να ερευνήσει την υφαλοκρηπίδα της και η Τουρκία, φυσικά, τίποτε. Μια απαράδεκτη συμφωνία.