Τετάρτη 29 Μαΐου 2024

Μουσείο Ακρόπολης: Μια Ελλάδα άλλων εποχών από το φακό του Ρόμπερτ ΜακΚέιμπ


Πάτμος. Στο μονοπάτι από τη Βαγιά στον Γερανό, πάνω από το εκκλησάκι της Ζωοδόχου Πηγής, με ανοιξιάτικα λουλούδια.

Στο λιμάνι των Φηρών ο Γιάννης «Τρικούλης» Καφιέρης  και ο Μανόλης «Καστοριάς», ημιονηλάτης από το Κοντοχώρι ξεκουράζονται στο καφενείο στον Γιαλό ενώ το «Αιγαίον», που είχε καθελκυστεί, το 1911 (όπως και ο «Τιτανικός») φέρνει τους επιβάτες στο νησί. Η μανάβισσα στην Μύκονο διαπραγματεύεται με τον αγρότη που έχει φέρει με τον γάιδαρο τη σοδειά του στην αγορά.  Και μια Γαλλίδα τουρίστρια στο Μαγγανάρι της  Ίου απολαμβάνει τον ήλιο ανάμεσα σ΄ένα κοπάδι πρόβατα.

«Εάλω η Πόλις»: Επτά μύθοι και αλήθειες για την άλωση της Κωνσταντινούπολης

Μάνος Χατζηγιάννης

1453 - Άλωση της Κωνσταντινούπολης από τους Τούρκους: Πόσο γνωρίζουμε εμείς, οι σύγχρονοι Έλληνες, τι πραγματικά συνέβη τότε;

7. 1071-1453: Η αποσύνθεση του βυζαντινού κράτους – η ανάδυση του νεώτερου ελληνισμού


Μια σειρά κειμένων του Γιώργου Καραμπελιά για την ελληνική ιστορία.

Αν θεωρήσουμε πως η ιστορία του νεώτερου ελληνισμού έχει ως αφετηρία το 1071 ή το 1204, μπορούμε να διακρίνουμε τέσσερις ιστορικούς αναβαθμούς μέχρι σήμερα.

Το διακύβευμα: Η 29η Μαΐου τότε και η σημασία της σήμερα


Κωνσταντινούπολη 2023 Στιγμιότυπο από τους εορτασμούς για την άλωση της Πόλης
ANADOLU VIA GETTY IMAGES

Απαιτείται κυριολεκτικά μια εσωτερική επανάσταση με αντίληψη των μεγάλων διακυβευμάτων του Ελληνισμού για να αποφύγουμε μια νέα ΄Άλωση.

Δρ. Νίκος Ντάσιος, Αρθρογράφος
Στέλεχος Μονάδας Οργάνωσης της Διαχείρισης Προγραμμάτων του ΕΚΤ_Υπ. Ανάπτυξης

Σηκώνει άγκυρα το Daleela για νέα σεζόν θαλάσσιας επιβατικής σύνδεσης


Το πρώτο ταξίδι της επιβατικής σύνδεσης Κύπρου – Ελλάδας, για τη φετινή σεζόν, πραγματοποιεί σήμερα το επιβατικό οχηματαγωγό Daleela, με την Υφυπουργό Ναυτιλίας, Μαρίνα Χατζημανώλη να εκφράζει ικανοποίηση για την ανταπόκριση του κοινού στην υπηρεσία.

Το Κατάρ βάζει στο τραπέζι ενδιαφέρον για το λιμάνι Λάρνακας


Ανδρέας Πιμπίσιης


Οι επίσημες επισκέψεις στον Λόφο συνήθως συνοδεύονται από μακρόσυρτες δηλώσεις και αναφορές που στο τέλος ελάχιστοι τα θυμούνται. Ο Εμίρης του Κατάρ ανεβαίνοντας στον Λόφο και μπαίνοντας στο Προεδρικό έδειξε πως ήταν εκεί για να συζητήσει για έργα και όχι να αναλώσει το χρόνο του σε δηλώσεις και ομιλίες. Κι αυτό φάνηκε τόσο εντός όσο και εκτός.

Και η «Σιδερένια Δέσμη» ανάμεσα στα αντιαεροπορικά-αντιβαλλιστικά συστήματα που εξετάζονται για τον εθνικό θόλο της Ελλάδας: Προηγμένα και δοκιμασμένα… [videos]


FILE PHOTO: Το ισραηλινό σύστημα Iron Beam. Screenshot via YouTube@WSJ

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ, HELLAS JOURNAL-Αθήνα

Το Iron Beam είναι ανάμεσα στα συστήματα που εξετάζονται με ζέση από το ελληνικό επιτελείο, ως ένα προηγμένο όπλο laser που φέρνει τη νέα εποχή, εντασσόμενο στον διευρυμένο θόλο που επιχειρείται να δημιουργήσει το υπουργείο Εθνικής άμυνας.

“Ανθεκτική Άμυνα” και πόλεμος με “δεμένα χέρια”


Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Η γερμανική BILD αποκάλυψε στις 28 Μαΐου ότι ΗΠΑ και Γερμανία είχαν αντιδράσει έντονα, όταν έναν χρόνο πριν, οι ουκρανικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν αντιαεροπορικό σύστημα Patriot με το οποίο κατέρριψαν ρωσικά αεροσκάφη εντός της ρωσικής επικράτειας. 

Κατασκευή 16-18 πολεμικών πλοίων, τα 3/4 (12) θα κατασκευαστούν στην Ελλάδα, με τα χρήματα των 3 κορβετών και του εκσυγχρονισμού των ΜΕΚΟ! Είναι δυνατόν να συμβεί αυτό;


Κατασκευή 16-18 πολεμικών πλοίων, τα 3/4 (12) θα κατασκευαστούν στην Ελλάδα, με τα χρήματα των 3 κορβετών και του εκσυγχρονισμού των ΜΕΚΟ! Είναι δυνατόν να συμβεί αυτό; Κάτω από ποιες προϋποθέσεις μπορεί να γίνει; Τι θα έπρεπε να είχαμε κάνει σαν χώρα; Είμαστε έτοιμοι και έχουμε μελέτες για να πάρουμε χρήματα από την ΕΕ; 

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ www.onalert.gr : Αντίστροφη μέτρηση για την αναβάθμιση των 38 F-16 Block 50 σε Viper – Τα επόμενα βήματα

 

*Του Κώστα Σαρικά 

Η αναβάθμιση των 38 μαχητικών F-16 Block 50 σε διαμόρφωση Viper αποτελεί το επόμενο προς υλοποίηση πρόγραμμα για την Πολεμική Αεροπορία.

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ www.defence-point.gr : Τα UAV Heron I από το Ισραήλ αγοράζουν για την Πολεμική Αεροπορία


Ολοκληρώνεται, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του DP, εντός των επόμενων ημερών η προμήθεια των μη επανδρωμένων αεροσκαφών (ΜΕΑ) τύπου HERON I, που βρίσκονται σε υπηρεσία με την Πολεμική Αεροπορία, καθώς η κυβέρνηση αποφάσισε να εξασκήσει το δικαίωμα αγοράς τους με τη λήξη της μίσθωσης που περιλαμβανόταν στη σχετική σύμβαση. 

Επιβεβαίωσε τις συζητήσεις για την προμήθεια 6 επιπλέον Rafale ο πρωθυπουργός-Ενεργό το πρόγραμμα νέων κορβετών για το Πολεμικό Ναυτικό

Γιάννης Νικήτας

Ερωτηθείς αν θα πάρουμε αλλά τέσσερα Rafale από τη Γαλλία είπε ότι είμαστε σε φάση επαναξιολόγησης του εξοπλιστικού μας προγράμματος και πρέπει να είμαστε έτοιμοι για τις νέες προκλήσεις. 

Επίσκεψη Αλ Θάνι Ελλάδα και Κατάρ υπέγραψαν Συμφωνία Στρατιωτικής Συνεργασίας


Συμφωνία Στρατιωτικής Συνεργασίας υπέγραψαν την Τετάρτη η Ελλάδα και το Κατάρ, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης του Εμίρη του Κατάρ Σεΐχη Ταμίμ μπιν Χαμάντ Αλ Θάνι, στην Αθήνα, όπως ανέφερε με ανάρτηση στο «Χ» ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας.

Μη Επανδρωμένα Μ113 για τον Ελληνικό Στρατό – ΦΩΤΟ και ΒΙΝΤΕΟ


Στην ανάπτυξη νέας τεχνολογίας κι εφαρμογής επί του πεδίου, στην Γάζα, προχώρησαν οι Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις (IDF) με Μη Επανδρωμένα Μ113. Ένα πρόγραμμα που θα μπορούσε να βρει εφαρμογή και στον Ελληνικό Στρατό.

Του Χρήστου Μαζανίτη

Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων Ν. Δένδιας: Πρώτα η κοινή αγορά, μετά το κοινό νόμισμα, τώρα η κοινή άμυνα

Στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, σε σύνθεση Υπουργών Άμυνας που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες συμμετείχε ο Νίκος Δένδιας.

Σκόπια: Η πρόεδρος Σιλιανόφσκα Ντάβκοβα υπέγραψε τον όρκο της με το συνταγματικό όνομα της χώρας


Μάιος 28, 2024. Ελλάδα.

Σκόπια.

Η νέα πρόεδρος των Σκοπίων, Γκόρντανα Σιλιανόφσκα -Ντάβκοβα, ανακοίνωσε ότι υπέγραψε τον όρκο της με το συνταγματικό όνομα της χώρας, Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, αφού προκάλεσε σκάνδαλο κατά την ορκωμοσία της, αποκαλώντας την Μακεδονία.

Η Άλωση, ο Παλαιολόγος κι η απάντηση του Κολοκοτρώνη


Κάθε Έλληνας πολίτης έχει δικαίωμα και υποχρέωση να τιμά τη μνήμη των πεσόντων κατά την 29η Μαΐου 1453 στα τείχη της Βασιλεύουσας και να ενδιαφέρεται για την τύχη της Αγίας Σοφίας και άλλων Χριστιανικών ναών που μετετράπησαν σε ισλαμικά τεμένη. 

Τουρκία: Το νέο σχολικό πρόγραμμα σπουδών για Κύπρο, Αιγαίο και Γαλάζια Πατρίδα


Μαρία Ζαχαράκη
Ανταποκρίτρια στην Τουρκία

Στο νέο πρόγραμμα σπουδών η αυστηρά ακαδημαϊκή ύλη μειώθηκε κατά 35%, ενώ το πρόγραμμα σπουδών της προσχολικής εκπαίδευσης απλοποιήθηκε κατά 50%

Πομπέο: Διχαστική η μετατροπή της Μονής της Χώρας σε τζαμί - Θα πυροδοτήσει θρησκευτική διαμάχη

O πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο  AP Photo/Amanda Andrade-Rhoades

Ξεκίνησαν στις 26/5, οι εργασίες του Τέταρτου Διεθνούς Συνεδρίου των Αρχόντων του Οικουμενικού Πατριαρχείου, με τους σημερινούς ομιλητές να θίγουν πολυδιάστατα και κρίσιμα ζητήματα όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία, η μετατροπή της Μονής της Χώρας σε τζαμί και η σημασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της θρησκευτικής ελευθερίας.

Ερντογάν για την επέτειο της Άλωσης: “Λυτρώσαμε την Αγία Σοφία από τα δεσμά της σύμφωνα με την διαθήκη του Μωάμεθ του Πορθητή”


Ευρεία αναφορά στην Κωνσταντινούπολη, με αφορμή τη σημερινή 571η επέτειο της Άλωσης έκανε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ).

Νέα «πυρά» Ερντογάν: «Το πνεύμα των Ηνωμένων Εθνών είναι νεκρό στη Γάζα»


«Το Ισραήλ δεν αποτελεί απειλή μόνο για τη Γάζα αλλά για ολόκληρη την ανθρωπότητα» ανέφερε ο Ερντογάν στους βουλευτές από το κόμμα του AKP

Γάζα: Οι "κόκκινες γραμμές" της αμερικανικής πολιτικής στην Μέση Ανατολή είναι "φλου" και δεν είναι η πρώτη φορά


Που τοποθετείται αλήθεια η "κόκκινη γραμμή" του Τζο Μπάιντεν; Την ώρα που η Ράφα δέχεται το αδιάκοπο σφυροκόπημα των ισραηλινών στρατιωτικών δυνάμεων, ο Λευκός Οίκος συνεχίζει να θεωρεί ότι το Ισραήλ δεν έχει εξαπολύσει κατά της πόλης αυτής στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας μία "μαζική" επίθεση τέτοιας κλίμακας που θα έθετε εν αμφιβόλω την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών.

Συνεχίζονται οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί στη Ράφα - Ετοιμάζεται σχέδιο απόφασης του ΟΗΕ

ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA/HAITHAM IMAD

Oι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις συνεχίζουν σήμερα να βομβαρδίζουν τη Ράφα, στο νότιο άκρο της Λωρίδας της Γάζας, όπου ανέπτυξαν τεθωρακισμένα, ενώ στον ΟΗΕ καταρτίζεται σχέδιο απόφασης με σκοπό να «σταματήσει» η «σφαγή» μετά τον πολύνεκρο βομβαρδισμό της Κυριακής σε καταυλισμό εκτοπισμένων που προκάλεσε αγανάκτηση.

Ghadr: Το Ιράν παρέδωσε στους Χούθι τον νέο βαλλιστικό πύραυλο που εκτοξεύεται από τη θάλασσα


Το ιρανικό ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων Tasnim μετέδωσε σήμερα πως ο εκτοξευόμενος από τη θάλασσα βαλλιστικός πύραυλος Ghadr της Τεχεράνης έχει καταστεί διαθέσιμος στους Χούθι της Υεμένης.

Ολλανδία: Ο πρώην επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών θα είναι ο νέος πρωθυπουργός -Ποιος είναι ο Ντικ Σουφ

 

Ο Ντικ Σουφ, πρώην επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών της Ολλανδίας θα είναι ο νέος πρωθυπουργός της χώρας, επικεφαλής της δεξιάς κυβέρνησης συνασπισμού υπό το ακροδεξιό Κόμμα της Ελευθερίας (PVV) του Γκερτ Βίλντερς.

Πολωνία: Η Βαρσοβία θα επαναφέρει την ουδέτερη ζώνη στα σύνορα με τη Λευκορωσία

Ο μεταλλικός φράχτης στα σύνορα της Πολωνίας με τη Λευκορωσία (AP Photo/Agnieszka Sadowska, File)

Η Πολωνία θα επαναφέρει μια ουδέτερη ζώνη πλάτους 200 μέτρων κατά μήκος των συνόρων με τη Λευκορωσία στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας, όπως δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ, μετά τον σοβαρό τραυματισμό ενός στρατιώτη έπειτα από επίθεση στα σύνορα.

Ιταλία: «Δεν θα στείλουμε ούτε έναν Ιταλό στρατιώτη να πολεμήσει στην Ουκρανία»


Ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Ταγιάνι αναφέρθηκε με δηλώσεις του στις εξελίξεις στην Ουκρανία και στην Μέση Ανατολή.

Λευκορωσία: Αναστολή συμμετοχής στην Συνθήκη για τις Συμβατικές Δυνάμεις στην Ευρώπη


Το διάταγμα, το οποίο υπέγραψε ο πρόεδρος Λουκασένκο στις 24 Μαΐου, δημοσιεύτηκε σήμερα, Τετάρτη, στον επίσημο ιστότοπο της πρώην σοβιετικής δημοκρατίας.

Ο Πούτιν απείλησε τις μικρές αλλά πυκνοκατοικημένες ευρωπαϊκές χώρες να μην παίζουν με τη Ρωσία


Μάιος 28, 2024. Ελλάδα.

Μόσχα.

«Δες πώς έχουν τα πράγματα. Αυτοί οι εκπρόσωποι των χωρών του ΝΑΤΟ, ειδικά στην Ευρώπη, ειδικά στις μικρές χώρες, θα πρέπει καταρχήν να γνωρίζουν με τι παίζουν. Πρέπει να θυμούνται ότι γενικά πρόκειται για χώρες με μικρά εδάφη και πολύ πυκνούς πληθυσμούς. Και αυτός είναι ένας παράγοντας που πρέπει να εξετάσουν πριν μιλήσουν για χτυπήματα βαθιά σε ρωσικό έδαφος».

War On the Rocks: Οι Ηνωμένες Πολιτείες κινδυνεύουν να χάσουν την Ταϊβάν από την Κίνα, όπως οι Βρετανοί τη Μάχη της Κρήτης το 1941 [ανάλυση]


File photo: Φρεγάτα τα πολεμικού ναυτικού της Ταϊβάν, αγκυροβολημένη στο λιμάνι της πόλης Keelung εν μέσω έντασης με την Κίνα. EPA/RITCHIE B. TONGO

Στις λανθασμένες εκτιμήσεις των Βρετανών που οδήγησε στην κατάληψη της Κρήτης από τους Γερμανούς τον Μάϊο 1941, αναφέρεται ανάλυση που δημοσιεύεται στο War On the Rocks.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία θα μπορούσε να ξεκινήσει μια αναγέννηση στην πυρηνική ενέργεια


Του Liam Denning

Η κλιματική αλλαγή υποτίθεται ότι είναι ο καταλύτης για την από καιρό αναγέννηση της πυρηνικής ενέργειας στις ΗΠΑ, αλλά ο πόλεμος στην Ουκρανία μπορεί να αποτελέσει το κίνητρο. Δεν είναι η πιο εμπνευσμένη ιστορία επιστροφής, είναι αλήθεια, αλλά η βιομηχανία θα την αποδεχτεί μετά από τόσο καιρό "ερήμωσης".