Σάββατο 22 Ιανουαρίου 2022

Εκατό χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή και τον μεγάλο ξεριζωμό - Η ιστορική αλήθεια είναι κάτι σαν την ραδιενέργεια.

Λεωνίδας Κουμάκης
Νομικός, Συγγραφέας.
Μέλος του International Hellenic Association (IHA) 

«Εμείς που θανατωθήκαμε εδώ, μην μας ξεχνάς γιατί η λήθη του κακού είναι άδεια για την επανάληψή του» γράφει η επιγραφή του Ελληνικού μνημείου στο ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης και εξόντωσης Μαουτχάουζεν – Γκούζεν της Αυστρίας για τον θάνατο 3.700 Ελλήνων κατά την διάρκεια του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου. 

Μακάρι να υπήρχε μια ανάλογη επιγραφή σε κεντρικό σημείο της Ελληνικής πρωτεύουσας να μας θυμίζει τα εκατομμύρια των τραγικών θυμάτων της Μεγάλης Καταστροφής και του Μεγάλου Ξεριζωμού του 1922.

Οι Ευρωπαίοι περιηγητές στην Κωνσταντινούπολη, όπως τους περιέγραψε η Ιόλη Βιγγοπούλου - Διάλεξη στο πλαίσιο της θεματικής ενότητας «Τόποι και Πρόσωπα της Πόλης»(Βίντεο)

Με εισηγήτρια την Ιόλη Βιγγοπούλου, δρ Ιστορίας από το Πανεπιστήμιο της Σορβόνης, συνεχίστηκαν οι διαδικτυακές διαλέξεις «Τόποι και Πρόσωπα της Πόλης» (Γ’ κύκλος, Ιανουάριος-Ιούλιος 2022).

Πρόκειται για μία δράση του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη, με στόχο και την προβολή της ιστορικής Συλλογής Σακκουλίδη, σε συνεργασία με την Εταιρεία Μελέτης της καθ’ Ημάς Ανατολής.

Θέμα της ήταν οι Ευρωπαίοι περιηγητές στην Κωνσταντινούπολη, όπως και ο χώρος, τα μνημεία και οι άνθρωποι μέσα από τα περιηγητικά έργα κυρίως του 19ου αιώνα.

Γιατί οι άλλοι, πατέρα, αγοράζουν φθηνά το φυσικό αέριο;

Θανάσης Μαυρίδης

Να μπούμε κατευθείαν στο «ψητό»! Στην Αίγυπτο και στο Ισραήλ το φυσικό αέριο έχει τιμή 12 και 13 ευρώ ανά μεγαβατώρα, όταν στην Ευρώπη αγοράζουμε από τους ομόθρησκους σε τιμή 80 ευρώ. Θα μπορούσαμε να εισάγουμε υγροποιημένο φυσικό αέριο από τις δύο αυτές χώρες! Έστω να αρχίσουμε να συζητάμε μαζί τους μακροχρόνιες συμβάσεις που θα εξασφάλιζαν τα συμφέροντά μας. Αν υπάρχει λόγος για να μείνουμε εξαρτώμενοι από τους Ρώσους, αυτή είναι μία άλλη συζήτηση.

Σταθεροποιητικός πυλώνας και αποτελεσματικότητα πολιτικών

Η Θέση του "Φ"   

Η ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ Ελλάδας και Κύπρου δεν είναι μονοθεματική αλλά αφορά μια μεγάλη γκάμα, ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδος, Νίκος Δένδιας, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Κύπριο ομόλογό του, Ιωάννη Κασουλίδη, την Τετάρτη στην Αθήνα. Ο Ελλαδίτης ΥΠΕΞ εννοούσε πως δεν είναι μόνο το Κυπριακό, που εκ των πραγμάτων αποτελεί πρώτη προτεραιότητα, αλλά υπάρχουν παράλληλα κι άλλα θέματα και δράσεις, που συζητούνται και αναπτύσονται. Δράσεις και πρωτοβουλίες στις οποίες ασκούνται Ελλάδα και Κύπρος στην ευρύτερη περιοχή. Σύμφωνα με τον κ. Δένδια, «κοινός μας στόχος είναι επίσης να εμπεδώσουμε και ει δυνατόν να ενισχύσουμε τις τριμερείς

Γιατί το Αιγαίο είναι αμυντικά ενιαίος “θαλασσοχερσαίος” χώρος

Του ΚΩΣΤΑ ΓΡΙΒΑ

Είναι ορατή η διεθνής τάσης σήμερα για την de facto μετατροπή της εγγύς θαλάσσιας έκτασης (πέρα των χωρικών υδάτων) σε χώρο άτυπης εθνικής κυριαρχίας. Αυτό ταιριάζει απόλυτα στο Αιγαίο. Το Δίκαιο της Θάλασσας δεν είναι κάτι στατικό και αναλλοίωτο, ωσάν να είχε παραδοθεί από τον Θεό στους ανθρώπους, σαν τις δέκα εντολές και έκτοτε δεν αλλάζει. Το Δίκαιο της Θάλασσας είναι δυναμικό μέγεθος που λαμβάνει υπόσταση ανάλογα με την ευρύτερη γεωπολιτική πραγματικότητα μέσα στην οποία λειτουργεί.

Πρέπει να θυμηθούμε ότι η νομική βάση της ίδιας της έννοιας των χωρικών υδάτων είναι η στρατιωτική ισχύς. Συγκεκριμένα, η αντίληψη των χωρικών υδάτων διαμορφώθηκε με βάση τον

Στρατιωτική συνεργασία Ελλάδας - Γαλλίας: Συνάντηση Χαρδαλιά και Φλώρου με Μπέρκχαρντ

Λεωνίδας Σ. Μπλαβέρης

Με ταχύτατους ρυθμούς προχωρά η ελληνογαλλική αμυντική συμφωνία μετά τη σημερινή νέα συνάντηση

Το κείμενο «Κατευθυντήριων Οδηγιών για την Αναβάθμιση της Ελληνογαλλικής Στρατιωτικής Συνεργασίας», σε εφαρμογή της πρόσφατης «Συμφωνίας για την Εγκαθίδρυση Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης για την Συνεργασία στην Άμυνα και την Ασφάλεια» που υπεγράφη μεταξύ των κυβερνήσεων ΕλλάδοςΓαλλίας, υπογράφτηκε σήμερα από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο και τον Γάλλο ομόλογό του Στρατηγό Thierry Burkhard, κατά την επίσημη, ανταποδοτικού χαρακτήρος επίσκεψη του τελευταίου στην Αθήνα.

Rafale: Παρανοϊκές συζητήσεις… για να μην ελπίζεις ότι θα αλλάξει κάτι ουσιαστικό στην άμυνα και τη χώρα

Η στάση που τήρησε ο πολιτικός και δημοσιογραφικός κόσμος, στη συντριπτική του πλειονότητα, στο ζήτημα της προμήθειας των γαλλικών μαχητικών Rafale F3R, “σκοτώνει” κάθε ελπίδα σταδιακής προσαρμογής της χώρας στην πραγματικότητα. Πιο συγκεκριμένα, την ελπίδα για ψύχραιμη και όσο το δυνατόν πολιτικά αποφορτισμένη συζήτηση για τα θέματα εθνικής ασφάλειας.

Του ΖΑΧΑΡΙΑ Β. ΜΙΧΑ
(Διευθυντής Μελετών στο Ινστιτούτο Αναλύσεων Ασφάλειας και Άμυνας – ΙΑΑΑ/ISDA)


Ο εθισμός στις “οπαδικές” συζητήσεις που διεξάγονται σε τηλεοπτικά παράθυρα και στην πολιτική

Με απλά λόγια η απάντηση στο ¨Γιατί χρειάζεται η Ελλάδα τόσο ισχυρές ένοπλες δυνάμεις;¨(Βίντεο)

Γιατί χρειάζεται η Ελλάδα τόσο ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις; 

Επειδή αντιμετωπίζουμε απειλή. 

Είμαστε η μόνη χώρα στον κόσμο, η Ελλάδα, μέλος της ΕΕ, του ΝΑΤΟ κλπ που αντιμετωπίζουμε απειλή πολέμου, casus belli, από τη γειτονική Τουρκία (απάντησή μου σε ερώτηση σε Συνέδριο στην Κροατία)

Μετά την επίσκεψη Ερντογάν, η Αλβανία εισάγει τα τουρκικά ως δεύτερη γλώσσα στα σχολεία της

Η Τουρκία αποκτά ακόμη ισχυρότερο πολιτιστικό αποτύπωμα στη βαλκανική χώρα, όπου ανθεί ο ανθελληνισμός και η ελληνική μειονότητα βρίσκεται στο στόχαστρο των Αρχών

Oσο η ελληνική διπλωματία συνεχίζει να στηρίζει εις βάρος των εθνικών μας συμφερόντων την «ευρωπαϊκή προοπτική» κρατών των Βαλκανίων, η Τουρκία καταφέρνει να διεισδύει ολοένα βαθύτερα σε αυτές, διαμορφώνοντας ακόμη και την επόμενη ημέρα με βάση τα συμφέροντά της. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η Αλβανία, που πλέον εισάγει τα τουρκικά ως δεύτερη γλώσσα στα σχολεία της, υποκύπτοντας σε ένα πάγιο αίτημα της Αγκυρας.

Ρώσος τουρκολόγος: Η Τουρκία θέλει να γίνει παγκόσμια δύναμη αλλά δεν έχει τα προσόντα

Η Τουρκία προσπαθεί να μπει ως γεωπολιτική σφήνα  στο διάλογο μεταξύ Ρωσίας και Δύσης, που λαμβάνει χώρα στο πλαίσιο της αυξανόμενης ουκρανικής κρίσης. 

Τηρώντας μια σκληρή γραμμή έναντι της Ρωσίας στο ουκρανικό πρόβλημα, η Άγκυρα ανέλαβε την πρωτοβουλία να γίνει πλατφόρμα για τη διευθέτηση των διαφορών μεταξύ Μόσχας και Κιέβου. 

Ο Ρώσος τουρκολόγος, ανώτερος ερευνητής στο IMEMO RAS, αναπληρωτής καθηγητής στη Διπλωματική Ακαδημία του Ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών Βλαντιμίρ Αβατκόφ εξηγεί αυτή την πρωτοβουλία με την επιθυμία των τουρκικών αρχών «να καθίσουν σε δύο καρέκλες ταυτόχρονα, στο πλαίσιο της ιδεολογίας τους». 

Διαχείριση της ευρωπαϊκής ασφάλειας από ΗΠΑ και Ρωσία

 Του Νικήτα Σίμου*

Η αντιπαράθεση στην Ανατ. Ουκρανία από το 2014, έχει προκαλέσει περίπου 14,000 θύματα και έχει αναγκάσει πάνω από 1,5 εκατομ. κατοίκους σε αναγκαστική βάναυση μετοικεσία. Η συμφωνία του Μινσκ (2015) για διπλωματική λύση του προβλήματος είναι σε αδιέξοδο, έχοντας ουσιαστικά αδρανήσει, ενώ η μεγάλη συγκέντρωση Ρωσικών δυνάμεων στα Ρώσο-Ουκρανικά σύνορα προκαλεί έντονο προβληματισμό και φόβο για Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Η Ρωσική εισβολή ακραίο σενάριο. Οι εκτιμήσεις των Αμερικανών και Ευρωπαίων αναλυτών ποικίλουν ως προς την τεχνική ετοιμότητα των Ρωσικών στρατευμάτων για μεγάλης κλίμακας επίθεση. Οι μεν θεωρούν ότι η Ρωσία θα εισβάλει, συναινούντος και του Προέδρου Μπάϊντεν, οι δε ότι πρόκειται για άσκηση πίεσης και εκφοβισμού προς τους Ουκρανούς με τον παράλληλο στόχο αποδυνάμωσης της Ευρώπης. Σημειωτέον ότι η Ουκρανία τέθηκε σε κατάσταση συναγερμού μετά την επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών D. Kuleba στην Washington τον περασμένο Νοέμβριο και την

Στο “τραπέζι” και η διπλωματία και ο πόλεμος: Προς νέα συνάντηση των δύο προέδρων για το “μοίρασμα”; Η ανάλυση του Μιχάλη Ιγνατίου(Βίντεο)

 Η Αμερική θα συνεχίσει να βαδίζει στον δρόμο της διπλωματίας και μάλιστα στην Ουάσιγκτον δηλώνουν πανέτοιμοι για μία νέα συνάντηση κορυφής του προέδρου Μπάιντεν με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, εφόσον υπάρξει πρόοδος στις συνομιλίες που αναμένεται να επαναρχίσουν σύντομα.

Ο υπουργός Εξωτερικών Μπλίνκεν είπε στον Ρώσο ομόλογό του ότι αν σημειωθεί πρόοδος στην ουκρανική κρίση και αν αποδειχθεί ότι θα είναι χρήσιμη (μία συνάντηση των δύο προέδρων), είμαστε απολύτως έτοιμοι.

Είναι φανερό στους διπλωμάτες ότι η λύση στο ουκρανικό θα δοθεί στο τέλος από τον Πρόεδρο Μπάιντεν και τον Πρόεδρο Πούτιν. Το ξεκαθάρισμα της μοιρασιάς μόνο σε αυτό το παιγνίδι μπορεί να γίνει…

Βασίλειος Μαρτζούκος στο pagenews.gr: Η χώρα αλλάζει επίπεδο εξοπλιστικά – Xρειάζεται και νέο δόγμα(Bίντεο)

Βασίλειος Μαρτζούκος στο Point Zero: Ο Αντιναύαρχος εν αποστρατεία Π.Ν. εξέφρασε την απορία του, που η Ελλάδα ουδέποτε απέκτησε αμυντική βιομηχανία και υπογράμμισε πως όλες οι χώρες, -παραδόξως πλην της Ελλάδας-, λειτουργούν με «Θουκυδίδειο» λογική.

“Φοβούμαι ότι για μεγάλα διαστήματα πιστέψαμε σε χίμαιρες”, αναφέρει στην πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη, που παραχώρησε στο pagenews.gr, ο Βασίλειος Μαρτζούκος – Αντιναύαρχος εν αποστρατεία Π.Ν.. Μιλώντας στον Λάμπρο Καλαρρύτη και την εκπομπή Point Zero, ο αντιναύαρχος έκανε σαφές πως “μία απειλή μεγέθους Τουρκίας, σαφώς και ευλόγως ξυπνάει ανακλαστικά τα οποία θα πρέπει σε σταθερή βάση να υπάρχουν ακριβώς για να αποφεύγεται η ένταση, η κρίση και κυρίως για να αποφευχθεί η πολεμική σύγκρουση”.

Η διείσδυση της Τουρκίας στη Χερσόνησο του Αίμου (Βαλκάνια)(Bίντεο)


                            Η διείσδυση της Τουρκίας στη Χερσόνησο του Αίμου (Βαλκάνια)

Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος, Στο χειρότερο σημείο από την εισβολή στην Κύπρο οι Ελληνοτουρκικές σχέσεις(Bίντεο)

Στο χειρότερο σημείο από την εισβολή στην Κύπρο βρίσκονται οι Ελληνοτουρκικές σχέσεις τονίζει ο διεθνολόγος Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος 

Ο καθηγητής συμπληρώνει ότι η χώρα μας είναι υποχρεωμένη να αντιδράσει στην Τουρκική προκλητικότητα και το εξοπλιστικό πρόγραμμα με την παραλαβή των πρώτων Rafale είναι τμήμα αυτής της αντίδρασης. Αντίδραση που προήλθε όταν έγινε σαφές το γεγονός ότι θαλάσσιες ζώνες που δεν είναι δικές της, χρησιμοποιώντας την ισχύ, θέλει να καταλάβει η Τουρκία