Τετάρτη 9 Μαρτίου 2016

Πότε περίπου θεμελιώθηκε η Ελληνική Αστρονομία, σύμφωνα με τους Ορφικούς Ύμνους;

Η μελέτη των  αποδεικνύει ότι τουλάχιστον χίλια χρόνια πριν από τους Ίωνες φιλοσόφους Θαλή, Αναξίμαδρο, Αναξιμένη κ.α. το αρχαίο ελληνικό πνεύμα, με τη διεισδυτική και διαισθητική δύναμή του, πολύ πριν από κάθε λαό, προχώρησε στη θεμελίωση της επιστήμης της Αστρονομίας.

Οι Ορφικοί Ύμνοι μας πληροφορούν για τις γνώσεις των πανάρχαιων Ελλήνων, της δεύτερης, ακόμα και της τρίτης προ Χριστού χιλιετίας, τις σχετικές με την επιστήμη του ουρανού. Κυριαρχεί η άποψη ότι ο Ορφέας γεννήθηκε και έζησε πριν από την αργοναυτική εκστρατεία (1225 π.Χ.), δηλαδή γύρω στα μέσα της δεύτερης χιλιετίας, και μάλιστα στους βορειοανατολικούς πρόποδες του Ολύμπου.

Ιράν: Δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου με στόχο το Ισραήλ - Παίρνει φωτιά η Μέση Ανατολή

Δοκιμή εκτόξευσης δυο βαλλιστικών πυραύλων έκανε σήμερα το Ιράν, λέγοντας μάλιστα πως ο στόχος τους ήταν το Ισραήλ.

Οι Φρουροί της Επανάστασης, το επίλεκτο σώμα των ιρανικών ενόπλων δυνάμεων πραγματοποίησαν σήμερα το πρωί, δύο δοκιμαστικές εκτοξεύσεις βαλλιστικών πυραύλων, σύμφωνα με πρακτορεία ειδήσεων Fars και Tasnim. Όπως ανακοίνωσε Ιρανός αξιωματούχος, η δοκιμή εκτόξευσης των βαλλιστικών πυραύλων είχε σχεδιαστεί ώστε να φθάσει μέχρι 2000 χιλιόμετρα και να περιλάβει το Ισραήλ που είναι εχθρός της χώρας του.
Η πυροδότηση έγινε από το βόρειο Ιράν και ο εικονικός στόχος ήταν το Τελ Αβίβ.

Η αξιοποίηση του φυσικού αερίου

Του Ν. Λυγερού

Η αξιοποίηση του φυσικού αερίου δεν είναι πια ένα θεωρητικό ερώτημα για την Κύπρο και ειδικά τώρα που μπαίνουμε και στον τρίτο γύρο αδειοδότησης. Από τότε που αποδείχτηκε ότι το κοίτασμα Αφροδίτη είναι εμπορεύσιμο και ότι το κοίτασμα Ζορ αποτελεί παράδειγμα για άλλα κοιτάσματα-στόχους, τα δεδομένα του τομέα έχουν αλλάξει με θεαματικό τρόπο. Οι προοπτικές, οι ποσότητες, οι ποιότητες προσφέρουν ένα στρατηγικό πλαίσιο τεράστιας σημασίας και αξίας για την Κύπρο και αυτό σε παγκόσμιο επίπεδο. Η στρατηγική της κυπριακής ΑΟΖ είναι κυριολεκτικά μια πλατφόρμα ανάπτυξης για την ενέργεια του τόπου.

Η ενεργειακή Κύπρος

Του Ν. Λυγερού

Η ενέργεια και η στρατηγική είναι τα δομικά στοιχεία της πολιτικής και της οικονομίας. Με τα νέα δεδομένα που έχουμε στο επίπεδο των υδρογονανθράκων μέσω της κυπριακής ΑΟΖ, διαμορφώνεται μια νέα στρατηγική. Κι αυτό γίνεται όχι μόνο σε εθνικό επίπεδο, αλλά και σε τοπικό. Η ενεργειακή Κύπρος δεν μπορεί να βασίζεται μόνο σ’ ένα ενεργειακό λιμάνι. Υπάρχει μια αναλογία με τα κάστρα της Κύπρου και πρέπει να σκεφτούμε ότι η πολιορκητική μας δίνει ενδείξεις και για τη διαχείριση των ενεργειακών πόρων και των τοποθεσιών τους. Σε αυτό το πλαίσιο έχει τεράστια σημασία να παίξει τον ρόλο της η Λάρνακα σε συνδυασμό με την Λευκωσία.

Ο συναισθηματικός πιγκουίνος που ταξιδεύει κάθε χρόνο 8.000 χιλιόμετρα για να δει τον άνδρα που τον έσωσε

Είναι ίσως από τις ιστορίες εκείνες που θα μπορούσαν να γίνουν άνετα σενάριο χολιγουντιανής ταινίας. Τόσο συγκινητική, τόσο όμορφη.
Ένας πιγκουίνος στη νότια Αμερική ταξιδεύει κάθε χρόνο 8.000 χιλιόμετρα μόνο και μόνο για να δει από κοντά τον άνθρωπο που τον έσωσε. Πρόκειται για έναν 71χρονο συνταξιούχο ο οποίος ασχολείται ερασιτεχνικά με το ψάρεμα, ο οποίος ζει σε ένα μικρό χωριό έξω από το Ρίο ντε Τζανέιρο της Βραζιλίας.

Ξεκίνησε το παζάρι με τους δανειστές - Στο κρεβάτι του Προκρούστη οι κύριες συντάξεις - Το πρόγραμμα των επόμενων ημερών καθορίστηκε στη συνάντηση των επικεφαλής με Τσακαλώτο

Πιέση σε τρία μέτωπα: σε εξέλιξη η συνάντηση με Κατρούγκαλο για τις συντάξεις - Η αυριανή ατζέντα περιλαμβάνει τη συζήτηση για τις μεταρρυθμίσεις του ΟΟΣΑ και τα νέα μέτρα για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού - «Αινιγματική» απουσία Σταθάκη από την πρώτη συνάντηση
Την ατζέντα των συναντήσεων και των επαφών, διάρκειας μίας εβδομάδας, που θα έχουν τις επόμενες ημέρες, διευθέτησαν σήμερα οι επικεφαλής των ελεγκτών και ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, στην πρώτη συνάντηση που είχαν μετά την επιστροφή του Κουαρτέτου στην Αθήνα.

Τελικά η ΕΕ αποφάσισε να υψώσει φράχτη στους μετανάστες Ο Τουσκ δίνει συγχαρητήρια στις χώρες που έκλεισαν τα σύνορα

Tweet του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ανατρέπει την εικόνα που είχε δημιουργηθεί ως τώρα για την πολιτική της ΕΕ σε σχέση με το μεταναστευτικό - Εκτεθειμένος ο Αλ. Τσίπρας που «ανέγνωσε» την απόφαση της Δευτέρας ως απομόνωση των χωρών που κλείνουν τα σύνορα
Τελικά η Ευρώπη ύψωσε φράχτες, παρά τις περί του αντιθέτου δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού. Μετά το πέρας της Συνόδου τα ξημερώματα της Τρίτης ο Αλέξης Τσίπρας πανηγύρισε γιατί, όπως είπε, απομονώθηκαν όσοι ήθελαν να απομονώσουν την Ελλάδα. «Στην πραγματικότητα δημιουργήθηκαν τείχη απέναντι σε αυτούς που χτίζουν τείχη» είναι μία από τις φράσεις που χρησιμοποίησε.